Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine Michel Noëllat
17-10-2020, 12:44 PM
Bericht: #1
Domaine Michel Noëllat
Vosne-Romanée 1er Cru Les Beaux Monts 2013

Aangekocht januari 2020 via Delhaize online promo aan 45 € ( fles 1/2 )

- Voorbereiding : pop and pour, gedronken over periode van twee dagen
- Kleur : licht, doorschijnend rood, weinig tot geen tranen aan het glas
- Neus :
+ Dag 1 : alles overklast en gemaskeerd door hopen hout, veel tijd nodig in het glas om toch dat mooie rode fruit naar boven te laten komen
+ Dag 2 : het hout ondertussen al mooi geïntegreerd, nog prominent aanwezig maar minder storend, vooral het fruit komt nu boven drijven
- Mond :
+ Dag 1 : initieel een Bordelaise invloed ( hout ), weinig terroir of zelf Pinot Noir te bespeuren, zeer vreemd
+ Dag 2 : minder hout, meer fruit, voor mooi rood fruit en nog meer mooiere zuren, mooi in balans, lekker
- Afdronk :
+ Dag 1 : weinig notities genomen, dus ik vermoed niet veel soeps te noteren
+ Dag 2 : ook hier een mooie zachte wijn, pittig en speels, maar veel overschot

Wat hebben we geleerd ...

- Alleen een idioot ontkurkt nu een fles Bourgogne uit 2013 zonder deze karaf te geven
- Er valt nog veel te leren over Pinot Noir uit de Bourgogne streek
- Deze jongen smaakt de regio en druivensoort wel vlotjes

Mathijs
   

When in doubt ... drink Pomerol !
17-10-2020, 01:21 PM
Bericht: #2
RE: Domaine Michel Noëllat
(17-10-2020 12:44 PM)Mathijs81 schreef:  Vosne-Romanée 1er Cru Les Beaux Monts 2013

Aangekocht januari 2020 via Delhaize online promo aan 45 € ( fles 1/2 )

- Voorbereiding : pop and pour, gedronken over periode van twee dagen
- Kleur : licht, doorschijnend rood, weinig tot geen tranen aan het glas
- Neus :
+ Dag 1 : alles overklast en gemaskeerd door hopen hout, veel tijd nodig in het glas om toch dat mooie rode fruit naar boven te laten komen
+ Dag 2 : het hout ondertussen al mooi geïntegreerd, nog prominent aanwezig maar minder storend, vooral het fruit komt nu boven drijven
- Mond :
+ Dag 1 : initieel een Bordelaise invloed ( hout ), weinig terroir of zelf Pinot Noir te bespeuren, zeer vreemd
+ Dag 2 : minder hout, meer fruit, voor mooi rood fruit en nog meer mooiere zuren, mooi in balans, lekker
- Afdronk :
+ Dag 1 : weinig notities genomen, dus ik vermoed niet veel soeps te noteren
+ Dag 2 : ook hier een mooie zachte wijn, pittig en speels, maar veel overschot

Wat hebben we geleerd ...

- Alleen een idioot ontkurkt nu een fles Bourgogne uit 2013 zonder deze karaf te geven
- Er valt nog veel te leren over Pinot Noir uit de Bourgogne streek
- Deze jongen smaakt de regio en druivensoort wel vlotjes

Mathijs

Intussen is er bij Michel Noëllat aardig wat veranderd met de jonge generatie aan de knoppen en de nieuwe chai met kleinere cuves, nieuw selectie materiaal enz. en m.i. (en dat van vele anderen...) situeert het niveau zich nu net onder de top.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
17-10-2020, 01:25 PM
Bericht: #3
RE: Domaine Michel Noëllat
Citaat:Alleen een idioot ontkurkt nu een fles Bourgogne uit 2013 zonder deze karaf te geven

Ik denk dat je dit toch wat moet nuanceren. Je hebt een premier cru opengedaan uit een topappellatie in Bourgogne. Dat dit te jong is, wil ik best geloven. Maar in het algemeen is 2013 toch een jaar dat relatief snel op dronk is in Bourgogne, sneller dan 2012 om maar iets te zeggen. Dus als je een gewone Bourgogne opendoet uit 2013, verwacht ik niet dat je dat veel karaf zal moeten geven. Ook van villages uit de mindere goden, denk ik dat die niet al te lang meer gaan moeten liggen.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
17-10-2020, 01:41 PM
Bericht: #4
RE: Domaine Michel Noëllat
(17-10-2020 01:25 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Alleen een idioot ontkurkt nu een fles Bourgogne uit 2013 zonder deze karaf te geven

Ik denk dat je dit toch wat moet nuanceren. Je hebt een premier cru opengedaan uit een topappellatie in Bourgogne. Dat dit te jong is, wil ik best geloven. Maar in het algemeen is 2013 toch een jaar dat relatief snel op dronk is in Bourgogne, sneller dan 2012 om maar iets te zeggen. Dus als je een gewone Bourgogne opendoet uit 2013, verwacht ik niet dat je dat veel karaf zal moeten geven. Ook van villages uit de mindere goden, denk ik dat die niet al te lang meer gaan moeten liggen.

Hmm, toch even nuanceren: 2013 is een "moeilijk" jaar. De wijnbouwers waren niet zo heel blij na de oogst wegens hoog niveau aan appelzuur. Maar in de loop van de winter zag ik hun mondhoeken langzaamaan terug omhoog komen en in de zomer kon er al een glimlach af. Smile De malo heeft heel lang geduurd en wonderen gedaan. De wijnen hebben nog steeds een relatief hoge aciditeit en ze hebben een "normaal" volume. Het is een "puristen" jaar, een jaar uitgesproken wijngaard eigenschappen, men noemt dat dan "rasvol", dit in contrast soms met de warmste jaren die een wat uitvlakkend effect kunnen hebben, althans in de eerste jaren. De "echte" Bourgogne liefhebbers vinden 2013 om die reden één van de betere jaren, vergelijkbaar met 2008. Nu, de meesten van ons, denk ik toch, zullen de wijnen van zowat alle recentere jaren verkiezen.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
17-10-2020, 07:49 PM
Bericht: #5
RE: Domaine Michel Noëllat
(17-10-2020 01:41 PM)wvd schreef:  
(17-10-2020 01:25 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Alleen een idioot ontkurkt nu een fles Bourgogne uit 2013 zonder deze karaf te geven

Ik denk dat je dit toch wat moet nuanceren. Je hebt een premier cru opengedaan uit een topappellatie in Bourgogne. Dat dit te jong is, wil ik best geloven. Maar in het algemeen is 2013 toch een jaar dat relatief snel op dronk is in Bourgogne, sneller dan 2012 om maar iets te zeggen. Dus als je een gewone Bourgogne opendoet uit 2013, verwacht ik niet dat je dat veel karaf zal moeten geven. Ook van villages uit de mindere goden, denk ik dat die niet al te lang meer gaan moeten liggen.

Hmm, toch even nuanceren: 2013 is een "moeilijk" jaar. De wijnbouwers waren niet zo heel blij na de oogst wegens hoog niveau aan appelzuur. Maar in de loop van de winter zag ik hun mondhoeken langzaamaan terug omhoog komen en in de zomer kon er al een glimlach af. Smile De malo heeft heel lang geduurd en wonderen gedaan. De wijnen hebben nog steeds een relatief hoge aciditeit en ze hebben een "normaal" volume. Het is een "puristen" jaar, een jaar uitgesproken wijngaard eigenschappen, men noemt dat dan "rasvol", dit in contrast soms met de warmste jaren die een wat uitvlakkend effect kunnen hebben, althans in de eerste jaren. De "echte" Bourgogne liefhebbers vinden 2013 om die reden één van de betere jaren, vergelijkbaar met 2008. Nu, de meesten van ons, denk ik toch, zullen de wijnen van zowat alle recentere jaren verkiezen.

Dan zal ik een purist zijn, want ik vind 2013 best een leuk jaar in Bourgogne.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: