Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
01-10-2017, 04:46 PM
Bericht: #41
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Maakt de keuze er nu niet makkelijker op hé...
Bedankt wel voor de info!
01-10-2017, 05:14 PM
Bericht: #42
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(01-10-2017 04:46 PM)gertjeuh schreef:  Maakt de keuze er nu niet makkelijker op hé...
Bedankt wel voor de info!

Maar hij is wel steeds correct hoor.
Iets wat ik van D...enfin... censor

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
02-10-2017, 09:31 AM
Bericht: #43
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Afgelopen weekend in Parijs een leuke wijnbar ontdekt met natuurwijnen: la Buvette in de Rue Saint-Maur 67 in Belleville, het stadsdeel dat ondanks de aan de gang zijnde gentrificatie toch nog een beetje van z'n ruwheid heeft weten te bewaren...

Ik proefde er een oranje natuurwijn uit Noord-Italië - nu heb ik natuurlijk spijt dat ik het domein niet heb genoteerd. De geur deed mij denken aan... appelcider, de smaak ook wel een beetje. Behoorlijk stevige structuur voor een 'witte' wijn. Ook in de mond deed de wijn me vooral aan appelcider denken. Als ik de wijn probeer te omschrijven, kom ik niet veel verder dan woorden als ruw, puur, ongepolijst, ... Geen onprettige eerste ervaring met natuurwijn, maar ik zou er niet meteen een fles van kopen. Ook even geproefd van een chenin uit de Loire: honinggeur, frisse zuurtjes in de mond. Die vond ik wel erg lekker.

De bar op zich is redelijk hip - overigens opvallend veel wijnbars in de buurt - en er is niet veel zitplaats, maar dat wordt gecompenseerd door een erg mooie houten comptoir. Veel lekkere hapjes op de kaart: witte bonen besprenkeld met citroen en olijfolie, burrata met framboospoeder, stukjes droge worst, ...
02-10-2017, 12:37 PM
Bericht: #44
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(01-10-2017 05:14 PM)vinejo schreef:  Maar hij is wel steeds correct hoor.
Iets wat ik van D...enfin... censor

Wie A zegt ...
02-10-2017, 01:10 PM
Bericht: #45
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(02-10-2017 12:37 PM)Corto schreef:  
(01-10-2017 05:14 PM)vinejo schreef:  Maar hij is wel steeds correct hoor.
Iets wat ik van D...enfin... censor

Wie A zegt ...

Iets wat ik van Donald Trump niet kan zeggen.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
02-10-2017, 01:30 PM
Bericht: #46
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Indien je slechts A zegt in plaats van de rest van het alfabet schijnt het dat je deze smiley nog erbij moet zetten: huhuh.
22-10-2017, 03:11 PM
Bericht: #47
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
@ drei sterren
Camille haar bar is geweldig! Ze is en beetje eigenwijs maar dat siert haar en ze maakt fucking great food en ze heeft een mooie selectie aan wijnen.
Ge zat op een goeie plek in 11ieme

Wine is sunlight , held together by water !
22-10-2017, 06:29 PM
Bericht: #48
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(22-10-2017 03:11 PM)Venne schreef:  @ drei sterren
Camille haar bar is geweldig! Ze is en beetje eigenwijs maar dat siert haar en ze maakt fucking great food en ze heeft een mooie selectie aan wijnen.
Ge zat op een goeie plek in 11ieme

Aan zijn comments te zien is Venne lekkere wijn aan t drinken Big Grin

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-10-2017, 07:06 PM
Bericht: #49
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
idd Jo , La Badinerie du pech 2011 van Ludovic Bonelle , sauvignon zoals hij moet zijn ! :-)

Wine is sunlight , held together by water !
23-10-2017, 09:08 PM
Bericht: #50
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(23-10-2017 07:06 PM)Venne schreef:  idd Jo , La Badinerie du pech 2011 van Ludovic Bonelle , sauvignon zoals hij moet zijn ! :-)
Stond vant weekend open in Harelbeke. Wink
Vandaag ook nog.

Top Sauvignon geproefd van Domaine de PZ en Cailloux du paradis ook. Wink

Hun Sauvignon in orange wijn van Du pech is echt top naar mijn smaak.
Ook nog wat liggen van 11 en 12.
24-10-2017, 08:55 AM
Bericht: #51
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(22-10-2017 03:11 PM)Venne schreef:  @ drei sterren
Camille haar bar is geweldig! Ze is en beetje eigenwijs maar dat siert haar en ze maakt fucking great food en ze heeft een mooie selectie aan wijnen.
Ge zat op een goeie plek in 11ieme

En of, ik ga zeker nog eens terug. Ben je er ook al geweest?
24-10-2017, 12:43 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-10-2017 om 12:44 PM door Venne.)
Bericht: #52
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Yep :-)

@gertjeuh , ik kon er spijtig genoeg niet naartoe :-(

Wine is sunlight , held together by water !
12-11-2017, 03:24 PM
Bericht: #53
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Dit weekend voor de eerste keer sinds lang in een kerk geweest.
Je kan zo wel al afleiden dat ik niet bij Divino binnensprong...

Tjah mooie dingen in het glas gekregen...
Ook mee naar huis genomen.

Geen spijt dat ik Hans Dusselier heb ontmoet!
13-11-2017, 09:28 PM
Bericht: #54
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Vanavond een Amaròs uit 2009 gedronken, een vin orange van Lapeyre (Jurançon) - vandaag op het domein gekocht. Natuurwijn, dus zonder sulfiet of andere toegevoegde stoffen. Drie weken maceratie, gemaakt van 100 procent gros manseng.

Dankzij de tannines kan de wijn lang bewaren. De kleur van de wijn is iets tussen bruin en oranje. In de neus doet hij me wat denken aan porto - is de wijn soms over zijn top? Absoluut niet! In de mond voel je dat de structuur apart is voor een witte wijn, met wat tannines. Ik proef een bittertje - gekonfijt fruit. De gros manseng zorgt voor de nodige fraîcheur: mooi evenwicht, waardoor deze wijn aangenaam om te drinken is. Zelfs zonder begeleidende maaltijd. (Op het domein kreeg ik er een stukje bittere chocolade bij te proeven: geslaagde pairing, maar absoluut niet noodzakelijk).

Wat is dit lekker, zeg! In 2009 zijn er hier slechts 600 flessen gemaakt, in 2011 een duizendtal met 6 weken maceratie. De 2015 heeft 3 maanden maceratie gehad maar heb ik niet geproefd - wellicht toch nog wat te vroeg.

De andere natuurwijn die ik proefde, de Evidencia (1/3 petit manseng, 1/3 gros manseng, 1/3 courbu) rook naar groene appeltjes en smaakte erg fruitig. Spuwen viel me zwaar. Mijn interesse in (en liefde voor) natuurwijnen is bij dezen weer wat groter geworden...
06-12-2017, 11:21 PM
Bericht: #55
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
een zeer interessant artikel van Jamie Goode:

https://vinepair.com/articles/natural-wine-train/
07-12-2017, 01:15 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-12-2017 om 01:19 AM door don quichotte.)
Bericht: #56
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(06-12-2017 11:21 PM)Kupers schreef:  een zeer interessant artikel van Jamie Goode:

https://vinepair.com/articles/natural-wine-train/

Kupers,

Ik las dit artikel en hoopte dat die gast eens neerpende dat eik ook uit ten boze is.
Ik zou eens graag al die fenomenale wijnbouwers met hun "teroirs "uit de Bourgogne wijn op de markt zien brengen zonder eik gezien te hebben tijdens het gistingsproces en/of elevatie.
Over dit additief "eik" zwijgen ze angstvallig.
Om concreet te zijn :
Hoe zou een rode Romanée-Conti smaken zonder eik?
Hoe zou een witte Domaine de la Romanee-Conti Montrachet Grand Cru smaken zonder eik?

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
07-12-2017, 07:44 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-12-2017 om 07:45 AM door Smaakatleet.)
Bericht: #57
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(07-12-2017 01:15 AM)don quichotte schreef:  
(06-12-2017 11:21 PM)Kupers schreef:  een zeer interessant artikel van Jamie Goode:

https://vinepair.com/articles/natural-wine-train/

Kupers,

Ik las dit artikel en hoopte dat die gast eens neerpende dat eik ook uit ten boze is.
Ik zou eens graag al die fenomenale wijnbouwers met hun "teroirs "uit de Bourgogne wijn op de markt zien brengen zonder eik gezien te hebben tijdens het gistingsproces en/of elevatie.
Over dit additief "eik" zwijgen ze angstvallig.
Om concreet te zijn :
Hoe zou een rode Romanée-Conti smaken zonder eik?
Hoe zou een witte Domaine de la Romanee-Conti Montrachet Grand Cru smaken zonder eik?

Don,

Het werd toch vermeld dat ze een bepaalde voorkeur hebben kwestie van gebruik van hout?

Heb jij al eens een Romanée-Conti gedronken zonder eik?

Persoonlijk zelfs nog geen gedronken met eik. Big Grin

Zijn er "natuurlijke" wijnbouwers actief daar?
Zo niet dan is de kans nihil dat je dit ooit kunt proeven...

Zelf zou ik heel nieuwsgierig zijn ook om dat eens te mogen proeven.

Tzal wel zo slecht niet zijn zeker omdat men niet kiest voor een houtopvoeding?

Al verschillende malen pinot noir gedronken die geen hout gezien heeft.
En sommige waren daarom niet minder typisch aan hun regio of de druif.


Ook al enkele malen gelezen ja maar als je de wijnen houtopvoeding geeft dat is dan toch ook niet natuurlijk, en je manipuleert de smaak van de wijn?

Al gebruik je nu polyester, inox, amfoor of een houten vat.
Het is allemaal vervaardigd door de mens.

Elk van bovenstaande geeft een resultaat toch?

Je bekomt een bepaald resultaat uit door de wijn in 1 van bovenstaande op te voeden?

Kbedoel men kan toch moeilijk een boom van zijn kruin ontdoen.
Uithollen en daar hun druiven ingooien terwijl de wortels nog in de grond steken.

Ah nee want dan bekom je weer een ander resultaat dan druiven zelf.
En kwestie mag het dan van hoe heet dat daar al weer het FAVV?


Dit is zo even mijn gevoel erover.
Rond kwart voor 7 op nen donderdagochtend...



Edit: @Kupers bedankt voor de post!
Tof leesvoer voor ontbijt. Smile
07-12-2017, 06:07 PM
Bericht: #58
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Het tweede deel van het stuk is voer voor een stevige discussie, lijkt me. Wijnmakers van natuurwijnen, maar ook van biodynamische en biologische wijnen die ik sprak, zeggen inderdaad altijd dat ze op hun manier werken om het terroir meer tot zijn recht te laten komen in hun wijnen. Maar wat Goode schrijft, heb ik ook al ervaren: dat deze wijnen - en zeker natuurwijnen - meer lijken op andere natuurwijnen en dat het niet eenvoudig is, soms zelfs onmogelijk, om er überhaupt kenmerken van het terroir in terug te vinden.

Dat hoeft niet erg te zijn, misschien moeten we gewoon leren aanvaarden dat het terroirargument doorgaans niet opgaat voor natuurwijnen en dat het vooral een verkoopsargument betreft. Misschien moeten we natuurwijnen leren zien als een aparte categorie binnen de wijnwereld. Ik vind het vaak niet eenvoudig om een natuurwijn te beschrijven. Meestal kom ik uit bij termen als 'ruw' en 'ongepolijst' en met vergelijkingen met bijvoorbeeld appelcider. 'Gewone' wijnen zijn veel schematischer te benaderen.

Toch is er binnen natuurwijnen ook een groot kwaliteitsverschil. Onlangs beleefde ik zoveel plezier aan een oranje natuurwijn (zie hierboven) dat ik met plezier mijn voornemen verbrak om nooit meer dan twintig euro aan een fles wijn te geven. Daarom ben ik het niet helemaal eens met Goode: wat betreft natuurwijnen hebben we volgens mij het laatste nog niet gezien, veel wijnmakers zijn er nog maar recent mee aan het experimenteren. Het lijkt me iets te gemakkelijk om te stellen dat het werk van de natuurwijnbeweging vandaag al is afgerond. Wat betreft natuurwijnen combineren met eten combineren valt er volgens mij ook nog veel te ontdekken, om maar iets te zeggen.

Ik ga me in ieder geval blijven verdiepen in natuurwijnen - om heel eerlijk te zijn: van nature uit voel ik me er toe aangetrokken - maar zonder het kritisch oog te verliezen. Te beginnen met een bezoek aan een fijn adresje in Berlijn morgen - verslag volgt.

Tot slot nog een vraag met betrekking tot amforen vaten: wat is precies het verschil tussen tinajas en qvevri?
08-12-2017, 09:59 AM
Bericht: #59
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Gisteravond uiteindelijk in Markthalle Neun beland: een grote food market met kraampjes met Duitse curryworst, heerlijke dumplings, Japanse octopusballetjes, broodjes pulled pork, oesters, enzovoort.

Tot mijn verrassing en blijdschap ook een groot aanbod aan wijnen per glas, waaronder enkele natuurwijnen. Gelukkig ook de mogelijkheid om een glas van 10 centiliter te bestellen - de norm in Duitsland is vaak het dubbele. Twee zomers terug kreeg ik op een wijnproeverij in München een glas van 25 centiliter aangeboden...

Eerst proefde ik een Welschriesling uit Slovenië: een oranje wijn (witte wijn met maceratieproces van een rode wijn). Redelijk transparant voor voor een oranje wijn, eerder oranjegeel van kleur. Niet te bitter om te drinken, een aards toetsje - het terroir bleef in deze natuurwijn wel min of meer overeind.

Daarna een Fitou Grand Guilhem 2015. Wijn uit Corbières (grenache, carignan, syrah, mourvèdre). paarsrood, felle kleur. Deed me in de neus denken aan een Saint-Chinian die ik ooit dronk. Ruikt nogal animaal. Aanzet van rood fruit die mooi in balans is met de aanwezige zuren. Ik vind dit best te pruimen.

Nog een kleine aanvulling bij wat ik gisteren postte over dat natuurwijnen moeilijker in schema's te vatten zouden zijn dan traditionele wijnen. Misschien klopt dat niet helemaal en is mijn referentiekader gewoon nog niet groot genoeg. In oranje wijnen heb ik ondertussen wel al heel uiteenlopende dingen in het glas gekregen: transparante en eerder troebele wijnen, van oranjegeel tot oranjerode wijnen. Al dan niet bitter, meer of minder fruit, steviger van structuur of zachter, meer of minder tannines, enzovoort. The proof of the pudding... Vanavond opnieuw op onderzoek!
08-12-2017, 11:33 AM
Bericht: #60
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(08-12-2017 09:59 AM)troisetoiles schreef:  Gisteravond uiteindelijk in Markthalle Neun beland: een grote food market met kraampjes met Duitse curryworst, heerlijke dumplings, Japanse octopusballetjes, broodjes pulled pork, oesters, enzovoort.

Tot mijn verrassing en blijdschap ook een groot aanbod aan wijnen per glas, waaronder enkele natuurwijnen. Gelukkig ook de mogelijkheid om een glas van 10 centiliter te bestellen - de norm in Duitsland is vaak het dubbele. Twee zomers terug kreeg ik op een wijnproeverij in München een glas van 25 centiliter aangeboden...

Eerst proefde ik een Welschriesling uit Slovenië: een oranje wijn (witte wijn met maceratieproces van een rode wijn). Redelijk transparant voor voor een oranje wijn, eerder oranjegeel van kleur. Niet te bitter om te drinken, een aards toetsje - het terroir bleef in deze natuurwijn wel min of meer overeind.

Daarna een Fitou Grand Guilhem 2015. Wijn uit Corbières (grenache, carignan, syrah, mourvèdre). paarsrood, felle kleur. Deed me in de neus denken aan een Saint-Chinian die ik ooit dronk. Ruikt nogal animaal. Aanzet van rood fruit die mooi in balans is met de aanwezige zuren. Ik vind dit best te pruimen.

Nog een kleine aanvulling bij wat ik gisteren postte over dat natuurwijnen moeilijker in schema's te vatten zouden zijn dan traditionele wijnen. Misschien klopt dat niet helemaal en is mijn referentiekader gewoon nog niet groot genoeg. In oranje wijnen heb ik ondertussen wel al heel uiteenlopende dingen in het glas gekregen: transparante en eerder troebele wijnen, van oranjegeel tot oranjerode wijnen. Al dan niet bitter, meer of minder fruit, steviger van structuur of zachter, meer of minder tannines, enzovoort. The proof of the pudding... Vanavond opnieuw op onderzoek!

Voor mij klopt dit veelal wel hoor. En wat je schrijft over het herkennen van de terroir, probleem bij vele natuurlijke wijnen (let wel, ik schrijf bewust "vele") is dat je zelfs.. de druif niet herkent.
Bedankt trouwens voor je verslagjes, sowieso leuk leesvoer!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: