De Sake gids
|
10-12-2017, 04:55 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-12-2017 om 05:05 PM door Kupers.)
Bericht: #1
|
|||
|
|||
De Sake gids
Allez, omdat Jo's drang om spontaan nieuwe dingen te ontdekken zich blijkbaar beperkt tot wijn, exclusief een korte introductie over sake .
Het productieproces in detail is voor later, dit is nog in the works en zal in een latere post worden toegelicht. Eerst en vooral: wat is sake NIET? -Sake is geen sterke drank; het eindproduct is niet gedistilleerd -Sake is geen bier; het converteren van zetmeel naar suiker gebeurt bij bier door het mouten van granen. Dit is onmogelijk bij sake omdat de rijst geen kiem meer bevat -Sake is geen wijn; rijst bevat geen rechtstreeks vergistbare suikers, in tegenstelling tot druiven Waarvan wordt sake gemaakt? Een eerste onderscheid tussen de verschillende soorten sake kan je maken tussen 'gewone sake' en 'premium sake'. Deze laatste mag, naar analogie met het Duitse Reinheitsgebot, slechts een limitatieve lijst van ingrediënten bevatten: -water -rijst -gist -koji = aspergillus oryzae = een schimmel die wordt gebruikt om onder andere ook miso of sojasaus te maken. Rijst is ontegensprekelijk het belangrijkste ingrediënt. In principe kan je van iedere rijstsoort sake maken. In de praktijk ga je sakespecifieke rijst gebruiken. De kern van zetmeel, die het interessantste is voor een sakebrouwer omdat hij dit zetmeel kan omzetten naar vergistbare suikers, is in deze rijstsoorten veel groter, terwijl tafelrijst veel meer proteïnen, aminozuren en andere voedingsstoffen bevat. Om de kern van zetmeel te bereiken zal de brouwer de sake polijsten. Afhankelijk van hoeveel % je van de rijstkorrel afhaalt, zal je een ander karakter krijgen in de uiteindelijke sake. Het productieproces
Sakegerelateerde woordenschat Daiginjo – sake die tot minsten 50% is gepolijst Genshu – onverdunde sake Ginjo – sake die tot minstens 70% is gepolijst Honjozo – sake waar na een eventuele verdunning een beetje neutrale alcohol aan is toegevoegd om de smaak te verzachten Junmai – 'pure' sake, dus enkel met water, rijst, gist en koji geproduceerd Kijoshu – zoete sake, in plaats van water werd er sake toegevoegd net voor de gisting Kimoto – De meest traditionele gistingsmethode: het mengsel van rijst, koji-rijst en water werd met houten palen in een soort pasta geklopt in open tanks, natuurlijk voorkomende melkzuurbacteriën beschermden de gisting tegen oxidatie. Koshu – bewust verouderde sake Muroka – Ongefilterde sake Namazake – Niet-gepasteuriseerde sake Nihonshu – De Japanse term voor sake Seimaibuai – De polijstingsgraad Seishu – Een andere Japanse term voor sake Sokujo moto – De meest courante productiemethode, hier werden melkzuurbacteriën toegevoegd aan de gistende massa om deze te beschermen tegen oxidatie Taruzake – sake die kort werd verouderd in cederhout Yamahai – een soort intermediaire gistingsmethode. Er werd wat extra water toegevoegd en iets meer met de temperatuur gespeeld om een natuurlijke gisting te triggeren. |
|||
10-12-2017, 06:53 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: De Sake gids
Hint gesnapt dus - had niet anders verwacht
Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
25-07-2019, 07:21 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-07-2019 om 10:26 AM door wvd.)
Bericht: #3
|
|||
|
|||
Sake
Is hier al een topic over sake?
Enfin, ik ben net begonnen an een fles die ik kreeg van de (Japanse) broer van mijn schoonzus en ik vind het verdomd lekker! Geen idee wat alcohol percentage is, maar het voelt aan als ruim in de twintig. Eerste indruk is: lijkt qua arome ergens een beetje op een heel goede fino, met minder oxidatieve tonen, vrij volumineus in de mond met een flinke, vette afdronk. Nooit gedacht... Foto volgt, maar alle uitleg op de fles is Japans, dus je hebt er niks aan. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
25-07-2019, 09:10 PM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Sake
(25-07-2019 07:21 PM)wvd schreef: Is hier al een topic over sake? Meerdere zelfs, Kupers is specialist he. http://www.vinejo.freebb.be/thread-5634-...l#pid77397 Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
26-07-2019, 10:03 AM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Sake
(25-07-2019 09:10 PM)vinejo schreef:(25-07-2019 07:21 PM)wvd schreef: Is hier al een topic over sake? Misschien kan je dit verplaatsen? WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
26-07-2019, 10:56 AM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: Sake
(26-07-2019 10:03 AM)wvd schreef:(25-07-2019 09:10 PM)vinejo schreef:(25-07-2019 07:21 PM)wvd schreef: Is hier al een topic over sake? Done :-) Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
26-07-2019, 02:30 PM
Bericht: #7
|
|||
|
|||
RE: Sake
(25-07-2019 07:21 PM)wvd schreef: Is hier al een topic over sake? Je zat in de buurt met het alcoholgehalte, dat is 18%, iets hoger als de meeste sake die rond 15% zit. De jouwe is 'genshu', wat betekent dat er geen water werd toegevoegd na de gisting om het alcholpercentage omlaag te krijgen. Daarnaast zou een dergelijk sake 'junmai daiginjo' eignelijk vooral op fruitigheid, florale tonen en een groene kruidigheid moeten spelen, de oxidatieve tonen die je opmerkt zijn volgens mij gelinkt aan het feit dat dit 'nama' sake is, die niet werd gepasteuriseerd en altijd zeer koel en stabiel bewaard moet worden, wat misschien niet het geval is, en aan het feit dat deze sake werd gebrouwen in 2014, terwijl dergelijke type van sake meestal binnen twee a drie jaar gedronken moet worden voor de beste ervaring. Stel je maar eens voor hoe goed ie toen moet zijn geweest als je hem nu al kan appreciëren, wie zou dan nog liever wijn drinken . |
|||
26-07-2019, 06:12 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-07-2019 om 06:15 PM door wvd.)
Bericht: #8
|
|||
|
|||
RE: Sake
(26-07-2019 02:30 PM)Kupers schreef:(25-07-2019 07:21 PM)wvd schreef: Is hier al een topic over sake? Ik heb die enkele jaren geleden gekregen van de broer van mijn schoonzus (allebei rasechte Japanners) en dat is nogal een fijnproever en een groot sake liefhebber. Men was mij verzekerd dat deze zeer mooi was en hij zit sindsdien in de frigo. Het was er nog niet van gekomen met al die wijn die we alsmaar moeten proeven... Nog 2 andere flessen in voorraad, daar gaan we nu niet te lang meer mee wachten... Heb jij zoiets in je gamma? WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
27-07-2019, 09:01 AM
Bericht: #9
|
|||
|
|||
RE: Sake
(26-07-2019 06:12 PM)wvd schreef:(26-07-2019 02:30 PM)Kupers schreef:(25-07-2019 07:21 PM)wvd schreef: Is hier al een topic over sake? Naar fruitigheid en volheid zit je meestal het beste in de 'junmai ginjo' categorie, 'junmai daiginjo' kan daarin nog expressiever gaan, maar dan kom je al op een prijspunt terecht waarop de meeste mensen afhaken. De meeste sake die ik aanbied zit ook in junmai ginjo. Naar die eerder oxidatieve tonen is verouderde sake ideaal, ik vergelijk deze zelf vaak met een slanke versie van sherry, omdat de neus redelijk gelijk loopt, misschien iets meer richting bouillon & soja, maar in de mond niet de alcoholische druk heeft. Bij vintage is het wel, hoe ouder hoe groter de concentratie, maar ik heb nu bijvoorbeeld van Daruma Masamune stalen gekregen van hun jongere vintage sake, en daar heb je dat oxidatieve in een veel genunanceerdere manier dan in de 10 years, en gelukkig voor klant (en importeur die zijn cashflow in de gaten moet houden) aan een veel toegankelijkere prijs. |
|||
27-07-2019, 10:09 AM
Bericht: #10
|
|||
|
|||
RE: Sake
(27-07-2019 09:01 AM)Kupers schreef:(26-07-2019 06:12 PM)wvd schreef:(26-07-2019 02:30 PM)Kupers schreef:(25-07-2019 07:21 PM)wvd schreef: Is hier al een topic over sake? Dat vroeg ik me idd al af: je hebt zo'n grote keuze, als die allemaal binnen de 2 à 3 jaar op moeten... WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
|