Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chateau Corbin, Saint Emilion
11-09-2021, 09:51 PM
Bericht: #1
Chateau Corbin, Saint Emilion
Bij het zoeken naar Chateau Corbin kom je veel afgeleiden tegen maar zelden ""the real thing". Toch gewoon gekocht bij de C. Merlot gedomineerde wijn veel materie en mooie balans met de zuurtjes. Uurtje karaf en geur gemengd bosfruit. Waar is trouwens de "coups de fusil" van de vroegere Saint Emilion gebleven? Kan me nog mooie ervaringen uit de jaren 70 herinneren maar daarna verdwenen? Gedronken met vleessausje met eekhoorntjesbrood en mooi rijpe vossenbessen. Een mooie combinatie. Best lange afdronk. Voor mij een topwijn.
12-09-2021, 09:48 AM
Bericht: #2
RE: Chateau Corbin 2009
(11-09-2021 09:51 PM)PietW schreef:  Bij het zoeken naar Chateau Corbin kom je veel afgeleiden tegen maar zelden ""the real thing". Toch gewoon gekocht bij de C. Merlot gedomineerde wijn veel materie en mooie balans met de zuurtjes. Uurtje karaf en geur gemengd bosfruit. Waar is trouwens de "coups de fusil" van de vroegere Saint Emilion gebleven? Kan me nog mooie ervaringen uit de jaren 70 herinneren maar daarna verdwenen? Gedronken met vleessausje met eekhoorntjesbrood en mooi rijpe vossenbessen. Een mooie combinatie. Best lange afdronk. Voor mij een topwijn.

Château Corbin vind ik één van de interessantste wijnen van Saint-Emilion, zeker sinds die 2009 en Annabelle Cruse-Bardinet doet er momenteel alles aan om de mooist mogelijke wijnen te maken, o.a. ook experimenten met amforen enz. . Intussen iets duurder, 2019 was aan € 22,75, 2020 aan € 24,80.
Het "coups de fusil" aroma zou zijn oorsprong vinden (iemand meer / betere info?) in een type van brett contaminatie. Dat je die niet meer vindt pleit dus eigenlijk voor de hygiëne in de moderne kelders.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
12-09-2021, 11:21 AM
Bericht: #3
RE: Chateau Corbin 2009
Gunflint is normaal een vorm van reductie toch?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
12-09-2021, 11:33 AM
Bericht: #4
RE: Chateau Corbin 2009
(12-09-2021 11:21 AM)Olivier schreef:  Gunflint is normaal een vorm van reductie toch?
Juist! Heeft dus wel te maken met wijnmaking, maar daarom geen brett. Of toch, ik haal dat blijkbaar wat door elkaar (reductie stinkt (soms) ook...), ik zou dat allemaal eens terug moeten opfrissen...Blush

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
12-09-2021, 12:18 PM
Bericht: #5
RE: Chateau Corbin 2009
(12-09-2021 11:33 AM)wvd schreef:  
(12-09-2021 11:21 AM)Olivier schreef:  Gunflint is normaal een vorm van reductie toch?
Juist! Heeft dus wel te maken met wijnmaking, maar daarom geen brett. Of toch, ik haal dat blijkbaar wat door elkaar (reductie stinkt (soms) ook...), ik zou dat allemaal eens terug moeten opfrissen...Blush

Was gunflint niet hét kenmerk van Coche Dury volgens sommige illustere ex posters hier…?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-09-2021, 01:11 PM
Bericht: #6
RE: Chateau Corbin 2009
(12-09-2021 12:18 PM)vinejo schreef:  
(12-09-2021 11:33 AM)wvd schreef:  
(12-09-2021 11:21 AM)Olivier schreef:  Gunflint is normaal een vorm van reductie toch?
Juist! Heeft dus wel te maken met wijnmaking, maar daarom geen brett. Of toch, ik haal dat blijkbaar wat door elkaar (reductie stinkt (soms) ook...), ik zou dat allemaal eens terug moeten opfrissen...Blush

Was gunflint niet hét kenmerk van Coche Dury volgens sommige illustere ex posters hier…?

Die gunflint en struck match etc. is vaak bij witte wijnen een teken van (over)reductief wijnmaken. Bij rode ben ik het nog niet zo vaak tegengekomen, behalve dan bij een Etna. Iedereen zei "vulkaan", maar de wijn was eigenlijk pas echt op dag 2 mooi op zijn fruit, zonder die rokerigheid...

Ik weet dus niet wat men ermee bedoelde in de jaren 70...

In Suze leerden we dat (lichte) reductie normaal gezien verdwijnt door contact met zuurstof, en een truukje om dit te versnellen is om de wijn in contact te brengen met koper (vb. een muntstukje).

Ik denk dat de clé du vin, een wijnaccessoire dat ergens 10-15 jaar geleden een hype was ook volgens dit principe werkt. Per seconde dat je die clé in de wijn hield, kon je het effect van een jaar kelderrust simuleren. Volgens mij liggen er heel veel van die clés intussen stof te verzamelen in een schuif...
12-09-2021, 03:38 PM
Bericht: #7
RE: Chateau Corbin 2009
Citaat: Ik denk dat de clé du vin, een wijnaccessoire dat ergens 10-15 jaar geleden een hype was ook volgens dit principe werkt. Per seconde dat je die clé in de wijn hield, kon je het effect van een jaar kelderrust simuleren. Volgens mij liggen er heel veel van die clés intussen stof te verzamelen in een schuif...

Haha, dat klinkt inderdaad een beetje gelijk de chip van Coucke die je op je gsm moest plakken om schadelijke straling tegen te gaan. Rolleyes

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
12-09-2021, 04:46 PM
Bericht: #8
RE: Chateau Corbin 2009
(12-09-2021 01:11 PM)Thomas schreef:  
(12-09-2021 12:18 PM)vinejo schreef:  
(12-09-2021 11:33 AM)wvd schreef:  
(12-09-2021 11:21 AM)Olivier schreef:  Gunflint is normaal een vorm van reductie toch?
Juist! Heeft dus wel te maken met wijnmaking, maar daarom geen brett. Of toch, ik haal dat blijkbaar wat door elkaar (reductie stinkt (soms) ook...), ik zou dat allemaal eens terug moeten opfrissen...Blush

Was gunflint niet hét kenmerk van Coche Dury volgens sommige illustere ex posters hier…?

Die gunflint en struck match etc. is vaak bij witte wijnen een teken van (over)reductief wijnmaken. Bij rode ben ik het nog niet zo vaak tegengekomen, behalve dan bij een Etna. Iedereen zei "vulkaan", maar de wijn was eigenlijk pas echt op dag 2 mooi op zijn fruit, zonder die rokerigheid...

Ik weet dus niet wat men ermee bedoelde in de jaren 70...

In Suze leerden we dat (lichte) reductie normaal gezien verdwijnt door contact met zuurstof, en een truukje om dit te versnellen is om de wijn in contact te brengen met koper (vb. een muntstukje).

Ik denk dat de clé du vin, een wijnaccessoire dat ergens 10-15 jaar geleden een hype was ook volgens dit principe werkt. Per seconde dat je die clé in de wijn hield, kon je het effect van een jaar kelderrust simuleren. Volgens mij liggen er heel veel van die clés intussen stof te verzamelen in een schuif...

In de jaren 75-80 ben ik serieus met wijn begonnen. Proeverijen o.a. bij de firma Bogaards in Tilburg en toe werd de geur van tegen elkaar geslagen vuurstenen als karakteristiek voor Saint Emilion wijnen gezien. Altans in mijn beleving. Is natuurlijk al weer even geleden.
12-09-2021, 05:25 PM
Bericht: #9
RE: Chateau Corbin 2009
Citaat: In de jaren 75-80 ben ik serieus met wijn begonnen. Proeverijen o.a. bij de firma Bogaards in Tilburg en toe werd de geur van tegen elkaar geslagen vuurstenen als karakteristiek voor Saint Emilion wijnen gezien. Altans in mijn beleving. Is natuurlijk al weer even geleden.

Dat is inderdaad al even geleden. Ik begon toen met de papfles Smile

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
13-09-2021, 05:04 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 13-09-2021 om 05:04 PM door BartS.)
Bericht: #10
RE: Chateau Corbin 2009
(12-09-2021 12:18 PM)vinejo schreef:  
(12-09-2021 11:33 AM)wvd schreef:  
(12-09-2021 11:21 AM)Olivier schreef:  Gunflint is normaal een vorm van reductie toch?
Juist! Heeft dus wel te maken met wijnmaking, maar daarom geen brett. Of toch, ik haal dat blijkbaar wat door elkaar (reductie stinkt (soms) ook...), ik zou dat allemaal eens terug moeten opfrissen...Blush

Was gunflint niet hét kenmerk van Coche Dury volgens sommige illustere ex posters hier…?

Correct. En D'Auvenay en PYCM (volgens die ex-poster). Ik heb enkel de laatste al gedronken, maar kan dit wel bevestigen. Persoonlijk vind ik dat - indien mooi gedoseerd - een heel intrigerend en verslavend aroma. Zoals ik vroeger ook aan mijn "paffertjes" pistool kon blijven ruiken Smile
24-10-2023, 06:08 PM
Bericht: #11
RE: Chateau Corbin 2009
Corbin 2000 Grand Cru Classé

Mooie fles, old school etiket en top jaargang. Al jaren voorbij zijn 'drinking window' volgens CT maar een goede kelder bewijst het tegendeel.
In het glas initieel stofferig en rokerig neusje, hij neemt de tijd om open te bloeien, maar algauw komen leder & mokka opzetten, wat truffel op de achtergrond met wat gestoofde vijg. Heel uitnodigende neus die ook nog de smaakpapillen weet te verwennen (overrijpe pruimen, rozijntjes, chocolade...) mooi versmolten maar de volheid & complexiteit zijn helaas wat weggeëbd met de jaren maar al bij al een heel mooie fles die het wonderwel deed bij de eerste koude herfstavond, open haard en een goeie film. Heart


Bijlagen Afbeeldingen
   
25-10-2023, 04:52 PM
Bericht: #12
RE: Chateau Corbin 2009
(24-10-2023 06:08 PM)jr02 schreef:  Corbin 2000 Grand Cru Classé

Mooie fles, old school etiket en top jaargang. Al jaren voorbij zijn 'drinking window' volgens CT maar een goede kelder bewijst het tegendeel.
In het glas initieel stofferig en rokerig neusje, hij neemt de tijd om open te bloeien, maar algauw komen leder & mokka opzetten, wat truffel op de achtergrond met wat gestoofde vijg. Heel uitnodigende neus die ook nog de smaakpapillen weet te verwennen (overrijpe pruimen, rozijntjes, chocolade...) mooi versmolten maar de volheid & complexiteit zijn helaas wat weggeëbd met de jaren maar al bij al een heel mooie fles die het wonderwel deed bij de eerste koude herfstavond, open haard en een goeie film. Heart

Momenteel een 2019 onder Coravin staan. Zeer mooie wijn, bijna Bourgondisch boeket, superfijne tannines. Annabel Cruse vaart een ander, een eigen traject en één dat mijn bijzonder bevalt.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
24-04-2025, 03:46 PM
Bericht: #13
RE: Chateau Corbin, Saint Emilion
Gisteren een 2019 open gesnokt. Na enkele wat oudere Bx was dit eerlijk gezegd een verademing... Ik zou het nooit geloofd hebben, maar blijkbaar drink ik nu liever (te) jonge Bordeaux dan de "mooi gerijpte" (niet dus...) van vroeger, bizar. Deze recht uit de fles en even vergeleken met een andere Saint-Emilion uit 2016 om het "niveau" van het jaar te schatten. Ik gaf beide glazen aan Vera en vroeg: "welke is de Bordeaux?" Big Grin
Ik vind dit een erg mooie wijn, OK, nog wat tannine, maar van het zachtere type, zeer open neus met roder fruit (!), framboos zelfs, halfvol, genuanceerd, normale afdronk, mooie, lekkere wijn die ik niet oud ga laten worden, niet omdat het niet kan, maar omdat het niet moet.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
24-04-2025, 06:20 PM
Bericht: #14
RE: Chateau Corbin, Saint Emilion
(24-04-2025 03:46 PM)wvd schreef:  Gisteren een 2019 open gesnokt. Na enkele wat oudere Bx was dit eerlijk gezegd een verademing... Ik zou het nooit geloofd hebben, maar blijkbaar drink ik nu liever (te) jonge Bordeaux dan de "mooi gerijpte" (niet dus...) van vroeger, bizar. Deze recht uit de fles en even vergeleken met een andere Saint-Emilion uit 2016 om het "niveau" van het jaar te schatten. Ik gaf beide glazen aan Vera en vroeg: "welke is de Bordeaux?" Big Grin
Ik vind dit een erg mooie wijn, OK, nog wat tannine, maar van het zachtere type, zeer open neus met roder fruit (!), framboos zelfs, halfvol, genuanceerd, normale afdronk, mooie, lekkere wijn die ik niet oud ga laten worden, niet omdat het niet kan, maar omdat het niet moet.

Jamaarja
Bordeaux is áltijd heerlijk geweest in zijn (prille) jeugd.
En 2019 is een zeer toegankelijk jaar.
En als je oude Bordeaux niet smaakt heb je ze te jong geopend Cool

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-04-2025, 09:39 AM
Bericht: #15
RE: Chateau Corbin, Saint Emilion
(24-04-2025 06:20 PM)vinejo schreef:  
(24-04-2025 03:46 PM)wvd schreef:  Gisteren een 2019 open gesnokt. Na enkele wat oudere Bx was dit eerlijk gezegd een verademing... Ik zou het nooit geloofd hebben, maar blijkbaar drink ik nu liever (te) jonge Bordeaux dan de "mooi gerijpte" (niet dus...) van vroeger, bizar. Deze recht uit de fles en even vergeleken met een andere Saint-Emilion uit 2016 om het "niveau" van het jaar te schatten. Ik gaf beide glazen aan Vera en vroeg: "welke is de Bordeaux?" Big Grin
Ik vind dit een erg mooie wijn, OK, nog wat tannine, maar van het zachtere type, zeer open neus met roder fruit (!), framboos zelfs, halfvol, genuanceerd, normale afdronk, mooie, lekkere wijn die ik niet oud ga laten worden, niet omdat het niet kan, maar omdat het niet moet.

Jamaarja
Bordeaux is áltijd heerlijk geweest in zijn (prille) jeugd.
En 2019 is een zeer toegankelijk jaar.
En als je oude Bordeaux niet smaakt heb je ze te jong geopend Cool

Vorige week bij Laeremans wijnen nogmaals de Anseillan 2019 (Lafite Rotschild) in het glas gehad. Jong, piepjong maar zo verfijnd. Jammer van de prijs, anders had ik deze met hopen ingeslagen. 2019 Heart
25-04-2025, 11:07 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-04-2025 om 11:10 AM door wvd.)
Bericht: #16
RE: Chateau Corbin, Saint Emilion
(24-04-2025 06:20 PM)vinejo schreef:  
(24-04-2025 03:46 PM)wvd schreef:  Gisteren een 2019 open gesnokt. Na enkele wat oudere Bx was dit eerlijk gezegd een verademing... Ik zou het nooit geloofd hebben, maar blijkbaar drink ik nu liever (te) jonge Bordeaux dan de "mooi gerijpte" (niet dus...) van vroeger, bizar. Deze recht uit de fles en even vergeleken met een andere Saint-Emilion uit 2016 om het "niveau" van het jaar te schatten. Ik gaf beide glazen aan Vera en vroeg: "welke is de Bordeaux?" Big Grin
Ik vind dit een erg mooie wijn, OK, nog wat tannine, maar van het zachtere type, zeer open neus met roder fruit (!), framboos zelfs, halfvol, genuanceerd, normale afdronk, mooie, lekkere wijn die ik niet oud ga laten worden, niet omdat het niet kan, maar omdat het niet moet.

Jamaarja
Bordeaux is áltijd heerlijk geweest in zijn (prille) jeugd.
En 2019 is een zeer toegankelijk jaar.
En als je oude Bordeaux niet smaakt heb je ze te jong geopend Cool

2019 is inmiddels al meer dan vijf jaar oud. Vroeger waren Bordeaux-wijnen van die leeftijd vaak ondrinkbaar: geen neus (behalve wat roet en inkt), een mager en hard mondgevoel en rauwe tannines in de afdronk. En als een Grand Cru van twintig jaar oud bij mijn familie nauwelijks een glimlach weet op te wekken, dan vliegt die buiten.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
25-04-2025, 02:30 PM
Bericht: #17
RE: Chateau Corbin, Saint Emilion
(25-04-2025 11:07 AM)wvd schreef:  
(24-04-2025 06:20 PM)vinejo schreef:  
(24-04-2025 03:46 PM)wvd schreef:  Gisteren een 2019 open gesnokt. Na enkele wat oudere Bx was dit eerlijk gezegd een verademing... Ik zou het nooit geloofd hebben, maar blijkbaar drink ik nu liever (te) jonge Bordeaux dan de "mooi gerijpte" (niet dus...) van vroeger, bizar. Deze recht uit de fles en even vergeleken met een andere Saint-Emilion uit 2016 om het "niveau" van het jaar te schatten. Ik gaf beide glazen aan Vera en vroeg: "welke is de Bordeaux?" Big Grin
Ik vind dit een erg mooie wijn, OK, nog wat tannine, maar van het zachtere type, zeer open neus met roder fruit (!), framboos zelfs, halfvol, genuanceerd, normale afdronk, mooie, lekkere wijn die ik niet oud ga laten worden, niet omdat het niet kan, maar omdat het niet moet.

Jamaarja
Bordeaux is áltijd heerlijk geweest in zijn (prille) jeugd.
En 2019 is een zeer toegankelijk jaar.
En als je oude Bordeaux niet smaakt heb je ze te jong geopend Cool

2019 is inmiddels al meer dan vijf jaar oud. Vroeger waren Bordeaux-wijnen van die leeftijd vaak ondrinkbaar: geen neus (behalve wat roet en inkt), een mager en hard mondgevoel en rauwe tannines in de afdronk. En als een Grand Cru van twintig jaar oud bij mijn familie nauwelijks een glimlach weet op te wekken, dan vliegt die buiten.

20 jaar oud is 2005.
Die hebben nog minstens 5 jaar nodig…

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-04-2025, 04:54 PM
Bericht: #18
RE: Chateau Corbin, Saint Emilion
(25-04-2025 02:30 PM)vinejo schreef:  
(25-04-2025 11:07 AM)wvd schreef:  
(24-04-2025 06:20 PM)vinejo schreef:  
(24-04-2025 03:46 PM)wvd schreef:  Gisteren een 2019 open gesnokt. Na enkele wat oudere Bx was dit eerlijk gezegd een verademing... Ik zou het nooit geloofd hebben, maar blijkbaar drink ik nu liever (te) jonge Bordeaux dan de "mooi gerijpte" (niet dus...) van vroeger, bizar. Deze recht uit de fles en even vergeleken met een andere Saint-Emilion uit 2016 om het "niveau" van het jaar te schatten. Ik gaf beide glazen aan Vera en vroeg: "welke is de Bordeaux?" Big Grin
Ik vind dit een erg mooie wijn, OK, nog wat tannine, maar van het zachtere type, zeer open neus met roder fruit (!), framboos zelfs, halfvol, genuanceerd, normale afdronk, mooie, lekkere wijn die ik niet oud ga laten worden, niet omdat het niet kan, maar omdat het niet moet.

Jamaarja
Bordeaux is áltijd heerlijk geweest in zijn (prille) jeugd.
En 2019 is een zeer toegankelijk jaar.
En als je oude Bordeaux niet smaakt heb je ze te jong geopend Cool

2019 is inmiddels al meer dan vijf jaar oud. Vroeger waren Bordeaux-wijnen van die leeftijd vaak ondrinkbaar: geen neus (behalve wat roet en inkt), een mager en hard mondgevoel en rauwe tannines in de afdronk. En als een Grand Cru van twintig jaar oud bij mijn familie nauwelijks een glimlach weet op te wekken, dan vliegt die buiten.

20 jaar oud is 2005.
Die hebben nog minstens 5 jaar nodig…
De Larmande 2005, waarvan ik vorig jaar de laatste fles dronk, kon nog even mee, maar was voor mij perfect op dronk hoor. De laatste fles had zelfs al wat ouderdomsverschijnselen...
25-04-2025, 05:47 PM
Bericht: #19
RE: Chateau Corbin, Saint Emilion
(25-04-2025 04:54 PM)Jean schreef:  
(25-04-2025 02:30 PM)vinejo schreef:  
(25-04-2025 11:07 AM)wvd schreef:  
(24-04-2025 06:20 PM)vinejo schreef:  
(24-04-2025 03:46 PM)wvd schreef:  Gisteren een 2019 open gesnokt. Na enkele wat oudere Bx was dit eerlijk gezegd een verademing... Ik zou het nooit geloofd hebben, maar blijkbaar drink ik nu liever (te) jonge Bordeaux dan de "mooi gerijpte" (niet dus...) van vroeger, bizar. Deze recht uit de fles en even vergeleken met een andere Saint-Emilion uit 2016 om het "niveau" van het jaar te schatten. Ik gaf beide glazen aan Vera en vroeg: "welke is de Bordeaux?" Big Grin
Ik vind dit een erg mooie wijn, OK, nog wat tannine, maar van het zachtere type, zeer open neus met roder fruit (!), framboos zelfs, halfvol, genuanceerd, normale afdronk, mooie, lekkere wijn die ik niet oud ga laten worden, niet omdat het niet kan, maar omdat het niet moet.

Jamaarja
Bordeaux is áltijd heerlijk geweest in zijn (prille) jeugd.
En 2019 is een zeer toegankelijk jaar.
En als je oude Bordeaux niet smaakt heb je ze te jong geopend Cool

2019 is inmiddels al meer dan vijf jaar oud. Vroeger waren Bordeaux-wijnen van die leeftijd vaak ondrinkbaar: geen neus (behalve wat roet en inkt), een mager en hard mondgevoel en rauwe tannines in de afdronk. En als een Grand Cru van twintig jaar oud bij mijn familie nauwelijks een glimlach weet op te wekken, dan vliegt die buiten.

20 jaar oud is 2005.
Die hebben nog minstens 5 jaar nodig…
De Larmande 2005, waarvan ik vorig jaar de laatste fles dronk, kon nog even mee, maar was voor mij perfect op dronk hoor. De laatste fles had zelfs al wat ouderdomsverschijnselen...

Ik denk dat de meeste linkeroevers GCC wel nog even geduld nodig hebben. Anderzijds, 2005 is voor sommige kastelen, wel wat overroepen qua jaargang vermoed ik…overextractie was toen nog een ding.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-04-2025, 11:55 PM
Bericht: #20
RE: Chateau Corbin, Saint Emilion
(25-04-2025 05:47 PM)vinejo schreef:  
(25-04-2025 04:54 PM)Jean schreef:  
(25-04-2025 02:30 PM)vinejo schreef:  
(25-04-2025 11:07 AM)wvd schreef:  
(24-04-2025 06:20 PM)vinejo schreef:  
(24-04-2025 03:46 PM)wvd schreef:  Gisteren een 2019 open gesnokt. Na enkele wat oudere Bx was dit eerlijk gezegd een verademing... Ik zou het nooit geloofd hebben, maar blijkbaar drink ik nu liever (te) jonge Bordeaux dan de "mooi gerijpte" (niet dus...) van vroeger, bizar. Deze recht uit de fles en even vergeleken met een andere Saint-Emilion uit 2016 om het "niveau" van het jaar te schatten. Ik gaf beide glazen aan Vera en vroeg: "welke is de Bordeaux?" Big Grin
Ik vind dit een erg mooie wijn, OK, nog wat tannine, maar van het zachtere type, zeer open neus met roder fruit (!), framboos zelfs, halfvol, genuanceerd, normale afdronk, mooie, lekkere wijn die ik niet oud ga laten worden, niet omdat het niet kan, maar omdat het niet moet.

Jamaarja
Bordeaux is áltijd heerlijk geweest in zijn (prille) jeugd.
En 2019 is een zeer toegankelijk jaar.
En als je oude Bordeaux niet smaakt heb je ze te jong geopend Cool

2019 is inmiddels al meer dan vijf jaar oud. Vroeger waren Bordeaux-wijnen van die leeftijd vaak ondrinkbaar: geen neus (behalve wat roet en inkt), een mager en hard mondgevoel en rauwe tannines in de afdronk. En als een Grand Cru van twintig jaar oud bij mijn familie nauwelijks een glimlach weet op te wekken, dan vliegt die buiten.

20 jaar oud is 2005.
Die hebben nog minstens 5 jaar nodig…
De Larmande 2005, waarvan ik vorig jaar de laatste fles dronk, kon nog even mee, maar was voor mij perfect op dronk hoor. De laatste fles had zelfs al wat ouderdomsverschijnselen...

Ik denk dat de meeste linkeroevers GCC wel nog even geduld nodig hebben. Anderzijds, 2005 is voor sommige kastelen, wel wat overroepen qua jaargang vermoed ik…overextractie was toen nog een ding.
Het was Saint-Pierre 2004. Ik vond die ok zonder echt opwindend te zijn, de rest vond hem maar flauw.
Overextractie was, en is soms nog, dikwijls het probleem en niet alleen in Bordeaux. Vandaag rest van de Corbin met veel genoegen uitgebuisd....

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)


Ga naar locatie: