Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Douloufakis - Kreta
20-02-2023, 01:42 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-02-2023 om 01:43 PM door Thomas.)
Bericht: #1
Douloufakis - Kreta
Ik proefde over 3 dagen de Dafnios Liatiko 2019 van Douloufakis, een van de gevestigde namen op Kreta. Was enkele maanden geleden een Wine of the week voor Julia Harding op JR, met wiens scores en tasting notes ik het hoog op heb.

Een nieuw huis en een voor mij onbekende druivensoort: de Liatiko. Tot diep in de 20ste eeuw de meest aangeplante blauwe druif op Kreta. Naam komt blijkbaar van Iouliatiko, doordat de druiven al in juli aan de véraison (kleurwissel) beginnen.

Kleur licht robijnrood, vrij doorschijnend; een kleur die ik associeer met monocépage grenache.

Neus van rood fruit en wat rozenwater. Vreemd genoeg een mix van frisse en rijpere kersen door elkaar. Heel jong en een beetje eendimensionaal de eerste dag.

Op het gehemelte komt de wijn ook binnen als grenache (roodrijp fruit, beetje stijl Reynaud) maar begint zich dan te gedragen als nebbiolo. Goede zuurgraad, stevige maar fijnkorrelige tannines. Zeer smakelijk en digest op 13,5 %.

Ik dronk hem gisterenavond uit naast een Montepulciano d'Abruzzo Riserva die een vriend opende en die veel meer werd gedomineerd door houttannines. Honderd keer liever dit. Op dag drie eigenlijk op zijn best. Deze wijn heeft duidelijk nog bakken potentieel, en ik wil hiervan bijkopen om die evolutie op te volgen. Aan €13.5 een mooie pqr.

Leuk om een druif te ontdekken die helemaal in je smakenpalet past...


Ga naar locatie: