Brusserie Durbuy
|
12-11-2023, 11:08 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-11-2023 om 11:39 PM door Fre.)
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Brusserie Durbuy
Een familie uitje bracht ons in Durbuy. Over de middag namen we Menu Brusserie. Mijn verwachtingen waren beperkt: een tv kok die zijn naam ontleent aan een zaak waar hij zelden komt. Maar kijk, mijn vooroordeel was onterecht. Alle gerechtjes van t menu waren zeer lekker, de prijs relatief schappelijk (65 euro voor 4 gangen).
Je kon aangepaste wijnen kiezen (30 euro pp), er was een beperkte wijnkaart met enkele bekende en minder bekende referenties, een mooi aanbod. Maar ik vroeg de wijnbijbel van Le Sanglier op (het restaurant is ondergronds met elkaar verbonden). Ik ging voor 2 witte en 1 rode: Anne Boisson - Aligoté 2018 Fijne maar lichtvoetige wijn. Mineraal maar eigenlijk te licht voor bij de toast met gerookte paling, parmezaan en ganzenlever. Een mooie Aligoté maar ik heb toch al betere gedronken. La grande Cote van Cotat 2019 Citrus en wit steenfruit in de neus. De mond is een samenspel van rijp fruit en het strakke van de Sauvignon. Redelijk mineraal ook. Grote Sauvignon. Fantastische lengte. Guiberteau- Saumur 2019 Guiberteau op zijn top. Pure verfijning en elegantie. Heerlijk bij het stukje hinde. Dus voor mij is Brusserie wel een aanrader, als je de streek aan t verkennen bent. |
|||
12-11-2023, 11:31 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
Merci voor het verslagje. We waren er hier vandaag toevallig over bezig dat we hier eens naartoe moeten.
Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
13-11-2023, 07:37 AM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy | |||
13-11-2023, 09:36 AM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
(13-11-2023 07:37 AM)Fre schreef:(12-11-2023 11:31 PM)Olivier schreef: Merci voor het verslagje. We waren er hier vandaag toevallig over bezig dat we hier eens naartoe moeten. Zeker doen!!!! Met de reden dat wij in Durbuy een vakantiehuis aan het bouwen zijn, komen we er regelmatig en nog nooit teleurgesteld. Den Marc Coucke* heeft daar stevig de touwtjes in handen, zo MOET Wout Bru 4 avondshiften aanwezig (verdeeld tss La Grand Verre & Brusserie) en zijn publiek komen begroeten. Den Bru is eigenlijk wel een sympathieke man die verdomd goed kan koken... De wijnkelder is wat geslonken na de doortocht van al het water maar nog steeds leuk om eens te zien. *Ook qua bouwvoorwaarden heeft Marcske wat in de pap te brokken Marcske eiste ook in Désiree 'van onze bekende Hollandse patissier' de 4 dagen aanwezigheid....dus daar liep het verkeerd en keerde Roger van Damme de rug toe. |
|||
13-11-2023, 03:17 PM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
De dochter van mijn schoonbroer is er sommelier.
Gisteren 2de geworden in beste sommelier van Belgie. 23 jaar pas,dus zal ze het wel eens worden,denk ik. |
|||
13-11-2023, 04:46 PM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy | |||
14-11-2023, 12:48 AM
Bericht: #7
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
(13-11-2023 03:17 PM)Jef schreef: De dochter van mijn schoonbroer is er sommelier. Margaux Baelemans? WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
14-11-2023, 09:15 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 14-11-2023 om 09:25 AM door Jef.)
Bericht: #8
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
Correct,Balemans en achternicht van Emma Bale.
|
|||
24-05-2024, 02:43 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-05-2024 om 03:19 AM door jr02.)
Bericht: #9
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
About last weekend...
Op uitnodiging een nachtje Sanglier @Durbuy: ...wagen wordt voor u geparkeerd (nope ik ben niet de trotse bezitter van een hyper car ), geëscorteerd door butler met trolley via de wijnkelder tot aan de kamer. De hygiënische-dressing obligatoire damestijd schaffen de heren de ruimte om de Veuve Clicquot 0.375ml uit de minibar al eens te onderwerpen aan een test. 35€ en naar mijn gevoel stond deze er reeds jaren in. Brioche, broodkruim en weinig fraicheur. Maar dat ontnam de sfeer en zin in een mooie avond niet. Diner @Bru'sserie, zoals hierboven reeds enkele malen vermeld, Wout Bru is een mediafiguur maar die man heeft de kookkunsten goed in de vingers en stelt nooit teleur. De sfeer was er heel gemoedelijk en een bevriend wijnliefhebbend koppel zat er ook te eten. De ober merkte op dat er interactie was tussen hun en onze tafel en algauw werden de tafels samen gezet. De ober had al gauw in de gaten dat we het over de wijnkelder hadden die onder ons lag en het voorstel om er eentje vanuit de 'Cave' te gaan opdiepen bleef niet lang uit. 3 heren volgen gedwee de sommelier. Hij ontving ons in stuk van de wijnkelder die ook gebruikt wordt om privé tastings aan te bieden. Geen keuze stress want de sommelier kwam op de proppen met een heel mooi voorstel. Er stond zowaar een magnum Tignanello 2010 op tafel. 'Open van gisterenavond': zei hij en staat op jullie te wachten. Enkele klanten hadden het er de avond voordien te bont gemaakt in de tasting-room en werden ontzet. De Tignanelle - 3 glazen stond daar in al zijn glorie naar ons te lachen. 200€ en de rest is voor jullie, was het eerste bod van de sommelier. Mijne copain diende hem onmiddellijk van weerwoord met de wijze woorden in Durbuy: we betalen cash.... en deal werd direct besloten aan 175€ niet goed/geld terug. (Mooie prijs maar de fles was dan natuurlijk al betaald door de te bonte Nederlanders) De wijn kwam op tafel, alle ogen natuurlijk gericht op de magnum die gracieus werd geschonken door de breedlachende sommelier. De sfeer ebde de concentratie naar een TN weg maar ik geef u graag mee: Qua finesse staat deze bovenaan mijn lijst. Die neus was zo verslavend intens met prikkelende kersjes. Vol mondgevoel, zacht en zalvend met tannines die bijna hun plaats gevonden hebben. Mooie fraicheur en nog mooi op zijn fruit. Klassebak tout court met de zegen van de dames en de sommelier die nog een glaasje kwam schooien bij het aanschuiven aan de tafel na den diner. Wijselijk hebben we het aanbod om nog af te zakken naar 'la Cave' (ondergrondse dancing van M. Coucke) afgewezen om lekker te genieten van de nacht en het ontbijt 's morgens met bubbels. Hotel Sanglier: Voor de vrijdagnacht werd betaald (gelukkig niet door mij) Standaard kamer 162€ + ontbijt 32€. Voor deze prijs wordt uw wagen geparkeerd en bij uw vertrek staat deze voor de deur, warm welkom, heel ruime kamer met zicht op Durbuy en de nieuwe vleugel van het hotel (zie foto) en uitchecken hoeft maar om 12u wat u aardig de tijd geeft om na het ontbijt nog eens gezellig te kuieren in het pittoreske kleinste stadje ter wereld alvorens de toeristen aandraven. Van de lobby naar uw kamer moet je obligaat passeren door de wijnkelder... daar verlies je heel veel tijd als je er maar 1 nacht bent @Jef: Helaas Margaux Baelemans niet gezien, misschien hebben we meer geluk op 21/12 @Le Grand Verre |
|||
24-05-2024, 09:35 AM
Bericht: #10
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
Daar zal u ze wel tegenkomen.
|
|||
24-05-2024, 11:07 AM
Bericht: #11
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
(24-05-2024 02:43 AM)jr02 schreef: About last weekend... Mooi verhaal. En toch slim aangepakt van die sommelier. Win-win. Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
24-05-2024, 05:36 PM
Bericht: #12
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
Amai, daar is precies veel naar de knoppen gebouwd sinds ik daar jaren geleden voor het laatst geweest ben...
Toen op het aanlandig terras enkele Durboyses geconsumeerd en als ge dan moest gaan pissen passeerde ge ook langs de flessen van de Sanglier des Ardennes. Daarna terug naar onze woonwagen op het recyclagepark van Liérneux. |
|||
25-05-2024, 07:53 AM
Bericht: #13
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
Welke sommelier was het dan? Doet Gianluca dat nog?
WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
27-05-2024, 07:38 PM
Bericht: #14
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
Dus wacht even...
Een stel Hollanders bestelt én betaalt een fles wijn van ruim 1000€ (Tignanello 2016 magnum kost een kleine 500€ bij Superiore), maken vervolgens kabaal en worden buitengesmeten, maar krijgen de fles (die ze betaald hebben) NIET mee? En diezelfde fles wordt dan nogmaals verkocht aan 'slechts' 200 €? Begrijp me niet verkeerd, ik had ook niet getwijfeld en het is je van harte gegund jr02, maar het is toch wel op 't randje (om ni te zeggen erover ;-), niet? |
|||
28-05-2024, 10:00 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-05-2024 om 10:14 AM door jr02.)
Bericht: #15
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
(27-05-2024 07:38 PM)Dave schreef: Dus wacht even... Op 't randje? In mijne wereld mag je gerust zeggen...er los over . Maar sommigen liggen daar absoluut niet wakker van en zo heb je er natuurlijk heel veel in Durbuy. Den Sanglier/Durbuy is een beetje veel het nieuwe Knokke geworden 'Place ma tu vu'. Laatst liep ik de parking aan de ingang even op, de goedkoopste wagen die er stond was een Lamborghini urus mansory (500000€)....de duurste iets van een koenigsegg (3.5 miljoen)... dat was na een soort van rally, op de grote parking stonden zeker meer dan 100 Lamborghinis mooi naast elkaar...(bijna allemaal Nederlands kenteken). Wat dronken ze terwijl ze elkaar hun wagen 'etaleerden'; de ene een pintje uit het vuistje de andere een fles Salon in de hand. De vergezellende dames kozen dan voor Dom Perignon Rosé, aan hun tafeltje toch een fles of 6 in de ijsemmer . De bende die de fles Tignanello achterliet was niet van dat kaliber vermoed ik maar het was ook een exclusief rally team die aanwezig was in het hotel. (zag ze bij het ontbijt) Die lagen er zeker niet wakker van ...en ik ben ze dankbaar Enfin: de wijn, ja die was top en we hebben er van genoten. Sanglier: top, zelfs als gewoon man voel je je heel welkom en is decadentie geen standaard regel. Mijne Nissan werd ook mooi geparkeerd. |
|||
29-05-2024, 09:00 AM
Bericht: #16
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
(28-05-2024 10:00 AM)jr02 schreef:(27-05-2024 07:38 PM)Dave schreef: Dus wacht even... Ah, op die manier Het steekt voor die mannen dus niet op een fles van 1000€ meer of minder Dan is het inderdaad zelfs mooi van de sommelier om échte liefhebbers de kans te geven om een onvergetelijk moment mee te maken. Lang geleden dat ik nog in Durbuy geweest ben en als ik dit zo lees heb ik niet meteen de onweerstaanbare drang om daar snel verandering in te brengen |
|||
19-12-2024, 10:11 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-12-2024 om 10:32 AM door jr02.)
Bericht: #17
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
Na lang wachten en smachten: Overmorgen 'La Grand Verre' op de planning. Onze jaarlijkse diner 'Guilty pleasure'
Deze week was ik reeds ter plaatse en vlug efkes een foto genomen van de menu aan de deur. Deze is ook terug te vinden op de website maar hier staan de aangepaste wijnen bij. Er zijn 2 mogelijkheden: Vins accompagnés ‘Les Grands Vignerons de Demain’ - 85 EUR Vins accompagnés ‘Les Stellaires de la Cave Sanglier’ - 125 EUR Benieuwd wat jullie zouden kiezen. Onze gasten hun voorkeur gaat uit naar 'Les Stellaires' enkel om de gekendere namen . Maar misschien zitten er tussen de 'Les Grands Vignerons de demain' mooiere ontdekkingen tussen die meer dan de moeite waard zijn.... Graag jullie ongezouten mening... Ikke? Voorkeur optie 1, met volgende reden: Cotat heb ik zelf veel van liggen, Bouzereau Meursault dik ok maar nu ook geen topper, Leon Beyer zie ik enorm naar uit (incl in de 2 wijnmogelijkheden) en den Brunello Baricci 2019 lijkt mij veel te jong om ultiem genot te verschaffen. |
|||
19-12-2024, 11:49 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-12-2024 om 11:53 AM door Thomas.)
Bericht: #18
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
Ik zou het meest benieuwd zijn naar die Danjou-Banessy: topdomein in de Roussillon waarvan ik me nu beklaag dat ik er vorige zomer niets van heb geproefd toen we ter plekke waren... en die Estaca is blijkbaar een 100% grenache van hun oudste perceel.
Tamlyn Currin (met wiens bloemrijke stijl ik verder niet zoveel heb) geeft hem 18/20 en pleegt de volgende poëzie over deze wijn: There are wines that are rocky, uneven, dangerously emotional. This one is just that. It's like being caught in a slipstream. It's a flare on a stormy night. It tastes, maybe, of sun-dried tomatoes, of ripe tomato vine, of blood oranges thrown in anger against a concrete wall, of pomegranate crushed on an old stone path, of bruised sage. Maybe. It's pale and yet densely woven, fragile and yet unnervingly tenacious. It tastes like the love child of Burgundy and Etna was shipwrecked up on Catalanes shores. It's gritty, ethereal, full of shadows and leaning to light. |
|||
19-12-2024, 03:17 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-12-2024 om 03:20 PM door BartS.)
Bericht: #19
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
Ik ben er vorig weekend geweest en het was... FENOMENAAL... en een bachanaal
Het begon nogal vreemd toen we met vier binnenkwamen op zaterdag om 12u25 en het restaurant volledig leeg was. Enkel ober en Gianlucca (Margaux niet gezien) aanwezig. Beetje onwennig als eerste minuten alle focus op jezelf ligt als enige tafel. Maar de sfeer werd meteen ontspannen bij bestellen aperitief (Ruinart blancs de blancs, jaja inderdaad m' as tu vu champagne, maar de dames in het gezelschap drinken dat graag en eigenlijk is dat behoorlijk lekker). Ik weet niet of Gianlucca mij herkende of omdat het kwam dat we meteen nogal in een aimabel gesprek kwamen, maar hij zou ons de rest van de middag wegblazen. We gingen voor het volledig menu, inclusief de extra signature dish met krab. Aanrader! Royale (zeer royale) portie. Over het menu ga ik weinig zeggen, enkel dat het van de amuses tot dessert extreem lekker was. Eerder twee sterren dan één ster. De haas is fenomenaal. Om terug te komen tot de wijnen dan. We kozen met twee voor het stellaire a rato 125 en 1 persoon wou de wijnen van 85 EUR. Dat bleek om de één of andere reden niet mogelijk, maar we deden er niet moeilijk over: 3 maal de wijnen van 125 EUR, waarbij 1 iemand enkel witte wijnen wou (dit was geen probleem. Ik had zelfs de indruk dat Gianluca dit leuke challenge vond). Ondertussen besprak ik met hem nog een extra fles rood, die we dan ook verder zouden kunnen opdrinken volgende dag. Er staat veel moois op de kaart. Van elke regio de top en subtop. Sommige oude flessen zijn nog zeer interessant geprijsd. Andere zijn dan weer duurder. Ze hebben de beste wijnkaart van België volgens GM. Ze is alleszins op niveau. De sfeer begon er na die aandacht en babbels dus goed in te zitten en groot was onze verbazing toen er niet één maar twee glazen op de tafel kwamen bij eerste gang. Geloof het of niet, maar we zouden bij elke gang de gekozen aangepaste wijnen krijgen en dan "probeersels". Ook nadat uiteindelijk nog 4 andere tafels werden bevolkt werd door ober en sommelier uitgebreid de tijd genomen om ons een aangename middag te bezorgen. Alle wijnen waren een voltreffer. Zowel de gekendere in het arrangement (akkoord dat de witte Bourgogne niet de allerbeste is) als de ons extra geschonken wijnen. Bij het inschenken van drie volle Spiegelau Definition (ze gebruiken trouwens de hele reeks) kregen we te horen: hierna zullen jullie niet veel meer onthouden Klopt helaas wel beetje ik heb geen notities genomen, me echt laten verwennen. Ik weet wel nog dit over die Danjou-Banessy: fenomenale wijn. Echt Reynaud aroma. Die moet je inslaan als je van die stijl houdt. Het eten, de wijnen, de sfeer, de perfecte bediening, het uren babbelen over wijnen, glazen, leveranciers, etc. Doch nooit geforceerd of gedwongen. Het was een prachtmiddag en ondertussen is dit jaarlijkse traditie voor ons. Want vorig jaar idem Ik kan het enkel aan iedereen aanraden. Prijzen zijn zeker nog schappelijk voor geboden kwaliteit, ik zou zelfs zeggen aan de lage kant. En als er dan een magische klik ontstaat, van het mooiste dat er is. Benieuwd naar jouw ervaring... |
|||
19-12-2024, 06:37 PM
Bericht: #20
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
(19-12-2024 03:17 PM)BartS schreef: Ik ben er vorig weekend geweest en het was... FENOMENAAL... en een bachanaal Thanks Bart, het verlangen is alleen maar groter geworden. Benieuwd Gianlucca ken ik van de Jane, ne prachtkerel, vol passie, geen kapsones... komt bij u zitten om te vertellen over de geschonken wijn, afkomst, waarom deze wijn, de wijnmaker... vind ik persoonlijk een enorme meerwaarde. Ook zijn gedurfde keuze (hier wat minder) om bv saké bij een cocquilles te geven,...TOP. Volgens dat ik begrepen heb van Jef is Margeaux niet meer in la Grand Verre. |
|||
19-12-2024, 09:43 PM
Bericht: #21
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
(19-12-2024 11:49 AM)Thomas schreef: Ik zou het meest benieuwd zijn naar die Danjou-Banessy: topdomein in de Roussillon waarvan ik me nu beklaag dat ik er vorige zomer niets van heb geproefd toen we ter plekke waren... en die Estaca is blijkbaar een 100% grenache van hun oudste perceel. Die bloemrijke stijl heeft wel iets, vind ik. Zeer benieuwd trouwens naar die wijn, nooit van gehoord. @Bart bedankt voor t mooie verslag, en die Etaca maakte het blijkbaar 100% waar…ga toch eens moeten zoeken (60 euro blijkbaar) Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
Gisteren, 09:52 AM
Bericht: #22
|
|||
|
|||
RE: Brusserie Durbuy
(19-12-2024 09:43 PM)vinejo schreef:(19-12-2024 11:49 AM)Thomas schreef: Ik zou het meest benieuwd zijn naar die Danjou-Banessy: topdomein in de Roussillon waarvan ik me nu beklaag dat ik er vorige zomer niets van heb geproefd toen we ter plekke waren... en die Estaca is blijkbaar een 100% grenache van hun oudste perceel. Ik heb nog wel wat foto's, maar dat is mss geen meerwaarde. Etaca idd hedonistisch. De Beyer was ook zeer goed. De extra wijnen die we kregen ook, maar stonden denk ik niet op de kaart. Ik heb dus helaas niets genoteerd. Het was een middag van overvloed. |
|||
|