Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huidige kelder situatie!
12-05-2017, 08:20 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-05-2017 om 09:22 PM door Lektr.)
Bericht: #1
Huidige kelder situatie!
Hallo Allemaal,

Bij deze mijn 2de topic Smile
Graag zou ik jullie expertise horen i.v.m. mijn huidige wijnkelder, here we go:
Wij hebben een huis (zeer grondig) gerenoveerd in 2015.
Hierbij hebben we de kelder uit 1950 behouden, bedraagt een gemetste kelder van ongeveer een 10 vierkante meter.
Het raam in de kelder hebben we verwijderd en toe gegoten, wel hebben we een buis uiteinde van 10cm diameter gestoken in het toe gegoten stuk. Helaas is dit ook de enigste verluchting…
Tijdens de verbouwingen heeft er altijd een goeie 15cm water in de kelder gestaan.
Na de verhuis midden 2016 is de kelder vanzelf uitgedroogd.
Hierna heb ik de kelder volledig behandeld tegen lekken en vochtige muren.
De temperatuur was er in de winter van 2016 gemiddeld 12 graden met een vochtigheid van 70%.
Huidige temperatuur is 14,7 graden vochtigheid schommelt nu tussen 73 en 87%. ( vochtigheid sterk afhankelijk van de dag tot dag)
Na heel wat gelezen te hebben merk ik op dat er veel uiteenlopende meningen zijn betreft het bewaren.
Op het eerste zicht lijkt de huidige situatie van mijn kelder wel acceptabel, wat is jullie mening hierover?

Het enigste probleem dat ik heb is dat mijn kelder nog wel erg muf ruikt, zeker in het begin van de verhuis (rook je bijna overal)
Ondertussen is het beter maar toch nog merkbaar in de berging waar de deur van de kelder zich bevindt. (en in de kelder zelf natuurlijk)
Ik hoop dat de muffe geur ontstaan is door het water dat zich tijdens de verbouwing heeft opgehoopt in de kelder en dat dit geleidelijk aan weg trekt?
Een andere plausibele optie lijkt me dat door de 10cm buis wel verse lucht binnenkomt in de kelder, maar deze daar ‘doodvalt’

Wat is jullie opinie in deze kwestie, goede situatie, wat kan er beter?

Alvast een foto van de kelder in Januari dit jaar
[Afbeelding: d6Qs1Q]
12-05-2017, 10:58 PM
Bericht: #2
RE: Huidige kelder situatie!
Foto niet te zien ....

Qua temperatuur en luchtvochtigheid zit dat volgens mij wel snor.
Aangaande de geurhinder, dat kan mogelijks een probleem vormen.
Zelf heeft mijn kelder dat probleem niet, dus hopelijk kunnen anderen inspringen.

Mathijs

When in doubt ... drink Pomerol !
12-05-2017, 11:00 PM
Bericht: #3
RE: Huidige kelder situatie!
Deze opening van 10 cm diameter vind ik klein en afhankelijk dat deze zuid, west, noord of oost is georiënteerd.
Te samen met de inplanting of oriëntatie van je woning speelt dit ook nog eens een belangrijke rol.

Wat betreft de temperatuur en luchtvochtigheid zou ik me geen zorgen maken. Maar het feit zelf dat je relatieve luchtvochtigheid schommelt tussen 73 en 87%. ( vochtigheid sterk afhankelijk van de dag tot dag) zou ik moeten besluiten dat er toch voldoende luchtstroming is met die 10 cm opening tenzij de toegangsdeur vanuit de berging regelmatig openstaat.

Op het eerste zicht zou ik me ook over de actuele condities van de keldertemperatuur niet teveel zorgen maken.
De temperatuur die ik nu las in mijn kelder is +/- 13°C. Deze temperatuur meet ik wel met een " old fashioned " industriële gekalibreerde meter Ashcroft met een nauwkeurigheid van 2%. Voor hetzelfde geld is de reële temperatuur in je kelder 13.2°C of zelfs 16.1°C. Vele huishoudelijke temperatuurmeters ( ook de digitale) hebben maar een nauwkeurigheidstolerantie van 10% of hoger (slechter); hetzelfde geldt voor de metingen van luchtvochtigheid.

Ik weet niet hoe je kelder is georiënteerd ( noord, oost, zuid, west) en of je de mogelijkheid hebt een tweede opening (groter dan 10cm ) naar de oostelijke of noordelijke richting te realiseren.
Ik heb het geluk van een kelder voor de wijn te hebben waarbij één zijde naar het noorden ligt; de andere zijde naar het oosten.
In het noorden zit er een regelbaar kantelraam in van 40X48 cm , in het oosten eenzelfde raam waarvan de vensterluiken volledig te verduisteren zijn.
Mijn echtgenote zegt dan ook dat ons huis rond de wijnkelder is gebouwd. En ze heeft dan ook eens grotendeels gelijk. De architect die het ontwerp maakte was dan ook iemand die alle grillen van de bouwheer spontaan en zonder enige tegen argumentatie opvolgde. huhuh

BTW; ik ben nu bij dit schrijven een wijntje aan 't drinken : rood Montfollet Le Valentin 2005 zeer, zeer lekker.( 90 ?)
Prijsklasse: 8.29€ ( okt. 2007)
Verkooppunt: CORA

Lektr, ik kan je foto niet inlezen


Bijlagen Afbeeldingen
   

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
12-05-2017, 11:38 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-05-2017 om 11:41 PM door Lektr.)
Bericht: #4
RE: Huidige kelder situatie!
(12-05-2017 11:00 PM)don quichotte schreef:  Deze opening van 10 cm diameter vind ik klein en afhankelijk dat deze zuid, west, noord of oost is georiënteerd.
Te samen met de inplanting of oriëntatie van je woning speelt dit ook nog eens een belangrijke rol.

Wat betreft de temperatuur en luchtvochtigheid zou ik me geen zorgen maken. Maar het feit zelf dat je relatieve luchtvochtigheid schommelt tussen 73 en 87%. ( vochtigheid sterk afhankelijk van de dag tot dag) zou ik moeten besluiten dat er toch voldoende luchtstroming is met die 10 cm opening tenzij de toegangsdeur vanuit de berging regelmatig openstaat.

Op het eerste zicht zou ik me ook over de actuele condities van de keldertemperatuur niet teveel zorgen maken.
De temperatuur die ik nu las in mijn kelder is +/- 13°C. Deze temperatuur meet ik wel met een " old fashioned " industriële gekalibreerde meter Ashcroft met een nauwkeurigheid van 2%. Voor hetzelfde geld is de reële temperatuur in je kelder 13.2°C of zelfs 16.1°C. Vele huishoudelijke temperatuurmeters ( ook de digitale) hebben maar een nauwkeurigheidstolerantie van 10% of hoger (slechter); hetzelfde geldt voor de metingen van luchtvochtigheid.

Ik weet niet hoe je kelder is georiënteerd ( noord, oost, zuid, west) en of je de mogelijkheid hebt een tweede opening (groter dan 10cm ) naar de oostelijke of noordelijke richting te realiseren.
Ik heb het geluk van een kelder voor de wijn te hebben waarbij één zijde naar het noorden ligt; de andere zijde naar het oosten.
In het noorden zit er een regelbaar kantelraam in van 40X48 cm , in het oosten eenzelfde raam waarvan de vensterluiken volledig te verduisteren zijn.
Mijn echtgenote zegt dan ook dat ons huis rond de wijnkelder is gebouwd. En ze heeft dan ook eens grotendeels gelijk. De architect die het ontwerp maakte was dan ook iemand die alle grillen van de bouwheer spontaan en zonder enige tegen argumentatie opvolgde. huhuh

BTW; ik ben nu bij dit schrijven een wijntje aan 't drinken : rood Montfollet Le Valentin 2005 zeer, zeer lekker.( 90 ?)
Prijsklasse: 8.29€ ( okt. 2007)
Verkooppunt: CORA

Lektr, ik kan je foto niet inlezen

Hi Don,
Bedankt, de kleder en het verluchting gat zijn beide westelijk georiënteerd.
Helaas is mijn wijn enthousiasme pas later dan de bouw en renovatie plannen boven water gekomen.
Blij dat ik me voorlopig geen zorgen moet maken over de temp en vochtigheid.
De berging deur zelf staat wel dagelijks open, de deur in de berging naar de kelder is bijna altijd gesloten, wel is er een spatie van 8mm in de kelder deur. (verplicht in al onze binnendeuren)
Ik zou eventueel nog een extra verluchting gat kunnen bij maken maar dan ook enkel westelijk. (Als dit iets zou verbeteren?)
Ik hoop dat die muffe geur er vanzelf verder uittrekt, ik zou kunnen proberen de kelder deur enkele dagen te laten openstaan maar dan gaat de temp in de kelder natuurlijk omhoog. Huh
Of enkele dagen een grote ventilator in de kelder plaatsen en wat lucht rondblazen?
Ik probeer morgen wat foto's te posten!



Dat moet een mooi keldertje zijn die van jou CoolCool
Een 2005 in die prijsklasse die nu nog top is, wauw! die kennis mag je alvast overdragen Big Grin
(12-05-2017 10:58 PM)Mathijs81 schreef:  Foto niet te zien ....

Qua temperatuur en luchtvochtigheid zit dat volgens mij wel snor.
Aangaande de geurhinder, dat kan mogelijks een probleem vormen.
Zelf heeft mijn kelder dat probleem niet, dus hopelijk kunnen anderen inspringen.

Mathijs

Bedankt Mathijs,
Zou de geur op lange termijn de wijn aantasten, met welke termijn moet ik dan rekening houden?
Het is niet echt een sterke muffe geur, maar toch valt het wel wat op.
13-05-2017, 08:51 AM
Bericht: #5
RE: Huidige kelder situatie!
Gewoon allezs open zetten in die kelder, Lektr, tot de muffe geur weg is. Een eenmalige en tijdelijke temperatuursverhoging kan totaal geen kwaad voor je wijnen, die muffe geur vind ik zorgelijker.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-05-2017, 10:53 PM
Bericht: #6
RE: Huidige kelder situatie!
(13-05-2017 08:51 AM)vinejo schreef:  Gewoon allezs open zetten in die kelder, Lektr, tot de muffe geur weg is. Een eenmalige en tijdelijke temperatuursverhoging kan totaal geen kwaad voor je wijnen, die muffe geur vind ik zorgelijker.

Momenteel staat alles al even goed open! Voorlopig al veel minder muffigheid.applaus
Hopelijk blijft het zo vorderen!
De vooruitgang vieren we deze week met een Chevaliers de La Table Ronde Bourgogne Passetoutgrain 1979.
Vermoedelijk eentje voor de gootsteen, maar je weet nooit.
(Is nog een van de erfstukken, weinig over te vinden)
Greetz
15-05-2017, 11:36 PM
Bericht: #7
RE: Huidige kelder situatie!
(15-05-2017 10:53 PM)Lektr schreef:  
(13-05-2017 08:51 AM)vinejo schreef:  Gewoon allezs open zetten in die kelder, Lektr, tot de muffe geur weg is. Een eenmalige en tijdelijke temperatuursverhoging kan totaal geen kwaad voor je wijnen, die muffe geur vind ik zorgelijker.

Momenteel staat alles al even goed open! Voorlopig al veel minder muffigheid.applaus
Hopelijk blijft het zo vorderen!
De vooruitgang vieren we deze week met een Chevaliers de La Table Ronde Bourgogne Passetoutgrain 1979.
Vermoedelijk eentje voor de gootsteen, maar je weet nooit.
(Is nog een van de erfstukken, weinig over te vinden)
Greetz

Als t 30 graden wordt woensdag toch even afsluiten ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
16-05-2017, 10:50 AM
Bericht: #8
RE: Huidige kelder situatie!
(15-05-2017 11:36 PM)vinejo schreef:  
(15-05-2017 10:53 PM)Lektr schreef:  
(13-05-2017 08:51 AM)vinejo schreef:  Gewoon allezs open zetten in die kelder, Lektr, tot de muffe geur weg is. Een eenmalige en tijdelijke temperatuursverhoging kan totaal geen kwaad voor je wijnen, die muffe geur vind ik zorgelijker.

Momenteel staat alles al even goed open! Voorlopig al veel minder muffigheid.applaus
Hopelijk blijft het zo vorderen!

Als t 30 graden wordt woensdag toch even afsluiten ;-)

Zeer interessant item, dit. Er wordt door wijnliefhebbers een beetje teveel gepanikeerd over hun kelder. Wijn uit een wat warmere kelder rijpt iets sneller (maar niet veel). Hierover enkele bedenkingen:
- Robert Parker bracht op zijn website zelf ooit het verhaal dat hij regelmatig samen kwam met vrienden en ieder bracht dan een wijn mee. Soms gebeurde het dat hij en een vriend dezelfde fles bijhadden. Die van zijn vriend bleek dan altijd net iets beter. Wat bleek: Bob's kelder is heel koel, die van de vriend (te) warm. Hij merkt op dat de meeste mensen hun wijn al lang op hebben voor de wijn uit de koelere kelder die uit de warmere kelder zal overtreffen.
- Ik proefde lang geleden voor de Club des Grands Crus d'Italie bij Guiseppe Tonzig. Dat is de man die als allereerste de Italiaanse topwijnen naar België bracht, o.a. Giacosa, Gaja, Biondi-Santi, Sassicaia, Tignanello, Rampolla, Produttori, Antoniolo,.... De club was gevestigd in een gelijkvloers appartement en enkel open op zaterdag en zondag. Dan werd ook de verwarming opgezet, de rest van de week stond die gewoon af, ook in de koude winters die we toen nog hadden. Bij de verhuis beslisten we om flessen, die sinds de oprichting (+ 10 jaar) boven tegen het plafond rechtop gestaan hadden, niet mee te verhuizen want toch kapot. Het niveau was top shoulder, dus... Eén was Giacosa Barolo Collina Rionda 1971, de andere de legendarische Giacosa Barbaresco Riserva Speciale Santo Stefano di Neive 1971, die ik reeds enkele malen had gedronken, één van de grootste wijnen ooit gemaakt. Met de bedoeling ze uit te gieten deden we ze open, toch eens proeven, ...beide flessen waren perfect, grandiose wijnen en het werd plots feestdag!
- Waar zelden iemand aan denkt: wij vinden dat wijn die te koud bewaard werd (4°C) daar misschien meer hinder door getekend is dan van een ietsje te warm (+20°C)
- In winetales schreef Stefaan Soenen een uiterst interessant artikel dat ik warm aanbeveel.

Conclusie: leuk om een perfecte kelder te hebben, als dat niet zo is, niet al te hard panikeren, het valt allemaal nog wel mee. (Voor mij zou het misschien beter zijn als de kelder iets warmer was....), maar als je wijn wil bewaren voor zeer lange termijn (25+) of voor herverkoop, dan kan je ze toch best vrij koel bewaren.
16-05-2017, 11:58 AM
Bericht: #9
RE: Huidige kelder situatie!
(16-05-2017 10:50 AM)wvd schreef:  
(15-05-2017 11:36 PM)vinejo schreef:  
(15-05-2017 10:53 PM)Lektr schreef:  
(13-05-2017 08:51 AM)vinejo schreef:  Gewoon allezs open zetten in die kelder, Lektr, tot de muffe geur weg is. Een eenmalige en tijdelijke temperatuursverhoging kan totaal geen kwaad voor je wijnen, die muffe geur vind ik zorgelijker.

Momenteel staat alles al even goed open! Voorlopig al veel minder muffigheid.applaus
Hopelijk blijft het zo vorderen!

Als t 30 graden wordt woensdag toch even afsluiten ;-)

Zeer interessant item, dit. Er wordt door wijnliefhebbers een beetje teveel gepanikeerd over hun kelder. Wijn uit een wat warmere kelder rijpt iets sneller (maar niet veel). Hierover enkele bedenkingen:
- Robert Parker bracht op zijn website zelf ooit het verhaal dat hij regelmatig samen kwam met vrienden en ieder bracht dan een wijn mee. Soms gebeurde het dat hij en een vriend dezelfde fles bijhadden. Die van zijn vriend bleek dan altijd net iets beter. Wat bleek: Bob's kelder is heel koel, die van de vriend (te) warm. Hij merkt op dat de meeste mensen hun wijn al lang op hebben voor de wijn uit de koelere kelder die uit de warmere kelder zal overtreffen.
- Ik proefde lang geleden voor de Club des Grands Crus d'Italie bij Guiseppe Tonzig. Dat is de man die als allereerste de Italiaanse topwijnen naar België bracht, o.a. Giacosa, Gaja, Biondi-Santi, Sassicaia, Tignanello, Rampolla, Produttori, Antoniolo,.... De club was gevestigd in een gelijkvloers appartement en enkel open op zaterdag en zondag. Dan werd ook de verwarming opgezet, de rest van de week stond die gewoon af, ook in de koude winters die we toen nog hadden. Bij de verhuis beslisten we om flessen, die sinds de oprichting (+ 10 jaar) boven tegen het plafond rechtop gestaan hadden, niet mee te verhuizen want toch kapot. Het niveau was top shoulder, dus... Eén was Giacosa Barolo Collina Rionda 1971, de andere de legendarische Giacosa Barbaresco Riserva Speciale Santo Stefano di Neive 1971, die ik reeds enkele malen had gedronken, één van de grootste wijnen ooit gemaakt. Met de bedoeling ze uit te gieten deden we ze open, toch eens proeven, ...beide flessen waren perfect, grandiose wijnen en het werd plots feestdag!
- Waar zelden iemand aan denkt: wij vinden dat wijn die te koud bewaard werd (4°C) daar misschien meer hinder door getekend is dan van een ietsje te warm (+20°C)
- In winetales schreef Stefaan Soenen een uiterst interessant artikel dat ik warm aanbeveel.

Conclusie: leuk om een perfecte kelder te hebben, als dat niet zo is, niet al te hard panikeren, het valt allemaal nog wel mee. (Voor mij zou het misschien beter zijn als de kelder iets warmer was....), maar als je wijn wil bewaren voor zeer lange termijn (25+) of voor herverkoop, dan kan je ze toch best vrij koel bewaren.

Hi Wvd,
Zeker interessant.
Over de temperatuur maak ik me voorlopig niet te veel zorgen.
Top prioriteit is nu de muffe geur wegkrijgen.

Ik ben nog een beginner in het hele verhaal en heb momenteel enkel onderstaande wijnen die naar mijn beperkte mening 10+jaar mogen liggen:

6x Château Respide-Médeville 2011
6x Vita Est Barolo Vinum 2011
6x Barolo Arbeta 2013

Voor de rest enkel een collectie ‘dagelijkse’ wijnen.
En een fles of 30 van 1969 tot 1996 die in het ouderlijkhuis zijn gevonden. (waarvan de meeste vermoedelijk niet goed meer zijn en ook geen 10jaar meer moeten liggen)

Probeer als beginner maar eens wat “dagdagelijkse” P/K wijn en bewaarwijn P/K aan te schaffen, helemaal niet makkelijk! ConfusedConfusedConfusedHuh

Greetz
16-05-2017, 12:17 PM
Bericht: #10
RE: Huidige kelder situatie!
Probeer als beginner maar eens wat “dagdagelijkse” P/K wijn en bewaarwijn P/K aan te schaffen, helemaal niet makkelijk!
---------------------------------------------------------------------------

Als je dat als een stuk van je hobby bekijkt valt dat best mee!
Maar wat is P/K ... ik bekijk dat per land, per streek en zo heb je 10€ en 100€ P/K toppers.

Grtz

In blind, we trust Cool
16-05-2017, 12:27 PM
Bericht: #11
RE: Huidige kelder situatie!
(16-05-2017 12:17 PM)fleer schreef:  Probeer als beginner maar eens wat “dagdagelijkse” P/K wijn en bewaarwijn P/K aan te schaffen, helemaal niet makkelijk!
---------------------------------------------------------------------------

Als je dat als een stuk van je hobby bekijkt valt dat best mee!
Maar wat is P/K ... ik bekijk dat per land, per streek en zo heb je 10€ en 100€ P/K toppers.

Grtz


Hallo Fleer,

Klopt helemaal en alle begin is moeilijk.
Momenteel aan het overwegen om een cursus te zoeken.
Daar waar we net samen wonen en mijn jonge leeftijd is het vaak goed kijken naar wijn promoties en probeer ik een budgetje op te stellen.
De zoektocht is soms even leuk dan de aankoop.

Greetz
16-05-2017, 02:12 PM
Bericht: #12
RE: Huidige kelder situatie!
Citaat:De zoektocht is soms even leuk dan de aankoop.

Heel juist! En die zoektocht is ook echt wel nuttig om zelf een beetje uit te zoeken wat je graag drinkt en wat niet. Het forum staat toch ook wel boordevol van goede tips. En als je effectief nog iets van een cursus volgt, dan zal het allemaal snel gaan. Don't worry! thumbsup

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
16-05-2017, 03:23 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-05-2017 om 03:25 PM door don quichotte.)
Bericht: #13
RE: Huidige kelder situatie!
(16-05-2017 12:17 PM)fleer schreef:  Probeer als beginner maar eens wat “dagdagelijkse” P/K wijn en bewaarwijn P/K aan te schaffen, helemaal niet makkelijk!
---------------------------------------------------------------------------

Als je dat als een stuk van je hobby bekijkt valt dat best mee!
Maar wat is P/K ... ik bekijk dat per land, per streek en zo heb je 10€ en 100€ P/K toppers.

Grtz

De prijs kwaliteit verhouding blijft voor mij toch nog altijd een subjectieve zaak.
Zo vind ik de Château Montfollet ´Le Valentin´ zowel wit als rood mooie P/K's. Persoonlijke voorwaarde is dat rood voldoende veroudering heeft ondergaan van +/- 10 jaar.
Sommigen vinden deze rode " Le Valentin" maar niets.
Ook vraag ik me niet meer af of een wijn die meer dan 30$ nog tot het klubje van de de goede P/K behoort.
Want sinds kort gebruik ik een leidraad van alles wat ik boven de 30$ moet betalen eigenlijk te veel is. huhuh (vroeger hanteerde ik 50€ en dit wil ook niet zeggen dat ik niet tegen deze regel zondig)
En mijn onderschrift van Mark Twain indachtig verplicht ik niemand deze leidraad te volgen.Wink

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
16-05-2017, 04:58 PM
Bericht: #14
RE: Huidige kelder situatie!
(16-05-2017 03:23 PM)don quichotte schreef:  
(16-05-2017 12:17 PM)fleer schreef:  Probeer als beginner maar eens wat “dagdagelijkse” P/K wijn en bewaarwijn P/K aan te schaffen, helemaal niet makkelijk!
---------------------------------------------------------------------------

Als je dat als een stuk van je hobby bekijkt valt dat best mee!
Maar wat is P/K ... ik bekijk dat per land, per streek en zo heb je 10€ en 100€ P/K toppers.

Grtz

De prijs kwaliteit verhouding blijft voor mij toch nog altijd een subjectieve zaak.
Zo vind ik de Château Montfollet ´Le Valentin´ zowel wit als rood mooie P/K's. Persoonlijke voorwaarde is dat rood voldoende veroudering heeft ondergaan van +/- 10 jaar.
Sommigen vinden deze rode " Le Valentin" maar niets.
Ook vraag ik me niet meer af of een wijn die meer dan 30$ nog tot het klubje van de de goede P/K behoort.
Want sinds kort gebruik ik een leidraad van alles wat ik boven de 30$ moet betalen eigenlijk te veel is. huhuh (vroeger hanteerde ik 50€ en dit wil ook niet zeggen dat ik niet tegen deze regel zondig)
En mijn onderschrift van Mark Twain indachtig verplicht ik niemand deze leidraad te volgen.Wink

Daar ben ik het nu eens helemaal eens mee!
De kunst is vooral je eigen smaak (en die van je huisgenoten) te leren ontdekken en je vooral geen bal aan te trekken van de wat er al voor zin en onzin geschreven wordt
Je kan dat eventueel in het achterhoofd houden en trachten uit te vissen waarom ze deze of gene wijn zo geweldig vinden. (gratis lunch / diner?) ;-)
28-05-2017, 02:22 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-05-2017 om 04:03 PM door Lektr.)
Bericht: #15
RE: Huidige kelder situatie!
Even een update, muffe geur is voor 90% verdwenen!
De temp is ondetussen van 14.7 wel opgelopen naar 15.9, maar dat lijkt me onvermijdelijk met een pasieve kelder en de overdreven buiten temperatuur van de laatste dagen.
aaarggl

Foto van mijn bescheiden kelderte


Bijlagen Afbeeldingen
   

Failure Is Always an Option
28-05-2017, 09:05 PM
Bericht: #16
RE: Huidige kelder situatie!
(28-05-2017 02:22 PM)Lektr schreef:  Even een update, muffe geur is voor 90% verdwenen!
De temp is ondetussen van 14.7 wel opgelopen naar 15.9, maar dat lijkt me onvermijdelijk met een pasieve kelder en de overdreven buiten temperatuur van de laatste dagen.
aaarggl

Foto van mijn bescheiden kelderte

Binnen twee jaar moet je nog eens een foto posten. Before and after Smile

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
28-05-2017, 09:12 PM
Bericht: #17
RE: Huidige kelder situatie!
(28-05-2017 09:05 PM)Olivier schreef:  
(28-05-2017 02:22 PM)Lektr schreef:  Even een update, muffe geur is voor 90% verdwenen!
De temp is ondetussen van 14.7 wel opgelopen naar 15.9, maar dat lijkt me onvermijdelijk met een pasieve kelder en de overdreven buiten temperatuur van de laatste dagen.
aaarggl

Foto van mijn bescheiden kelderte

Binnen twee jaar moet je nog eens een foto posten. Before and after Smile

Haha Big Grin dat gaat vrouwlief minder graag horen Slurp
Een reeks wijnnissen komt er zeker nog bij applaus

Failure Is Always an Option
28-05-2017, 09:14 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-05-2017 om 09:14 PM door Benz.)
Bericht: #18
RE: Huidige kelder situatie!
(28-05-2017 02:22 PM)Lektr schreef:  Even een update, muffe geur is voor 90% verdwenen!
De temp is ondetussen van 14.7 wel opgelopen naar 15.9, maar dat lijkt me onvermijdelijk met een pasieve kelder en de overdreven buiten temperatuur van de laatste dagen.
aaarggl

Foto van mijn bescheiden kelderte

Met dit weer 15,9 dat is heel erg mooi, dus maak je maar geen zorgen dat komt dik in orde!! cheers

Save water drink wine!
28-05-2017, 10:14 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-05-2017 om 10:16 PM door Lektr.)
Bericht: #19
RE: Huidige kelder situatie!
(28-05-2017 09:14 PM)Benz schreef:  
(28-05-2017 02:22 PM)Lektr schreef:  Even een update, muffe geur is voor 90% verdwenen!
De temp is ondetussen van 14.7 wel opgelopen naar 15.9, maar dat lijkt me onvermijdelijk met een pasieve kelder en de overdreven buiten temperatuur van de laatste dagen.
aaarggl

Foto van mijn bescheiden kelderte

Met dit weer 15,9 dat is heel erg mooi, dus maak je maar geen zorgen dat komt dik in orde!! cheers

Indien de temperatuur toch nog sterk oploopt moet ik maar iets rapper drinken, voor elk probleem een oplossing cheers
(28-05-2017 09:12 PM)Lektr schreef:  
(28-05-2017 09:05 PM)Olivier schreef:  
(28-05-2017 02:22 PM)Lektr schreef:  Even een update, muffe geur is voor 90% verdwenen!
De temp is ondetussen van 14.7 wel opgelopen naar 15.9, maar dat lijkt me onvermijdelijk met een pasieve kelder en de overdreven buiten temperatuur van de laatste dagen.
aaarggl

Foto van mijn bescheiden kelderte

Binnen twee jaar moet je nog eens een foto posten. Before and after Smile

Haha Big Grin dat gaat vrouwlief minder graag horen Slurp
Een reeks wijnnissen komt er zeker nog bij applaus

Quote van vrouwlief, zo lang er maar lekkere witte wijn genoeg is heb ik geen commentaar.
Ik denk dat het wel goed zit wijn

Failure Is Always an Option
28-05-2017, 10:31 PM
Bericht: #20
RE: Huidige kelder situatie!
Citaat:Quote van vrouwlief, zo lang er maar lekkere witte wijn genoeg is heb ik geen commentaar.
Ik denk dat het wel goed zit.

Voilà, win win! Smile

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
28-05-2017, 10:42 PM
Bericht: #21
RE: Huidige kelder situatie!
(28-05-2017 10:31 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Quote van vrouwlief, zo lang er maar lekkere witte wijn genoeg is heb ik geen commentaar.
Ik denk dat het wel goed zit.

Voilà, win win! Smile

Goh die win win is relatief, onze voorkeur naar witte wijn gaat gelijk op, vooral de Bourgogne streek.
We zoeken beide naar de romige en boterige Chardonnay.
(Meursault, Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet)
Bovengenoemde zijn bij prijs niet mis, als jullie waardige alternatieve kennen horen wij dit graag! Rolleyes

Failure Is Always an Option
28-05-2017, 10:52 PM
Bericht: #22
RE: Huidige kelder situatie!
(28-05-2017 10:42 PM)Lektr schreef:  
(28-05-2017 10:31 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Quote van vrouwlief, zo lang er maar lekkere witte wijn genoeg is heb ik geen commentaar.
Ik denk dat het wel goed zit.

Voilà, win win! Smile

Goh die win win is relatief, onze voorkeur naar witte wijn gaat gelijk op, vooral de Bourgogne streek.
We zoeken beide naar de romige en boterige Chardonnay.
(Meursault, Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet)
Bovengenoemde zijn bij prijs niet mis, als jullie waardige alternatieve kennen horen wij dit graag! Rolleyes

Probeer deze eens :

https://klassewijnen.colruyt.be/spirits/...2015-75-cl

Ook niet de goedkoopste, maar toch de helft van de prijs van de andere die je daar noemt Wink

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
17-08-2017, 10:25 AM
Bericht: #23
RE: Huidige kelder situatie!
Hi All,

Even een update over de huidige keldersituatie!
Momenteel zitten we op 17.1 °C net iets te hoog naar mijn zin maar best acceptabel voor een passieve kelder lijkt me.
Vergeleken met Maart dit jaar is dat +2.4 °C op 3 maand in het zomerseizoen.
De muffe geur is ook veel, veel beter.
Luchtvochtigheid zit op 91% atm., daar maak ik mij niet te veel zorgen over.
Enkel helaas niet de mogelijkheid om er kistjes in te bewaren, heb mijn 2 enige kistjes helaas moeten verwijderen wegens de hoge luchtvochtigheid (schimmel op het hout).

So far so good?

Failure Is Always an Option
17-08-2017, 11:43 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 17-08-2017 om 05:26 PM door wvd.)
Bericht: #24
RE: Huidige kelder situatie!
(17-08-2017 10:25 AM)Lektr schreef:  Hi All,

Even een update over de huidige keldersituatie!
Momenteel zitten we op 17.1 °C net iets te hoog naar mijn zin maar best acceptabel voor een passieve kelder lijkt me.
Vergeleken met Maart dit jaar is dat +2.4 °C op 3 maand in het zomerseizoen.
De muffe geur is ook veel, veel beter.
Luchtvochtigheid zit op 91% atm., daar maak ik mij niet te veel zorgen over.
Enkel helaas niet de mogelijkheid om er kistjes in te bewaren, heb mijn 2 enige kistjes helaas moeten verwijderen wegens de hoge luchtvochtigheid (schimmel op het hout).

So far so good?

Maak je aub geen zorgen over de temperatuur in je kelder! Die mag 's zomers best wel oplopen tot ruim 20°C en dan nog. Het enige is dat ze misschien een tikje sneller rijpen, maar ook daar heeft de bewaartemperatuur minder vat op dan de kurk of de hoeveelheid vrije SO2. Wel lastig als je schimmels krijgt, tracht daar wat aan te doen (verluchting!) en/of rol je flessen in krimpfolie.

Als je houdt van witte Bourgogne is er niet dadelijk een echt goedkoop alternatief. Zoals hierboven gesuggereerd kan je eens rondneuzen in de "Nieuwe Wereld", maar de echt mooie van bvb Californië of Oregon zijn al even duur.
In de Côte de Beaune zijn witte wijnen uit Pernand-Vergelesses gewoonlijk iets minder duur en soms zeer mooi. Minder bekend is dat er ook in Beaune, Savigny-les-Beaune, Santenay of Maranges mooie witte wijnen gemaakt worden. De misschien beste prijs/kwaliteit vind je in Marsannay en soms ook in "lagere" AOP's als Côte de Beaune/Nuits Villages.
En in een wat andere stijl raad ik je aan uit te kijken naar Chablis van de betere wijnbouwers en ook Rully, in een wat lichtere, fruitiger stijl.
Momenteel ben ik net op zoek naar iets prijsgunstiger witte Bourgogne en ben eind deze maand ter plekke. Je hoort (leest) het wel of er iets uit de bus kwam.
In een wat anWel zou je eens kunnen kijken naar Chablis van echt goede producenten (niet kopen bij de supermarkten) of ook Rully. Ook kan je eventueel uitkijken naar Pernand-Vergelesses of Savigny-les-Beaune of zelfs Santenay of witte Marsannay.
17-08-2017, 12:53 PM
Bericht: #25
RE: Huidige kelder situatie!
(17-08-2017 11:43 AM)wvd schreef:  
(17-08-2017 10:25 AM)Lektr schreef:  Hi All,

Even een update over de huidige keldersituatie!
Momenteel zitten we op 17.1 °C net iets te hoog naar mijn zin maar best acceptabel voor een passieve kelder lijkt me.
Vergeleken met Maart dit jaar is dat +2.4 °C op 3 maand in het zomerseizoen.
De muffe geur is ook veel, veel beter.
Luchtvochtigheid zit op 91% atm., daar maak ik mij niet te veel zorgen over.
Enkel helaas niet de mogelijkheid om er kistjes in te bewaren, heb mijn 2 enige kistjes helaas moeten verwijderen wegens de hoge luchtvochtigheid (schimmel op het hout).

So far so good?

Maak je aub geen zorgen over de temperatuur in je kelder! Die mag 's zomers best wel oplopen tot ruim 20°C en dan nog. Het enige is dat ze misschien een tikje sneller rijpen, maar ook daar heeft de bewaartemperatuur minder vat op dan de kurk of de hoeveelheid vrije SO2. Wel lastig als je schimmels krijgt, tracht daar wat aan te doen (verluchting!) en/of rol je flessen in krimpfolie.

Als je houdt van witte Bourgogne is er niet dadelijk een echt goedkoop alternatief. Zoals hierboven gesuggereerd kan je eens rondneuzen in de "Nieuwe Wereld", maar de echt mooie van bvb Californië of Oregon zijn al even duur.
In de Côte de Beaune zijn witte wijnen uit Pernand-Vergelesses gewoonlijk iets minder duur en soms zeer mooi. Minder bekend is dat er ook in Beaune, Savigny-les-Beaune, Santenay of Maranges mooie witte wijnen gemaakt worden. De misschien beste prijs/kwaliteit vind je in Marsannay en soms ook in "lagere" AOP's als Côte de Beaune/Nuits Villages.
En in een wat andere stijl raad ik je aan uit te kijken naar Chablis van de betere wijnbouwers en ook Rully, in een wat lichtere, fruitiger stijl.
Momenteel ben ik net op zoek naar iets prijsgunstiger witte Bourgogne en ben eind deze maand ter plekke. Je hoort (leest) het wel of er iets uit de bus kwam.
In een wat anWel zou je eens kunnen kijken naar Chablis van echt goede producenten (niet kopen bij de supermarkten) of ook Rully. Ook kan je eventueel uitkijken naar Pernand-Vergelesses of Savigny-les-Beaune of zelfs Santenaymet witte Marsannay

Hi Wvd,

Bedankt voor de tips! thank you

Failure Is Always an Option
12-01-2020, 07:40 PM
Bericht: #26
RE: Huidige kelder situatie!
(28-05-2017 09:05 PM)Olivier schreef:  
(28-05-2017 02:22 PM)Lektr schreef:  Even een update, muffe geur is voor 90% verdwenen!
De temp is ondetussen van 14.7 wel opgelopen naar 15.9, maar dat lijkt me onvermijdelijk met een pasieve kelder en de overdreven buiten temperatuur van de laatste dagen.
aaarggl

Foto van mijn bescheiden kelderte

Binnen twee jaar moet je nog eens een foto posten. Before and after Smile

Iets langer dan 2j, het blijft nog bescheiden Tongue
   

Failure Is Always an Option
12-01-2020, 07:54 PM
Bericht: #27
RE: Huidige kelder situatie!
Mooi gevuld, maar er gaan nog rekken/nissen nodig zijn de komende jaren, vrees ik.

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
12-01-2020, 08:18 PM
Bericht: #28
RE: Huidige kelder situatie!
Bedankt! Absoluut, ik moet nog eens nadenken hoe ik meer stockage ga voorzien Huh

Failure Is Always an Option
12-01-2020, 10:08 PM
Bericht: #29
RE: Huidige kelder situatie!
Citaat:Iets langer dan 2j, het blijft nog bescheiden

thumbsup

Je hebt je inderdaad nog redelijk gedragen Big Grin

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
12-01-2020, 11:33 PM
Bericht: #30
RE: Huidige kelder situatie!
Ik zie daar precies ook redelijk wat W Vleteren staan ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: