Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
30-09-2020, 05:24 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 30-09-2020 om 05:32 PM door FRANCISPICCART.)
Bericht: #31
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(30-09-2020 12:25 PM)wvd schreef:  Dit is mooi, zeer mooi! Helaas komen er maar enkele flessen onze richting uit. Totaal anders dan Riesling uit Duitsland, Elzas of Oostenrijk, maar ook erg intens, vrij vol en vet, lange afdronk, lichtvoetig en krachtig tegelijk. De eega houdt helemaal niet van Riesling, maar deze vond ze toch wel zeer mooi of hoe pure kwaliteit soms je aversies overstijgt.

En dan vonden we de Navone eigenlijk nog mooier! Lichter, meer mineraal ook, iets intenser maar voor velen dus ook "moeilijker. Wat alweer bewijst dat ook aan het Seneca meer er verschillen zijn tussen de "climats" bij gebrek aan een beter woord.

Alleszins mooie kleur, laag alcoholgehalte en beendroog. Je kan precies al zien dat de wijn goed gemaakt is Wink
Tasting note: amandelen, kamfer en clementines. Kamferwatte Dat lijkt me heel medicinaal? Dan denk ik aan reflex spray.
30-09-2020, 10:51 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 30-09-2020 om 10:51 PM door shiraz.)
Bericht: #32
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
Kamfer, Dat lijkt me heel medicinaal
[/quote]
Werkt precies tegen veel kwaaltjes :
-als weekmaker voor nitrocellulose
-in mottenballen
-desinfectiemiddel
-bij het proces van balsemen
-vuurwerk.
-Kamferkristallen worden ook gebruikt om verzamelingen van insecten te beschermen tegen beschadiging door kleine (andere) insecten.
-In een anti-jeukzalf wordt kamfer toegepast als de actieve component.
-In het verlengde van de vorige toepassing komt kamfer ook soms als medicijn voor. -Kamfer wordt snel door de huid opgenomen en geeft een met menthol vergelijkbare koele sensatie en werkt lokaal licht verdovend en het is een tegen ziekteverwekkers gericht middel.
T-er voorbehandeling van de voeten om eeltvorming te bevorderen als men lange wandeltochten wil maken. Hiervoor is een alcohol-oplossing op de markt.
-Kamfer werkt ook libido-onderdrukkend.
-In lippenbalsem
-In kleine hoeveelheden (50 mg) werd het soms oraal toegediend ter bestrijding van milde hart- en vermoeidheidsproblemen. In de moderne geneeskunde vindt het inwendig geen toepassing.
-Kamfer wordt als smaakmaker in snoepjes gebruikt, zowel in India als Europa.
-Mogelijk is kamfer in een ijsco-achtige versnapering gebruikt in China gedurende
de Tang-dynastie (A.D. 618-907).

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
30-09-2020, 11:58 PM
Bericht: #33
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
Alleszins een gezond wijntje dus!
En wellicht scherpen de zuren de libido terug wat aan.Big Grin

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
01-10-2020, 10:43 AM
Bericht: #34
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
Deze zijn van begin september:
   
De Lucilla is eigenlijk ook een Chianti, Sangiovese met een flinke peut CS, goede wijn gemaakt door het Fèlsina team. We vonden de Sorrettole 2013 de betere en ook veel beter dan een eerder gedronken 2012. Mooi rijp dit, perfect op dronk en toch nog een mooie "beet" zoals een echte Chianti betaamt. De Lamole 2012 is jong al zeer mooi, een ander aroma dan de rest van de Classico en Suzanna Grassi maakt misschien wel de meest typerende wijnen in dit deel van de Classico. De "Lamole" ziet geen hout (in tegenstelling tot "Terra di Lamole"), puur Sangiovese, een heerlijke, aromatische wijn. De Rancia 1997 is uiteraard niet te vergelijken met de andere drie. 1997 werd opgehemeld als zeer groot jaar in de eerste jaren, daarna verguisd als hard en ontoegeeflijk en ik had inderdaad ook mijn twijfels, het deed me wat denken aan Bordeaux 1975. Maar deze zevende fles was gewoonweg hemels! Mooi op dronk, enorm geurig met nog fruit en de nodige tertiaire, je blijft gewoon ruiken. In de mond mooi versmolten nu, intens en zacht tegelijk, verre van een blockbuster, eerder in de lengte. Zeer mooie wijn, nog vijf te gaan en dat gaat niet te lang meer duren!

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
13-10-2020, 12:45 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 13-10-2020 om 12:45 PM door wvd.)
Bericht: #35
Brezza Barolo Castellero 2010
Een 10 jaar oude Barolo netjes enkele uren gedecanteerd en dan in het geschikte glas. Lichtere kleur dan je op de foto ziet, vrij donker toch voor Barolo en zeker voor Brezza. Mooi openend met enige evolutie toch: donker kriekachtig fruit met een zweem rozenwater, een toets kruiden en een vleugje leder/truffel. Halfvol (voor Barolo), mooi openend in de mond, eerst romig, met naar de afdronk toe nog redelijk ferme tannines, wat aan tafel perfect gaat bij de rosbief / champgnons / witloof. Deze wijn doet het al goed, nog een paar jaar zal hem zeker nog wat afronden.
   

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
15-10-2020, 12:16 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-10-2020 om 05:25 PM door wvd.)
Bericht: #36
La Prevostura Lessona 2012
Omdat de Barolo iets te snel binnen gleed, opende ik een andere wijn waarvan ik dacht dat die zelfs in een karaf goed zou blijven tot minstens de volgende dag. Ik koos voor deze 100% Nebbiolo Lessona 2012 van La Prevostura. Iets feller van kleur, wat jonger aspect, meer open neus, kersen, ijzer en met die sinaasappelschil-toets die zo typisch is voor Lessona, best lekker. Iets minder "vet" dan de Barolo, maar misschien meer indringend, nog geen teken van tertiaire aroma's en voelt een stuk jonger aan dan de twee jaar verschil en ook nog voldoende tannines. Helaas zat er de volgende dag nog maar één glas in de karaf (!), maar de wijn was nog steeds lekker, zelfs wat ronder en niet het minste teken van oxidatie. Toch mooi hé, die Nebbiolo's uit het noorden!
Maar bij de witte en zwarte pensen met appelmoes ging de Jurançon toch veel beter... Smile
   

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
16-10-2020, 04:31 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-10-2020 om 05:25 PM door wvd.)
Bericht: #37
Wie zegt dat Bourgogne te duur is?
Amai, goei week (bijna) achter de rug!
Ik hield van een paar wijnen wat stock achter met het idee er ooit eens een verticale mee te doen, maar aangezien dat er wellicht toch niet meer van komt er deze week even 1 van gepikt. Dat kwam door goesting voor een fleske Bourgogne en al heel lang deze niet meer gedronken.
De wijn blind in het glas voor Vera en die had toch efkes moeite om geen flauwte in de knieën te hebben: fabuleus boeket! Mooi openend, heerlijk volsappig fruit met nog geen fluit tertiaire, redelijk volume (!), mooie afdronk, duidelijk een wijn van zeer goede terroirs. Reactie:" Moet ge zoiets nu opendoen op een gewone weekdag?"
   

De druiven van deze wijn komen van wijngaarden tussen de Route des Grand Crus en de D974, een gebied dat in alle andere gemeenten van de Côte Villages en soms zelfs premier cru's herbergt. Dat wordt weldra rechtgezet en ik hoop dat Laurent dan deze wijn toch gaat blijven maken. Omdat het "maar" gewone Bourgogne is (was), liggen de rendementen iets hoger, maar dit is 2012 natuurlijk... De rijping is 100% op hout, maar geen nieuw natuurlijk. Sinds, ik denk 2015, komt er ook een deel druiven bij uit Comblanchien. We hebben nog wat 2017 en 2018 in het aanbod. Ik wil die altijd graag eens blind serveren aan allen die beweren dat je in Bourgogne geen mooie(re) wijnen aan € 20 vindt dan in "andere" Pinot Noir regio's. huhuh

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
16-10-2020, 07:28 PM
Bericht: #38
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
Citaat:We hebben nog wat 2017 en 2018 in het aanbod. Ik wil die altijd graag eens blind serveren aan allen die beweren dat je in Bourgogne geen mooie(re) wijnen aan € 20 vindt dan in "andere" Pinot Noir regio's

Sorry Werner, maar heb al eens Fournier mogen proeven en dat was helemaal niet de stijl van Bourgogne die ik zoek.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
17-10-2020, 12:31 AM
Bericht: #39
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(16-10-2020 07:28 PM)Olivier schreef:  
Citaat:We hebben nog wat 2017 en 2018 in het aanbod. Ik wil die altijd graag eens blind serveren aan allen die beweren dat je in Bourgogne geen mooie(re) wijnen aan € 20 vindt dan in "andere" Pinot Noir regio's

Sorry Werner, maar heb al eens Fournier mogen proeven en dat was helemaal niet de stijl van Bourgogne die ik zoek.

Daar hoef je je toch helemaal niet voor te excuseren! Fournier is een relatief "donkere" stijl en hoewel ik zijn wijnen ook jong kan appreciëren, vind ik dat ze toch redelijk wat tijd vragen. Van welk type hou jij meer, wat dronk
je dat je wel heel goed vond?

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
17-10-2020, 01:29 PM
Bericht: #40
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(17-10-2020 12:31 AM)wvd schreef:  
(16-10-2020 07:28 PM)Olivier schreef:  
Citaat:We hebben nog wat 2017 en 2018 in het aanbod. Ik wil die altijd graag eens blind serveren aan allen die beweren dat je in Bourgogne geen mooie(re) wijnen aan € 20 vindt dan in "andere" Pinot Noir regio's

Sorry Werner, maar heb al eens Fournier mogen proeven en dat was helemaal niet de stijl van Bourgogne die ik zoek.

Daar hoef je je toch helemaal niet voor te excuseren! Fournier is een relatief "donkere" stijl en hoewel ik zijn wijnen ook jong kan appreciëren, vind ik dat ze toch redelijk wat tijd vragen. Van welk type hou jij meer, wat dronk
je dat je wel heel goed vond?

Donkere stijl is eigenlijk een heel goede beschrijving! De wijn kwam nogal vlezig en rokerig over toen.

Wat ik graag drink in Bourgogne? Goh, het forum staat redelijk vol van onze Bourgogne-exploten, maar om maar iets te noemen, de Chambolle ‘14 van Lignier-Michelot die ik hier recent besprak was toch wel volledig mijn ding.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
17-10-2020, 01:50 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 17-10-2020 om 02:35 PM door wvd.)
Bericht: #41
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(17-10-2020 01:29 PM)Olivier schreef:  
(17-10-2020 12:31 AM)wvd schreef:  
(16-10-2020 07:28 PM)Olivier schreef:  
Citaat:We hebben nog wat 2017 en 2018 in het aanbod. Ik wil die altijd graag eens blind serveren aan allen die beweren dat je in Bourgogne geen mooie(re) wijnen aan € 20 vindt dan in "andere" Pinot Noir regio's

Sorry Werner, maar heb al eens Fournier mogen proeven en dat was helemaal niet de stijl van Bourgogne die ik zoek.

Daar hoef je je toch helemaal niet voor te excuseren! Fournier is een relatief "donkere" stijl en hoewel ik zijn wijnen ook jong kan appreciëren, vind ik dat ze toch redelijk wat tijd vragen. Van welk type hou jij meer, wat dronk
je dat je wel heel goed vond?

Donkere stijl is eigenlijk een heel goede beschrijving! De wijn kwam nogal vlezig en rokerig over toen.

Wat ik graag drink in Bourgogne? Goh, het forum staat redelijk vol van onze Bourgogne-exploten, maar om maar iets te noemen, de Chambolle ‘14 van Lignier-Michelot die ik hier recent besprak was toch wel volledig mijn ding.

Ah, Chambolle....!
Nu, Virgile Lignier is bevriend met Laurent en de werkwijzen zijn niet zo heel verschillend, misschien bij Virgile wat kortere maceration à froid, zou dat moeten navragen en gebruikt bij mijn weten (nog) geen demi-muids. Maar ik hou ook erg van zijn wijnen, helaas no go voor mij. Zijn Faconnières 20xx enkele jaren terug vond ik werkelijk schitterend!
Probeer in Chambolle eens die van Bertheau, lijkt net rosé, maar man, wat een bouquet! Daar vind ik de interessantste wijn eigenlijk zijn premier cru van diverse wijngaarden. Nog (min of meer) betaalbaar en toegankelijker dan zijn Charmes. Anders, donkerder dan Bertheau (maar "roder" dan Fournier) maar ook echt heerlijke Chambolle is die van Michel Noëllat, maar wat ik daarvan nog in huis heb is eigenlijk nog wat te jong.
Wat had je van Fournier al in het glas gehad?

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
17-10-2020, 07:51 PM
Bericht: #42
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
Citaat:Wat had je van Fournier al in het glas gehad?

Ik ga beroep doen op Fre, onze wandelende Bourgogne-encyclopedie. Wink

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
17-10-2020, 09:03 PM
Bericht: #43
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
Trois terres en Croix violettes 2008 zeker. En mss de Clos du Roi 2009 maar weet niet of je daar bij was.

Over welke Bertheau heb je t Werner?
18-10-2020, 12:49 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-10-2020 om 12:50 AM door wvd.)
Bericht: #44
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(17-10-2020 09:03 PM)Fre schreef:  Trois terres en Croix violettes 2008 zeker. En mss de Clos du Roi 2009 maar weet niet of je daar bij was.

Over welke Bertheau heb je t Werner?

De oudste wijn die ik kocht bij Laurent was Croix Violette 2008, moooi, maar echt een wereld van verschil met recente jaren, er is sindsdien wel een en ander veranderd op het domein. Ik popel om dat eens samen door te nemen....applaus
@ Fré: ik heb het over Domaine François Bertheau. Wist je dat hun Chambolle Villages rijpt op grote foeders? Italiaanse invloed?

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
19-10-2020, 02:17 PM
Bericht: #45
Santa Maria La Nace Calmarossa 2016
De wijnen van de Etna worden vaak vergeleken met Bourgogne of in ieder geval Pinot Noir. De kleur lijkt er inderdaad erg op en ook deze heeft een intens bouquet en de structuur en het mondgevoel zijn weliswaar vergelijkbaar, maar dat is het dan wel. De aroma's zijn, als je ze naast elkaar proeft toch totaal anders. Hier een verleidelijke neus met rood fruit, en een vleugje kruidigheid, ook florale tonen en, misschien omdat ik het verwacht, iets rokerigs. Zacht in de aanzet, vol en expanderend in de mond, een romig en intense smaak maar intussen ook lichtvoetig, een zeldzame combinatie. Heel goede afdronk nog vol aroma's i.p.v. op alcohol. Ik hou heel veel van deze wijnen, ze gaan misschien niet zo geweldig lang mee, maar deze 2016 kan nu al naar volle tevredenheid genoten worden en zal wellicht nog tien jaar of langer verder kunnen. Elders misschien, hier niet, wij vinden hem nu al perfect, dus waarom wachten?
   

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
19-10-2020, 03:59 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-10-2020 om 03:59 PM door 33S.)
Bericht: #46
RE: Santa Maria La Nace Calmarossa 2016
(19-10-2020 02:17 PM)wvd schreef:  De wijnen van de Etna worden vaak vergeleken met Bourgogne of in ieder geval Pinot Noir. De kleur lijkt er inderdaad erg op en ook deze heeft een intens bouquet en de structuur en het mondgevoel zijn weliswaar vergelijkbaar, maar dat is het dan wel. De aroma's zijn, als je ze naast elkaar proeft toch totaal anders. Hier een verleidelijke neus met rood fruit, en een vleugje kruidigheid, ook florale tonen en, misschien omdat ik het verwacht, iets rokerigs. Zacht in de aanzet, vol en expanderend in de mond, een romig en intense smaak maar intussen ook lichtvoetig, een zeldzame combinatie. Heel goede afdronk nog vol aroma's i.p.v. op alcohol. Ik hou heel veel van deze wijnen, ze gaan misschien niet zo geweldig lang mee, maar deze 2016 kan nu al naar volle tevredenheid genoten worden en zal wellicht nog tien jaar of langer verder kunnen. Elders misschien, hier niet, wij vinden hem nu al perfect, dus waarom wachten?

Laatste jaren ook wel geregeld rode Etna wijnen gedronken, wel zo goed als allemaal instapwijnen. Het viel me op dat vanaf een jaar of 5 rijping de gebrande tonen steeds meer tot uiting komen en naar mijn smaak wat te fel gaan overheersen. Kan me voorstellen dat dit bij de topwijnen uit de regio nog meer het geval zal zijn vanaf een bepaalde ouderdom.

I was just, I was just, I was just sitting here thinking
About your kiss and your warm embrace
When the reflection in the glass that I held to my lips baby
Revealed the tears that were on my face
19-10-2020, 04:15 PM
Bericht: #47
RE: Santa Maria La Nace Calmarossa 2016
(19-10-2020 03:59 PM)33S schreef:  
(19-10-2020 02:17 PM)wvd schreef:  De wijnen van de Etna worden vaak vergeleken met Bourgogne of in ieder geval Pinot Noir. De kleur lijkt er inderdaad erg op en ook deze heeft een intens bouquet en de structuur en het mondgevoel zijn weliswaar vergelijkbaar, maar dat is het dan wel. De aroma's zijn, als je ze naast elkaar proeft toch totaal anders. Hier een verleidelijke neus met rood fruit, en een vleugje kruidigheid, ook florale tonen en, misschien omdat ik het verwacht, iets rokerigs. Zacht in de aanzet, vol en expanderend in de mond, een romig en intense smaak maar intussen ook lichtvoetig, een zeldzame combinatie. Heel goede afdronk nog vol aroma's i.p.v. op alcohol. Ik hou heel veel van deze wijnen, ze gaan misschien niet zo geweldig lang mee, maar deze 2016 kan nu al naar volle tevredenheid genoten worden en zal wellicht nog tien jaar of langer verder kunnen. Elders misschien, hier niet, wij vinden hem nu al perfect, dus waarom wachten?

Laatste jaren ook wel geregeld rode Etna wijnen gedronken, wel zo goed als allemaal instapwijnen. Het viel me op dat vanaf een jaar of 5 rijping de gebrande tonen steeds meer tot uiting komen en naar mijn smaak wat te fel gaan overheersen. Kan me voorstellen dat dit bij de topwijnen uit de regio nog meer het geval zal zijn vanaf een bepaalde ouderdom.

Wel, ik beloof je dat ik er een paar zal bijhouden en binnen een jaar of 5 rapporteer (tenzij ik daartegen onder de zoden lig natuurlijk). Nu, deze wijngaard ligt 800 meter hoog en het zijn ongeënte stokken, dat scheelt wellicht. Hier komt op de afdronk ook het ziltige, minerale van Etna boven en ik verwacht dat ook dit met ouderen zal toenemen. Verder zeer weinig ervaring met oudere Etna, dus dit wordt spannend!

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
19-10-2020, 05:31 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-10-2020 om 05:36 PM door 33S.)
Bericht: #48
RE: Santa Maria La Nace Calmarossa 2016
(19-10-2020 04:15 PM)wvd schreef:  
(19-10-2020 03:59 PM)33S schreef:  
(19-10-2020 02:17 PM)wvd schreef:  De wijnen van de Etna worden vaak vergeleken met Bourgogne of in ieder geval Pinot Noir. De kleur lijkt er inderdaad erg op en ook deze heeft een intens bouquet en de structuur en het mondgevoel zijn weliswaar vergelijkbaar, maar dat is het dan wel. De aroma's zijn, als je ze naast elkaar proeft toch totaal anders. Hier een verleidelijke neus met rood fruit, en een vleugje kruidigheid, ook florale tonen en, misschien omdat ik het verwacht, iets rokerigs. Zacht in de aanzet, vol en expanderend in de mond, een romig en intense smaak maar intussen ook lichtvoetig, een zeldzame combinatie. Heel goede afdronk nog vol aroma's i.p.v. op alcohol. Ik hou heel veel van deze wijnen, ze gaan misschien niet zo geweldig lang mee, maar deze 2016 kan nu al naar volle tevredenheid genoten worden en zal wellicht nog tien jaar of langer verder kunnen. Elders misschien, hier niet, wij vinden hem nu al perfect, dus waarom wachten?

Laatste jaren ook wel geregeld rode Etna wijnen gedronken, wel zo goed als allemaal instapwijnen. Het viel me op dat vanaf een jaar of 5 rijping de gebrande tonen steeds meer tot uiting komen en naar mijn smaak wat te fel gaan overheersen. Kan me voorstellen dat dit bij de topwijnen uit de regio nog meer het geval zal zijn vanaf een bepaalde ouderdom.

Wel, ik beloof je dat ik er een paar zal bijhouden en binnen een jaar of 5 rapporteer (tenzij ik daartegen onder de zoden lig natuurlijk). Nu, deze wijngaard ligt 800 meter hoog en het zijn ongeënte stokken, dat scheelt wellicht. Hier komt op de afdronk ook het ziltige, minerale van Etna boven en ik verwacht dat ook dit met ouderen zal toenemen. Verder zeer weinig ervaring met oudere Etna, dus dit wordt spannend!

Misschien wat verkeerd uitgedrukt met die 'gebrande tonen', het is volgens mijn beperkte ervaring zo dat er met het ouderen steeds meer tonen van mokka of koffie in de afdronk komen, niet door het hout, maar door de druif. Sommige mensen zullen dit net aangenaam ervaren omdat de complexiteit ook wat toeneemt, maar zelf vind ik het iets minder. Ik geef dus ook de voorkeur aan wat jonger drinken. Oudste fles die ik nog heb liggen is een 2014 Pietradolce 'Rampante', kan zijn dat ik die deze herfst/winter nog soldaat ga maken.

I was just, I was just, I was just sitting here thinking
About your kiss and your warm embrace
When the reflection in the glass that I held to my lips baby
Revealed the tears that were on my face
20-10-2020, 11:40 AM
Bericht: #49
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
Met deze was ik wel erg aangenaam verrast! Wij houden nogal van deze wijn door alle jaren heen, maar ik had nooit kunnen vermoeden dat hij na 8 jaar zo mooi zou zijn: fantastisch boeket met donkere kersen met een vleugje frambozen en rode biet. Ongelooflijk krachtig voor wat dan een "gewone" Bourgogne zou zijn, duidelijk afkomstig van een goed terroir. Deze wijn wordt dan ook geoogst in wijngaarden in Marsannay, tussen de Route des Grands Crus en de D974, een strook die in alle andere gemeenten geclassificeerd wordt als Villages en soms zelfs als premier cru. Uiteraard is het snoeien hier iets minder streng om wat meer opbrengst te hebben (normaal rond de 50hl) en de cuvaison is wat korter, de wijn rijpt in vaten van tweede en derde passage en wordt vroeg gebotteld, , meestal net na de volgende oogst. De densiteit van deze 2012 is wellicht mede te wijten aan de zeer lage opbrengsten in 2012, maar toch ... Deze wijngaarden zullen binnenkort worden opgewaardeerd tot Marsannay Villages. Ik weet niet zeker of ik daar blij moet mee zijn....
   
   

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
21-10-2020, 03:16 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-10-2020 om 11:54 AM door wvd.)
Bericht: #50
Château Marsyas B-Q? de Marsyas
Zondag bij stoofvlees met ovenfrieten en rauw witloof eens een exoot open, B-Q? de Marsyas 2014, de "tweede" wijn van Château Marsyas uit de Békaa vallei die eigenlijk geen vallei is, maar een plateau op quasi 1000 meter. Een stevig baasje van 70% CS, 20% Syrah en Mourvèdre. Zeer expressief, warm-fruitig boeket zonder een spoor van cassis, je zou hem in de zuidelijke Rhône plaatsen met die garrigue-achtige kruidigheid. Vrij volumineus, warm-zoet met mooi afgeronde tannines en lange afdronk, die zeker wat geholpen wordt door de 15+% alcohol, wat best te verhapstukken bleek aan tafel. Niet voor alle dagen, maar wel veel wijn voor nog geen € 20! De "grote" wijn kost de helft meer en dat is die ook echt waard, een aanrader, maar helaas altijd te snel uitverkocht.
   

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
23-10-2020, 11:14 AM
Bericht: #51
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
En door op het elan, deze week nog 2 stevigerds: Château de Rouanne Vinsobres 2018 want dat was alweer een hele tijd geleden. Pnp en dat zat fout: te jong, te gesloten, teveel tannine. Dan alras iets anders boven gehaald: Philippe Colin's Bourgogne 2017. Die was een pak toegankelijker uiteraard, een mooie Bourgogne, "open for business", maar niet op het niveau van de Fournier 2012 van een paar dagen terug, maar ja....
De volgende dag weer naar de Vinsobres waar dus al een kwart of meer uit was en dat had ferm geholpen. Nog steeds krachtig en genoeg tannine natuurlijk, maar veel meer open boeket met heerlijk koel blauw fruit en de verplichte kruidige toets. Komt goed! Daarna nog een pas binnengekomen staal uit Puglia van pure Uva di Troja. Dat was "ok", eens checken wat de prijs zou zijn, rest vandaag.
   
Eerder deze week hadden we een Bosquets Gigondas 2013. Dat was een echt heerlijke wijn, mooie stijl, minder strak dan Saint-Cosme, wat sneller toegankelijk. Volop romig fruit en garrigue, flinke afdronk. Niet slecht voor een "matig" jaar...
   
De Tonnerre 2017 van Dominique Gruhier, die ik proefde tijdens de Ronde en sindsdien als aperitief genuttigd werd, heeft ook de woensdag niet gehaald. Blijft een wat aparte wijn, enigszins verwant met Chablis, maar toch heel anders met iets van groene kruiden, best wel intrigerend. Ik vermoed dat die eigenlijk best wat fles kan gebruiken.
   

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
29-10-2020, 04:15 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 29-10-2020 om 04:20 PM door wvd.)
Bericht: #52
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
Ja, daar hoort een Bourgogne bij hé. Maar ik wou ook weten of een mooie Sangiovese uit hetzelde jaar ook kan, moet toch kunnen?
Allebei recht uit de fles. De Gevrey gaf dadelijk present, de Brunello was diep in slaap en duidelijk puber: geen zin om op te staan... Wink
Opnieuw een 2013 Bourgogne die mij toch wel bewijst dat er in dit "moeilijke", zure jaar heel mooie wijnen gemaakt zijn. Meer aards en minder fruitig dan Laurent's Marsannay's, een echte Gevrey dus. De druiven voor deze wijn komen van 2 wijngaarden, grotendeels Creux Brouillard op "Cailloutis de cône (zoals het grootste deel van Gevrey) en Clos Prieur Bas op Calcaire de Comblanchien,. Erg mooie wijn met zeker nog toekomst maar die het al zeer goed deed aan tafel, has ieders voorkeur.
Ik wou de Brunello persé recht uit de fles om het ontwaken mee te maken en dat gebeurde ook langzaam en was de moeite wel waard. Eerst dus quasi geurloos, maar na wat geschud en gewals kwamen de aroma's toch in nuances vrij, leuk om te zien. Toch zou ik iedereen die deze wijn kocht aanraden om ofwel nog minstens een jaar of vijf te wachten of hem anders toch enige tijd vooraf te decanteren. La Manella is de meest delicate (mag je dat zeggen van Brunello?) van de 2 Cortonesi's, komt van wijngaarden bij het stadje, tussen Pertimali en Capanna en wordt traditioneel opgevoed. Hun andere, Poggiarelli komt van meer zuidelijk en dus lager gelegen wijngaarden waar meer klei in de grond zit en om die te temmen gebruikt men barriques. Ik vond deze in het begin eigenlijk meer mijn smaak, binnen kort toch de andere eens terug aan de tand voelen.
   

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
05-11-2020, 06:51 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-11-2020 om 06:51 PM door wvd.)
Bericht: #53
De oogst van deze week
   

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
08-11-2020, 01:36 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-11-2020 om 01:37 PM door dakur.)
Bericht: #54
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?

Livia Fontana, bezocht in 2013. ;-)
08-11-2020, 05:40 PM
Bericht: #55
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(08-11-2020 01:36 PM)dakur schreef:  
(05-11-2020 06:51 PM)wvd schreef:  

Livia Fontana, bezocht in 2013. ;-)

En?

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
08-11-2020, 06:31 PM
Bericht: #56
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(08-11-2020 05:40 PM)wvd schreef:  
(08-11-2020 01:36 PM)dakur schreef:  
(05-11-2020 06:51 PM)wvd schreef:  

Livia Fontana, bezocht in 2013. ;-)

En?

Ik had een barbera geproefd op restaurant en dan een afspraak gemaakt. Zeer goed ontvangen, prachtig domein. Mooie wijnen !
13-11-2020, 12:21 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 13-11-2020 om 01:31 PM door wvd.)
Bericht: #57
De oogst van vorige week:
   

De Champagne was niet slecht, redelijk gedoseerd en dat kwam wat fel door. Onlangs een andere Blanc de Blancs gehad die ons véééél meer bekoorde en die nu in ons gamma komt. De Cabernet van Rampolla is eigenlijk een experiment, in amfoor en zonder toegevoegde zwavel, kreeg een gigantische score van Galloni indertijd. Pure Cabernet liefhebbers gaan hier zeker meer plezier aan beleven dan ik. Cà dei Maghi vind ik persoonlijk één van mijn mooiste ontdekkingen en ook deze erg toegankelijke Amarone is een succes: uitverkocht in een mum van tijd! Monterosola in Volterra is een relatief nieuw en ambitieus project van, ik dacht, een Deense investeerder. Ik vond de wijnen goed gemaakt, maar misschien toch een tikje te "internationaal" voor mij, ik had ze blind nooit in Toscane geplaatst. Deze was zeker de mooiste van de reeks en ook de duurste. De Gattinara recht uit de fles uit de kelder met het bekende gevolg: compleet dicht, quasi geurloos, dun met tannine. Na een flinke tijd walsen, wat me bijna tendinitis in mijn pols bezorgde, kwam er dan toch langzaam wat meer, en meer, en meer en uiteindelijk werd het een erg geurige wijn met dat floraal - fruitige boeket met die toets "ijzer" die zo kenmerkend is voor deze granietgronden, elegante wijn en eigenlijk al vrij toegankelijk voor zo'n jonge Gattinara. En dan de Port. Smith-Woodhouse is een merk van Symington en krijgt wat minder aandacht dan hun grote drie, maar ik heb altijd van de wat meer ingetogen stijl van dit huis gehouden. Nog steeds donkere kleur, dieprood, krachtige neus van pruim, koffie, zoethout, zwarte kers, redelijk mondvolume enzovoort, maar.... nog geen spoor van dat appelsienschilletje, die toets van rozen, dat etherische waar ik naar uit kijk in rijpere Port, kortom, nog te jong! Maar niet getreurd, nog genoeg flessen in voorraad. Smile

We hebben ook nog een reeks Bourgognes geproefd, maar daarover later meer...misschien...Cool

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
13-11-2020, 02:50 PM
Bericht: #58
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
De Port, vintage 1994?
13-11-2020, 02:59 PM
Bericht: #59
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(13-11-2020 02:50 PM)jr02 schreef:  De Port, vintage 1994?

Ja, sorry. Het label is compleet weggevreten, maar ik schreef dat (gelukkig) vroeger altijd op de fles.
De vierennegentigers zijn stilaan aan het komen, maar hoe aangenaam deze ook was, ik heb ze liefst toch nog wat ouder. 1985 is nu top vind ik en ook de meeste 1983 en alles wat ouder is, behalve misschien 1977.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
13-11-2020, 04:11 PM
Bericht: #60
RE: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
(13-11-2020 02:59 PM)wvd schreef:  
(13-11-2020 02:50 PM)jr02 schreef:  De Port, vintage 1994?

Ja, sorry. Het label is compleet weggevreten, maar ik schreef dat (gelukkig) vroeger altijd op de fles.
De vierennegentigers zijn stilaan aan het komen, maar hoe aangenaam deze ook was, ik heb ze liefst toch nog wat ouder. 1985 is nu top vind ik en ook de meeste 1983 en alles wat ouder is, behalve misschien 1977.

Dan blijf ik nog mooi van mijn 94''ers af en concentreer ik mij op mijn resterende 83's


Ga naar locatie: