Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bubbles, zoals de traditie het vereist
12-12-2024, 08:27 PM
Bericht: #1
Bubbles, zoals de traditie het vereist
Er was een systeem, maar dat moest met veel uitleg worden uitgelegd naarmate de avond vorderde. "Dit is geen champagne" was een ongefundeerde kreet, die meermaals weerklonk. Aan een verslag wordt gewerkt.


Bijlagen Afbeeldingen
   
15-12-2024, 02:35 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-12-2024 om 02:36 PM door Rik Martens.)
Bericht: #2
RE: Bubbles, zoals de traditie het vereist
1. Champagne Gosset Grande Réserve Brut
Pinot Noir 45%, Chardonnay 35%, Meunier 20%
Gosset, Aÿ (het oudste wijnhuis van Champagne, °1584, eerst stille wijn, na Dom Pérignon schuimwijn.
12%Vol - Hardies, Mol, 44,95 euro

Oog: kristalhelder, intens bleekgeel met een gouden glans, fijne pareling. Opgemerkt werd dat de belletjes afhingen van de toestand van de glazen, te schone glazen geven weinig bubbles of lag het aan een spoor van Dreft?
Neus: vol, oogstappelen, citrusvruchten, mineralen, gebak, gist. finesserijk. Na een tiental minuten een hint van chocolade.
Mond: mooi evenwicht, iets hoger in de zuren, geur komt mooi terug in de smaak met op het einde wat pompelmoesvelletjes. Goede lengte. Aperitiefwijn, behoorlijk brut.


Mise en cave
fin du printemps 2020 - 4 ans de caves minimum
Dégorgement
après dégorgement, les flacons retournent en caves pour s’y reposer au moins 6 mois, afin de permettre une assimilation harmonieuse du dosage par le vin
Villages
Ambonnay, Avize, Aÿ, Bar sur Aube, Bouzy, Chavot, Courmas, Cormicy, Cumières, Le Mesnil-sur-Oger, Noé-les-Mallets, Passy-sur-Marne, Vertus, Villers- Marmery, Ville-sur-Arce, Vinay...
Dosage
6 g/l
Température de service
8° C - 10° C

Founded in Aÿ in 1584 by Pierre Gosset, Champagne Gosset is the oldest wine house in Champagne. For 17 generations Gosset was family owned, but in 1993 it was sold to the Cointreau family from Charente, owners of Frappin Cognac. Their flagship Grande Reserve Brut is sourced from Aÿ, Bouzy, Ambonnay, Le Mesnil-sur-Oger (all GC's) and Villers-Marmery (1er Cru) and blends 45/45/10 Chardonnay / Pinot Noir / Pinot Meunier, with approximately 15% reserve wines. The current bottle in market was based on 2018, and was disgorged in January 2022 with 8 g/L. As is the
house style, this was fermented in stainless, with no MLF. The treatment keeps this Classic NV Brut fresh and linear, with red and green apple, light toast wrapping around a lemony core, all braced with bright acidity. I tried this in a sizeable lineup of Grands Marques NV Brut earlier this year, and this won charmed with its modernity and freshness. (Treve Ring).(winesearcher)
Élégante rondeur et fraîcheur en font un Champagne qui séduira le plus grand monde. Son ossature subtile et racée est l’expression des vins de la Maison Gosset.

Assemblage à majorité de Pinots qui apportent un fruité tout en finesse, rafraîchi par des Chardonnays pour une finale élégante et minérale.

Mise en bouteille à la fin du printemps suivant les vendanges. Vieillissement en caves de minimum 4 ans. Dosage ajusté avec précision pour maintenir l’équilibre entre fraîcheur, fruité et vinosité sans masquer le caractère du vin et sa pureté.

2. Champagne Gosset Grand Blanc de Blancs Brut
Chardonnay 100%
Gosset, Aÿ
12%Vol - Hardies, Mol, 66,50 euro

Oog: kristalhelder, intens, iets lichter dan de vorige, fijne belletjes voor wie belletjes had.
Neus: intens, appelen (verse en van ‘t schelft), wat abrikoos, wat hout, broodkorst en biscuit, mineralen, finessrijk en weelderig.
Mond: finesse en evenwicht, wat grapefruitbitter in de staart, goede lengte.

Dosage
6 g/l
Température de service
8° C - 10° C
Bright, light gold. Endearing nose showing intense fruitiness that is faintly exotic with suggestions of pineapple. Tense attack on the palate. Distinctive aromas with a fresh feel and a tangy, persistent finish. A gorgeous Blanc de Blancs.(winesearcher)

3. Champagne Gosset Grande Millésime 2015 Brut

Pinot Noir 59%, Chardonnay 41%
Gosset, Aÿ
12%Vol - Hardies, Mol, 73,5 euro

Oog: kristalhelder, intens, bleekgeel met een veegje groen, bij sommigen weinig bellen.
Neus: intens tot diep, iets floraal, abrikoos, gemengd fruit, beetje hout, mineralen, rijke neus met finesse.
Mond: heel evenwichtig, harmonieus en rond, wat zoeter in de afdronk, goede lengte.



Dosage
4 g/l
Température de service
8° C - 10° C

Deze champagne is een assemblage uit 56% chardonnay en 44% pinot noir uit grand- en premier cru wijngaarden. In de jaren tachtig was het een assemblage van 60% pinot noir en 40% chardonnay.

Very nice nose of fresh sliced apples, apricot and membrillo with a bit of toasty brioche and some sea coast freshness. This is rich and round on the palate with a lot of weight. Red apples and apricots with a bit of oyster shell minerallity on the finish. This could use a few more years to gain additional complexity. Drink 2028-2032 93(Cellartracker)

4. Champagne Voirin-Jumel Brut Zero
Grand Cru
Chardonnay 100%
Dosage 0g/l
Voirin-Jumel, Cramant
12% Vol - Colruyt Klassewijnen 34 euro

Oog: kristalhelder, vol tot intens, bleekgeel, fijne belletjes.
Neus: intens, vers fruit en oogstappel, gebak, deeg, rijp en rijk. Klassieke champagneneus met belegen en vers bij elkaar.
Mond: zeer evenwichtig, harmonieus, ook in de mond een klassieke champagne.
Vreemd genoeg wordt het “brut zero”-aspect helemaal niet opgemerkt, iedereen volgt de klassieke assemblage van de non-vintage.


Very bright with saline and lemon flavors. Maybe some citrus. Easy and fresh. Not really at the same level as the wines we were drinking earlier in the trip but this is an easy wine and to me I thought good party wine when perhaps the group is not so wine focused. Base of 2020 with a blend of some 2019 and 2018 (in 2023).
(Cellartracker)

5. Champagne Voirin-Jumel "Blanc de Noirs" Premier Cru Brut

Pinot Noir 100%
Dosage 7g/l
Voirin-Jumel, Cramant
12% Vol - Colruyt Klassewijnen 27 euro

Oog: helder en vol, fijne bellen, een zweem roze in het bleekgoud
Neus: vol tot intens, bij aanvang een beetje “huiske” ofte “putteke”,wat Belga Filter en struikgewas, heel summier fruit.
Mond: heel evenwichtig, met een bittertje op het einde, goede lengte.

De zweem roze, het “putteke” en het bittertje in de finish die deze keer niet aan grapefruit deed denken, verraadde deze wijn als 100% pinot noir.

.Light yellow colour with a reddish hue and a youthful nose showing red apples and minerals in a nice and pleasant way. Smoothing red apples acidity on the refreshing palate and showing a lovely minerals driven salinity on the delicious finish.
(Probably best with 2-6 years extra cellaring)
(Cellartracker)

6. Champagne Voirin-Jumel "Blanc de Blancs" Grand Cru Brut
Chardonnay 100%
Dosage 5g/l
Voirin-Jumel, Cramant
12% Vol - Colruyt Klassewijnen 29,86 euro

Oog: kristalhelder, vol tot intens, bleekgeel met gouden glans, bij mij deze keer weinig bubbles, in tegenstelling tot bij sommige anderen.
Neus: intens, bij aanvang een beetje putteke, fris fruitig, appel, citrus, abrikoos resp. perzik. Finesserijk en klassiek.
Mond: fijn evenwicht, wat vers brood in de nasmaak, goede lengte.
Een klassieke champagne.
Voor velen ging de voorkeur naar deze champagne. Valt mee, het is al enkele jaren onze persoonlijke huis-tuin-en-keukenchampagne.


Light yellow colour and with a very accessible nose showing citrus, baked bread and minerals in a nice and pleasant way. Smoothing citrus acidity on the youthful palate showing lots of fruitful green apples together with a hint of tropical fruit, before a very pleasant grapefruit bittersweet finish takes over.
(Best with 2-6 years extra cellaring)
(cellartracker)

Het opzet was deze keer: 1.herken je een huisstijl bij champagnehuizen?
Eigenlijk gold dat enkel voor de eerste twee Gossets. Al was er toen nog wat animo rond de vraag “is dit wel champagne?” Onterecht word ik er wel vaker van verdacht dat ik de boel wil oplichten.
Er was vooral verschil op basis van het type wijn. De vintage Gosset was heel anders dan de twee vorige en duidelijk ook de beste van de drie.
Hetzelfde deed zich voor met de Voirin-Jumets: de kwaliteits was prima, de blanc de noirs was helemaal anders dan de twee blanc de blancs, de brut zero was eigenlijk heel klassiek en de grand cru was de beste.
2. Moet champagne de bank breken? Duidelijk niet; Gosset is niet het duurste huis, maar de beste kost toch bijna 80 euro. Bijna drie keer zoveel als de derde “supermarktchampagne”, die voor de meesten de beste was.
3. champagne of andere schuimwijn? Uit eerdere schuimwijnavonden bleek telkens dat,als er een champagne tussen de cava’s of andere stak, die meestal toch de voorkeur kreeg. Pol Roger, Taittinger... Sommige betere cava’s zijn uitstekend maar we moeten toch afrekenen met een soort aquiered taste, die in de richting van de drie klassieke druiven sturen.


0. Taylor’s Quinta de Vargellas Vintage Port 1991

Bottled in 1993
Taylor, Flatgate & Yeatman, Vila Nova de Gaia
19,86%Vol - Jordaens 37,60 euro (handel ca 85 à 130 euro)

Om voor de hand liggende redenen kwam de nulwijn deze keer laatst. Deze werd als vanzelfsprekend begeleid door een stukje Stilton en een gedroogde abrikoos. Alleen G. kreeg enkel wat meer abrikozen, omwille van zijn onoverwinnelijke afkeer van kaas.
Nota’s hebben noch Mady, noch ik gemaakt, we herinneren ons een prachtige rijpe vintage port van één van de mooiste percelen in de Dourovallei. Rijp fruit, kruiden, rozijnen, etc. Gelukkig heb ik nog twee flessen want de drinking window hieronder hoeft niet aan te zetten tot reppen.

“Diep rood, met een smalle steenrode rand. Rijk, rijp, zwartebessenconfituur, elegante florale en kruidige toetsen. Rond en vol in de mond met stevige tannine en goed volume. Eindigend op pruim en kers.
Drinking window: 1995-2025

Very dark colour, opaque core, delicate bright rim. On the nose attractive minerality, inviting fresh wild berry confit, tobacco nuances, an intense bouquet. Elegant, black berry fruit, subtle nuances of iodine, fine tannins that have already rounded out well, it has a powerful finish with a pleasant savouriness on the finish. (Falstaff)

Meer dan honderd druivensoorten (castas) zijn toegelaten in de portproductie, maar slechts vijf worden algemeen gebruikt (Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa, en Touriga Nacional, waarbij deze laatste de voornaamste is)

De druiven voor porto komen bij wet uit de Dourostreek, De geproduceerde wijn wordt versterkt door toevoeging van een neutrale druivenlikeur, de aguardente, die de gisting stopt en restsuiker oplevert, waarbij het alcoholgehalte een boost krijgt.


De winter van 1990-91 was overwegend droog tot begin januari, toen er zware regenval was tot in maart. Ook april was nat en de bloei begon in mei, toen was het warm en droog.

De zomer was heet en droog, de bloemzetting was excellent wat resulteerde in overvloedig fruit aan de wijnranken. Warme dagen en koele nachten verzekerden lange fermentatie met uitstekende kleurextractie. Suikergehalte was boven normaal en steeg inderdaad in de loop van het wijnjaar.

Regen viel er op 29 september, maar door de droogte van de grond, kwam het water niet in het wortelsysteem terecht, waardoor er geen kleurverdunning optrad. De oogst kon worden verdergezet op 30 september in voorbeeldige omstandigheden.
1991 was een verdeeld declaratiejaar. Taylor's besloot om hun klassieke vintage port niet te declareren.

The greatest Vargellas ever made. Wonderful life ahead of it. Score 95/100 (Suckling).


Ga naar locatie: