Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koppeltjes
24-01-2020, 10:18 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-01-2020 om 10:21 PM door Jordaens.)
Bericht: #1
Koppeltjes
De eerste degustatie van het jaar was een leuke om diverse redenen, ééntje daarvan was dat iedereen zich zeer geamuseerd heeft.

O. Goldmine Patina Chenin Blanc 2017

Swartland (Kaap)
100% Chenin Blanc (23 jaar oud)
Boekenhoutkloof, Franschhoek
13,5% Vol - De Kok, Lier, 15,95 euroh

Helder en intens bleekgoud. Intens geur met witte bloempjes, citroen, appelen en pompelmoes en een beetje ananas. Wat boterig en met wat anijs. Een fijn aroma, zeer geschakeerd. In de mond heel evenwichtig, hier komt even wat hout kijken en een beetje “metalic” in de staart. Behoorlijke lengte. Men zou deze wijn niet in nieuwe wereld plaatsen, maar ook niet in de Loire. Geen idee waar dan wel.

Op de hellingen van de Riebeekberg – een plek waar op het einde van de 19e eeuw intensief naar goud werd gezocht – bevinden zich de wijngaarden die zorgen voor het fruit van deze speciale botteling. Voor Boekenhoutskloof deze uitzonderlijke site aankocht in 2013, werd het geoogste fruit verkocht aan verschillende topproducenten uit de Swartland regio. Toevallig proefden we tijdens een bezoek in 2017 uit 2 verschillende foudres een chenin blanc en en syrah, die nog geen definitieve bestemming hadden gekregen en waarvan we danig onder de indruk waren. Het bleek te gaan om een oudere wijngaard met prachtig chenin fruit en een aangrenzend perceel met relatief jong aangeplante syrah wijnstokken die – zoals we konden proeven – overduidelijk voorbestemd waren om ooit te eindigen in een van de topcuvees van het domein met het etiket van de 7 stoelen. Op onze vriendelijke suggestie of het misschien geen optie was om deze 2 wijnen onder een verschillend label te bottelen werd aanvankelijk wat aarzelend gereageerd, maar na een nachtelijke onderhandelingsronde op het terras van The Royal Hotel in Riebeek Kasteel werd het wijze besluit genomen om het micro-project Patina boven de doopvont te houden en wij de verdelers zouden zijn voor het grootste deel van de productie.

Chenin blanc is de meest aangeplante druif van Zuid-Afrika, bijna een vijfde van de druiven op zo'n 19000 ha. De eerste druivenstokken kwamen waarschijnlijk aan via de Oost-Indische Compagnie, bestemd voor Jan van Riebeeck. Plaatselijk is de druif bekend als Steen. Pas in 1965 werd ampelografisch aangetoond dat Steen wel degelijk Chenin blanc was.

In de jaren zestig en zeventig was Chenin Blanc de voornaamste druif voor een white wine renaissance, met nieuwe technologie, wat leidde tot niet al te droge, zuivere, krokante, vrij neutrale wijnen. Naar het einde van vorige eeuw toe, werden oudere stokken onderscheiden en werd gezocht naar de beste terroirs. De aanplant van Chenin na af, maar de kwaliteit verbeterde.

1. Castelfeder Pinot Nero Glener 2017

IGT Vigneti delle Dolomiti (Weinberg Dolomiten)
Pinot Nero 100%.(inox en deels 10 maanden grote vaten)
Azienda Vinicola Castelfeder, Cortina Sulla Strada del Vino (Kurtinig an der Weinstraße)
13% Vol. - Bere.Bene, Lier 16,95 €

Helder en intens, maar zeer doorschijnend. Kriekenrood met een toetsje granaat. Vol tot intens aroma, Viooltje, framboos en krieken (gestoofd kriekensap, peper, tijm en vanille. Wat eikenhout en erf. Alles fijn en subtiel. In de mond harmonieus, iets hoger in de zuren en iets lager in de tannines. Wat cuberdons in de nasmaak. Goede lengte.


De IGT Vigneti delle Dolomiti ligt voor een klein deeltje ook in de regio Veneto. 4% van de aanplant is Pinot Noir. Het gebied Glen is een van de beroemdste Pinot Nero-gebieden in Alto Adige, gelegen tegenover de vallei van Kurtatsch/Cortaccia. De middagzon, de speciale terroir van klei, kalksteen en porfier en de hoogte van 450 tot 850 m creëren ideale omstandigheden voor een elegante Pinot Nero. Het etiket toont de buiten gebruik gestelde spoorbrug in Glen, die nog steeds een symbool is van dit gebied en van waaruit je een uniek uitzicht hebt op Bolzano en het hele Alto Adige laagland en dus het grootste deel van de wijnbouw in Alto Adige, of Süd-Tirol.
Na de zachte persing volgt 10 tot 14 dagen maceratie in inox tanks. De wijn rijpt 12 maanden in kleine gebruikte vaten. De harmonieuze, zachte tannines in de mond en zijn donkere granaatrode kleur zijn de belangrijkste kenmerken. Met zijn intense, delicate en complexe boeket en fris parfum van wilde bessen, bramen, kersen en viooltjes, is de Pinot Nero ideaal voor rood vlees en fijn wild.

Pinot, één van de oudste druivenvariëteiten, is de moeder van Pinot Noir, Pinot Gris en Pinot Blanc. De twee laatste zijn mutaties van de eerste.

De drie Pinots starten alle drie als identieke wijnstokken. In Pinot Noir worden twee genen actief, de athocyanines. Deze bepalen de blauwe kleur, door de productie van rood pigment. Als er echter een mutatie optreedt, waardoor de athocyanines inactief blijven, dan blijven de druiven wit.


Pinot noir heeft zowel chromosoomgebieden waarin die pigmenten actief of inactief zijn. Wanneer de inactieve gebieden de plaats innemen van actieve gebieden, ontstaat, vanuit een pinot noir druivelaar, een pinot blanc druivelaar.

In de Pinot Gris heeft zich een laag Pinot Noir-cellen gevormd rondom de Pinot Blanc mutatie. Dit heeft een kleurvermenging tot gevolg, waardoor een wat rozigere druif ontstaat. Niet donker paars als de Pinot Noir, maar ook niet groenig wit zoals de Pinot Blanc.

2. Frühburgunder Reserve 2016
Qualitätswein Pfalz
100 Frühburgunder (18 maanden barrique)
Weingut Johannes Jülg, Schweigen-Rechtenbach
14% Vol - Vinikus & Lazarus, Linden: € 23,50

Heldere, volle tot intense kleur, granaatrood. Vol tot intense neus met framboos en kriek, gestoofd fruit, eikenhout en vanille, toetsje kaneel en erf, fijn en krachtig, zeer evenwichtig in de mond. Lang.

Johannes Jülg staat aan de poort van de allergrootste Duitse talenten te kloppen. Deze "Grenzgänger" -de helft van de wijngaarden ligt in de Elzas- excelleert niet alleen in wit. Voor rood heeft Johannes nu al de reputatie bij de besten in de Pfalz te horen. Zijn fijnzinnige stuctuurstijl vraagt even tijd in de karaf en/of in de fles, maar het zijn wijnen met diepte én elegantie. Helemaal trots zijn we op 'onze' eigen Frühburgunder RESERVE. We kochten de totale productie van 600fl.
Toen we in het najaar van 2017 deze wijn voor het eerst op vat proefden, waren we er onmiddellijk weg van. Bij herproeven in mei 2017 beslisten we meteen de volledige productie van 600fl ervan te kopen. Deze Frühburgunder mag echt nog enkele jaren de kelder in, maar het prachtige potentieel proef je zo! Dit is een Frühburgunder in een zeer Bourgondische stijl: op structuur, met prachtig fijn fruit. Een wijn die nog enkele jaren de tijd nodig heeft om te ontwikkelen, maar nu al indruk maakt door zijn gelaagdheid.


Bodem :
Kalk, zandsteen
Lagering :
Gebruikte barrique gedurende 18 maanden
Stijl :
Medium, mineraal, stuctuur
Serveren :
In een ruim glas op 17°
Gastronomie :
Pluimwild, gevogelte,..22.
Bewaring :
7-8 jaar vanaf oogst

In het Frans: Pinot Noir Précoce, een donkere zwart-blauwe druif, mutatie van de Pinot Noir, die eerder rijp is dan de oorspronkelijke. Sommigen beschouwen het gewoon als een vroeger rijpende versie van de Pinot Noir en niet als een andere soort. Het lijkt voor de hand te liggen dat dit een Pinot Noir variant is die speciaal gecultiveerd werd om sneller te rijpen in vaak wat koelere wijnstreken en dan vooral in Duitsland. Het onderscheid met de Spätburgunder ligt hem dan enkel in het gevolg van die vroege rijpheid: wat vollere smaak, wat lagere zuren.
In de jaren zestig was de druif in Duitsland bijna verdwenen, omwille van virusinfecties en ze viel in 1960 terug tot 15 ha. De interesse groeide opnieuw, men selecteerde in Geisenheim virusvrije klonen en nu is er zo’n 260 ha in heel Duitsland.

3. Ch. de Haute-Serre 2015

Grand Vin Seigneur
A.C. Cahors
G.F.A. Georges Vigouroux, Cieurac
M.C. - 90% Malbec (=Cot, = Auxerrois), 7% Merlot, 3% Tannat - 10-12 maanden eik (1/3 nieuw).
14% Vol. - Colruyt 15,69 €

Helder en intens uitzicht met kleine doorzichtigheid, karmijnrood met een mauve rand en met gekleurde tranen. Bij aanvang gesloten, maar vol tot intens aroma met viooltje, zwarte bes, eikenhout en kreupelhout, zwarte chocolade, peper, muscaatnoot, vanille, zoethout en diverse kruiden, een impressionant mooie neus. In de mond behoorlijk evenwichtig maar met nog verder te versmelten tannines, een viooltje (of dat wat moeilijker te defineren florale van malbec) in de staart. Lang.

Ooit werd Malbec aangeplant in 30 departementen van Frankrijk. Dit weerspiegelt zich nog in de meer dan 1000 verschillende namen voor de druif. Het belang van de druif nam echter gestadig af en in 2000 waren er nog zo'n 6100 ha in Frankrijk. Die bevinden zich grotendeels in de Sud-Ouest en dan vooral rond Cahors. In de A.C. Cahors moet de wijn minstens 70% Malbec bevatten. Die worden dan overwegend aangevuld met Merlot en Tannat. Malbec is een toegelaten druif in Bordeaux blends, maar ze werd stelselmatig vervangen door Merlot en Cabernet Franc, die minder gevoelig zijn voor ziektes. De strenge vorst in 1956 verwoeste trouwens meteen 75% van de aanplant.

Al in de middeleeuwen werd op Haute-Serre wijn geteeld, op 10.000 ha...
Georges Vigouroux is jaar en dag een voortrekker van de appellatie. Men maakt hier, naar bordelees voorbeeld ook een tweede wijn en een speciale cuvée, die echte black wine voortbrengt. De Grand Vin Seigneur is toegankelijker en sneller op dronk. Verder maakt men eveneens een Chardonnay in de IGP Côtes du Lot plus een schuimwijn van Malbec.

4. Altos las Hormigas Malbec Reserve 2014

Mendoza Argentina
Valle de Uco (18 maanden eik, 6 maanden fles)
14,5% Vol. - Magnus 22,49 €

Helder vol tot intens, wat fluwelig uitzicht, karmijnrood met goeie tranen. Intense neus, bij aanvang wat gesloten, zwarte en braambes, kriek, gestoofd en vers fruit, gedroogde vijg, eiken vat, ceder, caramel, tabak, peper, vanille, erf. Krachtig. Veel evenwicht in de mond en wat peper in de finish. Lang.
.
De zeer rijpe en streng geselecteerde Malbec druiven voor deze 'Reserva' werden volledig met de hand geplukt en bleven ongeveer 30 dagen in kleine roestvrij stalen kuipen om vervolgens 16 maanden op uitsluitend Franse eiken vaten te worden gelagerd. Het resultaat is zonder meer fenomenaal te noemen. Zijn zwarte kleur bereidt u al voor op wat gaat komen: een topwijn. Een zeer complexe neus van rood en zwart fruit, lavendel en cederhout, een uiterst geconcentreerde smaak die toch zacht, mild en zuiver is en een lange afdronk. Alhoewel u deze wijn makkelijk 8 of 9 jaar kan bewaren en hij in de komende jaren nog zal verbeteren, kan u hem toch ook reeds nu drinken als u hem decanteert en genoeg lucht geeft. Schenk hem niet te warm, op zo'n 16 à 17 graden, bij gestoofd of gebraden lamsvlees, steak van de grill met pepersaus, rundvlees, zacht smakende wildgerechten of harde kazen. Vertaling tekst in 'The Wine Advocate' Robert PARKER (93/100): "Qua prijs heeft de Malbec Reserva 2014 een forse sprong gemaakt.

Malbec is de nationale druif van Argentinië geworden. Ze werd er geïntroduceerd in het midden van de XIXde eeuw. Tijdens de economische moeilijkheden in de XXste eeuw werd veel Malbec uitgetrokken ten voordele van goedkope bulkwijnen van Criolla Grande en Cereza. Aan het einde van vorige eeuw werd de druif herontdekt in een shift naar kwaliteitswijnen voor de export. Intussen is Malbec de meest voorkomende druif van Argentinië en Mendoza is de voornaamste producent, vooral in de hoogst gelegen wijngaarden aan de voet van de Andes (tussen 800 en 1500 m), met name Lujàn de Cuyo en Valle de Uco.

De Argentijnse Malbec ziet er anders uit dan de Franse, met kleinere bessen en compactere trossen. De kleur is doorgaans diep en donker en de wijn heeft een intense fruitgeur. De wijnen hebben niet het tanninegehalte van de Franse versies, maar ze hebben bewezen dat ze een even groot bewaarpotentieel hebben.

De druiven groeien hier op een krijtachtige bodem met ronde keien in Altamira, Gualtallary en een stukje Vista Flores (dat niet langer gebruikt wordt) en worden vergist met inheemse gisten, zonder bijkomende aanzuring. De wijn wordt gedurende 16 maanden gelagerd op ongebrande eiken foeders van 3.500 liter. Ook de kwaliteit maakte een sprong voorwaarts met een wijn waarin minerale en frisse toetsen overheersen. De wijn zal zeker gesmaakt worden door meer ervaren liefhebbers dankzij zijn subtiele mineraliteit, zijn prachtig evenwicht en zijn smaakvolle, bijna saline afdronk. Deze malbec is een mooie, fijne, elegante expressie van de kalkstenen ondergrond van de 'Valle de Uco'. Naar mijn mening is het deze wijn die een terroirwijn genoemd moet worden, terwijl de vorige wijn de 'reserva' zou moeten zijn - dat komt toch meer met de realiteit overeen."

Malbec is de nationale druif van Argentinië geworden. Ze werd er geïntroduceerd in het midden van de XIXde eeuw. Tijdens de economische moeilijkheden in de XXste eeuw werd veel Malbec uitgetrokken ten voordele van goedkope bulkwijnen van Criolla Grande en Cereza. Aan het einde van vorige eeuw werd de druif herontdekt in een shift naar kwaliteitswijnen voor de export. Intussen is Malbec de meest voorkomende druif van Argentinië en Mendoza is de voornaamste producent, vooral in de hoogst gelegen wijngaarden aan de voet van de Andes (tussen 800 en 1500 m), met name Lujàn de Cuyo en Valle de Uco.

De Argentijnse Malbec ziet er anders uit dan de Franse, met kleinere bessen en compactere trossen. De kleur is doorgaans diep en donker en de wijn heeft een intense fruitgeur. De wijnen hebben niet het tanninegehalte van de Franse versies, maar ze hebben bewezen dat ze een even groot bewaarpotentieel hebben.

De druiven groeien hier op een krijtachtige bodem met ronde keien in Altamira, Gualtallary en een stukje Vista Flores (dat niet langer gebruikt wordt) en worden vergist met inheemse gisten, zonder bijkomende aanzuring. De wijn wordt gedurende 16 maanden gelagerd op ongebrande eiken foeders van 3.500 liter. Ook de kwaliteit maakte een sprong voorwaarts met een wijn waarin minerale en frisse toetsen overheersen. De wijn zal zeker gesmaakt worden door meer ervaren liefhebbers dankzij zijn subtiele mineraliteit, zijn prachtig evenwicht en zijn smaakvolle, bijna saline afdronk. Deze malbec is een mooie, fijne, elegante expressie van de kalkstenen ondergrond van de 'Valle de Uco'. Naar mijn mening is het deze wijn die een terroirwijn genoemd moet worden, terwijl de vorige wijn de 'reserva' zou moeten zijn - dat komt toch meer met de realiteit overeen."

5. Casillero del Diablo
Cabernet Sauvignon Reserva Privada 2017
85% cabernet-sauvignon, 15% syrah
Valle del Maipo
Concha y Toro, Santiago
13,5% Vol. Delhaize Boechout 9,99 euro

Heldere, volle kersenkleur met veel mauve en dikke tranen, weinig doorzichtig. Vol tot intense geur met viooltje, framboos, zwarte bes, verse kriek, ook gestoofd fruit (tuttefrut), wat alcool camfré (menthol, eucalyptus), eikenhout, tabak, peper, vanille. In de mond goed evenwicht, wat nadruk op de molligheid, eindigend met wat “zjap” en menthom, redelijke lengte.

Druiven met de hand geoogst in april. Gisting in inox. 14 maanden rijping in Franse eik en 3 maanden op fles.
Diep en luxueus, intens en briljant robijnrood. Braambes, kriek, pruim en wat zwart fruit van de syrah.

Cabernet Sauvignon is een relatief jonge druif, ontstaan uit een spontane kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon blanc in de XVIIde eeuw in de Sud-Ouest.
Omwille van de wereldwijde populariteit is er kritiek op de druif, als zijnde een “kolonist” die wijnstreken overneemt ten koste van lokale druiven.

In Chili kreeg Cabernet Sauvignon een kans nadat wijnmakers meer aandacht kregen voor beperkte opbrengsten en regionale karakteristieken ten gunste van hogere kwaliteit. In de vlakke rivierdalen is het klimaat doorslaggevend, op de hogere hellingen is de ondergrond van belang. Aconcagua kent rijp, maar gesloten fruit, dat flestijd nodig heeft. Maipo wordt gedefinieerd door een nadrukkelijk zwarte bes-karakter. De warmere Cochagua en Curicó leveren iets zoetere, erg rijpe wijnen, al jong te drinken.

In de Maipovallei is de helft van de 3000 ha beplant met Cabernet Sauvignon, ze ligt het dichtste bij Santiago en is de bakermat van de Chileense wijnindustrie. Er zijn drie zones: Alto Maipo, tot 800 m hoog aan de voet van de Andes. Koude ochtenden, warme middagen, op arme rotsachtige ondergrond, wat doorgaans elegante Cabernet Sauvignon oplevert.
Central Maipo: naast Cabernet Sauvignon ook Carmenère, het warmste en droogste deel van de regio, met druppelirrigatie een noodzaak, de druiven staan langs de rivier op alluviale gronden. Pacifische Maipo: met voor de hand liggende invloeden van de oceaan, wat ook experimenten met witte druiven populair maakt.

6. Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2016
Wine of Origin Coastal Region (district Franschhoek)
94% cabernet sauvignon, 6% cabernet franc
18 maanden barriques
Boekenhoutskloof Winery, Franschhoek
14,50% Vol - De Kok 38,00 €

Helder en intens van kleur, ondoorzichtig, goede tranen, kers à karmijnrood. Vol tot intens aroma, zwarte bes, kers, gestoofd en overrijp fruit, eik, vochtige bladeren, tabak, peper, vanille. Fijn aroma. In de mond harmonieus met fruit in de afdronk. Lang.


Franschhoek is één van de oudste stadjes van Zuid-Afrika (± 15.000 inwoners) en deelgemeente van Stellenbosch. Oorspronkelijk werd het gebied bewoond door de San, wat conflicteerde met de invasieve herders, de Khoikhoi. In 1688 kwamen er echter Franse hugenoten, de oorspronkelijke bevolking werd (niet enkel door de Fransen) uitgemoord, tot slavernij gedwongen, slachtoffer van ingevoerde ziekten, in het beste geval geassimileerd. Zo’n 4.000.000 Zuid-Afrikanen voelen nog min of meer een band met hun pre-koloniale geschiedenis.

Qua wijn valt Franschhoek onder de appellatie Coastal Region.

Het domein Boekenhoutskloof, een van de oudste landerijen in Franschhoek,werd opgericht in 1776. Wanneer in 1993 een consortium van 6 investeerders het landgoed overneemt, breekt een nieuw tijdperk aan. Nieuwe wijnranken worden aangeplant, een nieuwe wijnkelder geïnstalleerd en vooral, Marc Kent wordt wijnmaker en al gauw aandeelhouder nummer 7. Onder zijn leiding wordt de eerste jaargang 1997 een onwaarschijnlijk succes, en behoort Boekenhoutskloof in één klap tot de absolute top van Zuid-Afrika en een van de meest gezochte wijnen ter wereld. Porcupine Ridge, de Standard Range, is soepeler gevinifieërd maar straalt onmiskenbaar het karakter uit die de wijnen van Marc zo typeert. 'He combines the power and ripeness of the new world with the elegance and precision of the old'.

Boekenhout is an indigenous Cape Beech tree greatly prized for making fine furniture. Our Boekenhoutskloof label features seven chairs; amongst them the country-style split splat chair made in the neo-classical style with a shouldered top rail and thonged seat from the late 18th century. Then there's the Sandveld chair tihat has two back rails and a thonged seat which made its appearance in the second quarter of the 19th century. The transitional Tulbagh chair was made in the late 18th century, it has a plain back and a shaped top rail with half-round opening. The chairs on our wine label all pay tribute to the skills of the 18th century craftsmen and their achievements in creating beauty from natural sources, just like the pursuit of fine wine-making.


De bedoeling was om drie koppeltjes te maken, met een gerelateerde druif. Nieuwe wereld en oude wereld, met een poging om dat onderscheid te kunnen maken. Lukte nauwelijks. Een kleine discussie ontstond over de relatie tussen Pinot Noir en Frühburgunder (Pinot Noir Précoce), waardoor we nog net het terrein van de genetica konden vermijden. Een “best of” werd niet gemaakt wegens te uiteenlopende wijnen en geen enkele die minderwaardig was (zelf vond ik de Casillero del Diablo de P/Q kampioen en de Frühburgunder en de Boekenhoutskloof ex aequo de beste, met toch ook veel sympathie voor de Cahors). Voor de meeste flessen gold wel: te laat geopend, waardoor nog wat gesloten bij aanvang. Dat was een logistiek probleem. Er was een rode draad: we hadden alle wijnen recentelijk al eens geproefd in een andere context. Er rees alras een vaag vermoeden, maar de overtuiging kwam erg laat (toegegeven, ik herkende zelf ook niet veel meer).

Veilingmeester N.V. Jordaens
25-01-2020, 08:16 PM
Bericht: #2
RE: Koppeltjes
Vorige week ook flesje reserva privada gedronken. Sta ook steeds te kijken van de p/q van deze wijn (zeker ad 6,99 waaraan hij 2x per jaar staat).
25-01-2020, 08:45 PM
Bericht: #3
RE: Koppeltjes
(25-01-2020 08:16 PM)claret schreef:  Vorige week ook flesje reserva privada gedronken. Sta ook steeds te kijken van de p/q van deze wijn (zeker ad 6,99 waaraan hij 2x per jaar staat).

Idd. P/K echt toppertje! Wink

Save water drink wine!
10-02-2020, 02:52 PM
Bericht: #4
RE: Koppeltjes
Niemand stoort er zich blijkbaar aan, maar Haute-Serre beschikte in de Middeleeuwen niet over 10.000 maar over (bijna) 1.000 ha. Dat is ook al niet min.

Veilingmeester N.V. Jordaens


Ga naar locatie: