Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andrea Calek, Ardèche
12-03-2021, 09:00 PM
Bericht: #1
Andrea Calek, Ardèche
A toi nous 2019, Vin de France

Een blend van syrah en grenache (50/50) en natuurlijk gevinifieerd.

Uitdagende neus met rood fruit en een beetje stal. In de mond enorm fris, maar op het randje van volatiel (als je azijnachtige zurigheid krijgt), en in de afdronk ook weer die vin-nature toets. Iets dat ik link aan wat ze in het Engels « mouse taint » noemen. Je ruikt het niet, maar je smaakt het in de afdronk. Sommigen beschrijven het als de adem van een hond.

I know, klinkt niet smakelijk, maar deze wijn zit voor mij aan de juiste kant van wat kan/niet kan in wijn. Maar dat is mijn persoonlijke inschatting natuurlijk. Voor de meesten zal dit foute wijn zijn. En daar zijn goede argumenten voor. Maar toch vind ik de puurheid van het fruit en de levendigheid van deze wijn best spannend. Maar het is randje, ik geef het toe.

Op dag twee is gebeurd wat vaak gebeurt met dit type wijnen : de afdronk wordt uitgesproken st***t. Jammer. Nog twee glazen in de fles. Weggegoten.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
12-03-2021, 11:49 PM
Bericht: #2
RE: Andrea Calek, Ardèche
(12-03-2021 09:00 PM)Olivier schreef:  A toi nous 2019, Vin de France

Een blend van syrah en grenache (50/50) en natuurlijk gevinifieerd.

Ah ja, natuurlijk, want als die blend niét gevinifieerd zou worden blijft het gewoon druivensap!
Hahahahahaha (excuses, t is al laat Rolleyes )

Gekocht op den bots of op aanraden?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
13-03-2021, 12:47 PM
Bericht: #3
RE: Andrea Calek, Ardèche
(12-03-2021 11:49 PM)vinejo schreef:  
(12-03-2021 09:00 PM)Olivier schreef:  A toi nous 2019, Vin de France

Een blend van syrah en grenache (50/50) en natuurlijk gevinifieerd.

Ah ja, natuurlijk, want als die blend niét gevinifieerd zou worden blijft het gewoon druivensap!
Hahahahahaha (excuses, t is al laat Rolleyes )

Gekocht op den bots of op aanraden?

Smile

Ik heb me eens wat wijnen aangeschaft bij iDealWine. En je kent dat wel, bij 6 flessen is de vervoerskost niet optimaal, dus wat doe je, wat wijn bijkopen he!
Ik heb zo een selectie gekocht van wat mij lentefrisse wijnen leken uit de rhone. Het aanbod bij iDealWine is ook wel groot, moet ik zeggen, met domeinen die je hier niet altijd vindt (of toch niet waar ik kijk), dus ik vond het ook wel leuk om eens wat nieuwe dingen te proberen. Ge kent mij he. To boldly wine where no one has wined before! Rolleyes

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
13-03-2021, 12:57 PM
Bericht: #4
RE: Andrea Calek, Ardèche
(13-03-2021 12:47 PM)Olivier schreef:  
(12-03-2021 11:49 PM)vinejo schreef:  
(12-03-2021 09:00 PM)Olivier schreef:  A toi nous 2019, Vin de France

Een blend van syrah en grenache (50/50) en natuurlijk gevinifieerd.

Ah ja, natuurlijk, want als die blend niét gevinifieerd zou worden blijft het gewoon druivensap!
Hahahahahaha (excuses, t is al laat Rolleyes )

Gekocht op den bots of op aanraden?

Smile

Ik heb me eens wat wijnen aangeschaft bij iDealWine. En je kent dat wel, bij 6 flessen is de vervoerskost niet optimaal, dus wat doe je, wat wijn bijkopen he!
Ik heb zo een selectie gekocht van wat mij lentefrisse wijnen leken uit de rhone. Het aanbod bij iDealWine is ook wel groot, moet ik zeggen, met domeinen die je hier niet altijd vindt (of toch niet waar ik kijk), dus ik vond het ook wel leuk om eens wat nieuwe dingen te proberen. Ge kent mij he. To boldly wine where no one has wined before! Rolleyes

Haha, captain Kurk! Smile

BTW, las onlangs op LpdV dat Idealwine qua transport en service top is, maar de prijzen veelal te hoog...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
13-03-2021, 01:42 PM
Bericht: #5
RE: Andrea Calek, Ardèche
(13-03-2021 12:57 PM)vinejo schreef:  
(13-03-2021 12:47 PM)Olivier schreef:  
(12-03-2021 11:49 PM)vinejo schreef:  
(12-03-2021 09:00 PM)Olivier schreef:  A toi nous 2019, Vin de France

Een blend van syrah en grenache (50/50) en natuurlijk gevinifieerd.

Ah ja, natuurlijk, want als die blend niét gevinifieerd zou worden blijft het gewoon druivensap!
Hahahahahaha (excuses, t is al laat Rolleyes )

Gekocht op den bots of op aanraden?

Smile

Ik heb me eens wat wijnen aangeschaft bij iDealWine. En je kent dat wel, bij 6 flessen is de vervoerskost niet optimaal, dus wat doe je, wat wijn bijkopen he!
Ik heb zo een selectie gekocht van wat mij lentefrisse wijnen leken uit de rhone. Het aanbod bij iDealWine is ook wel groot, moet ik zeggen, met domeinen die je hier niet altijd vindt (of toch niet waar ik kijk), dus ik vond het ook wel leuk om eens wat nieuwe dingen te proberen. Ge kent mij he. To boldly wine where no one has wined before! Rolleyes

Haha, captain Kurk! Smile

BTW, las onlangs op LpdV dat Idealwine qua transport en service top is, maar de prijzen veelal te hoog...

Copy that, Mr Spock! (En een Piccard hebben we hier ook al!)

Kan dat volledig beamen. Nog nooit zo’n verpakking gezien. 100% breek- en schokbestendig. Maar qua prijs inderdaad systematisch 1 à 2 euro boven andere winkels (voor de goedkopere wijnen he).

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
13-03-2021, 01:45 PM
Bericht: #6
RE: Andrea Calek, Ardèche
Ik vind dat lovenswaardig. Het is met scha en schand dat je moet ontdekken wat je goed vindt en de enige manier om eens iets te vinden buiten de comfort zone waar iedereen in ronddraait.
Ik wordt het stilaan beu om iedereen altijd maar weer te horen leuteren over altijd maar dezelfde domeinen.
Anderzijds, als je dan eens met iets echt geweldigs en interessants afkomt is er toch altijd wel terughoudendheid. Maar dat zal wel verdwijnen zodra we (binnenkort?) eindelijk terug iets mogen laten proeven. Ik kijk er ongelooflijk naar uit!

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
17-10-2021, 09:33 AM
Bericht: #7
RE: Andrea Calek, Ardèche
[quote='Olivier' pid='103088' dateline='1615575617']
A toi nous 2019, Vin de France

Een blend van syrah en grenache (50/50) en natuurlijk gevinifieerd.

Uitdagende neus met rood fruit en een beetje stal. In de mond enorm fris, maar op het randje van volatiel (als je azijnachtige zurigheid krijgt), en in de afdronk ook weer die vin-nature toets. Iets dat ik link aan wat ze in het Engels « mouse taint » noemen. Je ruikt het niet, maar je smaakt het in de afdronk. Sommigen beschrijven het als de adem van een hond.

I know, klinkt niet smakelijk, maar deze wijn zit voor mij aan de juiste kant van wat kan/niet kan in wijn. Maar dat is mijn persoonlijke inschatting natuurlijk. Voor de meesten zal dit foute wijn zijn. En daar zijn goede argumenten voor. Maar toch vind ik de puurheid van het fruit en de levendigheid van deze wijn best spannend. Maar het is randje, ik geef het toe.

Op dag twee is gebeurd wat vaak gebeurt met dit type wijnen : de afdronk wordt uitgesproken st***t. Jammer. Nog twee glazen in de fles. Weggegoten.
[/quote

Hier ook dezelfde ervaring met à toi nous.
Hoewel die van mij op dag 1 nog geen muis had.
Maar echt goed en leuk sap was.
Dag twee was helaas ook wijn naar de vaantjes.

Naar het schijnt zijn z'n witte wijnen wel een trapje hoger.
17-10-2021, 10:56 AM
Bericht: #8
RE: Andrea Calek, Ardèche
(17-10-2021 09:33 AM)Smaakatleet schreef:  [quote='Olivier' pid='103088' dateline='1615575617']
A toi nous 2019, Vin de France

Een blend van syrah en grenache (50/50) en natuurlijk gevinifieerd.

Uitdagende neus met rood fruit en een beetje stal. In de mond enorm fris, maar op het randje van volatiel (als je azijnachtige zurigheid krijgt), en in de afdronk ook weer die vin-nature toets. Iets dat ik link aan wat ze in het Engels « mouse taint » noemen. Je ruikt het niet, maar je smaakt het in de afdronk. Sommigen beschrijven het als de adem van een hond.

I know, klinkt niet smakelijk, maar deze wijn zit voor mij aan de juiste kant van wat kan/niet kan in wijn. Maar dat is mijn persoonlijke inschatting natuurlijk. Voor de meesten zal dit foute wijn zijn. En daar zijn goede argumenten voor. Maar toch vind ik de puurheid van het fruit en de levendigheid van deze wijn best spannend. Maar het is randje, ik geef het toe.

Op dag twee is gebeurd wat vaak gebeurt met dit type wijnen : de afdronk wordt uitgesproken st***t. Jammer. Nog twee glazen in de fles. Weggegoten.
[/quote

Hier ook dezelfde ervaring met à toi nous.
Hoewel die van mij op dag 1 nog geen muis had.
Maar echt goed en leuk sap was.
Dag twee was helaas ook wijn naar de vaantjes.

Naar het schijnt zijn z'n witte wijnen wel een trapje hoger.

Heb eens gekeken, is een blend van Viognier en Chardonnay. Benieuwd wat zo’n natuurlijke wijnmaker maakt van een druif zoals Viognier. Kost wel al rond de 30€.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
17-10-2021, 10:57 AM
Bericht: #9
RE: Andrea Calek, Ardèche
(17-10-2021 09:33 AM)Smaakatleet schreef:  [quote='Olivier' pid='103088' dateline='1615575617']
A toi nous 2019, Vin de France

Een blend van syrah en grenache (50/50) en natuurlijk gevinifieerd.

Uitdagende neus met rood fruit en een beetje stal. In de mond enorm fris, maar op het randje van volatiel (als je azijnachtige zurigheid krijgt), en in de afdronk ook weer die vin-nature toets. Iets dat ik link aan wat ze in het Engels « mouse taint » noemen. Je ruikt het niet, maar je smaakt het in de afdronk. Sommigen beschrijven het als de adem van een hond.

I know, klinkt niet smakelijk, maar deze wijn zit voor mij aan de juiste kant van wat kan/niet kan in wijn. Maar dat is mijn persoonlijke inschatting natuurlijk. Voor de meesten zal dit foute wijn zijn. En daar zijn goede argumenten voor. Maar toch vind ik de puurheid van het fruit en de levendigheid van deze wijn best spannend. Maar het is randje, ik geef het toe.

Op dag twee is gebeurd wat vaak gebeurt met dit type wijnen : de afdronk wordt uitgesproken st***t. Jammer. Nog twee glazen in de fles. Weggegoten.
[/quote

Hier ook dezelfde ervaring met à toi nous.
Hoewel die van mij op dag 1 nog geen muis had.
Maar echt goed en leuk sap was.
Dag twee was helaas ook wijn naar de vaantjes.

Naar het schijnt zijn z'n witte wijnen wel een trapje hoger.

Doet enorm denken aan wat we onlangs hadden met de Gahier 2017. De tweede dag zat die “dode muis” (dog breath vind ik idd ook wel toepasselijk) er behoorlijk in. Toch kon ik vd wijn nog genieten, beetje zoals je soms kan hebben met heel licht gekurkte wijnen, daar kan ik me ook wel overzetten (maar het blijft wel jammer natuurlijk).
Zou die mouse taint te wijten zijn aan het niet (of amper) sulfiteren..?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-10-2021, 12:38 PM
Bericht: #10
RE: Andrea Calek, Ardèche
Ik denk dat de soms aan obsessie grenzende fascinatie met de dosis sulfiet voorbij gaat aan de reden waarom dat je uberhaupt sulfieten zou gebruiken, en dat is voor een groot deel uit gemak. Je kan ook uberhygienisch proberen te werken, maar de commerciële en financiële risico's blijven vaak te groot. Simon Woolf heeft hier een tijdje geleden een goed artikel over geschreven, en haalt onder ander Frank Cornelissen aan.

https://www.themorningclaret.com/2017/ar...mousiness/

Jaren geleden bracht ik een bezoekje aan dit domein en toen was het al alsof ik bij een industriële voedingsproducent op bezoek ging, haarnetjes en plastic rond de schoenen voor je binnen mocht. Dit lijkt me een omslachtige maar realistische benadering van wat natuurwijn nu in feite zou moeten zijn, in plaats van de soms aan folklore grenzende potterboer in zijn schuur wat een doorgedreven idealistisch beeld is dat voornamelijk in Frankrijk leeft. De hele romantiek van het back to the roots verhaal dat je vindt bij veel natuurlijke wijnbouwers, en dan voornamelijk degenen die eerder op de hypetrein zijn gesprongen gaat uiteindelijk toch een hindernis voor de verdere ontwikkeling van, laten we daar ook een kat een kat in noemen, wat ongetwijfeld de meest interessante revolutie in de wijnwereld in jaren is.
17-10-2021, 02:21 PM
Bericht: #11
RE: Andrea Calek, Ardèche
(17-10-2021 12:38 PM)Kupers schreef:  Ik denk dat de soms aan obsessie grenzende fascinatie met de dosis sulfiet voorbij gaat aan de reden waarom dat je uberhaupt sulfieten zou gebruiken, en dat is voor een groot deel uit gemak. Je kan ook uberhygienisch proberen te werken, maar de commerciële en financiële risico's blijven vaak te groot. Simon Woolf heeft hier een tijdje geleden een goed artikel over geschreven, en haalt onder ander Frank Cornelissen aan.

https://www.themorningclaret.com/2017/ar...mousiness/

Jaren geleden bracht ik een bezoekje aan dit domein en toen was het al alsof ik bij een industriële voedingsproducent op bezoek ging, haarnetjes en plastic rond de schoenen voor je binnen mocht. Dit lijkt me een omslachtige maar realistische benadering van wat natuurwijn nu in feite zou moeten zijn, in plaats van de soms aan folklore grenzende potterboer in zijn schuur wat een doorgedreven idealistisch beeld is dat voornamelijk in Frankrijk leeft. De hele romantiek van het back to the roots verhaal dat je vindt bij veel natuurlijke wijnbouwers, en dan voornamelijk degenen die eerder op de hypetrein zijn gesprongen gaat uiteindelijk toch een hindernis voor de verdere ontwikkeling van, laten we daar ook een kat een kat in noemen, wat ongetwijfeld de meest interessante revolutie in de wijnwereld in jaren is.

De grootste ®evolutie in het wijnmaken is m.i. de intrede van hygiëne in alle facetten van de wijnbereiding. Dat, en enkel dat, maakt het mogelijk om (bijna) zonder sulfiet te werken. Ik heb nog nooit een helemaal niet gesulfiteerde wijn gedronken die een positieve evolutie op fles doormaakte van 20 jaar, maar ik sta open voor bewijzen van het tegendeel. Big Grin
Ik begrijp ook de zin niet van het niet-sulfiteren, kan iemand mij dat uitleggen? En niet afkomen met het hoofdpijnverhaal a.u.b.. Rolleyes

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
17-10-2021, 08:07 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 17-10-2021 om 08:07 PM door Thomas.)
Bericht: #12
RE: Andrea Calek, Ardèche
Ik zag zonet dit prachtig stukje film passeren in mijn Youtube-feed, en het illustreert de discussie perfect ...
18-10-2021, 06:09 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-10-2021 om 06:10 PM door Smaakatleet.)
Bericht: #13
RE: Andrea Calek, Ardèche
(17-10-2021 10:56 AM)Olivier schreef:  
(17-10-2021 09:33 AM)Smaakatleet schreef:  [quote='Olivier' pid='103088' dateline='1615575617']
A toi nous 2019, Vin de France

Een blend van syrah en grenache (50/50) en natuurlijk gevinifieerd.

Uitdagende neus met rood fruit en een beetje stal. In de mond enorm fris, maar op het randje van volatiel (als je azijnachtige zurigheid krijgt), en in de afdronk ook weer die vin-nature toets. Iets dat ik link aan wat ze in het Engels « mouse taint » noemen. Je ruikt het niet, maar je smaakt het in de afdronk. Sommigen beschrijven het als de adem van een hond.

I know, klinkt niet smakelijk, maar deze wijn zit voor mij aan de juiste kant van wat kan/niet kan in wijn. Maar dat is mijn persoonlijke inschatting natuurlijk. Voor de meesten zal dit foute wijn zijn. En daar zijn goede argumenten voor. Maar toch vind ik de puurheid van het fruit en de levendigheid van deze wijn best spannend. Maar het is randje, ik geef het toe.

Op dag twee is gebeurd wat vaak gebeurt met dit type wijnen : de afdronk wordt uitgesproken st***t. Jammer. Nog twee glazen in de fles. Weggegoten.
[/quote

Hier ook dezelfde ervaring met à toi nous.
Hoewel die van mij op dag 1 nog geen muis had.
Maar echt goed en leuk sap was.
Dag twee was helaas ook wijn naar de vaantjes.

Naar het schijnt zijn z'n witte wijnen wel een trapje hoger.

Heb eens gekeken, is een blend van Viognier en Chardonnay. Benieuwd wat zo’n natuurlijke wijnmaker maakt van een druif zoals Viognier. Kost wel al rond de 30€.
Zelf heb ik de witte nog niet geproefd.
Maar een voormalig lid van hier vond die wel goed. En die kreeg de wijn blind.
(17-10-2021 10:57 AM)vinejo schreef:  
(17-10-2021 09:33 AM)Smaakatleet schreef:  [quote='Olivier' pid='103088' dateline='1615575617']
A toi nous 2019, Vin de France

Een blend van syrah en grenache (50/50) en natuurlijk gevinifieerd.

Uitdagende neus met rood fruit en een beetje stal. In de mond enorm fris, maar op het randje van volatiel (als je azijnachtige zurigheid krijgt), en in de afdronk ook weer die vin-nature toets. Iets dat ik link aan wat ze in het Engels « mouse taint » noemen. Je ruikt het niet, maar je smaakt het in de afdronk. Sommigen beschrijven het als de adem van een hond.

I know, klinkt niet smakelijk, maar deze wijn zit voor mij aan de juiste kant van wat kan/niet kan in wijn. Maar dat is mijn persoonlijke inschatting natuurlijk. Voor de meesten zal dit foute wijn zijn. En daar zijn goede argumenten voor. Maar toch vind ik de puurheid van het fruit en de levendigheid van deze wijn best spannend. Maar het is randje, ik geef het toe.

Op dag twee is gebeurd wat vaak gebeurt met dit type wijnen : de afdronk wordt uitgesproken st***t. Jammer. Nog twee glazen in de fles. Weggegoten.
[/quote

Hier ook dezelfde ervaring met à toi nous.
Hoewel die van mij op dag 1 nog geen muis had.
Maar echt goed en leuk sap was.
Dag twee was helaas ook wijn naar de vaantjes.

Naar het schijnt zijn z'n witte wijnen wel een trapje hoger.

Doet enorm denken aan wat we onlangs hadden met de Gahier 2017. De tweede dag zat die “dode muis” (dog breath vind ik idd ook wel toepasselijk) er behoorlijk in. Toch kon ik vd wijn nog genieten, beetje zoals je soms kan hebben met heel licht gekurkte wijnen, daar kan ik me ook wel overzetten (maar het blijft wel jammer natuurlijk).
Zou die mouse taint te wijten zijn aan het niet (of amper) sulfiteren..?

Wetenschappelijk bewijs heb ik niet, maar het is me verteld dat het een hygiëne kwestie is.


Ga naar locatie: