Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Belgische wijnmarkt
07-05-2018, 08:31 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-05-2018 om 08:32 PM door Biff.)
Bericht: #31
RE: Belgische wijnmarkt
(07-05-2018 01:50 PM)don quichotte schreef:  Wel Jordaens ik had jouw post(s) wel aandachtig gelezen en er zit daar veel waarheid in.
Ik had die post ook goed gelezen
Wat ik vooral ervaar bij wijnen van die prijsklasse, en nu spreek ik enkel voor mezelf, dat is dat de zuren (bijna) altijd teveel aanwezig zijn. Ik heb nogal snel last van da klepken die mn maag afsluit en ik kan die wijn gewoon niet verwerken! Ofwel wordt het de hele nacht wakker liggen met brandend maagzuur, ofwel is het rennie's boeffen!
Ik ervaar dit veel minder bij wijnen met een 'hoger' prijskaartje en al bijna helemaal niet bij de nog duurdere wijnen.
(07-05-2018 01:50 PM)don quichotte schreef:  En ik geloof nooit dat 90% van de wijndrinkers wijnen drinken die niet te zuipen zijn.
Dat geloof ik ook niet, maar wat ik wel geloof, dat is dat wanneer die 90% niet bereid is om es iets meer uit te geven ze het duurdere segment ook niet zullen ontdekken en overtuigd zullen blijven van de kwaliteit die zij drinken.
Mn schoonouders geven maximaal 9 euro uit per fles, prima zo, geen enkel probleem, en zij zijn overtuigd dat de wijnen die zij drinken prima kwaliteit is, vooral houden zo!

Live your life to the fullest, because it only happens once...
07-05-2018, 09:26 PM
Bericht: #32
RE: Belgische wijnmarkt
"De maagklep", een vooraanstaand element in A Confederacy of Dunces van John Kennedy Toole. Dat iemand daarmee voor de pinnen komt maakt me blij.

En mocht er ergens nog iemand rondlopen die dat boek niet gelezen heeft: rep u meteen naar de dichtstbijzijnde Amazon.com. Want dit kan niet getolereerd worden.

Drink er een niet te duur wijntje bij...

P.S. Denkt er nu echt iemand dat ik wijn ga drinken, die gaten in mijn maagwand brandt?...
08-05-2018, 08:53 AM
Bericht: #33
RE: Belgische wijnmarkt
(07-05-2018 09:26 PM)Jordaens schreef:  P.S. Denkt er nu echt iemand dat ik wijn ga drinken, die gaten in mijn maagwand brandt?...
Ik in ieder geval niet, dus ik blijf er wijselijk van af!

Live your life to the fullest, because it only happens once...
08-05-2018, 09:26 AM
Bericht: #34
RE: Belgische wijnmarkt
Ik denk dat er wat naast mekaar gepraat wordt, omdat de zaak anders benaderd wordt.

Ik denk niet dat er iemand probeert te beweren dat alle wijn onder de 5 € ondrinkbaar is.

Wat wel geargumenteerd wordt, is dat een wijn met dat "ietsje meer" (je ne sais quoi?) onder die drempel (quasi) niet te vinden is.

Het hangt er dus maar van af wat je zoekt in een fles wijn, zoals Jordaens eigenlijk ook zegt.

Het "ietsje meer"-kamp wordt zeer treffend verwoord door Fre:

(03-05-2018 02:47 AM)Fre schreef:  Wil je echt 'zweven' dan zal daar toch iets moeten tegenover staan.

En daar sluit ik me gerust bij aan.

De vraag blijft dan of die meerprijs dan verantwoord is. Maar dat moet ieder voor zich dan maar uitmaken, die discussie is hier ook al voldoende gevoerd.
08-05-2018, 12:34 PM
Bericht: #35
RE: Belgische wijnmarkt
"Ik denk niet dat er iemand probeert te beweren dat alle wijn onder de 5 € ondrinkbaar is."

Mmh, even citeren.

"De meeste wijnen van minder dan 5€ krijg ik gewoonweg niet binnen"

"Maar onder de 5 euro? No way."

"onder 5 € is het in mijn ogen quasi onmogelijk".

Dat komt toch dicht in de buurt, dacht ik zo.
08-05-2018, 02:41 PM
Bericht: #36
RE: Belgische wijnmarkt
(08-05-2018 12:34 PM)Jordaens schreef:  "Ik denk niet dat er iemand probeert te beweren dat alle wijn onder de 5 € ondrinkbaar is."

Mmh, even citeren.

"De meeste wijnen van minder dan 5€ krijg ik gewoonweg niet binnen"

-> dit laat ik voor rekening van wvd :-)

"Maar onder de 5 euro? No way."

"onder 5 € is het in mijn ogen quasi onmogelijk".

-> Ik had deze toch anders begrepen (enfin, mijn uitspraak is toch uit de context gerukt): ik bedoelde helemaal niet dat dergelijke wijnen ondrinkbaar zijn. Als je mijn post (en die van Biff, waarop ik me baseerde) goed leest, dan zie je dat het daar gaat over wijnen onder de 5 euro die ook nog boeiend blijven, zelfs na een aantal glazen. Ik beweer dus niet dat wijnen volledig ondrinkbaar zijn onder dat bedrag. Mij ging het eerder over een wijn met een "meerwaarde", om het slecht uit te drukken. Het lijkt me quasi onmogelijk om dat te vinden onder die prijs. En dat men die wijnen dan liever aan zich laat voorbijgaan, dat is dan een persoonlijke keuze.

Dus nee, dat komt niet in de buurt.


Dat komt toch dicht in de buurt, dacht ik zo.

In rood
08-05-2018, 02:50 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-05-2018 om 03:02 PM door don quichotte.)
Bericht: #37
RE: Belgische wijnmarkt
(08-05-2018 02:41 PM)Vinogan(s) schreef:  
(08-05-2018 12:34 PM)Jordaens schreef:  "Ik denk niet dat er iemand probeert te beweren dat alle wijn onder de 5 € ondrinkbaar is."

Mmh, even citeren.

"De meeste wijnen van minder dan 5€ krijg ik gewoonweg niet binnen"

-> dit laat ik voor rekening van wvd :-)

"Maar onder de 5 euro? No way."

"onder 5 € is het in mijn ogen quasi onmogelijk".

-> Ik had deze toch anders begrepen (enfin, mijn uitspraak is toch uit de context gerukt): ik bedoelde helemaal niet dat dergelijke wijnen ondrinkbaar zijn. Als je mijn post (en die van Biff, waarop ik me baseerde) goed leest, dan zie je dat het daar gaat over wijnen onder de 5 euro die ook nog boeiend blijven, zelfs na een aantal glazen. Ik beweer dus niet dat wijnen volledig ondrinkbaar zijn onder dat bedrag. Mij ging het eerder over een wijn met een "meerwaarde", om het slecht uit te drukken. Het lijkt me quasi onmogelijk om dat te vinden onder die prijs. En dat men die wijnen dan liever aan zich laat voorbijgaan, dat is dan een persoonlijke keuze.

Dus nee, dat komt niet in de buurt.


Dat komt toch dicht in de buurt, dacht ik zo.

In rood

En als bijsluiter;

Voor mij is het veel moelijker van 10 witte Bourgognes te vinden waar men minder dan 20€ voor vraagt en die beter zijn dan 10 andere witte wijnen met een prijsniveau rond of onder de 5€. Big Grin

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
08-05-2018, 03:19 PM
Bericht: #38
RE: Belgische wijnmarkt
Ja, maar dat is in wit. Vinogan(s) schreef duidelijk "in rood"!
08-05-2018, 03:24 PM
Bericht: #39
RE: Belgische wijnmarkt
(08-05-2018 03:19 PM)Jordaens schreef:  Ja, maar dat is in wit. Vinogan(s) schreef duidelijk "in rood"!

Ik geef toe Jordaens toen ik je bemerking las dat het wat duurde eer mijne frank viel. Sad

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
08-05-2018, 03:47 PM
Bericht: #40
RE: Belgische wijnmarktl
(08-05-2018 03:19 PM)Jordaens schreef:  Ja, maar dat is in wit. Vinogan(s) schreef duidelijk "in rood"!

Big Grin
PS: zelfde opmerking als Vinogans.
Wanneer je zinnen of reacties uit de context trekt kan je veel bewijzen he Rik.

Ik drink nog elke week wijnen van 5 euro in de wijnles, ik weet dus heel goed wat er op de markt te krijgen in in die prijsklasse. En geregeld wijs ik de proevers op de verbazende kwaliteit voor de prijs. Maar ik zal zulke flessen voor mezelf niet meer openen. En dat heeft niks met wijnsnobisme te maken.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
08-05-2018, 03:51 PM
Bericht: #41
RE: Belgische wijnmarkt
(08-05-2018 03:19 PM)Jordaens schreef:  Ja, maar dat is in wit. Vinogan(s) schreef duidelijk "in rood"!

woeha
08-05-2018, 07:51 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-05-2018 om 08:34 PM door don quichotte.)
Bericht: #42
RE: Belgische wijnmarktl
(08-05-2018 03:47 PM)vinejo schreef:  ..................... Maar ik zal zulke flessen voor mezelf niet meer openen. En dat heeft niks met wijnsnobisme te maken.

Jo, je moet me niet overtuigen dat het bij jou niks met wijnsnobisme te maken heeft.
Ik heb me wel al in kringen bewogen waar er een paar op een elitaire manier zegden dat ze geen slechte wijnen drinken en dat een goede wijn meer dan 50€ moet kosten.
In vroegere jaren ook lid geweest van een wijnclub die het bijna enkel hadden over de Crus Classés.
Ik had toen al een slecht karakter en had het daar soms (opzettelijk)over de Beaujolais Nouveau wijn die je toen kocht aan minder dan 1€.( Niet dat ik amateur was van deze wijn)
Ze hebben mij daar toen buiten gekeken. Iets waar ik begrip voor had maar nooit spijt heb van gehad dat ik daar weg was.huhuh

Wel Jo, ik denk dat er in die 90% velen zijn die van die fleskes van 5€ meer genieten dan diegenen die zich enkel willen bewegen in duurdere prijsgamma.
Ik herinner me een moment een paar geleden dat ik Cheval Blanc dronk van 2000.( zelf niet gekocht Cool )
Wel, 's avonds alleen thuis had ik meer genoegen van een oud belegen Bordoke van minder dan 10€.
Het kan verkeren.Wink

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
08-05-2018, 08:08 PM
Bericht: #43
RE: Belgische wijnmarkt
Misschien was de premisse verkeerd. Daarom even recapituleren: die 90%, betreffen die mensen die nooit méér uitgeven dan 5 euro per fles, of gaat het om de globale verkoop van flessen onder de 5 euro? Of nog een mogelijkheid: gaat het om de gemiddelde gespendeerde som over heel het jaar?

In het eerste geval gaat het om mensen die weinig om wijn geven, in het tweede geval kan je geen conclusies trekken m.b.t. het wijndrinkgedrag van de Belgen en in het derde geval kan iemand met zijn verjaardag en met vaderkensdag perfect een fles Latour kraken om dan verder het gemiddelde opnieuw recht te trekken met een dagelijkse fles Yamantchev...

Terwijl ik dit schrijf drinken we hier dit:

Il Glicine 2014 (Lombardia)
D.O.C.G. Valtellina Superiore Sassella
100% Chiavennasca (= Nebbiolo)
Sandro Fay, San Giacomo di Teglio
13% Vol. - Licata, Diepenbeek € 29,97

Heldere intense granaatrode wijn, zeer matig doorzichtig en met gekleurde tranen.
Een intens aroma met zwarte bes en vlier en rozijnen, cederhout, cacao, peper en kaneel. Fijn en harmonieus in de mond met behoorlijke lengte, eindigend op kersenpittenbittertje.


Maar het aperitief (zeer gesmaakt op deze warme avond) was (alweer):

Nivei
D.O.Ca Rioja
Tempranillo blanco en Viura (Lidl spreekt van Chardonnay)
Bodegas Nivarius S.L., Nalda (Grupo Palacios).
13% Vol. - Lidl (on line), 4,99 €

Kristalhelder bleekgeel met zeer mooie glans en goeie tranen
Volle, rijpe neus, iets floraals en citrus, kiwi, groene appel, ananas, abrikoos, kiezel en even een vleugje terpentijn.
Evenwicht tussen molligheid en zuren in de mond, wat neutraal eindigend op een beetje abrikozenbonbon.
Een behoorlijke huis-tuin en keukenwijn plus aperitief.

Van die Nivei hebben we voor onszelf meteen bijbesteld en vorige week nog een keer, jammer genoeg de laatste negen flessen die beschikbaar waren. Hopelijk komen ze nog terug.


Een gemiddelde dus van zo'n 17 euro. Wat gaan we daar aan doen?
08-05-2018, 08:59 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-05-2018 om 09:09 PM door don quichotte.)
Bericht: #44
RE: Belgische wijnmarkt
(08-05-2018 08:08 PM)Jordaens schreef:  ............
Een gemiddelde dus van zo'n 17 euro. Wat gaan we daar aan doen?

Ik, niets.
Dronk als aperitief deze avond en ook bij het eten ( Toast kannibaal op het terras) Chablis 1er Cru Les Vaillons 2012:19.19€
Straks de rest van de Core 2014 Montevetrano Campagnia: 13.90€ + Transport +/- 2€
Een gemiddelde dus van zo'n 17.55€.
Jordaens, je hebt me geklopt. Wat moet ik daar aan doen?Wink

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
08-05-2018, 09:48 PM
Bericht: #45
RE: Belgische wijnmarkt
Ook naar onder afronden, zoals ik...
09-05-2018, 09:31 AM
Bericht: #46
RE: Belgische wijnmarkt
(30-04-2018 02:11 PM)don quichotte schreef:  In zijn consumentengedrag zouden flessen wijn van meer dan 5€ amper 10% innemen.

Ik denk dat het dus optie 2 betreft: de globale verkoop van flessen onder de 5 euro beslaat dus 90% van de verkochte flessen

Op individueel niveau kan je daar dus geen conclusies uit trekken.

Je zou wel kunnen zeggen dat algemeen gesproken je bij elke aankoop 90% kans hebt om een fles onder de 5 euro te kopen Big Grin cheers
09-05-2018, 11:56 AM
Bericht: #47
RE: Belgische wijnmarkt
Zelfs geblinddoekt lijkt me dat onwaarschijnlijk...
09-05-2018, 02:52 PM
Bericht: #48
RE: Belgische wijnmarkt
Tja, de vakhandel zit dus duidelijk in een niche en wij zitten dan nog in een niche daarvan. Succes gegarandeerd! Smile

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
09-05-2018, 04:51 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-05-2018 om 04:59 PM door don quichotte.)
Bericht: #49
RE: Belgische wijnmarkt
(09-05-2018 02:52 PM)wvd schreef:  Tja, de vakhandel zit dus duidelijk in een niche en wij zitten dan nog in een niche daarvan.

Inderdaad. Ik heb van aan aantal betrouwbare handelaars de verdeling van hun prijsklassen in een curve uitgezet.
Voor een handelaar uit Bilzen is de verdeling als volgt:

0€------------>9.99€---------->28%
10€---------->19.99€---------->38%
20€---------->29.99€---------->15%
30€---------->39.99€---------->6%
40€---------->49.99€---------->5%
50€---------->59.99€---------->3%
60€---------->69.99€---------->2%
70€ en meer-------------------->3%
Je ziet dat het grootste gedeelte zich afspeelt tussen de 10 en 20€.
Ook het percentage 28% van de wijnen met een kostenplaatje van minder dan 10€ is niet te verwaarlozen.
En geloof me in deze laagste klasse <10€ zitten vele wijnen tussen die ik zeer kan appreciëren.

Voor de nieuwsgierigen; ik zit bij de 92%.Ik geef per uitzondering meer dan 50€ aan een fles wijnBlush

@wvd
Wat in de verdeling van jouw niche?

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
09-05-2018, 06:38 PM
Bericht: #50
RE: Belgische wijnmarkt
(09-05-2018 04:51 PM)don quichotte schreef:  
(09-05-2018 02:52 PM)wvd schreef:  Tja, de vakhandel zit dus duidelijk in een niche en wij zitten dan nog in een niche daarvan.

Inderdaad. Ik heb van aan aantal betrouwbare handelaars de verdeling van hun prijsklassen in een curve uitgezet.
Voor een handelaar uit Bilzen is de verdeling als volgt:

0€------------>9.99€---------->28%
10€---------->19.99€---------->38%
20€---------->29.99€---------->15%
30€---------->39.99€---------->6%
40€---------->49.99€---------->5%
50€---------->59.99€---------->3%
60€---------->69.99€---------->2%
70€ en meer-------------------->3%
Je ziet dat het grootste gedeelte zich afspeelt tussen de 10 en 20€.
Ook het percentage 28% van de wijnen met een kostenplaatje van minder dan 10€ is niet te verwaarlozen.
En geloof me in deze laagste klasse <10€ zitten vele wijnen tussen die ik zeer kan appreciëren.

Voor de nieuwsgierigen; ik zit bij de 92%.Ik geef per uitzondering meer dan 50€ aan een fles wijnBlush

@wvd
Wat in de verdeling van jouw niche?

Geen idee eigenlijk, nog niet bij stil gestaan. Alle prijzen staan op de website, ik zou zeggen, ga je gang.
Uiteraard verkopen we wel meer flessen in de 10 tot 20€ dan in de +70€

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
11-05-2018, 11:39 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-05-2018 om 11:43 AM door Biff.)
Bericht: #51
RE: Belgische wijnmarkt
(02-05-2018 05:58 AM)Jordaens schreef:  Montinho São Miguel 2014
Vinho Regional Alentejano
Aragonez, Trincadeira, Cabernet Sauvignon
Casa Agricola Alexandre Relvas
13,5% - Delhaize - € 4,99

Heldere, volle kleur van kersen, met nog blauwe schijn en met wat dunne meniscus.
Volle neus met eerst veel vanille, stinkerkes, verder kirsch, bramen, kaneel, peper, kruidnagel
Veel krieken in de mond, goed evenwicht met een jong bittertje, heel zacht, heel rond, voor onmiddellijke consumptie. Matige lengte.
TestAankoop Beste Koop. "Schitterende wijn".

--> Inderdaad zeer volle kleur van zwarte kersen, iets blauwigs nog. De meniscus was niet zo dun als Testaankoop doet vermoeden. De neus werd daarentegen perfect beschreven. En de smaak ook. De lengte was zelfs iets beter dan "matig". De wijn is dan misschien niet "schitterend", maar voor die prijs een echte buitenkans en alweer een bewijs dat je voor P/Q ratio's nergens beter kan zijn dan in Portugal.

Na alle commotie hier effe naar Delhaize gesnord en me een flesje aangeschaft! Hoe kunnen we beter erover meespreken dan zelf te proeven!

Montinho São Miguel 2016
Vinho Regional Alentejano
Aragonez, Trincadeira, Cabernet Sauvignon
Casa Agricola Alexandre Relvas
13,5% - Delhaize - € 4,99

Wel de 2016, '14 en '15 niet meer voorradig.
Eventjes iets koeler gezet, pop and pour
Paarsrood, ietsjes lichter langs de rand
Neus van kersen, framboos, iets van vanille, peper mss?
Zachte zuren die mn maagklep niet doen overslaan Wink
Behoorlijk lange afdronk eigenlijk!
Dag 2 mooi stand gehouden, niet beter maar zeker niet slechter!

Hier sluit ik me aan bij Jordaens, voor die prijs idd een buitenkans.
Dit is een allemansvriend die je gerust mag openen zonder beschaamde kaken te hebben!
Zou ik dit nu met dozen inslaan, neen want ik zoek toch nog iets anders in wijn, maar in alle eerlijkheid ben ik verbaasd over de p/q!
Eerlijk is eerlijk Wink

Live your life to the fullest, because it only happens once...
11-05-2018, 12:25 PM
Bericht: #52
RE: Belgische wijnmarkt
Mijn boven gespitte nota was van november 2015, dus inderdaad, de jaartallen schuiven wat op.
11-05-2018, 12:38 PM
Bericht: #53
RE: Belgische wijnmarkt
(11-05-2018 12:25 PM)Jordaens schreef:  Mijn boven gespitte nota was van november 2015, dus inderdaad, de jaartallen schuiven wat op.

Naar welke gespitte nota of nummer bericht refereer je hier Jordaens?

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
11-05-2018, 12:47 PM
Bericht: #54
RE: Belgische wijnmarkt
Dat was deze, Don: http://www.vinejo.freebb.be/thread-4516.html
Beste koop vs GCC
11-05-2018, 02:32 PM
Bericht: #55
RE: Belgische wijnmarkt
Nog es de topic herlezen zopas.....

(27-11-2015 12:38 PM)Jordaens schreef:  Een wat minder jaar speelt allicht een rol en ook het feit dat zo'n wijn maar drinkklaar zou zijn binnen tien jaar. Maar het vervolg van de avond spreekt dat wat tegen. En bovendien: de huidige generaties leggen meestal geen kelder meer aan. Als er een grote wijn op tafel moet komen, dan gaat men die kopen en wil men die ook, na twee uur karaf, kunnen drinken. Als een wijn maar pas binnen tien jaar kan gedronken worden, waarom houdt een kasteel die wijn dan niet zelf tien jaar bij. Voor een bedrijf dat pas 10.000.000 euro heeft gespendeerd aan renovatiewerken, moet dat toch lukken?

Dit vind ik een heel mooie opmerking!
Hetzelfde is door te trekken naar de restaurants...
Ze willen allemaal "showen" met hun klimaatkast die zichtbaar is vanuit het restaurant, maar een wijn die ouder is dan 7 à 8 jaar is nergens/heel weinig te bespeuren.
Dan zit je daar, je veel te duur betaalde, veel te jong geopende wijn te drinkenConfused

Live your life to the fullest, because it only happens once...
11-05-2018, 03:03 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-05-2018 om 03:04 PM door wvd.)
Bericht: #56
RE: Belgische wijnmarkt
(11-05-2018 02:32 PM)Biff schreef:  Nog es de topic herlezen zopas.....

(27-11-2015 12:38 PM)Jordaens schreef:  Een wat minder jaar speelt allicht een rol en ook het feit dat zo'n wijn maar drinkklaar zou zijn binnen tien jaar. Maar het vervolg van de avond spreekt dat wat tegen. En bovendien: de huidige generaties leggen meestal geen kelder meer aan. Als er een grote wijn op tafel moet komen, dan gaat men die kopen en wil men die ook, na twee uur karaf, kunnen drinken. Als een wijn maar pas binnen tien jaar kan gedronken worden, waarom houdt een kasteel die wijn dan niet zelf tien jaar bij. Voor een bedrijf dat pas 10.000.000 euro heeft gespendeerd aan renovatiewerken, moet dat toch lukken?

Dit vind ik een heel mooie opmerking!
Hetzelfde is door te trekken naar de restaurants...
Ze willen allemaal "showen" met hun klimaatkast die zichtbaar is vanuit het restaurant, maar een wijn die ouder is dan 7 à 8 jaar is nergens/heel weinig te bespeuren.
Dan zit je daar, je veel te duur betaalde, veel te jong geopende wijn te drinkenConfused

Dat was dan ook de reden waarom wijn in het restaurant duurder was. Je betaalde voor de jarenlange opslag. Maar dat is absoluut niet meer leefbaar vanwege de gigantische investering die dat zou meebrengen. Zoals je even goed weet als ik, is een sterrenrestaurant amper rendabel of waarom beginnen zowat alle grote chefs tegenwoordig met een brasserie denk je?

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
11-05-2018, 11:20 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-05-2018 om 02:05 AM door don quichotte.)
Bericht: #57
RE: Belgische wijnmarkt
(11-05-2018 02:32 PM)Biff schreef:  Nog es de topic herlezen zopas.....

(27-11-2015 12:38 PM)Jordaens schreef:  Een wat minder jaar speelt allicht een rol en ook het feit dat zo'n wijn maar drinkklaar zou zijn binnen tien jaar. Maar het vervolg van de avond spreekt dat wat tegen. En bovendien: de huidige generaties leggen meestal geen kelder meer aan. Als er een grote wijn op tafel moet komen, dan gaat men die kopen en wil men die ook, na twee uur karaf, kunnen drinken. Als een wijn maar pas binnen tien jaar kan gedronken worden, waarom houdt een kasteel die wijn dan niet zelf tien jaar bij. Voor een bedrijf dat pas 10.000.000 euro heeft gespendeerd aan renovatiewerken, moet dat toch lukken?

Dit vind ik een heel mooie opmerking!
Hetzelfde is door te trekken naar de restaurants...
Ze willen allemaal "showen" met hun klimaatkast die zichtbaar is vanuit het restaurant, maar een wijn die ouder is dan 7 à 8 jaar is nergens/heel weinig te bespeuren.
Dan zit je daar, je veel te duur betaalde, veel te jong geopende wijn te drinkenConfused


Biff, je raakt hier een zeer fragiel punt aan maar ik ben het grotendeels eens met jou.
Dit doet me denken aan een restaurant /wijnbar die ik ooit eenmaal bezocht ongeveer 3 jaar geleden.
Een wijnbar/restaurant waar de uitbaatster, top sommelier is geweest in een tweesterrenrestaurant.Deze zaak heeft doorzichtige klimaatkasten naast elkaar.De opening van deze zaak werd met veel tamtam in de media toen aangekondigd.
Maar wat kwam er toen bij mij in het glas:
Een Duitse Riesling en een rode bio wijn:Rene Mosse "Bois Rouge".
Deze rode wijn zou ik nog niet eens uitschenken aan iemand die geen wijnamateur is. Een wijn die volgens mij nog 5 ....10 jaar moest ouderen .
Prijskaartje : x7 in vergelijking met de kleinhandelsprijs. Ik geloof al lang niet meer in het verhaaltje dat de dure belegen wijn in restaurant enkel het resultaat is van de jarenlange opslag en dat dat de reden zou zijn waarom wijn in het restaurant duurder zou moeten zijn.
En zeker voor Bourgogne en Bordeauwijnen is dit zeker niet het geval.

En dan spreek ik uit volgende ervaring.
Ik bouwde in 1985 en mijn wijnkelder van 15m2 had toen een prijskaartje van minder dan 1500€.
En zelfs moest ik deze kelder gefinancieerd hebben met een 100% lening over 20 jaar kom ik nog niet aan een bedrag van 3000€.
En als ik dan zie, wat de gemiddelde bewaartijd is van wijn in mijn kelder, is de initiele investeringkost, inflatie meegerekend, peanuts ten opzichte van de waardevermeerdering van een groot gedeelte van deze wijnen en wat deze actueel waard zijn.

En wat doen vele restaurants, deze actuele waarden van wijnflessen nog eens vermenigvuldigen met een factor 3….7. watte
Wel restaurants die claimen dat ze absoluut niet meer leefbaar zijn vanwege de gigantische investering die dat meebrengen voor een kelder kunnen van mij de pot op.
Maar er is wel hier in vele restaurants een chronische epidemie van stijfkoppig die onzinnige hoge prijzen aan te houden, zelfs voor wijnen die moeten ouderen.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
12-05-2018, 11:47 AM
Bericht: #58
RE: Belgische wijnmarkt
(11-05-2018 11:20 PM)don quichotte schreef:  
(11-05-2018 02:32 PM)Biff schreef:  Nog es de topic herlezen zopas.....

(27-11-2015 12:38 PM)Jordaens schreef:  Een wat minder jaar speelt allicht een rol en ook het feit dat zo'n wijn maar drinkklaar zou zijn binnen tien jaar. Maar het vervolg van de avond spreekt dat wat tegen. En bovendien: de huidige generaties leggen meestal geen kelder meer aan. Als er een grote wijn op tafel moet komen, dan gaat men die kopen en wil men die ook, na twee uur karaf, kunnen drinken. Als een wijn maar pas binnen tien jaar kan gedronken worden, waarom houdt een kasteel die wijn dan niet zelf tien jaar bij. Voor een bedrijf dat pas 10.000.000 euro heeft gespendeerd aan renovatiewerken, moet dat toch lukken?

Dit vind ik een heel mooie opmerking!
Hetzelfde is door te trekken naar de restaurants...
Ze willen allemaal "showen" met hun klimaatkast die zichtbaar is vanuit het restaurant, maar een wijn die ouder is dan 7 à 8 jaar is nergens/heel weinig te bespeuren.
Dan zit je daar, je veel te duur betaalde, veel te jong geopende wijn te drinkenConfused


Biff, je raakt hier een zeer fragiel punt aan maar ik ben het grotendeels eens met jou.
Dit doet me denken aan een restaurant /wijnbar die ik ooit eenmaal bezocht ongeveer 3 jaar geleden.
Een wijnbar/restaurant waar de uitbaatster, top sommelier is geweest in een tweesterrenrestaurant.Deze zaak heeft doorzichtige klimaatkasten naast elkaar.De opening van deze zaak werd met veel tamtam in de media toen aangekondigd.
Maar wat kwam er toen bij mij in het glas:
Een Duitse Riesling en een rode bio wijn:Rene Mosse "Bois Rouge".
Deze rode wijn zou ik nog niet eens uitschenken aan iemand die geen wijnamateur is. Een wijn die volgens mij nog 5 ....10 jaar moest ouderen .
Prijskaartje : x7 in vergelijking met de kleinhandelsprijs. Ik geloof al lang niet meer in het verhaaltje dat de dure belegen wijn in restaurant enkel het resultaat is van de jarenlange opslag en dat dat de reden zou zijn waarom wijn in het restaurant duurder zou moeten zijn.
En zeker voor Bourgogne en Bordeauwijnen is dit zeker niet het geval.

En dan spreek ik uit volgende ervaring.
Ik bouwde in 1985 en mijn wijnkelder van 15m2 had toen een prijskaartje van minder dan 1500€.
En zelfs moest ik deze kelder gefinancieerd hebben met een 100% lening over 20 jaar kom ik nog niet aan een bedrag van 3000€.
En als ik dan zie, wat de gemiddelde bewaartijd is van wijn in mijn kelder, is de initiele investeringkost, inflatie meegerekend, peanuts ten opzichte van de waardevermeerdering van een groot gedeelte van deze wijnen en wat deze actueel waard zijn.

En wat doen vele restaurants, deze actuele waarden van wijnflessen nog eens vermenigvuldigen met een factor 3….7. watte
Wel restaurants die claimen dat ze absoluut niet meer leefbaar zijn vanwege de gigantische investering die dat meebrengen voor een kelder kunnen van mij de pot op.
Maar er is wel hier in vele restaurants een chronische epidemie van stijfkoppig die onzinnige hoge prijzen aan te houden, zelfs voor wijnen die moeten ouderen.

Efkes heel kort door de bocht: in een doorsnee restaurant in België is de prijs van het eten te laag en de prijs van de dranken veel te hoog om een gezond evenwicht te hebben
12-05-2018, 12:22 PM
Bericht: #59
RE: Belgische wijnmarkt
(12-05-2018 11:47 AM)Vinogan(s) schreef:  ........
Efkes heel kort door de bocht: in een doorsnee restaurant in België is de prijs van het eten te laag en de prijs van de dranken veel te hoog om een gezond evenwicht te hebben

Daar ben ik het zeker grotendeels mee eens.
En dan zijn er daar nog een paar uitschieters tussen waar ook het eten veel te duur is.
Het hoge prijskaartje en het leefbaar zijn heeft maar weinig te maken met de "gigantische investering" voor een wijnkelder en de wijn te laten verouderen.
Dit was vooral de achtergrond van mijn betoog.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
12-05-2018, 03:15 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-05-2018 om 03:16 PM door wvd.)
Bericht: #60
RE: Belgische wijnmarkt
Ik had het over de oorspronkelijk oorzaak van de wat duurdere, maar ook oudere wijnen VROEGER (lees: begin vorige eeuw). Nu is het gewoon hetzelfde als de lotion bij de coiffeur: een bron van inkomsten.
Ik raad iedereen die vind dat de meeste restaurants te duur zijn aan er eens te gaan werken en kom daarna verder discussiëren...
Dit gezegd zijnde: er zijn zeker vele eettenten waar er met de klak naar gesmeten wordt, nou, die mogen ook van mij naar bovenvermelde pot.
Voor beginners die al fors investeerden in zaalinrichting en keuken (kost fortuinen!) is het aanleggen van een mooie wijnkelder inderdaad een brug te ver en kiezen ze, meestal niet gehinderd door enige kennis ter zake, voor een eenvoudige oplossing. Men neme een trendy wijnschandelaar onder de arm en geve die carte blanche met dien verstande dat er betaald wordt na consumptie in het restaurant. Kan je nagaan...

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)


Ga naar locatie: