Druivensoorten, de gokronde
|
17-10-2024, 06:19 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Druivensoorten, de gokronde
Het opzet was als volgt: voor alle wijnen van 0 (die nulwijn heb ik al eerder proberen uit te leggen en is in principe wit) tot en met 6 had ik drie verschillende druivensoorten genoteerd waaruit een onschuldige hand, luisterend naar de naam An, telkens één druif uitpikte en die dan geholpen door het lot verdeelde over de deelnemers. Niemand had dus een idee wat de anderen zouden meebrengen (en zelf was ik na verloop van tijd alweer vergeten welke druiven ik had genoteerd). Er zijn werkelijk uitstekende wijnen uit deze oefening tevoorschijn gekomen. Verslag volgt zoals steeds met wat vertraging.
|
|||
18-10-2024, 05:20 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Druivensoorten, de gokronde
Dus ieder had zijn of haar druif toegewezen gekregen en de plaats ervan in het rijtje. Dit was het resultaat. Allemaal aanbevelenswaardige wijnen.
0. Greywacke Sauvignon Blanc 2023 Marlboro New Zealand 100% Sauvignon Kevin Judd (ex Cloudy Bay) 13%Vol - De Kok, Lier 19,95 euro Oog: Kristalhelder, bleekgeel, tranend. Neus: vol tot intens, vlierbloesem, pompelmoes, limoen, mango, witte bes, kiezel, honing, kattenpis. Mond: goede molligheid maar hoger in de zuren, wat metalig in de afdronk met een fijn bittertje. Voor sommigen iets te hoog in de zuren en wat te weinig stekelbessen in geur en smaak. Goede lengte. Nu te consumeren. 1. Cabernet Franc Figure Libre 2022 I.G.T. Pays d’Oc 100% Cabernet Franc Dom. Gayda, Brugairolles 13%Vol - De Kok Lier, 16,95 euro Oog: helder, vol, vrije kleine doorzichtigheid, ongekleurde tranen, kriekenrood. Neus: intens, witte bloempjes, kriek, vlierbes, gestoofde krieken/boerenjongens, oude eik, gebrand hout, peper en vanille. Bij aanvang een beetje putteke, komt daarna open op het fruit. Fijne neus. Mond: iets hoger in de jonge zuren en de tannine, die moeten nog wat afronden. Goede lengte. Deed mij domweg aan pinot noir denken, in elk geval een goed geslaagd exemplaar, boven het VDP-niveau. Wellicht nog tot een jaar of twee wachten om helemaal afgerond te zijn. 2. Izadi Selección Tinto 2019 (genre Reserva) DOCa Rioja (Alavesa) 80% Tempranillo, 20% Graciano (16 maanden op 75% Franse en 25% Amerikaanse eik, 33% nieuw) Bodegas Izadi, Villabuena (Artevino Group) 13,70%Vol - De Kok 18,50 euro Oog: Helder en vol, kleine doorzichtigheid, gevulde meniscus, gekleurde tranen, zwarte kersenkleur. Neus: intens, zoet gestoofd fruit, pruim, kirsch, eik, rook, tabak, dode bladeren, peperkoek (kaneel), peper vanille, wat boerenerf. Fijn maar krachtig. Mond: molligheid iets hoger dan de zuren en tannine iets hoger dan de molligheid. Die tannine trekt nog aan het gehemelte, wordt een harmonieuze wijn na nog wat versmelten. Lange afdronk die je door je slokdarm voelt lopen. Om nu en binnen een paar jaar te consumeren. 3. Barbera d’Asti Boschetto Vecchio 2020 D.O.C.G. Barbera d’Asti 100% Barbera (18 maanden Sloveense eik) Guasti Clemente, Nizza-Monferrato 14,5%Vol - Berebene 19 euro Oog: Helder, vol tot intens, kleine doorzichtigheid, gekleurde tranen, gevulde meniscus, granaatrood. Neus: vol tot intens, framboos, rode bes, fijn rood fruit, zwarte bes, gestoofde krieken, eik, tabak, karamel, peper, vanille, wat beest en bij aanvang even wat munt of eucalyptus. Fijne, weelderige neus. Mond: mooi rond, harmonie tussen molligheid, zuren en tannine. Klein “Italiaans” bittertje in de lange afdronk. Een grote wijn, nu prettig om te drinken. 4. Ch. les Donats 100 Pur Sang 2019 Vin de Pays Périgord 100% Malbec Somers-Verelst 13,5%Vol - Qualivino, Boechout 32,2 euro Oog: Intens, fluwelig, totaal ondoorzichtig, pikzwart, zwarte kersenkleur, gekleurde tranen “als gotische ramen”, geen evolutie. Neus: intens, bij aanvang wat gesloten, dan vliersiroop, heel rond, heel gestoofd, pruimen, bramen, witte peper, kaneel, vanille, dode bladeren, rook, versmolten eik, eucalyptus,prachtige neus. In de mond volledig in harmonie, erg lang en eindigend op gestoofd fruit., de tannine mag nog wat afronden. Zie ook: 13/4/2023, wijn 7. 5. Barahonda Summum 2020 Bio D.O. Yecla 100% Monastrell (> 70 jaar, 16 maanden Amerikaanse eik). Bodegas Barahonda, Yecla 15%Vol - Puerta del Sol, Deurne 19,75 euro Oog: Helder en diep tot intens, geen doorzichtigheid, granaatrood tot “zwètte kès”, “elegante” tranen en meniscus tot aan d rand gevuld. Neus: intens, aardbei, zwarte bes, bramen, zwart fruit,gestoofde krieken, eik, tabak, herstgeur, dode bladeren, peper, beetje vanille, aarde (jèèërd). Subtiel en groots tegelijk. Mond: harmonieus, de tannine mag nog wat versmelten. lang. Een grote wijn, nu al en binnen een jaar of drie nog. 6. Zweigelt Reserve 2019 Qualitätswein aus Österreich Burgenland (Neusiedlersee) 100% Zweigelt (25 maanden op nieuwe eik) Weingut Steindorfer, Apetlon 14%Vol - Oostenrijks Wijnhuis, 19,34 - 5% = 18,37 euro. Oog: Helder, vol tot intens, kleine doorzichtigheid, kriekenrood, iets verdunnende meniscus, mooie tranen. Neus: vol tot intens, vers fruit, kriek, framboos, rode bes, krieken op jenever, subtiel eikenhout, rokerig, kreupelhout en nootjes, peper, vanille, eerst wat erf en wat koe, die gaan al snel weg. Een fijne, subtiele neus. Mond: helemaal in finesserijk evenwicht, heel fris en zuiver. Lang. Eigenlijk om nu te drinken en over de eerstvolgende twee, drie jaar. Stokpaardje van mij: pedigrees van wijndruiven (niet teveel op letten). Wilde vitis sylvestris ... Pinot noir x ? (Savagnin?) \ Sankt-Laurent x Blaufränkisch (*) \ (Blauer) Zweigelt, kruising door Dr Friedrich Zweigelt in 1922, Direktor der Höheren Staatslehr- und Staatsversuchsanstalt für Wein-, Obst und Gartenbau in Klosterneuburg bei Wien, tot in 1945. ----------------------------------------------------- (* Gouais blanc (Weisser Heunich) x Blaue Zimmeltraube (**) \ Blaufränkisch (Frankovka, Kekfrankos, Lemberger,...) ----------------------------------------------------- (** Blauer Ganzfüsser --> Blaue Zimmeltraube) ----------------------------------------------------- De gouais blanc zou volgens een legende in West-Europa ingevoerd zijn door de Hunnen... Samengevat: een geslaagde, soms verrassende selectie, met niet steeds voor de hand liggende druiven. Iedereen had zo wel een voorkeur, maar de tevredenheid was algemeen. Herkennen deden we over het algemeen enkel de sauvignon en de tempranillo, de barbera werd min of meer in Italië geplaatst en de monastrell met een omweg uiteindelijk in Spanje. Cabernet franc was alweer de druif die ons op het grootste dwaalspoor zette. De 100% malbec, een prachtige wijn, van onze plusminus gemeentegenoten Qualivino, vertoonde geen verwantschap met Cahors, noch met de betere Argentijnen. Het blijft moeilijk... Volgende keer doen we dit nog eens. Tot we het kunnen. |
|||
19-10-2024, 12:34 PM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Druivensoorten, de gokronde
Geen onwetenschappelijk klassement deze keer. Alle wijnen kregen bijval, weze het volgens ieders persoonlijke voorkeur.
Mijn eigen appreciatie, om misschien toch wat discussie uit te lokken. 0. De Sauvignon. Ik vind de meeste Sauvignon Blanc van Nieuw-Zeeland erg lekker. Cloudy Bay doet daarbij wat teveel moeite (en kost daardoor ook te veel) om mijn voorkeur te krijgen. Inmiddels zijn we hier overgeschakeld naar de diverse appellations van de Loire en zijn we Nieuw-Zeeland wat ontwend. Ik had dan ook wat meer stekelbessen verwacht in smaak en aroma. Wat niet wegnam dat dit een goede aperitiefwijn is. 1. De Cabernet Franc We hebben het allemaal nog heel moeilijk om deze druif te plaatsen. Ook hier zit ik eerder met geen gedachten in de Loirestreek, Bourgueil, Saint-Nicolas-de-Bourgueil, Chinon. Hier hadden we te doen met een betere Vin de Pays d'Oc. Waardoor we volledig het noorden kwijt waren. Een mooie, lichtere wijn om mee te beginnen in afwachting van dikke kanonnen, die ongetwijfeld gingen komen. 2. De Tempranillo, met een beetje Graciano. Daar was al zo'n kanon. Ik ben de laatste tijd opnieuw gevallen voor ouderwets, volmondige Rioja, ben zelfs al een poos van plan om een doosje Banda Azul of Roja van Paternina te kopen... Dus,ja, dit was helemaal op mijn allee. Wie niet van eik en ellenlange rijping houdt moet zich onthouden, voor de anderen is dit een aanrader. 3. De Barbera. Hier heb ik een boon voor. Deze wijn is ongecompliceerd maar scoort op alle fronten goed. Eigenlijk heeft een goed gemaakte Barbera mijn voorkeur op Nebbiolo, die toch vaak een handleiding nodig heeft. Deze was heel goed gemaakt. Ook een aanrader en totaal iets anders dan Rioja. 4. De Malbec. Die hadden we vorig jaar al eens gedronken en niemand wist dat natuurlijk nog. De wijn lijkt in niets op de Cot van Cahors. Niet zo zwart als de toppers daar, vriendelijker in zijn jeugd, mooi rond, een neefje van de Libournais, maar dan uit Bergerac. Een overachiever voor de regio, wel wat prijzig. Van de mensen van Qualivino, wat een leuke bijgedachte is. Grote wijn, maar hoe krijgt ge het verkocht in die appellatie? 5. De Mourvèdre (in dit geval Monastrell). Die hadden we ook al eens gehad, in 2018. Echt wel summum, deze. Van Barahonda is er bij Puerta del Sol in Deurne ook een wat goedkopere Crianza, die zeer verdienstelijk is, de Summum, ook typisch Spaans van concept steekt min of meer de Rioja naar de kroon, maar op een iets subtielere manier. 6. De Zweigelt. Een fijne afsluiter na al het geweld. Ik houd erg veel van dit soort betere Oostenrijkse rode wijnen, ze zijn zo fris, zo helder en zuiver van smaak, het lucht een beetje op als laatste wijn. Een foutloos gemaakte, typische wijn. In niets te vergelijken met de vorige. Een mens moet dat in huis hebben, vind ik. |
|||
|