Bewaren Champagne
|
04-01-2025, 09:42 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Bewaren Champagne
Ik heb verscheidene flessen Champagne, maar heb de laatste tijd was plaatsgebrek in mijn klimaatkasten en kelder. Nu zou het helpen als ik een aantal flessen Champagne rechtop zou kunnen plaatsen (verticaal dus).
Op internet lees ik hier verschillende gedachten over. Maar ben ik benieuwd naar jullie ideeën hierbij. Hoe slaan jullie de champagne op? |
|||
04-01-2025, 10:09 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(04-01-2025 09:42 PM)BramC schreef: Ik heb verscheidene flessen Champagne, maar heb de laatste tijd was plaatsgebrek in mijn klimaatkasten en kelder. Nu zou het helpen als ik een aantal flessen Champagne rechtop zou kunnen plaatsen (verticaal dus). Liggend, maar zie niet in waarom rechtstaand niet zou kunnen. Naar het schijnt zorgt de druk in de fles ervoor dat de kurk vochtig genoeg blijft. Zou mij geen zorgen maken. |
|||
05-01-2025, 12:16 AM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(04-01-2025 09:42 PM)BramC schreef: Ik heb verscheidene flessen Champagne, maar heb de laatste tijd was plaatsgebrek in mijn klimaatkasten en kelder. Nu zou het helpen als ik een aantal flessen Champagne rechtop zou kunnen plaatsen (verticaal dus). Hoe lang ben je van plan ze te laten liggen? Als dat geen jaren is, zal daar niets mee gebeuren. Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
05-01-2025, 11:21 AM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(05-01-2025 12:16 AM)Olivier schreef:(04-01-2025 09:42 PM)BramC schreef: Ik heb verscheidene flessen Champagne, maar heb de laatste tijd was plaatsgebrek in mijn klimaatkasten en kelder. Nu zou het helpen als ik een aantal flessen Champagne rechtop zou kunnen plaatsen (verticaal dus). Sommige Champagnes hebben zelfs tijd op fles nodig om te harmoniseren. Dat varieert van enkele maanden tot meer dan 10 - 15 jaar voor de grootste Millésimé Champagnes. Er is geen enkel probleem met het rechtop bewaren van Champagne of stille wijn, integendeel zelfs. Volgens een studie van Amorim, 's werelds grootste producent van kurk, die over 20 jaar liep, zou de kurk en dus ook de wijn zelfs beter bewaren in een rechtopstaande fles. De kurk droogt niet uit, deels dankzij de capsule, maar vooral doordat onder de kurk het vochtgehalte op 100% blijft. En de kurk komt niet rechtstreeks in aanraking met (de zuren in) de wijn Ik heb die studie ooit gezien, maar vind ze helaas nergens meer terug... WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
05-01-2025, 11:32 AM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(05-01-2025 11:21 AM)wvd schreef:Interessant. Bewaar jij al je wijnen rechtop? Is hier trouwens ergens een topic met foto's van iedereen hun wijnkelders?(05-01-2025 12:16 AM)Olivier schreef:(04-01-2025 09:42 PM)BramC schreef: Ik heb verscheidene flessen Champagne, maar heb de laatste tijd was plaatsgebrek in mijn klimaatkasten en kelder. Nu zou het helpen als ik een aantal flessen Champagne rechtop zou kunnen plaatsen (verticaal dus). |
|||
05-01-2025, 11:51 AM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
Citaat: Is hier trouwens ergens een topic met foto's van iedereen hun wijnkelders? Hier alleszins een discussie en ook wel enkele foto’s : http://www.vinejo.freebb.be/thread-49.html Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
05-01-2025, 12:25 PM
Bericht: #7
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
Thanks! Leuk om eens wat Belgische (en Nederlandse) kelders te zien!
Vaak een pak minder gepolijst (maar daarom niet minder!) dan de Amerikaanse equivalenten die online te bewonderen zijn. Excuses voor de off-topic. |
|||
05-01-2025, 12:27 PM
Bericht: #8
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(05-01-2025 11:32 AM)WhyAlwaysMe schreef:(05-01-2025 11:21 AM)wvd schreef:Interessant. Bewaar jij al je wijnen rechtop? Is hier trouwens ergens een topic met foto's van iedereen hun wijnkelders?(05-01-2025 12:16 AM)Olivier schreef:(04-01-2025 09:42 PM)BramC schreef: Ik heb verscheidene flessen Champagne, maar heb de laatste tijd was plaatsgebrek in mijn klimaatkasten en kelder. Nu zou het helpen als ik een aantal flessen Champagne rechtop zou kunnen plaatsen (verticaal dus). Ik heb dat inderdaad geprobeerd en dan onmiddellijk ondervonden waarom we ze neerleggen: rechtop nemen veel meer plaats in, probeer maar! WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
05-01-2025, 12:58 PM
Bericht: #9
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
Volgens mij maakt het niet uit of je champagneflessen plat legt of rechtop zet. Alleen ben ik het er niet mee eens dat je champagne erg lang bewaart. Ook de toppers niet. Champagne heeft al een heel procedé achter de rug, alvorens hij op de markt komt, meestal is dat voldoende. Je riskeert alleen belletjes te verliezen en dan krijg je een soort fletse chardonnay in de plaats. Er zijn natuurlijk voor alles liefhebbers.
Bij stille wijnen hangt veel af van de kwaliteit van de kurk. Ik zou ze voor alle zekerheid toch maar plat leggen. Ik heb al behoorlijk wat kurkdroge (sic) kurken tegen gekomen. Bij lange bewaring speelt dat een rol. Zet je een oude fles te lang recht en de kurk is wat gekrompen, dan valt de kurk in de fles en is de wijn om zeep. Een fles Cheval Blanc van 1966 in de gootsteen gieten is niet meteen groot amusement. |
|||
05-01-2025, 01:11 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-01-2025 om 01:12 PM door wvd.)
Bericht: #10
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(05-01-2025 12:58 PM)Rik Martens schreef: Volgens mij maakt het niet uit of je champagneflessen plat legt of rechtop zet. Alleen ben ik het er niet mee eens dat je champagne erg lang bewaart. Ook de toppers niet. Champagne heeft al een heel procedé achter de rug, alvorens hij op de markt komt, meestal is dat voldoende. Je riskeert alleen belletjes te verliezen en dan krijg je een soort fletse chardonnay in de plaats. Er zijn natuurlijk voor alles liefhebbers. Tja, als 's werelds grootste kurk producent het zegt, zal er wel iets van zijn denk ik zo.... Maar je hebt denk ik wel gelijk dat je een echt oude fles best niet plots rechtop gaat zetten. Maar die uitgedroogde kurk heb ik ook al meegemaakt in flessen die altijd al lagen, dus eerder invloed van de zuren...? Wat betreft oudere Champagne, deel ik grotendeels je mening: ik koop dat ook niet om te wachten tot het meer op een Chablis lijkt.... Maar ja, iedereen heeft gelijk waar het zijn eigen smaak betreft. Anderzijds, ik heb ooit een verticale mogen meemaken van S de Salon en zelfs de oudste die we toen proefden, toch wijnen van ruim dertig jaar, waren nog steeds absoluut top en ik denk niet dat ik ooit nog Champagne van dat niveau heb mogen drinken. De man zei toen ook dat je er de eerste 10 - 15 jaar best niet aan begon. Zelf nog een paar flessen liggen van 2011, 2012, 2014 en die zijn nog heel, heel goed en zelfs beter dan toen ik ze net binnen haalde. En de beste Brut Premier van Roederer die ik ooit proefde kwam uit een magnum waar de wijn ruim 5 centimeter onder de kurk stond. Had wat verlies aan CO2, maar maakte dat ruimschoots goed in diepte, romigheid, en volume, dus ja.... WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
05-01-2025, 03:02 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-01-2025 om 06:48 PM door Biff.)
Bericht: #11
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
Hier ooit de Grand Siécle n° 24 van Laurent Perrier gekocht om te toosten wanneer ons huis was afbetaald.
De laatste afbetaling was in mei 2021 en de fles ligt er nog Mn vrouw was ondertussen gestopt met drinken en ik heb het juiste gezelschap nog niet gevonden om samen mee te degusteren.... Onlangs kwam er voor mn 49e verjaardag een Cristal Roederer van 2015 bij. Anders enkele flessen Vranken en Duval Leroy Brut liggen. Liggen allemaal horizontaal, in onze gang, aan een 18° Live your life to the fullest, because it only happens once... |
|||
05-01-2025, 03:29 PM
Bericht: #12
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(05-01-2025 03:02 PM)Biff schreef: Hier ooit de Grand Siécle n° 24 van Laurent Perrier gekocht om te toosten wanneer ons huis was afbetaald.Ik ben dit jaar tijdens een grote champagne-tasting tot de realisatie gekomen dat ik 1 van die personen ben die champagnes graag met wat leeftijd drink, zelfs de meeste NVs heb ik het liefst met enkele jaren op de teller. Mijn 2 lievelingschampagnes uit die tasting kwamen respectievelijk uit 2002 en 2003. Ik had voordien nog nooit 'oude' champagnes gedronken, en dit was echt wel een eye-opener. Zowel die Grand Siècle als die Cristal zullen gerust nog jaren/decennia meegaan, dus geen haast. Vranken koop ik niet (heb dat te vaak bij mijn moeder moeten drinken wanneer ze voor de feestdagen altijd die 1 kopen, 1 gratis promoties kocht in de Delhaize), maar Duval-Leroy vind ik echt veel kwaliteit voor de prijs die je betaalt en heb ik wel wat van liggen (o.a. ook hun Blanc de Blancs en Fleur de Champagne - maar die heb ik alebei nog niet geproefd). |
|||
05-01-2025, 05:50 PM
Bericht: #13
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
De enige reactie die hier echt steek houdt is volgens mij die van Rik Martens. Als je champagne echt wil bewaren dan moeten die flessen horizontaal liggen. En onder bewaren wil ik zeggen "langer dan enkel maanden"!
Kijk, ik ga ongeveer 30 jaar op zeer regelmatige basis naar de Champagne. Ik ben bij veel wijnbouwers geweest en ik heb daar dikwijls over gepraat. Over het algemeen kreeg ik dezelfde raadgeving over het bewaren van champagne. Als je geen goede kelder hebt dan laat je je flessen gewoon in hun karton liggen. Probeer je kartons te stockeren in een ruimte met zo weinig mogelijk seizoensgebonden temperatuur verschil. MAAR, en daar wordt hier nauwelijks belang aan gehecht: Champagne is ZEER gevoelig aan LICHT. Je moet de proef op de som maar eens nemen door eens een testje te doen met twee dezelfde flessen te proeven. Eén die drie maanden in een keuken rechtop gestaan heeft, gewoon in het licht. De andere komt uit een frisse kelder en heeft daar dezelfde tijd doorgebracht. Probeer maar, je gaat het merken! Een bevriend champagnebouwer is gestopt met zijn Rosé champagnes in doorzichtige flessen te bottelen omdat hij te veel klachten kreeg over de bewaarkwaliteit. Men noemt dat probleem daar "Goût de Lumière"! Het is niet 100% hetzelfde maar de smaak komt wat oxidatief over. Hij bottelt zijn rosé nu in zeer donkergroene flessen. Misschien niet zo mooi, minder opvallend, maar wel veel efficiënter. En dan die theorie dat rechtop staan geen invloed zou hebben of zelfs beter zou zijn, daar geloof ik helemaal niet in. De slechtste champagnes die ik proef hebben bijna allemaal rechtop gestaan. En meestal komen ze uit een warenhuis of een niet renderende wijnzaak waar ze lange tijd doorbrengen (dikwijls nog met een krachtige spot erop) zonder aangeraakt te worden. Ik begrijp dus niet waarom champagne rechtop moet staan. Er is misschien geen studie over gemaakt maar laat ze gewoon in hun karton. Dat is het simpelste en het beste. Ga gewoon naar een goede wijnbouwer en vraag het na, ik denk dat je meestal dit antwoord gaat krijgen. Je n'ai pas de cave pour conserver mon champagne, comment faire? Ce n'est pas un souci, le principal est de conserver le Champagne dans une pièce qui n'a pas de fortes variations de température. Le mieux est également dans ce cas de laisser les bouteilles de Champagne dans leur carton d'origine. Elles sont ainsi stockées horizontalement et à l'abri de la lumière. Si la pièce de stockage est chaude, le Champagne vieillira plus rapidement. Cela ne jouera pas trop sur les aromes si vous le dégustez dans quelques semaines mais nous ne le conseillons pas pour une garde prolongée. Conserver une bouteille de Champagne au réfrigérateur trop longtemps n'est pas conseillé non plus car cela va casser les aromes. Enfin la pire façon de conserver une bouteille de champagne: debout sur votre plan de travail dans la cuisine ou dans le salon. Vos amis seront peut être impressionnés mais pas lorsqu'ils dégusteront la bouteille. Combien de temps peut-on conserver une bouteille de Champagne? Je souhaiterai ouvrir une bouteille de notre mariage pour l'anniversaire de nos 20 ans. Le Champagne sera-t-il encore bon? Vous avez conservé une bouteille de Champagne de votre mariage ou de la naissance de votre enfant et vous souhaitez la boire pour votre anniversaire de mariage ou ses 18 ans? Vous avez retrouvé une bouteille au fond de votre cave? Est-ce que vous pouvez toujours boire une bouteille de Champagne de plus de 10 ans? Stockée dans de bonnes conditions, vous pouvez conserver une bouteille de Champagne 3 à 5 ans et de 7 à 9 ans pour un millésime ou une cuvée spéciale. Pendant ce temps, votre Champagne est à son meilleur potentiel et conservera tous ses aromes, sa fraicheur et ses bulles. Au delà vous pouvez toujours le déguster ( ce serait dommage de ne pas essayer et vous pouvez avoir de très belles surprises!) mais le bouchon de Champagne en liège va peu à peu se rétrécir et l'oxygène rentrer dans la bouteille. Le Champagne va donc peu à peu se madériser, perdre de sa fraicheur et ses aromes initiaux et avoir moins de bulles. Vous ne serez pas malade en le buvant, le gout sera juste totalement différent que lors de l'achat de votre bouteille de Champagne. [/font][/font] |
|||
05-01-2025, 06:54 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-01-2025 om 06:57 PM door Biff.)
Bericht: #14
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(05-01-2025 03:29 PM)WhyAlwaysMe schreef: Vranken koop ik niet (heb dat te vaak bij mijn moeder moeten drinken wanneer ze voor de feestdagen altijd die 1 kopen, 1 gratis promoties kocht in de Delhaize)Das dan ook de reden dat ik er liggen heb, de 1+1 actie in Delhaize. Als er al es vrienden langskomen en ze hebben zin in een glas champagne, dan gaat deze open... (05-01-2025 05:50 PM)FRANCISPICCART schreef: Champagne is ZEER gevoelig aan LICHT. Je moet de proef op de som maar eens nemen door eens een testje te doen met twee dezelfde flessen te proeven. Eén die drie maanden in een keuken rechtop gestaan heeft, gewoon in het licht. De andere komt uit een frisse kelder en heeft daar dezelfde tijd doorgebracht. Probeer maar, je gaat het merken!Vandaar dat de 'grotere' merken in een karton per stuk zitten en de Cristal Roederer omwikkeld is met een oranje folie, uv licht tegenhouden! Live your life to the fullest, because it only happens once... |
|||
05-01-2025, 08:05 PM
Bericht: #15
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
Citaat: Hier ooit de Grand Siécle n° 24 van Laurent Perrier gekocht om te toosten wanneer ons huis was afbetaald. Toch niet te lang mee wachten, Biff. Ik heb ooit eens Champagne meer dan twee jaar laten liggen in een niet gekoelde berging en die kwam wat gekarameliseerd over. In mijn ervaring is schuimwijn één van de meest gevoelige types wijn aan te hoge bewaartemperatuur. Dus als jouw Grand Siècle niet koel ligt, zou ik die snel opdrinken. Als ik je daarmee een excuus gegeven heb, graag gedaan Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
05-01-2025, 10:52 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-01-2025 om 11:13 PM door BramC.)
Bericht: #16
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(05-01-2025 12:16 AM)Olivier schreef:(04-01-2025 09:42 PM)BramC schreef: Ik heb verscheidene flessen Champagne, maar heb de laatste tijd was plaatsgebrek in mijn klimaatkasten en kelder. Nu zou het helpen als ik een aantal flessen Champagne rechtop zou kunnen plaatsen (verticaal dus). De bedoeling is enkele maanden tot enkele jaren, dus niet perse voor korte duur. (05-01-2025 11:21 AM)wvd schreef:(05-01-2025 12:16 AM)Olivier schreef:(04-01-2025 09:42 PM)BramC schreef: Ik heb verscheidene flessen Champagne, maar heb de laatste tijd was plaatsgebrek in mijn klimaatkasten en kelder. Nu zou het helpen als ik een aantal flessen Champagne rechtop zou kunnen plaatsen (verticaal dus). Dit heb ik dus ook wel eens ergens gelezen, maar ik lees tegelijkertijd ook tegenovergestelde bewering. Echt wetenschappelijk onderzoek ernaar heb ik nog niet gezien. (05-01-2025 12:27 PM)wvd schreef:(05-01-2025 11:32 AM)WhyAlwaysMe schreef:(05-01-2025 11:21 AM)wvd schreef:Interessant. Bewaar jij al je wijnen rechtop? Is hier trouwens ergens een topic met foto's van iedereen hun wijnkelders?(05-01-2025 12:16 AM)Olivier schreef:(04-01-2025 09:42 PM)BramC schreef: Ik heb verscheidene flessen Champagne, maar heb de laatste tijd was plaatsgebrek in mijn klimaatkasten en kelder. Nu zou het helpen als ik een aantal flessen Champagne rechtop zou kunnen plaatsen (verticaal dus). Is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe de ruimte/kelder is ingericht, maar over het algemeen ben ik het met jou eens. Echter bij mij is voor een bepaald deel rechtopstaand praktischer. (05-01-2025 12:58 PM)Rik Martens schreef: Volgens mij maakt het niet uit of je champagneflessen plat legt of rechtop zet. Alleen ben ik het er niet mee eens dat je champagne erg lang bewaart. Ook de toppers niet. Champagne heeft al een heel procedé achter de rug, alvorens hij op de markt komt, meestal is dat voldoende. Je riskeert alleen belletjes te verliezen en dan krijg je een soort fletse chardonnay in de plaats. Er zijn natuurlijk voor alles liefhebbers. Hier deel ik jouw mening niet in, want op de fles (door) gerijpte kan echt prachtig zijn. Dus in mijn ogen niet perse noodzakelijk om de fles binnen enkele maanden tot 1 jaar op te drinken. (05-01-2025 05:50 PM)FRANCISPICCART schreef: De enige reactie die hier echt steek houdt is volgens mij die van Rik Martens. Als je champagne echt wil bewaren dan moeten die flessen horizontaal liggen. En onder bewaren wil ik zeggen "langer dan enkel maanden"! Voor wat betreft het licht begrijp ik exact wat je zegt en ik was ook het meest benieuw naar jouw reactie, gezien de ervaring die jij hebt met champagne. Ook deel ik met jou dat temperatuur op een goed en gelijk niveau houden van groot belang is. Hier gaat het fout volgens mij bij de supermarkten, wijnwinkels en andere zaken die champagne verkopen die lang staat/ligt. Mijn Frans is zeer beperkt, dus voor wat betreft jouw antwoord volgens de wijnbouwer, moet ik nog even de vertaalsite gebruiken. |
|||
06-01-2025, 12:12 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-01-2025 om 12:29 PM door wvd.)
Bericht: #17
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
LICHT is zeker en vast de grootste boosdoener om je Champagnes en ook andere (witte) wijnen om zeep te helpen. Bij mij liggen ze in een kelder waar nooit rechtstreeks licht op de flessen valt en de Champagnes liggen dan meestal nog in of onder karton om die reden.
Hier is zeker wel iemand die beter kan zoeken dan ik en die op zoek wil gaan naar dat artikel over die studie van Amorim? Ik zou dat ook graag eens terug lezen want details weet ik ook niet meer, maar het was toch een zeer uitgebreide studie. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
06-01-2025, 09:02 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-01-2025 om 10:09 AM door Rooie.)
Bericht: #18
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(06-01-2025 12:12 AM)wvd schreef: Hier is zeker wel iemand die beter kan zoeken dan ik en die op zoek wil gaan naar dat artikel over doe studie van Amorim? Ik zou dat ook graag eens terug lezen want details weet ik ook niet meer, maar het was toch een zeer uitgebreide studie. Hier gaat t wel ergens tussen staan. De man werkt voor Amorim en is blijkbaar de specialist ter zake. https://www.researchgate.net/scientific-...2163779026 Edit Na nog wat zoeken denk ik dat Cabral naar deze man terug grijpt. In oktober 2005 maakt hij melding van onderzoek naar staand en.liggend bewaren van droge witte. https://www.researchgate.net/profile/Geo...oumounis-3 https://www.researchgate.net/profile/Geo...oumounis-3 Goede wijn behoeft geen krans, enkel een groot vol glas met glans. |
|||
06-01-2025, 09:48 AM
Bericht: #19
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
Ja, licht. Het leek me voor de hand te liggen.
Wat die bewaartijd van champagne betreft is er natuurlijk ook het belangrijke element van persoonlijke smaak. Er zijn zelfs mensen die een zilveren staafje in hun glas steken om de belletjes te laten verdwijnen. Begrijpe wie kan. In elk geval wordt langzamerhand de oorspronkelijke frisheid vervangen door andere aroma's en smaken en daar zijn liefhebbers van, maar ik behoor daar dus niet bij, ook niet voor de meeste stille wijnen. Het heeft er misschien ook mee te maken dat ik de afgelopen bijna halve eeuw al teveel versleten miserie geproefd heb. Ieder zijn meug. |
|||
06-01-2025, 10:42 AM
Bericht: #20
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
Licht is inderdaad nog meer dan in andere gebieden toch wel een groot ding in de Champagne. Veel producenten hebben de flessen die ze zelf langer in huis houden en die consumenten vaak ook wat langer bewaren in zeer donkere flessen, vaak ook nog iets dikker glas. De rosé vaak ook. Je komt het al vaker tegen, het is dus wel een actueel onderwerp denk ik.
Moet je champagne überhaupt bewaren? Het ligt er een beetje aan wat je koopt vind ik. De echt grote huizen brengen de basis cuvee vaak op de markt die compleet ready to drink is. Die wordt m.i. niet echt beter en dat is ook niet de bedoeling aangezien het meeste verkocht wordt via grotere retail kanalen en ook voor directe consumptie. De hogere wijnen worden vaak toch wel beter van enkele jaren flesrust vind ik. Veel complexer en completer, zonder direct aan frisheid in te boeten, dat gebeurd pas later en daar moet je inderdaad van houden. Van de kleinere producenten is mijn ervaring toch wat anders. Vanaf de basischampagne tot alle andere dingen die ze maken, laat ze maar 2 jaar of langer liggen en het bloeit fantastisch open. Misschien persoonlijke smaak maar ik denk dat dat later pas mee gaat spelen, na die enkele jaren. En natuurlijk is het niet overal zo, en soms proef je champagnes die net klaar gemaakt zijn voor verkoop en dat je meteen denkt, hoe lang ligt deze al? Hij lijkt wel over the hill. Maar gemiddeld genomen worden ze toch beter met wat flesrijping vind ik. Dan staand of liggend, dat lijkt me ook geen discussie voor champagne. Nergens wordt wijn staand bewaard zo ver ik weet. Kan het echt kwaad? Het eerste jaar vast niet zolang het koel en donker is. Champagne ligt ook hier altijd in zijn karton te wachten tot hij mag schitteren in het glas. Met rode wijn ben ik wel eens wat makkelijker maar met mousserend, wit en rosé wijnen zorg ik toch wel voor geen licht en horizontaal. Laatst vond ik een karton rosé champagne, die heb ik +- 10 jaar geleden gekocht, kan nog wel langer zijn. Hij lag achter wat bordeaux wijn in mijn opslag. Wel koel en donker bewaard en zonder gekke temp schommelingen. In de originele doos, donkere fles. Daar was echt niets mis mee, prachtige wijn. Kurk nog perfect, helder mooi roze, mooie belletjes, goede zuren, rood fruit. Niks vermoeiends aan ofzo, maar wel een stuk meer 'open' dan de nieuwe lichting. En dan ook als lekkerder ervaren, waar het uiteindelijk om gaat. Het was geen grote naam ofzo, gewoon goede champ van een klein bedrijfje uit Verzenay. Kleinschalige importeur van voornamelijk Franse wijn. Houdt van klassieke wijnen |
|||
06-01-2025, 12:46 PM
Bericht: #21
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(06-01-2025 10:42 AM)Sur la Table schreef: Licht is inderdaad nog meer dan in andere gebieden toch wel een groot ding in de Champagne. Veel producenten hebben de flessen die ze zelf langer in huis houden en die consumenten vaak ook wat langer bewaren in zeer donkere flessen, vaak ook nog iets dikker glas. De rosé vaak ook. Je komt het al vaker tegen, het is dus wel een actueel onderwerp denk ik. Mooi verhaal! De conclusie van dit debat is dus dat er, zoals meestal, geen eenduidig antwoord is. - De basis Champagnes van de meeste grote huizen zijn klaar als ze op de markt komen, maar toch worden ze voor sommige liefhebbers wat beter met een paar jaar fles en blijven daarna dikwijls nog op niveau. Andere gaan gestaag achteruit en verliezen hun bubbels. - Champagnes van vele "nieuwe" producenten zijn meestal gebaat met wat jaren fles, soms wel meer dan 10 - De grote Champagnes van de beste huizen kunnen lang tot zeer lang bewaard worden. Op de langere termijn hangt het uiteraard geheel af van de verwachting van de consument: heb je er het verlies aan druk voor over om wat meer diepte en nuance en tonen van "oudere" wijn te krijgen? Zelf zijn we ook eerder voor wijnen met redelijke frisheid en laten onze Champagnes (en andere schuimwijnen) liefst niet te lang liggen. Ook blends met (te) oude "reserve" wijnen zijn minder ons ding als er oxidatieve aroma's aan te pas komen. Dat geschreven zijnde, we dronken een jaar of 2 geleden een Cristal Roederer, (2006 of 2008?) en die was niet slecht, maar duidelijk nog veel te jong en een zowat dertig jaar oude S de Salon was 1 van de mooiste Champagnes die al over mijn lippen kwam. - De meeste Champagnes WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
06-01-2025, 02:23 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-01-2025 om 03:06 PM door BramC.)
Bericht: #22
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(06-01-2025 09:48 AM)Rik Martens schreef: Ja, licht. Het leek me voor de hand te liggen. Het is zeker een kwestie van smaak. Het is echter (in mijn optiek) ook niet zo dat met een paar jaar gelijk de belletjes verdwenen zijn. Al verschillende keren een botteling van 5-10 jaar oud gehad, waarbij de belletjes meer dan aanwezig waren. (06-01-2025 10:42 AM)Sur la Table schreef: Licht is inderdaad nog meer dan in andere gebieden toch wel een groot ding in de Champagne. Veel producenten hebben de flessen die ze zelf langer in huis houden en die consumenten vaak ook wat langer bewaren in zeer donkere flessen, vaak ook nog iets dikker glas. De rosé vaak ook. Je komt het al vaker tegen, het is dus wel een actueel onderwerp denk ik. De gedachten van het rechtop bewaren, was bij mij meer ontstaan vanuit de gedachten dat het om een andersoortige kurk gaat. Ik dacht dat deze niet perse vochtig moest blijven, waardoor ze ook konden staan. Op dit moment ligt alles trouwens nog. (06-01-2025 12:46 PM)wvd schreef:(06-01-2025 10:42 AM)Sur la Table schreef: Licht is inderdaad nog meer dan in andere gebieden toch wel een groot ding in de Champagne. Veel producenten hebben de flessen die ze zelf langer in huis houden en die consumenten vaak ook wat langer bewaren in zeer donkere flessen, vaak ook nog iets dikker glas. De rosé vaak ook. Je komt het al vaker tegen, het is dus wel een actueel onderwerp denk ik. Een duidelijke conclusie, welke overeenkomt met wat ik ook eerder gelezen heb. Er lijkt inderdaad geen eenduidig antwoord te zijn voor deze vraag. |
|||
07-01-2025, 10:32 AM
Bericht: #23
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
Voor de volledigheid toch nog opmerken dat men moet oppassen met de vergelijking tussen appelen en citroenen. Wanneer het gaat om de betere vintage champagnes dan kunnen we samen vaststellen dat de exemplaren die momenteel op de Belgische markt te koop zijn uit millésimes van tien tot twintig jaar geleden stammen. Hoewel een paar jaar extra kelder natuurlijk geen kwaad kan, hebben deze schuimwijnen bij vertrek al een gezegende leeftijd (eigenlijk de leeftijd, die in deze topic doorgaans genoemd wordt) en klaar om op tafel te komen.
De rest is gewoon kwestie van goesting. Staand zowel als liggend. |
|||
07-01-2025, 11:48 AM
Bericht: #24
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
Belangrijk is ook wat de producent zelf zegt. Bij 2 forumfavorieten hoorde ik 2 verschillende dingen:
- Mathilde Bonnevie van Rochet-Bocart zei dat al haar champagnes dankzij de lange mise sur lattes bij verkoop klaar zijn om gedronken te worden en zou ze niet langer dan 2 à 3 jaar laten liggen. - Denis Petitjean van Petitjean-Pienne zei dat sommige van zijn (oudere) klanten hun champagne tot 10 jaar bewaren voor ze op te drinken. |
|||
07-01-2025, 01:41 PM
Bericht: #25
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(07-01-2025 10:32 AM)Rik Martens schreef: Voor de volledigheid toch nog opmerken dat men moet oppassen met de vergelijking tussen appelen en citroenen. Wanneer het gaat om de betere vintage champagnes dan kunnen we samen vaststellen dat de exemplaren die momenteel op de Belgische markt te koop zijn uit millésimes van tien tot twintig jaar geleden stammen. Hoewel een paar jaar extra kelder natuurlijk geen kwaad kan, hebben deze schuimwijnen bij vertrek al een gezegende leeftijd (eigenlijk de leeftijd, die in deze topic doorgaans genoemd wordt) en klaar om op tafel te komen.Hier ben ik toch niet helemaal akkoord. Millesimés die nu op de markt komen van de grote huizen (2015 DP, 2016 Cristal, 2014 Comtes, 2015 La Grande Dame, ...) hebben zeker en vast baat bij nog een beetje rust, ook voor zij die hun champagnes het liefst drinken zonder tertiaire aroma's. Voor hen is 2008 en 2012 momenteel mooi op dronk. |
|||
07-01-2025, 05:54 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-01-2025 om 05:55 PM door wvd.)
Bericht: #26
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(07-01-2025 01:41 PM)WhyAlwaysMe schreef:(07-01-2025 10:32 AM)Rik Martens schreef: Voor de volledigheid toch nog opmerken dat men moet oppassen met de vergelijking tussen appelen en citroenen. Wanneer het gaat om de betere vintage champagnes dan kunnen we samen vaststellen dat de exemplaren die momenteel op de Belgische markt te koop zijn uit millésimes van tien tot twintig jaar geleden stammen. Hoewel een paar jaar extra kelder natuurlijk geen kwaad kan, hebben deze schuimwijnen bij vertrek al een gezegende leeftijd (eigenlijk de leeftijd, die in deze topic doorgaans genoemd wordt) en klaar om op tafel te komen.Hier ben ik toch niet helemaal akkoord. Mee eens, zoals ik hierboven vermeldde, een Cristal Roederer van toen ruim 15 jaar oud, was nog (veel) te jong. Drinkbaar natuurlijk, maar vooral "beloftevol". Ook cuvées als Taittinger's Comtes de Champagne (helaas nooit geproefd) zouden volgens een erudiete collega minimum 20 jaar fles moeten hebben en liefst nog meer. En, echt waar, hij vond zijn 1976 nu mooi op dronk met nog voldoende frisheid. Dat gezegd zijnde, ik heb nooit meer genoten van een Champagne dan van Dom Perignon 1971, gedronken in 1978, maar de omstandigheden hebben toen misschien ook meegespeeld... WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
08-01-2025, 04:37 PM
Bericht: #27
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
Uit een Louboutin?
|
|||
08-01-2025, 06:31 PM
Bericht: #28
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne
(07-01-2025 05:54 PM)wvd schreef:(07-01-2025 01:41 PM)WhyAlwaysMe schreef:(07-01-2025 10:32 AM)Rik Martens schreef: Voor de volledigheid toch nog opmerken dat men moet oppassen met de vergelijking tussen appelen en citroenen. Wanneer het gaat om de betere vintage champagnes dan kunnen we samen vaststellen dat de exemplaren die momenteel op de Belgische markt te koop zijn uit millésimes van tien tot twintig jaar geleden stammen. Hoewel een paar jaar extra kelder natuurlijk geen kwaad kan, hebben deze schuimwijnen bij vertrek al een gezegende leeftijd (eigenlijk de leeftijd, die in deze topic doorgaans genoemd wordt) en klaar om op tafel te komen.Hier ben ik toch niet helemaal akkoord. Cristal voor mij de allerbeste |
|||
08-01-2025, 06:43 PM
Bericht: #29
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne | |||
08-01-2025, 07:39 PM
Bericht: #30
|
|||
|
|||
RE: Bewaren Champagne | |||
|