Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TN's proeverijen Carl
05-07-2017, 12:57 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-07-2017 om 01:05 PM door carl.)
Bericht: #1
TN's proeverijen Carl
1. Von Buhl Reserve Brut 13/14 : appel in alle gedaantes, fris, mooie structuur, breedte, mooie lengte, 90+
2. Schorpion Brut Nature 11 (gedegorgeerd 15) : Lactisch, floraal, vuursteen, wit fruit, brioche, mineraal, ietwat dun, valt snel weg, bittertje, wit fruit retronasaal, natuurlijke touch, stenig, precisie, 87
3. Joh Jos Christoffel Erben Urzig Wurzgarten Riesling Trocken 09 : Riesling, krijt, petrole, mandarijn, ananas, rijpe citrus, sappige aanzet, zuren zijn niet echt springerig, mineraal, heel lichte bitters, medicinale pleister, knap. 89
4. Boeckel Sylvaner Zotzenberg Grand Cru 14 : Pompelmoes, brood, gist, zachte aanzet, kruidig, orange style light, sinaasappel, steenfruit, knappe crowdpleaser. 88+
5. Tenuta Sarno 1860 (Campanie) Fiano di Avelino 12: Zeer intense aromatische geuren, licht evolutie, asperge, mandarijn, passievrucht, reliëf, mooie zuren, ananas, fiano di avelino, 89
6. Domaine de la Tournelle Chardonnay Terre de Gryphees 11 (Arbois) : Opengesneden appel, curry, vuursteen, goede fruitdefinitie in de aanzet in de mond, minerale toets op de afdronk, mooie zuren, pikant, ziltig, energetische wijn, tannines, tissot? 91 22 €
7. Domaine de la Tournelle Savagnin Terre de Savagnin ouillee 2009 (Arbois) : kaaskorst, vuursteen, licht oxidatief, in de mond nog strak, licht oxidatief, bredere stijl, zuren eerder aan de lage kant, licht bittertje op de afdronk, wijn geeft zich nog niet volledig, moeilijk om nu te scoren,
8. Heinrich Sankt Laurent 12 (Burgenland) : Intense kleur, kruidenbonbons, pruimen, frisse toets op de neus, groene toets, peper, sappige aanzet, zuren overheersen, eerder kort, 84
9. Max Schell Grand Max Spatburgunder 14 (Ahr) : Zoethout, zoete kruiden, appelsien, floraal, beetje houtlagering, ietwat rustiek, mooie zuren op de afdronk, licht groene toets, mist ietwat finesse, 87
10. Monte Bernardi Chianti Classico Riserva 13 : Floraal, zwart fruit, chocolade, amandel, kriekentaart, goed mondgevoel, hogere zuren, tannines zitten nog stevig in elkaar gehaakt, kersenpitten, heeft nog tijd nodig, 85 met potentieel
11. Domaine Rimbert Le mas au schiste 12 (St Chinian) : Blauwe bessen, braambessen,vlierbessen, carmenere chili?, kruidig, vegetaal, koffie, stevige tannines, fruitgedreven, ruwe zuren, 86
12. Paul Schumacher Trotzenberg 14 (Ahr) : Aardbeien, rustiek, vlezig, houtlagering is aanwezig maar verbergt het fruit niet, fruitige en speelse aanzet, chocolade op de afdronk, fijne en rijpe zuren, lichte tannines, gistig, zure kersen, gerookt, lekker, 91+
Moezel 2015 bij Peter

1. Dr. Loosen Rotsfhiefer : Rijpe peer, kruidigheid, kaaskorst, snoeperig, zuurtjes, speels, lichtvoetig, blauwe bes, restzoet is licht merkbaar, citrus, zure beertjes, licht pompelmoesbittertje, gemakkelijk, zacht, niet complex, 85 10,60 €
2. Peter Lauer fass 2 : Rokerig, petrole, oranjebloesem, wildgistig, onrijpe appelsien, mineraliteit, perziken op siroop, strakke aanzet, blijft strak in de mond, mist een beetje evenwicht, mol uit Elzas?, mist een beetje fun en vlezigheid, 83 12,90 €
3. Martin Mullen Krover Kirchlay Spatlese Trocken : Mineraal, citrus, ananas, kruisbes, sauvignon-like, peperkoek, gedoseerde aanzet, mooie, rijpe zuren, gelaagd, voldoende materie, fijne stijl, lange afdronk, gebouwd voor de kelder, lekker! 91+ 16,5 €
4. Tesch Laubenheimer Krone : Petrole, abrikoos, rijp steenfruit, mariabeeldjes, kaaskorst, rokerig, oranjebloesem, mandarijntjes, rijpe zuren op aanzet, stevige zuren met materie, roze pompelmoes (zoete bitters), wijn moet nog versmelten, 89++ 13 €
5. Haag Brauneberger : Mineraliteit, hop, stenig, pompelmoes, snoeperig, floraal, licht herbaal, rijke aanzet met mooie zuren, citruzszuren in de mond, levendig middenstuk, typisch Moezel, afdronk is middenlang, ietwat minder complex maar veel fun, eerder om jong te drinken 88 14,50 €
6. Clusserath Steinreich : Rokerig, mineraal, geprononceerdere kleur, floraal, mandarijn, strakke peer, mooie rijpe zuren, licht tannineus, bitter en peper op de afdronk, wijn geeft zich nog niet volledig, heeft wel potentieel, zeer diep, nog te jong, 88++
7. Clemens Busch vom blauen schiefer : Cremerig, gistig, snoeperig, pepermunt, pudding, groene appel, fijnkruidig, mond is een beetje slank, bitters en zuren zijn ietwat dominant, onevenwichtig, onrijpe zuren, 78 19,90 €
8. Zilliken saarburger Alte Reben : Fijne neus, mooi geparfumeerd, rijpe citrus, precies, appelsien, zeer evenwichtig, pepermunt, in de mond ook iets rijpere materie maar in evenwicht met de rijpe zuren, limoen, lange afdronk, subtiel, zalvend, ziltig, 91++ 20 €
9. Stinkiewinkie, leisteen, camembert, fijne abrikoos, in de mond elegant, rijpe citrus, zoete toets zit mooi ingebed, peperig, stenige komt terug in de mond, lange afdronk, staat nog maar aan het begin van de ontwikkeling 89+
10. Nizza Silvano nebiollo d'alba 2012 (Piemonte) : Gebrand, gerookte ham, pruimen, rijpe kersen, plakkaatverf, licht vegetaal, pinot noir, zure kersen, structuur overheerst het fruit, ok met gerookte charcuterie. 87
11. Rebholz Gewurztraminer von Loslehm 2015 : Muscat, kruidig, rozenblaadjes, duidelijk mooie zuren, lichte stijl 88
12. Melsheimer Mullay-Hofberg auslese 2013 : Botrytis, blauwe bes, gedroogd fruit, dadels, honing, rozijnen, 89
Vdp on Tour 2017 Koln ahr, nahe, rheinhessen en pfalz

Gut Hermannsberg
1. Steinberg : sinaasappel, munt, licht bittertje, fijnere stijl, citrus op afdronk, gaat lang door, amandel, wijn met diepte 87+
Rothenberg GG : Mineraal, licht abrikoos, zuren zijn nog niet versmolten, 88
Kupfergruhe 14 : 2 jaar gistrijping, mineraal, groenkruidig, mond valt beetje tegen , focus ontbreekt, 87

Emrich Schonleber
Fruhlingsplatzchen 15 : Duidelijk wilder en kruidiger, lactische ondertoon, witte perzik, goede fruitdefinitie in de mond, 90+
Halenberg 15 : mineraal, druivig, peperig, ook wit steenfruit, zeer lang, citrus a gogo 92

Donnhoff
Felsenberg Felsenturchem 15 : Rijpe stijl, exotisch, kiwi, banaan, afdronk is fijn met vulling, pompelmoesbittertje, finaal zuurtje houdt het fris. 88
Dellchen 15 : Eerder gesloten op de neus, krijtig, perzikenyoghurt, licht gerookt, mond is meer op dronk dan neus, mooie lengte. 90
Hermansholle 15 : stenigheid, natte kiezel, gerookt, groene kruiden, abrikoos, moeilijk om te spuwen, evenwicht moet nog komen, rijpe zuren, potentieel 90+

SchaferFrohlich
Felsenberg 15 : Duidelijk gistig, wit fruit, vollere stijl, goede focus desondanks. 88
Fruhlingsplatzchen 15 : stinkkaas, kaaskroket, eerder eenvoudig, wijn valt snel weg, munt. 86
Stromberg 15 : Mooie mineraliteit, exotisch fruit, strakkere stijl met hint restzoet, 87+
Felseneck 15 : witte perzik, sinaasschil, milde zuren, balans, zeer knap 91+

Crusius
Muhlberg 15 : rijpe citrus, stenig, fruitige neus, licht botertje,rondeur, 87
Felsenberg 15 : Ijl op de neus, citroen, zuren zijn eerder mild, mooi gemaakt, klaar om'te drinken. 88
Bastei 15 : Strakkere neus, exotisch fruit, toegankelijk, marsepein op de afdronk 89

Diel :
Pittermanchen : koele stijl, leisteenbodem, mond valt een beetje weg, mist wat vulling. 85
Goldloch 15 : kiezelsteen, floraal, fijnere stijl, ook hier is de mond een beetje mager, 86
Burgweg 15 : Quatziet, mooie neus met fruit en mineraal, veel structuur met toekomst, voldoende vulling, lang, 90
Goldloch 10 : intense kleur, rijpe neus met honing, geconfijte fitrus, rondeur met voldoende focus, lang, 90

Winter
Leckerberg 15 : fruitig, limoen, munt, sappig, strakke zuren op afdronk, niet hypercomplex maar wel lekker, 88+
Kloppberg 15 : Mineraal, wit fruit, beetje gesloten, bloedappelsien, citrusschil, sappig 89
Geyersberg 12 : petrole, kaaskorst, minder fruit, structuur neemt de overhand, speelse biet wat in 87

Wagner Stempel
Hollberg 15 : fijne fruitstijl, citrus is dominant, mond heeft focus met goede vulling, top 92
Heerkretz 15 : fijne fruitstijl met kruidigheid, zuren zijn rijp, mooie lengte, versmolten, 93+

Schatzel
Hipping 14 : pepermunt, beetje off-geur, mond mist wat body, strakke stijl, ziltig, zuren zijn wat hard. 86
Pettenthal 14 : vlezig, gesloten, munt, eerder droog om droog te zijn,bruut, mist plezier. 86
Ollberg 15 : rijker van neus, meer fruit, mineraal, duidelijk beter dan de vorige, blijft war ruw. 87
Hipping 15 : mest, munt, veel structuur, blijft wat plezierontbreken. 88

St Antony
Hipping 15 : canabisgeur, gedroogd hooi, zachte zuren, mond valt wat weg, toegankelijk. 87
Orbel 15 : donkere kleur, zuren zijn iets presenter, weeïg fruit, mist echte diepgang. 88
Pettenthal 15 : spannende neus, lichte houtindruk, munt, klein bittertje, lang, knap. 90

Knipser
Steinbuckel 15 : stinkertje,mineraal, spanning met vulling, focus, knap, sinaasappel, 91
Mandelpfad 15 : stenig, steenfruit, goede focus, licht plantaardig, potentieel 90

Burklin Wolf
Gaisbohl 15 : herbaal, kruidig, zachte aanzet, lichte citrus, zuren blijven wat ruw. 87
Hohenmorgen 15 : citrus, ook hier zuren wat ruw, lange afdronk, flauw. 85
Reiterpfad 15 : mineraal, noga, fijner, zuren meer afgerond, voldoende precisie, lekker om jong te drinken. 88

Rings
Weilberg 15 : gesloten, gerookt, fruitige aanzet, zuren komen zacht door, lang. 89
Saumagen 15 : kruidig, geel fruit, krachtige zuren maar niet hard, 90

Wittmann
Aulerde 15 : krijt, koel, exotisch fruit, citrus retronasaal, pikant, 89
Kiechspiel 15 : kalk, geel fruit, vuursteen, goede focus met opnieuw citrus, pikant, 93
Morstein 15 : Natte steen, munt, groenkruidig, veel bestanddelen , nog jong. 91

Rood
MeyerNakel
Sonnenberg 14 : peperkoek, boterig, aardbeien, zachte aanzet, sappig, niet hypercomplex, 88
PfarrWingert 14 : Kruidig, fijn fruit, mist beetje body, ok maar niet top. 89
Krauterberg 14 : herbaal, kruidig, intense neus, meest evenwichtige van de 3, meditatieve wijn, zeer mooi, lange afdronk, 91+

Stodden
Hardtberg 14 : beetje onrijp , takjes, rood fruit, viooltjes, zet zacht aan, mooi rijp fruit, like it, 90
Sonnenberg 14 : hout komt beetje door, fijn rood fruit, beetje meer gesloten in de mond, potentieel 91
Herrenberg 14 : Kruidig, rijp fruit, mond heeft veel bestanddelen, hout komt nog wat door, nu mooi om te drinken. 92

Knipser
Burgweg 12 : chocolade, houtindruk, caramel, heeft nog tijd nodig, mond is mooi versmolten, vlot drinkbaar, 89
Kirschgarten 12 : kruidig, mineraal, stenig, goed fruit in de mond, lengte, drinkklaar, hout domineert momenteel de geur en smaak. 89
Mandelpfad 12 : kurk

Rebholz
Sonnenschein 15 : appel, exotisch, rijke neus, mooie zuren, lange afdronk. 89
Ganzhorn 15 : materie van wit fruit, strakkere zuren, munt, veel betanddelen, 90+
Kastanienbusch 15 : fijne neus, fruit zit wat op achtergrond, lang en diep, top. 93
Mandelberg weissburgunder 15 : floraal, zachter fruit, zuren zijn zacht. 88
Spatburgunder 11 : rijpe neus, gebrand, op dronk, mooi rijpe tannines. 91
Vrienden van de Riesling. Kabinett

1. Molitor Wehlener Klosterberg kabinett 2009 (Moezel) : 11,5°, deze wijn zou droog moeten zijn, rijpe geconfijte citrus, steenfruit, licht petrole, blauwe kaas, ananas, behoorlijk strakke citruszuren, licht bittertje, ietwat monotoom, vief, valt weg op de afdronk 85+
2. Molitor Wehlener Klosterberg kabniett 2012(Moezel) : eveneens 11,5°, rijper fruit, amandel, biscuit, sinaasappel, saffraan, zuren en body zijn meer in evenwicht, stijl nog steeds aan de strakke kant, mooi om nu te drinken, gebrande toetsen, perzik 87
3. Fritz Haag Brauneberg Juffer-Sonnenuhr 1985 (Moezel) : 7,5°, Lijkt wat kurk te hebben maar onze vrees is ongegrond, natte gazetten, firne, boenwas, razorsharp in de mond, fijne citrus, licht lactische toets, zeste, appel, licht, lange afdronk, perzik, filigraan, lekker, blijft doorgaan op de afdronk, 93
4. Piedmont Filzener Pulchen 1990 (Saar) : 8° , Geeft wat indruk van olorosso sherry, geconfijt fruit, noten, licht oxidatief, lijkt beetje op Jura-wijn, de zoete component is bijna volledig opgenomen, licht zoute component, bredere stijl met frisse zuren, denkelijk is dit niet de stijl die met deze wijn bedoeld werd maar het maakt hem wel breder inzetbaar aan tafel, 89
5. Van Volxem Wiltinger Braunfels 1990 (Saar) : 9,2°, Blauwe bes, cassis, licht petrole, licht vegetaal gecombineerd met kruidigheid, pruimentaart, munt, mond is iets sterieler, thee-aroma's, strak, licht gistig, pompelmoes, zoete component is ietwat vervlogen, blijft fijn, mooie lengte. 90+
6. Kunstler Reichestal 2005 (Rheingau) : 7,5°, Honing, geconfijte citrus, exotisch fruit, munt, lactisch, big boy qua stijl, niet als kabinett te klasseren, bieraroma, fruit overheerst de zuren een beetje, spanningsboog is iets minder, 89
7. Mullen Krover Paradies 2000 (Moezel) : 8,5°, Hars, kaarsvet, botrytis?, saffraan, opvallend droog, veel bestanddelen, gedroogde abrikozen, appelsienschil, mooie zuren, yoghurt, 89+
8. Kerpen Graacher Himmelreich feinherb 2009 (Moezel) : 11°, Exotisch fruit, ananas, gerookt, rubber, mineraal, zeer strakke zuren met fruit wat op de achtergrond, zoete component is amper waarneembaar, pompelmoesbitters, mist nog wat evenwicht, bitter op de afdronk, 85
9. Zilliken Saarburger Rausch 2007 (Saar) : 8° Cremeux, lactisch, rijp steenfruit, kaaskorst, herbaal, bessen, zoet-zuur op afdronk, fijne zuren, zachte kruidigheid, drinkt vlot weg, lichte evolutie, 2008? 91+
10. Zilliken Saarburger Rausch 2015 (Saar) : 7,5° Metalig, primair exotisch fruit, lijkt recht uit vat te komen, heeft nog tijd nodig, limonade-like, rijpe citrus, 88+
11. Zilliken Saarburger Rausch 2003 (Saar) : 9° Kruidig, rijpe stijl, rubber, beetje exotisch fruit in de mond, bessen, mist misschien wat zuren 89
12. SchaferFrohlich Schiefergestein 2011 (Nahe) : 8° Stinkie winkie, kaas, groenig, wit boomgaardfruit, licht petrole, kruidig, romig mondgevoel, goede zuren, vuursteen, like it 92
13. Keller Nierstein H 2014 (Rheinhessen) : 8° Citrus, gerookt, passievrucht, tropisch gevoel, ananas, dens gevoel, munt, heel mooi evenwicht tussen zuur en zoet, netel, elegant. 90+
14. Donnhoff Oberhauser Leistenberg 2015 (Nahe) : 9,5° Rode appel, munt, heel goede balans in de mond, frisheid blijft merkbaar, veel bestanddelen, duidelijke zuren, rokerig, mineraal, groots 93
15. Eva Clusserath Trittenheimer Apotheke 2007 (Moezel) : 8,5° Licht lactische toets, licht groene toets, firne, sinaasappel, goede zuren, 89
16. Dr Wagner Saarburger Knapp Feinherb 2007 : Lichte petrole, gistig, droger mondgevoel, kruidig, beetje korte afdronk. 86
Knipser

Fris

Rose clarette 16 : fris, ingehouden fruit, rokerig, mooi droog, hooi, lekker, 88
Riesling HPB 16 : kruidigheid, wijn proeft wat vermoeid, lange afdronk, mineraal, 85
Kapellenberg Riesling 16 : wit fruit, mineraal, hoge zuren met goede fruitigheid, sappig, 87
Mandelpfad Riesling 15 : Bredere geelfruitige en vooral kruidige stijl, verliest een beetje focus in de mond, klein waspoederaroma, vlezig, mooie spijsbegeleider, 89
Steinbuckel Riesling 15 : kalkplateau boven de Mandelpfad, Fijne minerale neus, wit fruit, duidelijk koelere wijngaard dan de vorige, mooie spanningsboog, 92
Chardonnay und Weissburgunder 2016 : 60 ch en 40 wb, 10% ch in gebruikt hout, kruidig, fijnfruitig, mooie spanning, misschien wat weinig bestanddelen, sappig, overtuigt me momenteel niet helemaal, 86
Gelber Orleans 15 : deels in gebruikte barrique opgevoed, mineraal, bredere stijl in de mond met kleine kruidige toets in de mond, pikant, zuren zijn wat minder, speciaal, 88
Chardonnay *** 12 : nieuwe fles, volledig nieuw hout, mooi rijp boomgaardfruit, ook kweepeer, duidelijk rijkere stijl maar in de hand gehouden door de zuren, hout is nog een beetje ruw, mist toch wat vulling, 89
Grauburgunder ***12 : Kruidige stijl, licht fruitig, pikant, bredere stijl, licht bittertje, valt wel snel weg, 87

Rood

Blauer Spatburgunder 13 : gebruikt hout, rokerig, sappig, droog, elegant, fijn rood fruit, licht kruidig, 88+
Kalkmergel spatburgunder 13 : 30% nieuw hout, rijker rood fruit op de neus, houtindruk, iets meer bestanddelen, hout is nog niet helemaal versmolten, 89
Mandelpfad 12 : Fruitigste GG, 100% nieuw hout, kruidigheid, mooie fruitige aanzet, behoudt goed zijn precisie, nu al lekker, zit goed in mekaar, goede balans, 92
Burgweg 12 : oudste aanplant met Franse klonen, de meer gesloten, minerale stijl, in de mond ook iets minder plezier, hout ligt iets meer bloot, 87
Kirschgarten 12 : Mariafeldkloon, combineert het fruitige met het minerale, op de neus donker fruit, kruidigheid, zachte aanzet in de mond, hout lijkt goed verweven, eindigt goed droog, heeft nog toekomst, 91+
Spatburgunder reserve 11 : eigen spatburgunderkloon, mooi fijn rood fruit, aanzet is zeer zacht, fijnkruidig in de mond, grote wijn, lange afdronk, zuren zijn fijntjes aanwezig, filigraan, 95
Syrah 12 : aanplant van 93, eerste wijn in 96. donker fruit, amandelen, marsepein, peper, zeer droge aanzet in de mond, koele stijl Syrah, krachtig maar fijn, trekt nog wat droog, 91
Cuvee X 12 : Bordeauxblend, 24 maanden nieuw hout, klassieke neus uit Bordeaux met wat sigarenkistje, donker fruit, mooi fruitige aanzet in de mond, mooie lengte, 90
Von buhl

Sekt riesling 15 : appel, strakke stijl, lichte rondeur, sappig, niet hypercomplex, 87
Reserve 13/14 : klassiekere neus van champagne, zeer mooi, gaat lang door in de mond, goede frisheid, 89
Rose brut 15 : rode vruchten a gogo, fijnere stijl, blijft gefocused, iets minder bestanddelen, 87
Bonedry riesling 2016 : ingekochte druiven, mooie kruidige intensiteit op de neus, palet is echt droog met voldoende bestanddelen, bittertje op het einde, 85
Weissburgunder 15 : mooie neus met bloesem, wit fruit, preciese stijl, knap, 85
Grauburgunder 15 : gesloten op de neus, rijkere fruitaroma's dan de vorige wijn, houdt meer dan de bocht, 87
Deidesheimer riesling 13 : licht evolutie, mooie rijpe sinaas, goede acciditeit, sappig, 88+
Deidesheimer riesling 15 : geparfumeerd, waspoeder, rijpe pompelmoes, heeft nog tijd nodig, 86
Forster riesling 14 : Rokerig, mineraal, zuren zijn duidelijk aanwezig, gebrek aan bestanddelen, 85
Paradiesgarten 14 : Mooie fruittoets op de neus, ietwat snoeperig in de mond, zuren zijn in balans, mineraal, kort op de afdronk, 87
Hergottsacker 14 : volledig in neutraal hout opgevoed, vuursteen, kruidig, stofferig, exotisch fruit, mondgevoel is iets cremeriger, iets toegankelijker, 89
Suez riesling 15 : Goede fruitintensiteit op de neus, rijkere stijl ook qua mondgevoel, spontaan vergist, zit rond 4 g rs, allemansvriend van het domein, 88
Freundstuck 14 : complexe neus, mineraal, mooie balans, peperig, lange afdronk, strakkere register, lange rust op de gistcellen, intense wijn, 89
Reiterpfad Hofstuck 14 : Geel fruit, toegnkelijker, rokerig, pompelmoes, citrus, zuren houden wijn in het gareel, lengte, 90+
Vrienden van de Riesling Forstproeverij


Flight 1
1. Burklin-Wolf Ungeheuer GC 2007 : Honing, rijp steenfruit, exotisch fruit,verse kruiden, zuren zitten vooraan, eerder strak dan filmend in de mond, verfijnde stijl, citruszuurtjes, precisie, 92 32€
2. Mosbacher Freundstuck GG 2007 : kweepeer, lijkt al wat verder geevolueerd, zeer kruidig, gecompoteerde geur, behoorlijke zuren, toch eerder filmend qua mondgevoel, goede maaltijdbegeleider, appelsien op de afdronk, 89 27€
3. Von Buhl Pechstein GG 2007 : Firnetoets, petrole, ananas, rijpere citrus, rijkere stijl, natte steen, zuren in de aanzet, middenpallet en afdronk valt wat weg, komt een beetje onbehouwen over, pikant, munt, wijn wordt duidelijk beter met openstaan, 90 33€

Flight 2
1. Von Buhl Pechstein GG 2008 : Munt, pate, saline toets, kruidnagel, theekruiden, citrus, duidelijk fijne stijl, precieze aanzet waarbij fruit en zuren in balans zijn, doorspekt met zuren, lange afdronk, evenwichtig, groots, 94 29€
2. Mosbacher Pechstein 2008 : Geconfijte citroen, goede focus, Iets rijker qua mondgevoel maar ook mooie zuren,lang , beetje bitter, sappig, 92 29€

Flight 3
1. Burklin-Wolf Kirchenstuck GC 2009 : gefonceerde gele kleur, dadels, honing, abrikozen, rozengeur, petrole, rijk, krachtig met zuren, mandarijn, bittertjes op de afdronk, Rubensiaans, goed maar niet groots, valt wat plat naar het einde toe 90 123€
2. Burklin-Wolf Pechstein GC 2011 : stinkie winkie, putteke,laurier, fijne kruidigheid, citrus, energetische wijn, mooie kruidigheid, pompelmoesbitters, munt, potentieel, 92+ 42,7€

Flight 4
1. Basserman-Jordan Freundstuck GG 2012 : Abrikoos, pompelmoes, fruitige stijl, kruidige toets, bittere aanzet met lichtere zuren, steenfruit, pikant, perzikpit, mandarijn, makkelijke stijl, eerder korte afdronk 88 51,8€ (versteigerungswein)
2. Basserman-Jordan Kirchenstuck GG 2012 : Kurk 54 €

Flight 5
1. Von Winning Jesuitengarten GG 2103 : Rijke citrus, thee, amandel, verleidelijk, gebalanceerd, mooie zuren, momenteel het meest klaar van de 3, mooie lengte, pikant kleine oxidatieve toets, mooi fruit in de mond, 92+ 47€
2. Von Winning Kirchenstuck GG 2013 : neus is momenteel een beetje houtgedomineerd, frisse citrus op de neus, kruidig, mond heeft veel meer inhoud, volume en strak, sinaasappel, mooie zuren, abrikoos, superevenwicht, lang, rechtdoor, pikant, groots, pompelmoeszuren, enorm potentieel, 93++ 47€
3. Von Winning U500 2013 : Rijke stijl op de neus, geparfumeerd, rijp steenfruit, proeft heel jong, mooie citrus, noga, intens, zeer lang, netels, 92 32€

Buiten competitie
1. Von Winning Pechstein GG 2010 : Mineraal, vuursteen, ananas, evenwichtig, zuren zijn aanwezig maar trekken het geheel niet scheef, moet nog verder uitrijpen, niet voor doetjes, 10 gram zuren, 91 40€
2. Mosbacher Ungeheuer GG 2015 : Druivig, kruidig, eerder fruitige stijl, gedegen zuurstructuur,salami, groene groenten, groene appel, klein zoetje achterop, nog te jong, duidelijke zuren met potentieel, 88+ 25€

Chateau Fonsalette 2007 : weeïg fruit, licht oxidatief, zwaar op de hand, steenfruit, beetje bitter, zuren zitten wat op de achtergrond, 83

Lageder Lowengang 2009 : patisserie, mokka, steenfruit, gedegen zuren, babbelutten, 87

Zoete wijnen

1. Von Buhl Freundstuck Spatlese 1975 : Firne, rijpe boomgaardfruit, was, saffraan, melkchocolade, smaak is vrij droog, gedroogde vruchten, dadels, vijgen, spatlese van 25 jaar of oudere auslese, ik mis hier een beetje zoet 90
2. Grans Fassian Trittenheim Apotheke Auslese *** 1990 (Moezel) : Kweepeer, gekookte groenten, asperges, rabarber, in de mond betere balans tussen zoet en zuur, iets minder complex, 89
3. Von Buhl Ungeheuer Auslese 2001 : Peer, Lijm, cider, mosterd, in de mond komt er meer abrikoos en perzik naar voor, gedoseerde zuren, mooie zoet-zuur balans, groots, 90
4. Dr Loosen Erdener Pralat auslese 2001 (Moezel) : Geparfumeerd, steenfruit, munt, mineraal, hier iets meer zuren, gebalanceerd, springerig, nerveuzer, 91
5. Ratzenberger Steeger St Jost auslese 1993 (Mittelrhein) : Firne, aards, cassis, donker fruit, rabarber, zwaar gevoel in de mond, mist een beetje fun, goede zuren, behoorlijk fruit en serieuze bittere ondertoon, 88
Bon Baron bij Stefaan.

1. Muller-Thurgau 2015 : Exotisch fruit, ananas, sinaasappel, kokos, rijpe peer, litchee, beetje flabby in de mond, fruitsla, licht bitter, gistig, ronde stijl maar niet onaangenaam, crowdpleaser, peer komt terug op de afdronk, hint restsuiker, mist spanning, 84 12°
2. Chardonnay 2014 : Kruidig, subtiele geuren, lactisch, toast, steenfruityoghurt, gedoseerd houtgebruik, boterig in de aanzet, lactische wei, frisse citrus, slanke body, appelzuur, tweeledig mondgevoel, behoorlijk eenvoudig, chardonnay? 86 12,5°
3. Muscat 2014 : Rijpe Muskaat, druivig, licht kruidig, vlezig, floraal, peperig, abrikoos in de mond, goede spanning, mineraal, citruszuren gaan behoorlijk lang door, lichtvoetig, ananas, lekker! 88 12,5°
4. Pinot Blanc 2014 : Kruidig, verse kweepeer, wit steenfruit, zeer zuurgedragen, ietwat gebrek aan bestanddelen, kalk, vegetaal, onevenwichtig, moeilijke wijn, 72 12,5°
5. Auxerrois 2015 : Rijpe Peer, vanille, vegetaal, grassig, goede rijpe zuren bij aanzet, wijn zoekt nog wat naar zijn evenwicht, weeïg fruit, rijpe citrus, vief, levendig, niet hypercomplex, pinot blanc? 88+ 11,5°
6. Pinot Gris 2014 : Snoeperig, kaneel, gebrand, kruidig, vegetaal, pikant, rijke aanzet met behoorlijke spanning, duidelijk houtlagering, verouderingstonen, goed gebouwd, heeft gastronomische mogelijkheden, pinot gris? 87+ 12,5°
7. Muscat 2015 : Muskaat, gistig, druif, mineraal, mooie rijpe zuren, sappig, hintje restzoet, ideale terraswijn, zit goed in elkaar, 87+ 12°
8. Chardonnay 2013 Kruidig, kweepeer, houtindruk, zuren blijven duidelijk aanwezig, onrijpe structuur, vegetaal, lange afdronk, correct maar niet groots, 85 12,5°
9. Formidable 2013 (schuimwijn op basis van Pinot gris, pinot blanc en Auxerrois) : Azijnsteek, lijm, foutief!
10. La Baronne 2013 (Rose schuimwijn op basis van Pinot Noir en Chardonnay) : zalmkleur, rood fruit, gerookt, klei, weinig belletjes, caramel, gerookt vlees, niet ok, vermoeiend, de patiënt is dood en overleden, 74 12,5°

11. D'Hellekapelle Chardonnay 2015 (Heuvelland) : Boter, banaan, honing, botersnoepjes, hazelnoot, duidelijk houtgebruik, mooie fijne zuren, noordelijke streek, nog jong, mist wel wat vulling, beetje gebrek aan materie, 85 11,5°

12. Cabernet Dorsa 2010 : Aardbeiconfituur, gebrand, velpon, spierzalf, caramel, vissaus, frisse aanzet, behoorlijk fruitig met zuren, licht vegetaal, aroma dekt de mond niet volledig af, heeft wat van bergwijn, gastronomische wijn, 87
13. Acolon 2014 : Branderig, velpon, rood fruit, rijp in de mond met frisheid, sappig, 88+
14. Pinot Noir 2014 : Pruimen, caramel, licht evolutie, geconfijt fruit, peperkoek, degelijke zuren, eerder brede stijl, voldoende materie, mooie afdronk, gastronomische wijn, 87
15. La Grande Tresor ( Gamaret en Garanoir )2014 : Duitse Pinot Noir, banaan, animaal, leder, hop, rijp rood fruit, fijnere stijl, aardse toets, lange afdronk, zeer goed, 90+
16. Acolon 2013 : Banaan, drop, peperkoek, kaneel, pleister, cassis, sappig, brood, goede zuren met behoorlijk mooi fruit, fijnere en pure stijl, 89+
17. ? : Gebrand, neus is nogal gesloten, velpon, rijp rood fruit, veel structuur, slank in de mond, uitdrogend 85

18. Julia Bertram Monchberg 2014 (Ahr) : Koffie, dierlijk, chocolade, amandel, salami zeer zachte maar precieze aanzet, licht gestructureerd, fijne stijl, lang, mineraal, 90+
19. Wijngaardsberg Pinot Noir 2013 (Nederland) : Animaal, kruidig, truffel, floraal, mooie, rijpe aanzet, goede rijpe zuren, fragiel mondgevoel, lekker, 88+
Jurancon bij Stefaan.

Jurancon Sec

1. Laffitte-Teston cuvee Ericka 2014 (Pacherenc du Vic Bilh) : Harsig, nootjes, weeïg fruit, velpon, droge aanzet, licht oxidatief, citruszuren en bitters op de afdronk, fris en licht complex, ziltig, lichte houtlagering 87 (70 Pm, 20 gm en 10 pc) 9 €
2. Clos Lapeyre Jurancon Sec 2013 : Kweepeer, honing, abrikoos, ziltig, rokerig, munt, sinaasappel, pregnante zuren, structuur, tannines, schilweking gehad, complexe wijn, springerige zuren, goede focus, gelaagd, mooi voor een instapwijn 88 100 gm 10 €
3. Camin Larredya La Part Davant 2014 (Jurancon Sec) : Lijm, chemisch, waspoeder, honing, in de mond zuiverder, citrussnoepjes, acciditeit is merkbaar maar ondersteunend, pikant, curry, wijn valt snel weg, teveel structuur voor de vulling, eerder eenvoudig, nog te jong 83 50 gm 35 pm 15 pc 17,5 €

Clos Lapeyere Vitatge Vielh
4. 2011 : Mirabellen, stoffig, mandarijn, houtindruk, honing, noterig, droge aanzet, sherry-like, tannineus, behoorlijk evenwichtig in zuren en bestanddelen, appelsienschil op de afdronk, goede frisheid, maaltijdwijn, 88+
5. 1999 : Geëvolueerde kleur naar het oranje, vijgen, caramel, nootjes, turks fruit, sherrytoets, ziltig, veel en mooie zuren, speels en lichtvoetig, mooie balans, agrumes en citrus op de afdronk, mooi verouderd, lange afdronk, 92 60 gm, 30 pm en 10 pc

6. Domaine Larredya 2000 (Jurancon sec) : Duidelijk geëvolueerde kleur, Appelsien, abrikoos, amandel, tannines, goede zuren, rijpe appel, natuurlijke touch, bitter op de afdronk, maaltijdwijn, zeer apart maar lekker, moet iets warmer gedronken worden 90+ 17,5€

Jurancon (zoet)

7. Chateau Lafitte 2013 : Kurk
8. Clos Lapeyere Jurancon blanc Moeulleux 2014 : Kweepeer, stoffig, rijpe citrus, kaneel, goede zuren, lichte zoetheid die wat bovenop ligt, eerder simpel, 84
9. Clos Lapeyere Jurancon blanc Moeulleux 2012 : Mirabellen, stoffig, peper, kaneel, abrikozen, ananas in de aanzet, pikant, floraal, 88
10. Cauhape ballet d'octobre 2013 : Enorm reductief, kokos, toast, gebrand, marsepein, ananas, duidelijk restzoet, plakt een beetje, dessertwijn, heeft nog tijd nodig, zuren zijn niet versmolten, stevige body, duidelijk complex, 89++
11. Domaine Bellegarde cuvee Thibault 2000 (Jurancon) : Kleur gaat eerder naar mahonie, licht oxidatief, Kaarsvet, boenwas, nootjes, marsepein, caramel, ziltig, mond complex als een madeira, oloroso, gedroogd fruit, oosterse kruiden, 94 17€ 100pm
12. Laffitte Teston Pacherenc du Vic Bilh 1999 : Gebrande toetsen, geturfd, harsig, vlezig, oxo, pindakaas, lucifer, ok maar niet complex, valt vrij snel weg, wat onzuivere aroma's, 89 9€
13. Larredya cuvee Francois 1995 (Jurancon) : Goudkleurig, Champignons, truffel, onderhout, pickelchips, melkchocolade, abrikozen, rozijnen, zeer intens en romig mondgevoel met stevige zuren, eten en drinken tegelijk, zeer lang, 93 100 pm 100 g rs en 7,1 g zuren 45€
Duitslandtrip 2

Julg
Na een autorit van een dikke 4 uur toegekomen op dit jonge familiedomein alwaar we op de binnenplaats verwacht worden voor een degustatie van de wijnen vergezeld van typische streekgerechten. Het voorgerecht is een fris slaatje gevolgd door een hoofdgerecht waar je hier op de grens met de Elzas niet naast kan : Zuurkool met verschillende vormen varkensvlees. Zeer traditioneel maar met veel liefde klaargemaakt en dat proef je.
Sekt wordt volledig op domein gemaakt met hulp van materiaal uit de Elzas, johannes heeft in 7 verschillende domeinen gewerkt als stage
1. Blanc de Noir Sekt 14 : Wit fruit op de neus, brioche komt erdoor, ongeveer 4 g, 15-18 maanden sur lie, pinot noir en meunier, bittertje op de afdronk, 88
2. Pinot Brut reserve 12 : 52 maanden sur lie, puur chardonnay, 3 g dosage, duidelijk complexer, rijp steenfruit, ziltig, peer, lange afdronk met bittertje. 90+
3. Riesling 16 : wit fruit, mineraal, blauwe bes, fris, elegant, kortere afdronk, 87
4. Riesling buntsandstein 15 : rode zandsteen, exotisch fruit, iets bredere stijl, momenteel wat moeilijk om te proeven, afdronk valt wat weg. 85
5. Riesling Sonnenberg 15 : eigenlijk Sankt Paul maar omdat deze wijngaard in Elzas ligt moet dit Sonnenberg genoemd worden omdat dit een Duitse appelatie is, zandsteen met kalk, gerookt, mooie witte fruittoets, ook fijn fruit in de minerale finale, knap. 90
6. Weissburgunder 16 : Fris, steenfruit, bloemig, licht bittertje, kalkbodem, mooie minerale toets, 87
7. Weissburgunder kalkmergel 16 : Heeft nog tijd nodig, meer rondeur, 88
8. Weissburgunder sonnenberg 15 : elegant, 20 tot 40 % hout 220L, sappig licht exotisch fruit, mooie lengte, mist een beetje focus, 88+
9. Chardonnay Sonnenberg 16 : mooi citrusfruit, strak door de goede zuren, kalkimpresssie, zelfs een beetje tannineus, kalkbodem, lange afdronk, 89+
10. Weissburgunder Opus O 16 : vatstaal, eerste maal dat deze cuvee gemaakt is, 0 gr rs, 700 flessen, kalkbodem, 100% nieuw en licht getoast hout, licht gerookt, precisie, minder fruit, eerder licht kruidig, pikant, 90
11. Chardonnay Opus O 16 : vatstaal, tweede jaar van deze Cuvee, licht vuursteen, 0 g rs, zeer fijne neus, brood, mooi fruit in de mond, lange afdronk. 92
12. Sauvignon Blanc Opus O 16 : vatstaal, eerste jaargang van deze wijn, 100% nieuw hout, 0 g rs, vlierbloesem, exotisch fruit, aroma's zijn mooi onder controle, mooie zuren, lang, 91
13. Spatburgunder kalkmergel 15 : rood fruit, licht gebrand, goede zuiverheid in de mond, krokant fruit, lichte tannines, drinkplezier, 88
14. Spatburgunder Sonnenberg 15 : Donkerder fruit, mooie frisheid, houtindruk, knap, lang, 90
15. Pinot Noir 15 (Opus O) : Rijk, frisse zuren, munt, knapperig rood fruit, 100% franse wijngaard en franse klonen. Top 93


Christmann
Hier worden we eerst door een medewerkster ontvangen die ons een mooie degustatie van nieuwe en oudere wijnen geeft. Terloops loopt grootvader Christmann ook even langs. Na de degustatie neemt Steffen, de huidige eigenaar van dit familiedomein en voorzitter van de VDP, ons dan zelf onder zijn vleugels om ons een blik in de kelder te gunnen alsook om ons uit te leggen waar het domein vandaan komt, waar ze vandaag staan en waar ze in de toekomst naartoe willen. De dochter des huizes is trouwens net afgestudeerd aan Geisenheim en zal vermoedelijk na haar extra studie in Berlijn mee verantwoordelijk worden voor het wijnmaken.
1845 70 % riesling, 15 % spatburgunder, overige soorten zullen in de toekomst verdwijnen om zich volledig op hun sterke punten te focussen.
22 ha, 130000 flessen, 80% erste of grosse lagen wijngaarden, basiswijnen komen voornamelijk van erste en ortsweine van grosse lagen. Biodynamie brengt echte wijngaardwijnen voort, pfalz geeft droge, krachtige maar toch fruitige Rieslings, Pinot Noir wordt belangrijker in de toekomst, samen met Riesling.
Rendementen voor Riesling en Pinot Noir mogen niet te laag gaan. Rond de 40 hl/ha voor riesling en rond de 30 hl/ha voor Pinot Noir is perfect, lager brengt geen surplus aan kwaliteit.
1. Rielsing 16 : Jonge aanplant, edelstaal, minder zuren dan 15, 2,5 g zuren, mooie aroma's, sappig, iets minder spannend 85
2. Ruppertsberg riesling 16 : meer zandsteen, vlakkere wijngaarden, week voor pasen gebotteld, rijpe gele fruit, lage alcohol, veel aroma's, citrus, 87
3. Kapellenberg riesling 16 : erste lage 50/50 inox en hout, zandsteen en leem, gerookt, mineraal, geparfurmeerd, zuren zijn Eerder moderaat, 87
4. Olberg riesling 16 : klei en kalk, 40+ jarige stokken, spannende zuren, mineraal, mooie lengte, 89
5. Hergottsacker 15 : erste lage, opvoeding in halbstuck, langere opvoeding op vat, eerder sinaasappel, mooie rondeur, lengte, 90
6. Idig 14 : kalk en leem, impressionante neus, fijne petrole, mineraal, kalk, kruidig, diep, groots 93
7. Idig 07 : Duidelijk mooi geevolueerd, honing, rijp geel fruit, weinig bittertonen, petrole, 90
8. Mandelgarten 05 : fris citrusfruit, goede zuren, eerder wit fruit, veel drinkplezier, onmogelijk te zeggen dat dit 12 jaar oud is, lengte, 91
9. Spatburgunder 14 : 1 jaar gebruikte barrique, rijp rood fruit, krokante en strakkere stijl, fris, 87
10. Gimmeldinger spatburgunder 14 : 2 jaar barrique, beetje nieuw hout, houtindruk is iets groter, vleziger, mooie zuren, sappig, restaurantwijn, 89
11. Olberg spatburgunder 13 : 2 jaar barrique met beetje nieuw hout, beetje geevolueerd in kleur, zeer kruidig, anijs, kaneel, rijp rood fruit, ronde stijl, zuren zijn minder present, lang, 90

Von Winning
We worden persoonlijk ontvangen door Stefan Attmann, de hoofdwijnmaker die von Winning sinds 2008 naar de top van de Duitse wijnscene gestuwd heeft, op het binnenplein alwaar we een wijn proeven als aperitief om kort nadien in de koele kelders te verdwijnen.
Sauvignon Blanc is pas sinds eind jaren 90 begin 2000 toegelaten in DE, fermentatietemperatuur ligt tussen 18° celcius en 28° celcius, meestal zit er 3 a 4 gr rs in de wijnen, attmann is een zeer bevlogen wijnmaker! 4,5 ha ungeheuer , in normale jaren zal er geen u500 EN marmar gemaakt worden
1. Sauvignon Blanc II 16 : fris, groene kruidigheid, citrus, sappig, 86
2. Winwin 16 : 60% hout en 40 % inox, sappig, goede zuren, mineraal, 87
3. Reiterpfad 16 : 70% hout en 30 % inox, rijpe citrus, fijne zuren, pompelmoes, 88
4. Olberg 16 : duidelijk mineraal, veel bestanddelen, wit fruit, mooie zuren, mooie lengte 90
Vatstalen
5. Grainhubel GG 16 : Fruitforward, mooie spanning, fijn in de mond, sappig 89
6. Langenmorgen GG 16 : Koelste wijngaard van het domein, 2000 tot 3000 flessen, gele en rode zandsteen, Frisse citrus, fijn geparfumeerd, pikant, mooi droog, 90
7. Kalkofen GG 16 : houtindruk is iets nadrukkelijker, mooi fruit, citrus, zeer lang, 92
8. Ungeheuer GG 16 : rijp steenfruit, kruidig, spannend, 92
9. Marmar 16 : kruidig, iets rijkere stijl, exotisch fruit, 91
10. Jesuitengarten GG 16 : duidelijk vollere stijl, rijpe aroma's, zuren zijn eerder moderaat, , lange afdronk, 92
11. Pechstein GG 16 : koeler deel van de wijngaard, strak, mineraal, lang 92
12. Kirchenstuck GG 16 : volle aanzet, mineraal, aromatisch in balans, 92
13. Sauvignon Blanc 500 16 : zuren, niet te tropisch, lagere zuren, licht herbaal, 88
14. Grainhubel GG 15 : wijn is meer tot rust gekomen, mooi fruit,
15. Kalkofen GG 15 : rijkere stijl met mooie mineraliteit en zuren,
16. Ungeheuer GG 15 : hout is ietwat aanwezig, duidelijke zuren, mineraal, lang, 92
17. Riesling U500 2013 : Zeer intens, waanzinnige zuren,
18. Marmar 15 : exotische stijl, rijke aromas,
19. Chardonnay II 15 : volledig in hout opgevoed, exotisch fruit, pikant, knappe zuren, bredere stijl, 88
20. Weissburgunder I 13 : volledig in hout opgevoed waarvan 50% nieuw, hout zit goed verweven. Zuren komen door, wit fruit,
21. Sauvignon Blanc I 2016 : zeer intense geuren,
22. Trop 12 : portstyle, goede frisheid, niet hypercomplex

Sander
1726 / sinds jaren 50 biologisch en enkel wijn / veelal rieslingaanplant / geen flurbereiniging / loss in Michelsberg, kalk in schlossberg / lagere plantdensiteit om de druiven sneller te laten drogen na regen door betere luchtcirculatie, riesling wordt enkel in inox om fruitaroma's te behouden, Burgundersoorten krijgen wel hout maar vooral groter hout ( vanaf 500 tot 1200, 2400 en 3600 L) 25 ha, volledig spontane vergisting wanneer mogelijk anders gebruik van neutrale gisten, Portugieser is de traditionele druif van de regio
1. Riesling sekt prestige cuvee : witfruitige stijl, licht mineraal, sappig, bittertje, 87
2. Chardonnay 16 : vatstaal, klaar voor de 2e reeks van botteling, heel fruitige neus, lichte houtindruk, middellange afdronk, 87
3. Spatburgunder Lossterassen 16 : vatstaal, peperig, duidelijk pinot noir, zuren zijn daar, beetje rondeur, bittertje, licht uitdrogend, heeft nog tijd nodig 86+
4. Weissburgunder 16 : mooie fruitige stijl, degelijke zuren, sappig, 87
5. Weissburgunder Michelsberg 16 : complexer, minder houtindruk dan andere jaren, lengte, 88
6. Chardonnay 16 : houtindruk, exotisch fruit, intense neus, bittertje, 88
7. Riesling 16 : rieslingkarakter, fris, spannend, fijn fruit, mooie lichte zuren, klein bittertje, 87
8. Riesling lossterassen 15 : minerale toets, veel bestanddelen, proeft super nu, 88+
9. Riesling Schlossberg 15 : duidelijk mineraal, groenkruidig, fijne zuren, mooie complexiteit, 89+
10. Portugieser doppelstuck 15 : kruidig, peper, rood fruit, lichte structuur, eerder licht, sappig, 87
11. Spatburgunder Michelsberg 15 : goede druiventypiciteit, rijp fruit, spannende zuren, 88+
12. Spatburgunder Michelsberg 12 : evolutie in rijper fruit, duidelijk meer lengte, tot rust gekomen, goede zuren, 89
13. Matura 2011 : Riesling 2011 in 2017 op de markt gebracht met 8 g rs, klassieke Elzasstijl, pikant, duidelijk kruidig, spielerei, 89
14. Crafted 15 : Weissburgunder en Chardonnay in Orange Style gemaakt, lichte structuur en tannines, blijft drinkbaar, licht oxidatie, 87
15 Riesling Beerenauslese Fumee Fassvergoren 15 : op 500L vat vergist, Sauternesstijl, Kruidig, lang, mooi duidelijk exotisch fruit, 90

Weedenborn
Hoger gelegen deel van Rheinhessen, meer frisheid, minder alcohol, 232 (op de capsules) staat voor de hoogte waarop het domein gelegen is.
1. Chardonnay Brut 14 : 3 gr rs, volledig op domein gemaakt, 2 jaar sur lie, zeer precies, fijn fruit, volwassen stijl, zuren maar niet te, 88+ 16€
2. Sauvignon Blanc 16 : eerder krachtig, licht stekelbessen, rijp maar niet overrijp, sappig, knap voor instap, 88
3. Sauvignon Blanc Terra Rossa 16 : pas gevuld, rode kalksteenbodem, 0,8 g rs, volledig opgevoed in inox, spontaan vergoren, gerookt, vuursteen in fijne vorm, minder fruit eerder structuur, nog jong, potentieel, 88
4. Sauvignon Blanc Fume 15 : Terra Rossa bodem, 18 m kleine vaten op de gisten, meer structuur, veel bestanddelen, mooie zuren, hout is merkbaar maar niet storend, 90+
5. Chardonnay 16 : boomgaardfruit, lichtere stijl, fijne zuren, eerder korte afdronk, 84
6. Chardonnay Westhofen 15 : exotischer fruit, rijke stijl met mooie zuren, 88
7. Chardonnay Westhofen 16 : uitlopers van terra rossa, groot hout, pas afgevuld, licht exotisch fruit, mooie zuren, 87
8. Chardonnay Reserve 15 : nieuw hout, rijke stijl, ananas, mag iets meer zuren hebben, 87
9. Weissburgunder 16 : wit fruit, beetje vet, bittertje , licht kruidig, lekker maar simpel, 85
10. Weissburgunder vom Kalkmergel 15 : complexere neus, kruidig, lang, mooi exotisch fruit, rijk met frisheid, 89+
11. Weissburgunder vom kalkmergel 16 : oudere stokken, handgeplukt, elegante neus, volledige opvoeding in groot hout 1600L, lichter in stijl dan 15,

Duits wijninstituut
Op website van Duitse wijninstituut zijn alle wijngaarden per dorp te consulteren. Pfalz is de regio met de grootste Rieslingregio. Burgunderwunder! Is een woord om aan te geven dat Burgundersoorten scoren bij klanten.
Werwer444r
Clusserath
5 ha / 98% riesling en 2% weissburgunder, alles spontane gisting,
1. Vom Schiefer 15 : basiswijn, krachtige neus, mooi fruit, appel, mooie zuren, lange afdronk, 88
2. Steinreich 15 : groene appel, nog jong, mineraal, 89+
3.Apotheke trocken 15 : Mineraal, duidelijk nog te jong, mooie vrucht, rijp met mooie zuren, bittertje, groots, 91+
4. Goldtropfchen feinherb 15 : ook blauwe leisteen, beetje basalt, 8 g zuren en 18 g rs , schitterend evenwicht in zoet en zuur, bittertje in finale, lichtgewicht, mooie lengte 89
5. Apotheke kabinett 15 : 45 g rs, 9,5 g zuren, neus beetje gesloten, mond heeft topzuren, zoete component komt niet echt zwaar door, lekker! 89+
6. Apotheke kabinett 16 : nerveuze primaire neus, exotisch fruit, hier zitten de zuren eerder op de achtergrond, lichtere stijl, springerig, 89
7. Apotheke spatlese 16 : 62 g rs, goede frisheid ondanks de rijkdom, lichtere spatlese, 90
8. Apotheke auslese goldkapsel 13 : wow, botrytis, ananas, lang! , 93

Diner
1. Andres and Mugler Cuvee Louis 2013 : Mooi rijpe stijl, beetje te warm geserveerd,
2. Wittmann Brunnenhauschen GG 10 : gekurkt
3. Wittmann Morstein GG 10 uit magnum : rijke stijl, mooie zuren, pikant, licht geëvolueerd, lang, 93
4. Wittmann Morstein GG 13 : licht petrol, mooie zuren, intens pikant, jong fruit 93
5. Wittmann Morstein GG 14 : zuren zijn iets hoger, primair fruit, lang, nog zeer jong 92
6. Wittmann Kirchspiel GG 12 : ziltig, knappe zuren, fijnere stijl, 91
7. Clusserath Apotheke Trocken 08 uit magnum : gerookt, rijp fruit, spannende zuren, lang, 93+
8. Clusserath Apotheke Auslese 1992 : vlierbloesem, honing, natte gazetten, extreem lang, 93
9. Julg Pinot Noir 2011 : chocolade, mooie zuren, licht droogtrekkend,
10. Shelter Pinot Noir 09 : mooi geëvolueerd, vlezig, peperig, zoet fruit, lang, 91
11. Julg Pinot Noir 15 : hoge zuren, rood fruit, nog tannineus, toekomst, 91++
12. Shelter Pinot Noir 11 : Mooi rood fruit, zuren, nog niet klaar, potentieel, 91++
13. Clusserath Apotheke auslese 08 : frisse stijl, heel mooie zuren, degelijke zoetheid, superevenwichtig, 91

Adeneuer
13 ha
JJ 15 : 2e stap in het gamma, oud hout framboos, lichte kleur, sappig fruit, licht mineraal, , fijneo tannines, 87
Fruhburgunder 15 : Gebruikte barriques, Donker fruit, cassis, chocolade, toegankelijke Aanzet, mooi fruit in de mond, goede frisheid, 88+
Restaurant
Sekt Blanc de Noir brut 14 : 2 jaar sur lattes, 8 g rs, mooie zuren, geel fruit, rokerig,
Blanc de Noir 16
JJ nr 1 2008

Basis 16 : 2 maand gebotteld, neus beetje simpel, donker fruit, lichte structuur, bittertje, valt eerder snel weg, 84
Fruhburgunder 16 : pas 5 dagen op fles, rood fruit, neus is gesloten, droogt wat uit, 8687
JJ nr 2 15 : 3-5 jaar oud hout, geëvolueerd in kleur en smaak, tannines, rijpe smaken in de mond, mooie lengte 87
Garkammer 15 : fijne kruidigheid, structuur, bessen, stevige zuren, lange afdronk, 90
Fruhburgunder reserve 15 : groot hout, Donker fruit, aardbeien, rokerig, sappig, veel potentieel, minder zuren, lichte strictuur, 91
JJ nr1 14 : blauwe bessen, zeer fijne stijl, weinig evolutie, beetje tannines, fruitige zfdronk, knappe wijn. 90+
Rosenthal GG 14 : 10 % nieuwe barrique, rest gebruikte barrique, eerder fruitige stijl, mooie zuren, kruidigheid, 90+
Garkammer GG 14 : oerkloon van pinot noir, wortelecht, plakkaatverf, donker bessenfruit, licht en gestructureerd tegelijk, waanzinnig, groots! 94
Garkammer GG 09 : mooi uitgerijpt, beetje gemis aan zuren, lang en breed, , klaar, 92
Garkammer GG 16 vatstaal niet gesulfiteerd : nieuw hout, troebel, mooi rood fruit, tannines bijten nog wat, NR
GARKAMMER GG 16 : vatstaal reeds gesulfiteerd, kruidig, donker fruit,
Rosenthal GG 16 : vatstaal gesulfiteerd,

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City


Ga naar locatie: