Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pittacum, Bierzo
25-01-2018, 12:05 AM
Bericht: #1
Pittacum, Bierzo
Pittacum Val de la Loba 2014
100 jaar oude stokken mencia, 8 maanden vat.
Kleur is nog verbazend jong, donker kersenrood met zelfs nog wat violet rand.
De neus is behoorlijk krachtig, redelijk ernstig, met nét mooi rijp zwart fruit (cassis, kersen), kruidigheid (peper, laurier) leder en tabak.
In de mond is de wijn sappig maar mooi afgelijnd door fijne zuurtjes, naar het einde toe wat speels bijtende tannines. In de afdronk chocolade, tabak.
Deze wijn is nog verrassend jeugdig en zal volgens mij nog enkele jaren gunstig evolueren. 88+

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-01-2018, 04:38 PM
Bericht: #2
RE: Pittacum, Bierzo
2014 ..... op zijn hoogst 2,5 jaar in de fles....

Zou toch niets anders verwachten dat hij nog jeugdig was Wink

Of heb ik het mis?
25-01-2018, 06:24 PM
Bericht: #3
RE: Pittacum, Bierzo
(25-01-2018 04:38 PM)WilD schreef:  2014 ..... op zijn hoogst 2,5 jaar in de fles....

Zou toch niets anders verwachten dat hij nog jeugdig was Wink

Of heb ik het mis?

Ja inderdaad maar had me in jaartal vergist en heb dit achteraf aangepast. Voor 2014 had hij een enigszins normale kleur ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
10-01-2020, 07:01 PM
Bericht: #4
RE: Pittacum, Bierzo
Mencia 2016, Bierzo

Rijpe kersen, cassis, kruidigheid. Net een Languedocneus! Vleugje cacao ook.

Heel rijpe aanzet, toch wel wat alcohol voelbaar, zeker naar het einde toe. Ik mis wat zuren hier. Redelijk bittere afdronk ook.

Fles in de frigo gestoken, hopende op beterschap.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
11-12-2021, 08:12 PM
Bericht: #5
RE: Pittacum, Bierzo
Val de la Loba 2016, Bierzo

Ik wou eigenlijk iets Italiaans open trekken, maar toen ik zag hoeveel paprikapoeder in de saus voor de enchilada’s ging, ben ik maar veranderd naar iets anders.

Dat is deze Mencia geworden. Pop and pour : intense neus van bosbessen en cassis, wat tabak en laurier ook. Zeer Bordelees eigenlijk qua neus. In de mond wat breder, sappiger. Had ietsje strakker gemogen.

Beetje in frigo gestoken om enkele graden af te koelen. Nu nog meer Bordelees in de neus met de nadruk op laurier en wat munt, het fruit nu wat meer ingetogen. In de mond nog altijd wat wollig, redelijk wat structuur zelfs. En een licht bittertje in de afdronk. Eigenlijk had deze wijn gerust nog een jaar of 3-4 mogen rusten. Eens kijken wat de rest morgen geeft.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
11-12-2021, 11:28 PM
Bericht: #6
RE: Pittacum, Bierzo
(25-01-2018 12:05 AM)vinejo schreef:  Pittacum Val de la Loba 2014
100 jaar oude stokken mencia, 8 maanden vat.
Kleur is nog verbazend jong, donker kersenrood met zelfs nog wat violet rand.
De neus is behoorlijk krachtig, redelijk ernstig, met nét mooi rijp zwart fruit (cassis, kersen), kruidigheid (peper, laurier) leder en tabak.
In de mond is de wijn sappig maar mooi afgelijnd door fijne zuurtjes, naar het einde toe wat speels bijtende tannines. In de afdronk chocolade, tabak.
Deze wijn is nog verrassend jeugdig en zal volgens mij nog enkele jaren gunstig evolueren. 88+
De kleur van de meeste Mencia en Bierzo wordt bepaald door de toevoeging van de kleurdruif (circa 5 %) Alicante Bouchet. Dat heeft verder geen invloed op de wijn als dusdanig maar geeft wel 'kleur' en vlekken.


Ga naar locatie: