Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Goustine
26-01-2023, 03:44 PM
Bericht: #1
Goustine
Met enige schroom , alsook wegens extreme inactiviteit op het forum het laatste jaar, kom ik u de blijde geboorte van Goustine melden.

Na een bureauleven in België zijn mijn madam en ikzelf in 2019 de weidse wijnwereld ingetrokken. Na enige omzwervingen langs Chinon (Domaine Grosbois), een jaar opleiding in Amboise, een lange passage in Montlouis Sur Loire (Les Pierres Ecrites, Frantz Saumon & Laura David), een hele korte passage in Gaillac (Domaine Vayssette) en een eindstation in Vouvray (Vincent Careme & Damien Pinon) hebben we een négoce opgericht waarmee we onze eerste wijnen vinifiëren.

In 2021 oogstten we Sauvignon Blanc & Chardonnay bij bevriende wijnbouwers om een Pet'nat te maken: Esprit Pétillant. Deze brengen we zeer binnenkort op de markt na 15 maand sur lattes. De fraîcheur en zuren van 2021, gedomineerd door de aromatique van Sauvignon met fijne pareling (petillant naturel heeft steeds een lager co2 gehalte)

In 2022 terug een Pet'nat, Sauvignon Chenin deze keer, van een eigen klein perceeltje. Deze zit al een aantal maanden op fles en rust in de befaamde cave troglodyte.
2 nieuwe cuvées zien dit jaar het daglicht (zitten nog op cuve op dit moment), 2 x Vouvray sec. Deze ook geoogst bij een bevriende wijnbouwer om er onze wijn van te maken.

Alle druiven die we kochten worden gecultiveerd zonder herbicides etc, maar niet noodzakelijk gecertifieerd.

Onze website staat sinds zeer kort online: www.goustine.fr (er zit een foutje in de lettertypes op de homepage maar ik krijg het niet onmiddellijk weg, komt wel terug goed)

Altijd welkom om hier eens te komen proeven (qua wijnfaciliteiten is er nog niet veel te zien, we zijn alles aan het opbouwen van 0, maar de wijn is toch het belangrijkste Smile ) Normaalgesproken nemen we onze eigen percelen in Vouvray over na de komende oogst.

We komen binnenkort eens naar België met wat flessen en zoeken nog cavisten die u in uw omgeving onze wijn kunnen aanbieden Smile


Jo, zet gerust in het hoekje van de handelaar. Maar ik vermoed dat het wel duidelijk is dat dit onze wijnen zijn?

http://www.goustine.fr
26-01-2023, 04:36 PM
Bericht: #2
RE: Goustine
Proficiat met het nieuwe domein en de nieuwe wijnen!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
27-01-2023, 02:15 AM
Bericht: #3
RE: Goustine
Knap, proficiat Jerver!
Ik geef het sowieso door aan pvdw.
Geen plannen om wijnen van cabernet franc te maken..?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
27-01-2023, 10:31 AM
Bericht: #4
RE: Goustine
Waw, wat een avontuur! Veel succes!

Benieuwd om eens iets te proeven. Ik speel de info ook door aan de wijnvrienden met een winkel in Gent!
27-01-2023, 12:51 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-01-2023 om 12:54 PM door Smaakatleet.)
Bericht: #5
RE: Goustine
Hey Jerver,


Neem je deel aan beurzen om je wijnen voor te stellen?
29-01-2023, 01:19 PM
Bericht: #6
RE: Goustine
Bedankt voor de reacties!

Voor de komende oogst geen plannen voor Cabernet Franc, maar wat niet is kan nog komen. In rood zijn we hier beiden fan van Grolleau.

We hebben een paar contacten, dus onze Pet'nat zal de komende tijd zeker in België geraken, hopelijk ook tot bij jullie om eens te proeven.
Beurzen hebben we momenteel niet op de agenda staan. Als we er dit jaar nog doen zullen het sowieso kleinere salons zijn. Vanaf mei zullen we onze, of minstens één van beide, Vouvray wijnen op fles hebben, dan hebben we ook iets meer aanbod.

http://www.goustine.fr
29-01-2023, 04:52 PM
Bericht: #7
RE: Goustine
Gefeliciteerd Jerver! Benieuwd naar het vervolg van jullie mooie avontuur, en uiteraard ook naar de wijnen.
05-02-2023, 10:33 AM
Bericht: #8
RE: Goustine
Mooi avontuur en gefeliciteerd met de eerste lichting!
16-08-2023, 09:48 AM
Bericht: #9
RE: Goustine
Ik kreeg zondag een bijzonder leuk mailtje in de bus.

   
Snel al mijn levensbelangrijke afspraken afgezegd om het jonge wijnbouwerskoppel te ontvangen. Smile

Zoals in het eerste bericht van deze topic te lezen valt volgden Anne en Jeroen 100% hun passie en gaven al hun zekerheden op om op avontuur te gaan naar de Loire. Ze leerden enorm veel bij van de vele stages bij verschillende wijnbouwers, maar volgden ook allebei een voltijdse wijnopleiding (Bacpro) in Amboise.

Ook Fransen houden van harde werkers, dus men zag deze jonge enthousiastelingen graag komen. Ondertussen bouwden ze dan ook een heus netwerk op en krijgen nu hulp van gerenommeerde wijnbouwers (Vincent Caremme, someone..?) om het beste uit hun druiven te halen. Twijfel of een probleempje? Even bellen naar Coralie van Domaine Les Pierres Ecrites en ze kunnen weer verder.

Op die manier brachten ze hun allereerste wijnen op de markt. Dit jaar nog volledig gemaakt van druiven die ze aankochten bij bevriende wijnbouwers waarvan ze de filosofie onderschrijven. Geen chemische brol of kunstmest dus, integendeel. Ook bij het vinifiëren werkt men zo zuiver mogelijk en tracht men zo weinig mogelijk te interveniëren.

Anne en Jeroen kochten echter onlangs een eigen plekje met…eigen wijngaarden. Vanaf september beginnen ze met het maken van hun eigen wijn, voorlopig slechts van 1 ha, in 2024 gaan ze van de volle 6 ha hun eigen Vouvray wijnen maken.

Maar in tussentijd zijn ze natuurlijk ook bijzonder trots op hun eerstgeboren nakomelingen.

Ik proefde ze eergisteren met Vince, dit zijn onze bevindingen.

1/Petnat “Goustine, Esprit Petillant”
Een originele blend van sauvignon blanc en chardonnay. 18(!) maanden sur latte.
Boeiende neus, echt speciaal voor een bubbel. Prinsesseboontjes. Appel. Kiezel. Vince mist wat fruit. Later komt dat er nochtans meer uit, zelfs gele abrikoosjes In de mond is dit poerdroog en zeer vineus. Eindigend met een mooi bittertje. Twee dagen later nog heel erg genoten van wat overbleef.
Ik vond deze petnat beter en boeiender dan de meeste Champagnes die ik dronk.

2/ Le XX 2022 Vouvray
Fans van The XX en XX= Vin(gt)

Zeer mooie neus, ruikt naar wijn met spanning, pompelmoes, peer, geel fruit, vers gesneden selder
Heel lekker en zacht in de mond, mooie lengte, wel wat minder spanning dan verwacht. Paar gram restsuiker…? (Navraag leert dat er 2 gram restsuiker aanwezig is. 2022 was ook een héel warm jaar in de streek, vandaar ook het rijpe karakter van de wijnen. Beide witte wijnen ondergingen trouwens een volledige malolactische fermentatie).
Vince herkent het zalvende mondgevoel van een St Joseph.
Deze wijn is op zich heel genietbaar maar nog beter als perfecte begeleider van een keur aan gerechten..Mooi!

3/ Caresse Calcaire 2022, Vouvray
Zoals de naam het zegt wordt deze cuvee gemaakt van druiven op een zeer kalkrijke terroir (vorige had wat meer klei).
Neus is even mooi als die van de XX, bij aanvang wel wat reductief. Een licht gerookte toets, zeste van mandarijn, peer. We zochten naar kruiden en vonden een subtiele hint van curry/saffraan.
De wijn is iets frisser in de mond en héel zuiver. (Hier nochtans 3 gram restsuiker maar maar een stuk lagere PH, wat zorgt voor een schitterend evenwicht).
Doet me denken aan een hêel goede St Perray, zegt Vince.
Enorm zacht en zalvend, smelt in de mond, heeft een bepaalde tederheid van grote wijnen. Pas achteraf valt mijn frank dat deze wijn…Caresse heet.

Het laatste woord is voor Vince: “Dit zijn de wijnen die we hopen te krijgen op onze wijnbijeenkomsten bij Heevie Teusted en Pinot Entente”

Volgens de leden van deze clubjes kan een compliment alvast niet groter zijn Wink

   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
16-08-2023, 10:29 AM
Bericht: #10
RE: Goustine
Zalig om te lezen en petje af voor Anne en Jeroen... wat een avontuur!

Benieuwd om deze wijnen eens te proeven, waar zullen deze te vinden zijn in Vlaanderen?

Link met the XX vind ik trouwens ook heel leuk gevonden Wink
16-08-2023, 11:02 AM
Bericht: #11
RE: Goustine
Mooi! En super sympathiek van Jerver. Veel succes met de eerste wijnen van de eigen wijngaard!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
18-08-2023, 10:26 AM
Bericht: #12
RE: Goustine
Prachtig verhaal dat een glimlach op het gezicht tovert! De tasting notes klinken ook erg goed, maakt nieuwsgierig.
18-08-2023, 12:55 PM
Bericht: #13
RE: Goustine
Heerlijk om te lezen hoe jullie die droom najagen en daar stap voor stap ook gewoon in slagen.
18-08-2023, 05:47 PM
Bericht: #14
RE: Goustine
Hallo!

Bedankt Jo voor de mooie omschrijvingen.
En alle anderen voor de reacties, we doen ons best!

In België momenteel nog niet te krijgen, we zoeken nog naar een of enkele importeurs, de twee Vouvrays zijn nog maar net beschikbaar, zal er wel van komen.
De etiketten zijn vandaag toegekomen en de wijnen zitten bijna 3 maand op fles, dus we kunnen ze beginnen verkopen Smile

Het is onze bedoeling om zo goed mogelijke, zuivere wijnen te maken, met zo weinig interventie als mogelijk, maar wel voldoende om de wijnen te beschermen. Tot nu toe is een klein beetje zwavel voldoende gebleken.

Vragen staat vrij als er iemand nog iets wil weten over de wijnen of het domein.

http://www.goustine.fr
10-08-2025, 10:16 AM
Bericht: #15
RE: Goustine
Rosé XX 2023
ik kreeg deze lichte zalmroze rakker blind in het glas, heel verfijnd aroma van zeste (rode pompelmoes!) en ajuinschil, idem in de mond met een mooie frisse en lange afdronk. Zeker geen Bandol, maar deed me toch sterk denken aan Bellet. Het bleek een unieke rosé van gamay te zijn uit Vouvray! Dag 2 had ik wat andere aroma's van lichte granaatappel en framboos. Misschien iets te weinig volume en materie om echt Bellet te zijn, but we're very close. Top rosé die vooral als aperitief past of bij lichte gerechten en salades.

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
10-08-2025, 11:29 AM
Bericht: #16
RE: Goustine
(10-08-2025 10:16 AM)Vince schreef:  Rosé XX 2023
ik kreeg deze lichte zalmroze rakker blind in het glas, heel verfijnd aroma van zeste (rode pompelmoes!) en ajuinschil, idem in de mond met een mooie frisse en lange afdronk. Zeker geen Bandol, maar deed me toch sterk denken aan Bellet. Het bleek een unieke rosé van gamay te zijn uit Vouvray! Dag 2 had ik wat andere aroma's van lichte granaatappel en framboos. Misschien iets te weinig volume en materie om echt Bellet te zijn, but we're very close. Top rosé die vooral als aperitief past of bij lichte gerechten en salades.

Waw! Wil ik zeker eens proeven..!
Vraag me af hoe het nu is met hun eigen wijngaard.
Ik check Jeroen eens, wie weet krijgen we hier dan een antwoord..;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-08-2025, 05:27 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 17-08-2025 om 05:29 PM door Jerver.)
Bericht: #17
RE: Goustine
Hallo!
Na een bericht van Jo en Redacteur (die de rosé aan Vince schonk) kom ik nog eens posten op het forum. Dat moet al even geleden zijn. (ter mijner verdediging, ik geraak er niet op met Chrome en op mijn gsm typt dat niet gemakkelijk, ik heb hier speciaal Edge moeten terug installeren Smile )

Ondertussen hebben we dus ons eigen klein domein in Noizay sinds 2023, met 6ha Chenin in appellatie Vouvray en 30 are cab franc. We doen ongeveer alles met ons 2, behalve de oogst uiteraard die volledig manueel is, en wat hulp bij de ébourgeonnage. Onze bedoeling is zo proper, pure mogelijke wijnen te maken.
In de wijngaard werken we sowieso biologisch, dus bewerken van de grond en sproeien met koper en zwavel, aangevuld met algen etc. Bij het wijnmaken zo weinig mogelijk interventie, dus geen toevoeging van producten, behalve wat zwavel in zeer lage dosissen om de wijn te laten evolueren zonder fouten te ontwikkelen.

We zijn nog altijd tevreden met onze verandering van leven Smile

Wat info over de rosé: direct press, en vinificatie zoals wit, geen enkele macératie. Na fermentatie oxidatief opgevoed op barrique gedurende 5 maand. De bedoeling was geen grote fruitbom, maar eerder de wat oxidatieve kant opgaan en wat kruidigheid opzoeken. 100% Gamay 2024, een jaar met sowieso zeer lage opbrengst, hier uit een perceel met 7hl/ha, wat door bevriende wijnbouwers niet werd geoogst.

Daarnaast maken we met onze percelen enkel Vouvray, zijnde Le XX (ofte de wijn), terroir argilo-calcaire met vinificatie op cuve en Caresse Calcaire, terroir calcaire à silex en fermentatie en élevage op houten vat, zonder soutirage tot aan de botteling.

Millésime 2024 komt er nog een cuvée bij op amphore en in 2023 zijn we begonnen met een methode traditionnel met 18 maanden lattes en zero dosage, die binnen een paar maanden dus klaar is.

In négoce maken we nog steeds de petnat, schuimwijn met slechts 1 fermentatie en enkel gebruik van de natuurlijke suikers, Esprit Pétillant (Sauvignon, Chardo & Chenin(wel van onze percelen)). Droog en aromatisch fris.


De 2023 zijn hier zo goed als de deur uit, 2024 is een paar weken gebotteld en in oktober beschikbaar.

Voor dit jaar hopen we nog op een goede regenbui en dan mogen we hopen op een perfect jaar, na rampjaar 2024 waar we ongeveer 70% kwijt waren door de koude lente en veel regen.
Dit jaar zien de druiven er zeer mooi uit, geen enkele ziekte, maar de droogte begint zijn tol te eisen, er zit zeer weinig sap in de bessen en de suikers zijn al zeer hoog. De aciditeit eveneens, maar de rijpheid is er nog niet. Die goede regenbui mag dus zeker nog vallen

http://www.goustine.fr
17-08-2025, 10:01 PM
Bericht: #18
RE: Goustine
Ik ben nu twee zomers op rij gepasseerd op het domein en kan enkel zeggen dat alle cuvées kwalitatief heel mooi zijn.

Mocht er iemand interesse hebben om eens iets te kopen, ik ben van plan nog om dit najaar nog een bestelling te placeren bij Jerver.
Stuur me een PM. Afhaling regio Gent.
19-08-2025, 01:22 PM
Bericht: #19
RE: Goustine
Bedankt voor de info, Jeroen!
@Redacteur
Sowieso interesse in wat flesjes!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: