Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Wine Watchers" degustatie Limburgse wijnen uit 9 Limburgse domeinen
22-11-2018, 11:42 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-11-2018 om 12:43 AM door FRANCISPICCART.)
Bericht: #1
"Wine Watchers" degustatie Limburgse wijnen uit 9 Limburgse domeinen
Deze maand nog eens terug naar onze eigen contreien om te kijken of er vooruitgang geboekt wordt.

Schorpion Zwart Brut Nature (méthode traditionnelle) in Vliermaal
3 en half jaar sur lattes van oogst 2013. Merkbaar fijne pareling. Licht floraal met toetsen van appel en citrus, overgaand naar nootjes en brioche. Ook lichte gistaroma's. Frisse aanzet, fruitige structuur en fijne zuren. Vrij rond en evenwichtig. Zit goed in elkaar en bewijst dat dit domein waarschijnlijk toch wel als top van de mousserende wijnen in België mag beschouwd worden.

Crutzberg Brut (méthode traditionnelle) in Sint-Martens-Voeren
Iets dikkere belletjes dan de vorige. Florale neus, wat rijper fruit zoals perzik en peer. Ook wat geroosterd brood en nootjes. Maar wat merkbare lichte bitters en mist vooral wat zuren. Niet zo evenwichtig en komt niet in de buurt van Schorpion.

Pinot Noir Vin Gris 2015 van Wijndomein De Caeybergh in Herk-de-Stad
Licht fruitige neus van aardbei, framboos en rode besjes. Komt terug in de smaak. Vrij lichte en simpele structuur. Zuren zijn wel vrij ok maar zit niet zo goed in elkaar.

Hoenshof Rosé Passion 2016 (Hoepertingen-Borgloon)
Zeer donkere rosé die wat vergeleken kan worden met clairet. Zeer aromatische neus, muscatgeur (zit dus heel zeker blauwe muscat in). Ruikt ook zoet, grenadine, sinaasappel en een lichte kruidigheid. Krokante fruitige smaak van muscat en aarbei. Maar een beetje een onsamenhangend geheel met weinig zuren. Geen succes hier.

Pinot Gris 2017 Pietershof in Teuven
Goudgele kleur. Interessante neus van licht silex met wat gebak, wat kruidigheid. Ronde, volle wijn die rijp, vettig en mollig overkomt met een zeker exotisme zoals papaya en ook wat kruidigheid. Mooie zuren. Pinot Gris blijft een interessante druif voor onze regio.

Chardonnay 2017 Domein Kitsberg in Klein-Gelmen (Heers)
Lichtgele kleur. Neus van litchi, perzik en peer. Vrij frisse, zachte smaak. Ook een zekere vettigheid en heel fruitig. Maar komt wel zoet, commercieel over alsof hij niet volledig droog gevinifieerd is. Kreeg goud op laatste verkiezing "Beste Belgische wijnen". Niet iedereen is akkoord.

Chardonnay Blauw 2015 van domein Genoels-Elderen
Lichgeel met groene schakeringen. Merkbare houtimpuls, getoast. Hinten van zuivel, citrus en een flinke dosis mineraliteit. Vrij agressieve zuren, beetje onrijp. Houttoets is flink merkbaar waardoor het fruit wat onderdrukt wordt. Blijft een moeilijk geval.

Pinot Gris Barrique 2015 van Aldeneyck
Fijne neus van rijp steenfruit, abrikoos, hazelnootjes. Heel rond en sappig met honing, kweepeer en wat mineraliteit. Evenwichtig met mooie houtintegratie. Gewoon zeer goed. Aldeneyck blijft zich bewijzen als een constante topper van de Lage Landen.

Chardonnay-Auxerrois 2016 van domein Gloire de Duras in Wilderen
Lichte kleur voor deze florale wijn. Mooi parfum van rozen, wilde bloemetjes, appel en citrus. Heel frisse zuren en krokant. Mooie wijn van dit jonge opstartende domein.

Cuvée Hoenshof 2015 van domein Hoenshof
Eerste rode heeft geen erg groot concentraat. Vrij rustieke neus, beetje animaal, wat bosgrond en champignon. Ook wat zwarte chocolade, braambessen. In de smaak wat mon-chéri en donker fruit. Vrij frisse, interessante wijn die heel sappig overkomt.

Pinot Noir Cuvée Sélection Massale 2016 van domein De Caeybergh
Mooie, vrij donkere pinot noir. Rokerige, gebrande neus, beetje kool. Komt heel sappig over in de mond met rood fruit zoals kersen en cassis. Krijgt na een jaartje inox nog een periode van 6 maanden hout en dit zit er discreet en mooi verweven in. Toch al zeer goede wijn voor deze vrij jonge aanplant.

Mooie degustatie met enkele teleurstellingen, enkele heel behoorlijke, en twee uitspringers met Schorpion en Aldeneyck. Wij engageren ons verder om regelmatig een proeverijtje te organiseren van onze eigen bodemproducten.


Bijlagen Afbeeldingen
       
23-11-2018, 08:39 AM
Bericht: #2
RE: "Wine Watchers" degustatie Limburgse wijnen uit 9 Limburgse domeinen
Mooie degustatie. Aldeneyck kwam ook in onze Belgische degustatie er als meest kwalitatief uit.
23-11-2018, 11:23 AM
Bericht: #3
RE: "Wine Watchers" degustatie Limburgse wijnen uit 9 Limburgse domeinen
Die pinot noir van De Caeybergh proefde ik ook al en was behoorlijk onder de indruk van de kwaliteit. Moest ook wel 25 euro kosten dacht ik.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-11-2018, 01:28 PM
Bericht: #4
RE: "Wine Watchers" degustatie Limburgse wijnen uit 9 Limburgse domeinen
(23-11-2018 11:23 AM)vinejo schreef:  Die pinot noir van De Caeybergh proefde ik ook al en was behoorlijk onder de indruk van de kwaliteit. Moest ook wel 25 euro kosten dacht ik.

Wij hebben € 24 betaald. De selectie van de betere pinot noir klonen loont wel want dit was inderdaad een mooie wijn. EN, omdat er in een andere rubriek wat over gediscussieerd wordt: deze wijn werd gedronken na een drietal uurtjes karaf. Werd ook aanbevolen door de wijnmaker.


Ga naar locatie: