Brunello
|
08-02-2020, 12:56 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-02-2020 om 12:59 PM door wvd.)
Bericht: #61
|
|||
|
|||
RE: Brunello
De bakermat van Brunello di Montalcino situeert zich op de hoger gelegen hellingen rond het stadje waar de familie Biondi-Santi, Costanti en Barbi anderhalve eeuw geleden voor het eerst Sangiovese aanplantten. Deze wijngaarden produceerden wijnen met hoge zuren en tannine die aardig wat tijd nodig hadden om hun soms fabelachtige complexiteit te ontwikkelen. Geen blockbusters, wel elegantie. Pas rond de jaren 70 werd Brunello echt populair en werden ook totaal andere terroirs met Sangiovese beplant, vele daarvan helaas niet zo geschikt. Staat mooi te lezen in het boekje van Kerin O'Keefe, een aanrader.
Ook naar het zuiden toe werd uitgebreid en misschien (wellicht) zijn daar ook geschikte bodemtypes, maar het klimaat is er totaal anders. Daarom vind ik het bijzonder jammer dat deze wijnen ook als Brunello mogen gelabeld worden, want het zijn zeer andere wijnen. Helaas is daar nu zelfs meer ha wijngaard dan in het originele gebied en dus denken de meeste liefhebbers, inmiddels terecht dus, dat Brunello di Montalcino een vrij volumineuze, donkere, vette wijn is met niet teveel zuren die dikwijls na een jaar of 7 al erg genietbaar is. Begrijp me niet verkeerd: ik heb niks tegen die wijnen en dronk er al met veel plezier van o.a. Argiano, Poggione, Col d'Orcia,.... Maar ik had het wel een goed idee gevonden die wijnen een andere AOC te geven, want het is toch wel een totaal ander type wijn dan Biondi-Santi, Costanti, Pian dell' Orino, Potazzine, Canalicchio,... bijvoorbeeld Brunello di Sant Angelo, waarom niet? Om maar te zeggen: het verschil tussen een Margaux en een Saint-Estephe is verwaarloosbaar tov dat tussen Biondi-Santi en Il Poggione. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
11-05-2020, 07:05 PM
Bericht: #62
|
|||
|
|||
RE: Brunello
Als liefhebber van bewaarwijnen werd m'n interesse werd gewekt door dit forum en ik heb mezelf 3 flessen Il Poggione, Brunello di Montalcino 2015 aangeschaft, opnieuw door het forum.
Nu ben ik een absolute leek als het gaat over Brunello, binnen hoeveel jaar mag ik er beginnen aan te denken om hier een fles van te openen denken jullie? Ik persoonlijk hou zowel van wijnen die nog vol op hun fruit zitten, maar tegelijk kan ik een mooi verouderde wijn met z'n tertiaire toetsen ook meer dan appreciëren. Dus ik vermoed dat mijn 'drinking window' nogal groot gaat uitvallen? It's not a hangover, it's wine flu |
|||
11-05-2020, 08:20 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-05-2020 om 08:26 PM door Thomas.)
Bericht: #63
|
|||
|
|||
RE: Brunello
Ik denk dat je er probleemloos aan kan beginnen, op voorwaarde dat je karaffeert. De meeste brunello's zijn de laatste jaren trouwens al vrij snel drinkbaar; heb eigenlijk alleen nog maar met flessen van Barbi het gevoel gehad dat ze echt te jong waren om genietbaar te zijn en dan spreek ik over meer dan 10 jaar geleden. Houd wel rekening met het feit dat de lange vatlagering (36 maanden) sowieso maakt dat het fruit zelden nog krokant is (om met een trending term te spreken). Je kunt ze uiteraard ook nog 5 à 10 jaar laten liggen...
Walter Speller van JR zegt 2020-2032, op cellartracker al enkele gunstige proefnota's, met het advies om nog te wachten... |
|||
11-05-2020, 09:35 PM
Bericht: #64
|
|||
|
|||
RE: Brunello
Cellartracker spreekt over een drinking window van 2025-2039.
Dus nog een paar jaren rust geven voor de eerste open trekt. Daarna kan je om de x jaar een fles open trekken, om te zien hoe hij evolueert. Ik weet niet hoeveel je er besteld hebt natuurlijk |
|||
11-05-2020, 10:49 PM
Bericht: #65
|
|||
|
|||
RE: Brunello
Ik dacht eerst ook dat Sangiovese niet te oud moest worden, maar dan heb ik eens een tasting meegemaakt met wat oude krakers. Daarmee bedoel ik de wijnen.
https://intastebudswetrust.com/2019/03/0...t-of-time/ Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
12-05-2020, 12:15 PM
Bericht: #66
|
|||
|
|||
RE: Brunello
Bedankt voor de reacties! Ik heb er samen met een maat 6 van gekocht (elk drie dus) en we hebben ook nog samengelegd voor een extra fles om, onder het mom van 'studie' te kijken hoe hij nu is en hoeveel potentieel hij heeft. Iedere excuus is goed .
Heel interessante link naar je artikel Olivier, ik vind het altijd fascinerend om te zien hoe flessen die soms zelfs ouder zijn dan mezelf, zo goed de tand des tijds doorstaan. It's not a hangover, it's wine flu |
|||
12-05-2020, 12:33 PM
Bericht: #67
|
|||
|
|||
RE: Brunello
(12-05-2020 12:15 PM)Baldrick schreef: Bedankt voor de reacties! Ik heb er samen met een maat 6 van gekocht (elk drie dus) en we hebben ook nog samengelegd voor een extra fles om, onder het mom van 'studie' te kijken hoe hij nu is en hoeveel potentieel hij heeft. Iedere excuus is goed . Hele goede keuze! Il Poggione is altijd koopwaardig. Ook in mindere jaren. Met afstand de beste value for money Brunello Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio Handelaar in High-end wijnen |
|||
12-05-2020, 01:37 PM
Bericht: #68
|
|||
|
|||
RE: Brunello
Citaat: Heel interessante link naar je artikel Olivier, ik vind het altijd fascinerend om te zien hoe flessen die soms zelfs ouder zijn dan mezelf, zo goed de tand des tijds doorstaan. Inderdaad, een echte eye opener. Jammer dat er niet meer zulke gelegenheden zijn om te proeven, want daar steek je enorm veel van op. Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
26-06-2020, 09:58 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-06-2020 om 10:01 AM door fleer.)
Bericht: #69
|
|||
|
|||
RE: Brunello
How Long Will Brunello Age?
https://blog.vinfolio.com/2020/06/12/how...r-bottles/ The Best Super Tuscan Wines of All Time https://blog.vinfolio.com/2020/03/20/the...-all-time/ The Differences Between Barolo and Brunello di Montalcino https://blog.vinfolio.com/2020/03/13/bar...ifference/ In blind, we trust |
|||
|