Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oude Geuze
20-06-2013, 02:16 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-06-2013 om 02:20 PM door Corto.)
Bericht: #31
RE: Oude Geuze
(19-06-2013 12:31 PM)JT schreef:  De Vat 44 is nog te koop bij webshop etregourmet aan 7,37 euro zie ik (nog 13 voorradig!!!)

Zelf vind ik bieren zoals de VAT 44 of Armand's 4 veel te duur als ik ze vergelijk met de standaard Oude Geuze Boon, de Boon Mariage Parfait of de standaard Drie Fonteinen. Maar blijkbaar is er een markt voor omdat bepaalde liefhebbers sowieso met alle plezier grof geld betalen voor "gelimiteerde en speciale" oplages.
Zolang de brouwers nog steeds hun normale - sowieso ook al schitterende - Geuzes blijven maken aan een betaalbare prijs, stoort het me niet echt. En als iemands volledige gamma te duur wordt, koop ik wel Geuzes van een andere producent. Keuze genoeg wat schitterende Geuzes betreft: Boon, 3 Fonteinen, Hanssens, Girardin, Oud Beersel, Cantillon, De Cam, ...
20-06-2013, 02:48 PM
Bericht: #32
RE: Oude Geuze
(20-06-2013 02:16 PM)Corto schreef:  
(19-06-2013 12:31 PM)JT schreef:  De Vat 44 is nog te koop bij webshop etregourmet aan 7,37 euro zie ik (nog 13 voorradig!!!)

Zelf vind ik bieren zoals de VAT 44 of Armand's 4 veel te duur als ik ze vergelijk met de standaard Oude Geuze Boon, de Boon Mariage Parfait of de standaard Drie Fonteinen. Maar blijkbaar is er een markt voor omdat bepaalde liefhebbers sowieso met alle plezier grof geld betalen voor "gelimiteerde en speciale" oplages.
Zolang de brouwers nog steeds hun normale - sowieso ook al schitterende - Geuzes blijven maken aan een betaalbare prijs, stoort het me niet echt. En als iemands volledige gamma te duur wordt, koop ik wel Geuzes van een andere producent. Keuze genoeg wat schitterende Geuzes betreft: Boon, 3 Fonteinen, Hanssens, Girardin, Oud Beersel, Cantillon, De Cam, ...

Op de webshop zijn ze natuurlijk duurder dan bij de brouwerij of in de gespecialiseerde bierhandel. Wat betreft de Armand's Lente, Zomer, Herfst en Winter zijn zeer duur, daar heb je wel gelijk in. Maar deze werden wel gebrouwen uit financiele noodzaak om de heropstart van brouwerij 3 Fonteinen te financieren, nadat nagenoeg alle bouwsels verloren gingen door een defecte termostaat! En het duurt dan vele jaren om de lambiek te laten rijpen voor er opnieuw geuze kan gemaakt worden, bijgevolg jaren nagenoeg geen inkomsten!
Wanneer je bedenkt dat er 5 jaren voorafgaan vooraleer het eerste flesje VAT 44 van BOON kon verkocht worden is 5 euro helemaal niet duur, zelfs belachelijk goedkoop! Weet je dat er verschillende geuzestekers amper het hoofd boven water kunnen houden, en sommigen nog een bijberoep doen om te overleven. Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
20-06-2013, 03:42 PM
Bericht: #33
RE: Oude Geuze
(20-06-2013 02:48 PM)JT schreef:  Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
De Vega Sicilia Unico bijvoorbeeld. Die krijgt een vatrijping van tenminste 7 jaar.
Er zijn ook tal van ports en madeira's die langer dan 5 jaar op vat rijpen.
20-06-2013, 03:51 PM
Bericht: #34
RE: Oude Geuze
(20-06-2013 03:42 PM)Corto schreef:  
(20-06-2013 02:48 PM)JT schreef:  Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
De Vega Sicilia Unico bijvoorbeeld. Die krijgt een vatrijping van tenminste 7 jaar.
Er zijn ook tal van ports en madeira's die langer dan 5 jaar op vat rijpen.

Maar die kosten wel pákken meer dan 5 euro natuurlijk... Terwijl het genot niet per sé hoger ligt vermoed ik. t Is een kwestie van cultuur blijkbaar, wijn mag peperduur zijn maar als een flesje bier 5 euro kost schreeuwt men moord en brand ( cfr de WestVleteren discussie ooit op dit forum)
Anderzijds, om de beste kwaliteitswijnen te maken zijn er idd ook wel heel wat jaren nodig in de meeste gevallen. Om nog maar te zwijgen over wijn van oude stokken-rekenen we dat ook mee? ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
20-06-2013, 04:03 PM
Bericht: #35
RE: Oude Geuze
(20-06-2013 03:51 PM)vinejo schreef:  
(20-06-2013 03:42 PM)Corto schreef:  
(20-06-2013 02:48 PM)JT schreef:  Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
De Vega Sicilia Unico bijvoorbeeld. Die krijgt een vatrijping van tenminste 7 jaar.
Er zijn ook tal van ports en madeira's die langer dan 5 jaar op vat rijpen.

Maar die kosten wel pákken meer dan 5 euro natuurlijk... Terwijl het genot niet per sé hoger ligt vermoed ik. t Is een kwestie van cultuur blijkbaar, wijn mag peperduur zijn maar als een flesje bier 5 euro kost schreeuwt men moord en brand ( cfr de WestVleteren discussie ooit op dit forum)
Anderzijds, om de beste kwaliteitswijnen te maken zijn er idd ook wel heel wat jaren nodig in de meeste gevallen. Om nog maar te zwijgen over wijn van oude stokken-rekenen we dat ook mee? ;-)

Vinejo is me juist voor, kwaliteitswijnen is natuurlijk een ander paar mouwen. En Ports en Madeira's zijn dan weer versterkte wijnen. Is totaal niet te vergelijken he Corto. Corto gaat hier wel over de prijs ten opzichte van het jarenlange brouw en rijpingsproces!
20-06-2013, 04:17 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-06-2013 om 04:35 PM door Corto.)
Bericht: #36
RE: Oude Geuze
(20-06-2013 03:51 PM)vinejo schreef:  
(20-06-2013 03:42 PM)Corto schreef:  
(20-06-2013 02:48 PM)JT schreef:  Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
De Vega Sicilia Unico bijvoorbeeld. Die krijgt een vatrijping van tenminste 7 jaar.
Er zijn ook tal van ports en madeira's die langer dan 5 jaar op vat rijpen.

Maar die kosten wel pákken meer dan 5 euro natuurlijk... Terwijl het genot niet per sé hoger ligt vermoed ik. t Is een kwestie van cultuur blijkbaar, wijn mag peperduur zijn maar als een flesje bier 5 euro kost schreeuwt men moord en brand ( cfr de WestVleteren discussie ooit op dit forum)
Anderzijds, om de beste kwaliteitswijnen te maken zijn er idd ook wel heel wat jaren nodig in de meeste gevallen. Om nog maar te zwijgen over wijn van oude stokken-rekenen we dat ook mee? ;-)
Ik heb de indruk dat bier ondergewaardeerd wordt omdat het zo "goedkoop" is vergeleken met andere alcoholische dranken. We mogen ons echter gelukkig prijzen dat we over tal van verrukkelijke én betaalbare bieren beschikken (Rodenbach bv.). Ik heb er niets op tegen dat mensen extra veel betalen voor "spécialekes "(zelf koop ik ook af en toe wat bieren van bv. de Struise Brouwers of Alvinne, Rodenbach Vintage, Cuvée van de keizer, ...) . Als ik echter vergelijkbare alternatieven kan vinden voor een fractie van de prijs, kies ik wel deze voor courante consumptie.

Ik denk dat niet alleen met betrekking tot bepaalde bierprijzen moord en brand wordt geschreeuwd. Ik heb verleden jaar nog een flesje Romanée-Conti zien liggen in de Galéries Lafayette aan 31.000 (inderdaad: 3 nullen) euro. Ook van bepaalde whisky's zoals Brora en Port Ellen, weet ik dat de kans klein is dat ik er ooit een flesje van in huis haal.
En elk jaar weer lees ik "moord en brand artikelen" omtrent de prijzen van de nieuwe Bordeaux jaargang.
Ach, ik denk sowieso dat het geld dat men bepaalde zaken waard acht zeer subjectief is.

(20-06-2013 04:03 PM)JT schreef:  kwaliteitswijnen is natuurlijk een ander paar mouwen. En Ports en Madeira's zijn dan weer versterkte wijnen. Is totaal niet te vergelijken he Corto.
Tja, je schreef "Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is. ", maar gaf geen criteria waaraan deze moest voldoen. Rolleyes
20-06-2013, 07:13 PM
Bericht: #37
RE: Oude Geuze
(20-06-2013 04:17 PM)Corto schreef:  We mogen ons echter gelukkig prijzen dat we over tal van verrukkelijke én betaalbare bieren beschikken

Soo right punk

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
08-11-2013, 01:25 PM
Bericht: #38
RE: Oude Geuze
Een spiegeleike, wat boerehesp mee in de pan en dan een Geuze Moriau erbij. Kan weinig tegenop!

I was just, I was just, I was just sitting here thinking
About your kiss and your warm embrace
When the reflection in the glass that I held to my lips baby
Revealed the tears that were on my face
09-11-2013, 02:11 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-11-2013 om 02:11 AM door doc.)
Bericht: #39
RE: Oude Geuze
(08-11-2013 01:25 PM)33S schreef:  Een spiegeleike, wat boerehesp mee in de pan en dan een Geuze Moriau erbij. Kan weinig tegenop!

Verdomme, ik smaak het tot hier man ! 't Doet me denken aan garnalen met Rodenbach aan de kust met zicht op een koppel duinen Smile

Buvez du vin et vivez joyeux !
09-11-2013, 03:03 AM
Bericht: #40
RE: Oude Geuze
(09-11-2013 02:11 AM)doc schreef:  
(08-11-2013 01:25 PM)33S schreef:  Een spiegeleike, wat boerehesp mee in de pan en dan een Geuze Moriau erbij. Kan weinig tegenop!

Verdomme, ik smaak het tot hier man ! 't Doet me denken aan garnalen met Rodenbach aan de kust met zicht op een koppel duinen Smile

Elke regio zijn streekgerechten en -bieren, hé.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
12-11-2013, 01:46 PM
Bericht: #41
RE: Oude Geuze
prijzen/werk mbt wijn en bier vergelijken is zoals appelen met peren. Jullie gaan voorbij aan de hele dimensie van de wijnbouwer: aankoop/bewerken van het terroir, snoeiwerk, alea van de weersomstandigheden en daarmee samenhangende moeilijke beslissingen, oogst ...
Behoudens vergissing zijn er geen biermakers die "cultivateur" zijn, enkel "eleveur". Eerlijkheidshalve merk ik op dat veel wijnmakers ook negociant zijn en dus (deels) op vergelijkbare leest werken als bierbrouwers, maar dit is naar mijn inschatting geen meerderheid. Ik vind beide evenwel fantastische producten.
17-05-2015, 01:18 PM
Bericht: #42
RE: Oude Geuze
De oude gueuze aan het drinken van Tilquin. Zalig! Perfect als aperitief. Leve oude geuze!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
22-08-2015, 10:31 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-08-2015 om 10:32 PM door 33S.)
Bericht: #43
RE: Oude Geuze
Mariage Parfait 2009 grote fles. De scherpe kantjes zijn er vanaf, en drinkt nu echt heerlijk. Perfect evenwicht tussen bitter, zuur en wat zoet.

Doet me hieraan denken (maar dan iets minder zoet natuurlijk):

[Afbeelding: wilkinson.jpg]

I was just, I was just, I was just sitting here thinking
About your kiss and your warm embrace
When the reflection in the glass that I held to my lips baby
Revealed the tears that were on my face
26-03-2016, 08:39 PM
Bericht: #44
RE: Oude Geuze
Golden doesjel van 3 fonteinen. Subtiele en complexe aroma's. Heerlijk spel van zuren en bitterke. Waarom drink ik dit niet vaker eigenlijk?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
19-04-2018, 09:37 AM
Bericht: #45
RE: Oude Geuze
Het is er het weer voor om nog eens een geuze te ontkurken denk ik dan.
Als ik dit topic door lees, moet ik wel toegeven dat ik mijn geuzes meestal jong drink.
Worden die écht beter met ouderen?
Iemand die ik ken en geuze gebrouwd heeft, zegt dat die gemaakt zijn om te consumeren binnen de 4 jaar... Ze kunnen uiteraard veel langer mee, maar je wint er niets mee.
Akkoord? Smile
19-04-2018, 10:01 AM
Bericht: #46
RE: Oude Geuze
(19-04-2018 09:37 AM)Dc schreef:  Het is er het weer voor om nog eens een geuze te ontkurken denk ik dan.
Als ik dit topic door lees, moet ik wel toegeven dat ik mijn geuzes meestal jong drink.
Worden die écht beter met ouderen?
Iemand die ik ken en geuze gebrouwd heeft, zegt dat die gemaakt zijn om te consumeren binnen de 4 jaar... Ze kunnen uiteraard veel langer mee, maar je wint er niets mee.
Akkoord? Smile

Niet akkoord ;-). Als je volop van de aanwezige zuren wilt genieten, kan je inderdaad het beste je geuze ASAP drinken.
Als je Geuze laat ouderen, verdwijnen de zuren naar de achtergrond en komen andere aroma's meer naar de voorgrond. Je krijgt meer body en een "completer", "evenwichtiger", bier vindt ik.

Dit kan wel enorm verschillen, zelfs m.b.t. flessen met een identieke inhoud.
Ik heb nog wat Oud Beersel van een 20-tal jaar liggen en de flesvariatie is enorm. Sommige flessen zijn formidabel en bevatten nog wat subtiele zuren, andere zijn stukken minder.
Verleden week heb ik wegens terrasjesweer een Megablend 2009 gedronken, die was schitterend en kan volgens mij zeker nog een paar jaar liggen en nog beter worden.

Ik vind de discussie een beetje vergelijkbaar met Orval: zeer jong drinken of wat (of heel wat) langer wachten. Elke stijl heeft zijn liefhebbers.
19-04-2018, 11:13 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-04-2018 om 11:15 AM door 33S.)
Bericht: #47
RE: Oude Geuze
Ook niet akkoord, maar het is net als bij veel wijn zoeken naar het juiste tijdstip.

Ik vind ze jong zeer lekker (heel moeilijk trouwens om er lang vanaf te blijven), maar pakweg de Marriage Parfait van Boon vind ik het best na een aantal jaren flesrust.

Zo dronk ik de Marriage Parfait 2003 in 2010 en 2013 en telkens zeer goed. Vorig jaar de laatste 2003 gedronken en die was minder, maar dat kan natuurlijk ook pech geweest zijn.

Zou het zeker wel eens proberen om een paar flessen lang te laten liggen, want voor het geld moet je het niet laten. Ik heb mijn oudere geuze (2005-2009) vorig jaar allemaal soldaat gemaakt omwille van de mindere ervaring met die laatste 2003. Denk eerlijk gezegd ook niet dat ze nog beter gaan worden als ze al 10 jaar oud zijn. Heb nu nog maar 1 fles liggen uit 2010, het geboortejaar van mijn zoon, die ga ik wel nog houden tot minstens 2026 Tongue

Edit: onlangs ook een gewone Geuze gedronken van Cantillon gebotteld in 2013 en die paar jaar rust doet de scherpe kanten toch wat verminderen en de complexiteit iets toenemen.

I was just, I was just, I was just sitting here thinking
About your kiss and your warm embrace
When the reflection in the glass that I held to my lips baby
Revealed the tears that were on my face
19-04-2018, 12:15 PM
Bericht: #48
RE: Oude Geuze
Voor mij moet ge geen bier (te) lang wegleggen, dan gaat er m.i. teveel smaak verloren. Maar "smaak" is hier inderdaad het sleutelwoord en daar valt niet over te discussiëren, naar het schijnt.


Ga naar locatie: