Tips voor Toscane?
|
21-07-2020, 03:00 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-07-2020 om 03:00 PM door GP1978.)
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Tips voor Toscane?
We vertrekken vrijdag voor een week naar Toscane.
We voorzien 1 dag Montalcino, 1 dag Chianti (Grève, Radda, ...), ..... Als er iemand nog tips heeft welke wijnhuizen de moeite zijn om eens te bezoeken, mag je dat hier laten weten. Als je weet dat je op voorhand moet reserveren, mag je dat er ineens bij vermelden. Alvast bedankt voor de tips! |
|||
21-07-2020, 04:57 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-07-2020 om 05:00 PM door wvd.)
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
Op het gevaar af dat iemand dit voor reclame aanziet...
Je kan niet te ver van het stadje Conti Costanti bezoeken, één van de drie founding fathers van Brunello die nog steeds in dezelfde familiebezit zijn (één van de twee resterende nu Biondi-Santi verkocht is). Geen groot bedrijf, dus je bent snel rond. Vlak in het centrum onder de arcaden kan je simpele Toscaanse kost eten en er vele Rosso's en Brunello's per glas drinken, een aanrader. In Panzano zou Fontodi een aanrader zijn om te bezoeken. Voor x EUR zou je een rondleiding krijgen gevold door een proefje. Ik zeg "zou" want zelf nog niet geweest. Ook in Panzano is er de leuke Tourist Trap: de beenhouwer waar je kan dineren met ECHT Toscaans vlees. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
21-07-2020, 05:21 PM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
(21-07-2020 03:00 PM)GP1978 schreef: We vertrekken vrijdag voor een week naar Toscane. Jaloers! ik was er afgelopen oktober voor het eerst (was wel een paar keer eerder in Toscane geweest maar nog nooit in Montalcino en directe omgeving). Wij bezochten en sliepen bij Biserno, Tua Rita, Galatrona en Giodo. Wat een geweldige omgeving! De wereld gaat niet veel mooier worden dan daar. Het uitzicht vanaf de toren van Galatrona is onvergetelijk. De laatste avond sliep ik in het mooiste hotel van mijn leven. Boven op een berg. 1 van de mannen had deze overnachting geregeld. Ben hem nog dankbaar. Al ga je er alleen maar een koffie drinken op het terras. Het uitzicht vergoedt alles. Vraag het de volgende keer wat ruimer van tevoren dan kan ik wat bezoeken regelen. Geniet ervan! Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio Handelaar in High-end wijnen |
|||
21-07-2020, 09:56 PM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
Jaloers. Voor het eerst sinds 2007 niet in Italië en het ziet er niet naar uit dat daar vóór 2021 nog verandering in komt...
Eten in Montalcino: Porta al Cassero in Montalcino zelf, en als je naar Sant'Angelo in Colle gaat (om bv. wijndomeinen Il Poggione, Collosorbo of Collemattoni te bezoeken) Osteria Il Pozzo. Twee eetadressen met geweldige Toscaanse keuken en een staalkaart van Rosso's en Brunello's aan zeer scherpe prijzen. Eten in Chianti: Le Panzanelle in Radda in Chianti. Radda is sowieso een dorp met heel wat interessante domeinen. Wijndomeinen: goede ervaringen met Monteraponi, Val delle Corti, Caparsa, Istine, Carleone, Barlettaio, l'Erta di Radda. Rekening houden bij het plannen van een bezoek dat je voor een gesloten deur kunt staan, ook al heb je gemaild of gebeld. Montepulciano valt ook te overwegen; is zeker ook de moeite om te gaan eten. Helemaal bovenaan een heel leuke wijnbar "E lucevan le stelle" met een fantastisch zicht op de zonsondergang boven het fabelachtige landschap. Boscarelli is een geweldig wijnhuis, van hun Rosso di Montepulciano tot hun Il Nocio. Ook altijd goede ervaring gehad met Valdipiatta. |
|||
22-07-2020, 11:57 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-07-2020 om 12:00 PM door wvd.)
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
Wij waren ook nogal tevreden bij Il Giglio in Montalcino. Heerlijke, traditionele keuken, prachtige keuze aan Rosso / Brunello.
WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
22-07-2020, 10:08 PM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
Bedankt voor de reacties!
Het zijn nog hectische dagen voor het vertrek, maar ik kijk er al naar uit! Fontodi hebben we vastgelegd, omdat we daar vorige keer niet binnen geraakte, wegens niet tijdig gecontacteerd. In Montalcino ook nog eens bij Silvio Nardi proberen langsgaan. Heb daar vorige keer hun Poggio Doria 2006 en Vigneto Manachiara 2007 voor 45€ kunnen kopen. Als we het nog vinden, want dat lag goed verscholen, en ze waren daar ook niet echt voorzien op bezoek. We waren dan ook zo maar langs gereden, zonder onze komst eerst aan te melden. Toch vriendelijk onthaald. We zullen ter plaatse nog wel beslissen, het mag ook niet te georganiseerd zijn, daar hou ik niet van op vakantie. |
|||
01-08-2020, 10:05 PM
Bericht: #7
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
Net terug van een weekje Italië met familie.
Goed geweest, maar helaas aan de warme kant (34-37gr) om heel veel rond te rijden, zeker met de kinderen. Dus iets meer aant zwembad gelegen dan andere jaren. Ook de bezoeken aan de steden stonden op een laag pitje, aangezien de iets te grote drukte in Corona-tijden. Toch met 147flessen door Zwitserland naar huis gereden, veelal Rosso en Brunello di Montalcino. Langs geweest bij Fanti, Ferrero en Silvio Nardi. Silvio Nardi enkel verkoop, geen tastings wegens Corona. Fanti en Ferrero wel tasting. Bezoek aan San Gimignano maar geannuleerd wegens geen parking te vinden, dus dat beloofde al voor de drukte in de nauwe straatjes. Op terugweg even gestopt bij Panizzi voor hun Vernaccia. Doos 2018 (7,5€/st) en doos Riserva 2015 gekocht. In de Chianti enkel in Panzano bij Fontodi langs geweest. Rondleiding werd de dag op voorhand ook geannuleerd door hun, wegens "unexpected accident in the cellars" Dan maar even gestopt voor de tasting, maar het meeste was eigenlijk uitverkocht, enkel hun Chianti Classico was in 2016 nog beschikbaar, en daar had ik al ruim van ingeslagen. Vigna del Sorbo 2016 enkel magnum, 1 per persoon en Flaccianello 2016, 1 per persoon. Toch maar 2 Flaccianello meegenomen aan 90€/st en nog een halve liter olijfolie meegekregen omdat ze zich excuseerde voor de annulatie van het bezoek. Dus niet helemaal vruchteloos. Dinsdag start de werkweek weer, en is het gedaan met vakantie. |
|||
02-08-2020, 08:51 AM
Bericht: #8
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
Citaat:Toch met 147flessen door Zwitserland naar huis gereden, veelal Rosso en Brunello di Montalcino. Mooie buit Hoe was Ferrero? Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
02-08-2020, 09:06 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 02-08-2020 om 09:07 AM door GP1978.)
Bericht: #9
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
Citaat:Hoe was Ferrero? Is al jaren een vaste waarde tijdens onze bezoeken in de regio. Altijd even gastvrij en vriendelijk. Spijtig dat Claudia enkel Italiaans spreekt, en ik niet, maar dochter Pepita doet dan het nodige vertaalwerk. Sinds het overlijden van Pablo is dochter Giulia (Tua Rita) de wijnmaker des huizes. Ik denk wel dat ze goed bezig zijn om het werk van hun vader verder te zetten of zelfs verbeteren. Prijs-kwaliteit een topper uit de regio. De Rosso di Montalcino 2018 beloofd ook al veel goeds voor de Brunello 2018, maar dat is nog even wachten. |
|||
02-08-2020, 01:51 PM
Bericht: #10
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
(02-08-2020 09:06 AM)GP1978 schreef:Citaat:Hoe was Ferrero? Ooit geproefd en inderdaad zeer mooi, maar was hier zeer beperkt beschikbaar. De Brunello toch. 2018 niet te warm? Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
02-08-2020, 05:30 PM
Bericht: #11
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
Een kleinschalig wijnhuis, maar met hart en ziel gemaakt.
Wordt op 5-tal plaatsen verdeeld in België. Hier in Limburg verdeeld in Genk. Ik had niet die indruk bij de Rosso 2018, dat die daar last van had. |
|||
02-08-2020, 10:14 PM
Bericht: #12
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
Citaat:Ik had niet die indruk bij de Rosso 2018, dat die daar last van had. Da’s goed nieuws. Merci! Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
03-08-2020, 08:15 AM
Bericht: #13
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
2018 was geen warm jaar in Toscane zoals 2017, eerder een heel nat jaar. In heel Italië vrij onregelmatig. Er waren in Montalcino producenten, als ik me niet vergis Padelletti, die zelfs overwogen om geen Brunello te maken in 18.
|
|||
03-08-2020, 08:44 AM
Bericht: #14
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
(03-08-2020 08:15 AM)Thomas schreef: 2018 was geen warm jaar in Toscane zoals 2017, eerder een heel nat jaar. In heel Italië vrij onregelmatig. Er waren in Montalcino producenten, als ik me niet vergis Padelletti, die zelfs overwogen om geen Brunello te maken in 18. Helemaal juist Thomas. de grote jaren 2015 en 2016 zouden nog eerder "last" kunnen hebben van warmte dan 2018. Wit is erg mooi in 2018. Cervaro is de mooiste die ik ooit dronk, net zoals Gaia & Rey. Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio Handelaar in High-end wijnen |
|||
03-08-2020, 09:25 AM
Bericht: #15
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
(03-08-2020 08:15 AM)Thomas schreef: 2018 was geen warm jaar in Toscane zoals 2017, eerder een heel nat jaar. In heel Italië vrij onregelmatig. Er waren in Montalcino producenten, als ik me niet vergis Padelletti, die zelfs overwogen om geen Brunello te maken in 18. Maar het was nu ook weer geen 2014. In 2018 werden alvast in de CC enkele erg mooie wijnen gemaakt op het "basis" niveau. Rubiolo bvb is zelfs de mooiste tot nog toe, maar ik heb nog niets geproefd van de hogere echelons. Dat wordt iets voor volgende Vinitaly (hoop ik toch...) WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
03-08-2020, 09:36 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-08-2020 om 09:40 AM door Vinoco.)
Bericht: #16
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
(03-08-2020 09:25 AM)wvd schreef: Maar het was nu ook weer geen 2014. In 2018 werden alvast in de CC enkele erg mooie wijnen gemaakt op het "basis" niveau. Rubiolo bvb is zelfs de mooiste tot nog toe, maar ik heb nog niets geproefd van de hogere echelons. Dat wordt iets voor volgende Vinitaly (hoop ik toch...) Ik hoop het voor je Werner dat Vinitaly doorgang gaat vinden. Wat mij betreft mag het normale leven wel weer vorm gaan krijgen. 2014 is inderdaad veel erger dan 2018. Heb al best veel mooi spul geproefd uit 2018. (01-08-2020 10:05 PM)GP1978 schreef: Toch maar 2 Flaccianello meegenomen aan 90€/st en nog een halve liter olijfolie meegekregen omdat ze zich excuseerde voor de annulatie van het bezoek. Toch bijzonder en verrast dat je op het domein 2 flessen Flaccianello 2016 met 100/100 kan kopen aan een zeer goede prijs. Dat zie je niet veel. Helemaal top! Ik heb deze wijn verkocht en hoorde van mijn leverancier in Italië dat dit een zeer lastig huis is om mee samen te werken omdat ze zich regelmatig niet aan gemaakte afspraken houden. Met dat in het achterhoofd is dit prettig om te lezen. Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio Handelaar in High-end wijnen |
|||
03-08-2020, 10:01 AM
Bericht: #17
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
(03-08-2020 09:25 AM)wvd schreef: Maar het was nu ook weer geen 2014. In 2018 werden alvast in de CC enkele erg mooie wijnen gemaakt op het "basis" niveau. Rubiolo bvb is zelfs de mooiste tot nog toe, maar ik heb nog niets geproefd van de hogere echelons. Dat wordt iets voor volgende Vinitaly (hoop ik toch...) Uiteraard zal dat zeker in de Chianti Classico normale mooie wijnen opleveren, als de boeren de juiste keuzes maken; heb zelfs in 2014 schitterende Rosso di Montalcino (Le Ragnaie) geproefd, omdat ze daar hun wijnen niet hebben doodgeslagen met de verplichte lange vatlagering. |
|||
03-08-2020, 10:18 AM
Bericht: #18
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
(03-08-2020 10:01 AM)Thomas schreef: Uiteraard zal dat zeker in de Chianti Classico normale mooie wijnen opleveren, als de boeren de juiste keuzes maken; heb zelfs in 2014 schitterende Rosso di Montalcino (Le Ragnaie) geproefd, omdat ze daar hun wijnen niet hebben doodgeslagen met de verplichte lange vatlagering. Uit 2014 niet veel gedronken omdat ik het bewust negeer. Tijdens een verticale Sassicaia tasting (2001 - 2015) was de 2014 waardeloos. Geen fruit te bekennen. Een schande dat ze het op de markt gebracht hebben, of ze zouden zo een jaar aan de helft van het geld moeten releasen. Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio Handelaar in High-end wijnen |
|||
03-08-2020, 12:43 PM
Bericht: #19
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
(03-08-2020 10:18 AM)Vinoco schreef:(03-08-2020 10:01 AM)Thomas schreef: Uiteraard zal dat zeker in de Chianti Classico normale mooie wijnen opleveren, als de boeren de juiste keuzes maken; heb zelfs in 2014 schitterende Rosso di Montalcino (Le Ragnaie) geproefd, omdat ze daar hun wijnen niet hebben doodgeslagen met de verplichte lange vatlagering. En toch zijn er ook heel mooie, zij het meestal een pak lichtere wijnen gemaakt, maar dat kan dan uiteraard enkel door draconische selectie en bijgevolg lage productie. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
03-08-2020, 12:48 PM
Bericht: #20
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
(03-08-2020 12:43 PM)wvd schreef: En toch zijn er ook heel mooie, zij het meestal een pak lichtere wijnen gemaakt, maar dat kan dan uiteraard enkel door draconische selectie en bijgevolg lage productie. Ik geloof je Werner. Toch sla ik "slechte" jaargangen van gebieden waar het een groot verschil maakt graag over. Die paar dagen in de week dat ik wijn drink is iedere teleurstelling er 1 te veel. Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio Handelaar in High-end wijnen |
|||
03-08-2020, 02:20 PM
Bericht: #21
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
(03-08-2020 12:48 PM)Vinoco schreef:(03-08-2020 12:43 PM)wvd schreef: En toch zijn er ook heel mooie, zij het meestal een pak lichtere wijnen gemaakt, maar dat kan dan uiteraard enkel door draconische selectie en bijgevolg lage productie. Snap ik helemaal. Maar ik vind het eigenlijk een beetje een sport om de heerlijke wijn in het afgeschreven jaar te vinden. Moeilijke (lees: koude en regenachtige) jaren geven dikwijls ook een ander geur- en smaakprofiel en dat vind ik intrigerend. En dan heb ik het niet over de geur en smaak van rot wel te verstaan. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
03-08-2020, 02:42 PM
Bericht: #22
|
|||
|
|||
RE: Tips voor Toscane?
(03-08-2020 02:20 PM)wvd schreef: Snap ik helemaal. Maar ik vind het eigenlijk een beetje een sport om de heerlijke wijn in het afgeschreven jaar te vinden. Zeker, dat begrijp ik heel erg goed en dat is ook leuk om te doen. Poujeaux 1997 is jarenlang een enorme "over-achiever" geweest bijvoorbeeld. Maar als je dat doet dan ontkom je niet aan een heleboel teleurstellingen in het glas en dat is het me niet waard. Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio Handelaar in High-end wijnen |
|||
|