The Menu (film)
|
28-02-2025, 02:28 PM
![]() |
|||
|
|||
The Menu (film)
Twee weken geleden zag ik "The Menu" op tv. De film gaat over een heel chique restaurant gelegen op een eiland met alles erop en eraan. Goede film waarbij je telkens zit te watertanden als je de gerechtjes ziet. De plot moet je zelf maar ontdekken, maar ik vond het wel een fijne film.
Er zijn wel twee dingen over de wijn waarover ik me vragen stel: - op een bepaald moment serveren ze een rode wijn, die ze (als ik het goed heb begrepen) in een blender hebben laten passeren om de weinige resterende taninnes te doen verdwijnen. Doen ze dit in het echt ook? - er werd een witte wijn uit Meursault geschonken, niet van een "single vinyard", maar uit een "single row". Nu weet ik niet of dat bestaat, maar ik zie niet echt in wat de meerwaarde hiervan zou zijn... Misschien dat jullie hier meer ervaring in hebben? |
|||
01-03-2025, 12:31 AM
![]() |
|||
|
|||
RE: The Menu (film)
(28-02-2025 02:28 PM)Jean schreef: Twee weken geleden zag ik "The Menu" op tv. De film gaat over een heel chique restaurant gelegen op een eiland met alles erop en eraan. Goede film waarbij je telkens zit te watertanden als je de gerechtjes ziet. De plot moet je zelf maar ontdekken, maar ik vond het wel een fijne film. Die film heb ik ook gezien. Had er gemengde gevoelens bij. Over de wijnvragen: ik denk niet dat wijn in een blender gieten een goed idee is. Zeker met kwaliteitswijn wordt steeds zorgvuldig omgegaan. De chef in de film is om het zacht te zeggen nogal excentriek en wil eigenlijk vooral choqueren. Naar mijn gevoel komt dit eerder voort uit de brainstorm die dat moet benadrukken. Single row is een beetje hetzelfde verhaal. Wat is nog exclusiever dan single vineyard? Juist: single row. Ik vond wel dit terug: In 2010 maakte Remke de Lange in Australië een wijn van de druiven uit één rij in een uitstekende shiraz-wijngaard: Rem’s Row. Een uniek concept, beschreven in Tussen de druiven: Vier seizoenen in een Australische wijngaard. Dus dit is minstens 1 keer gedaan, en ik sluit niet uit dat een of andere excentrieke wijnboer dit in de toekomst zal herhalen, met genummerde flessen per rij, maar dat is dan toch vooral een marketingverhaal. |
|||
01-03-2025, 02:41 PM
![]() |
|||
|
|||
RE: The Menu (film)
Kan het er ook niet mee te maken hebben dat bepaalde eigendommen in Bourgogne door het erfrecht zo versnipperd zijn geraakt dat sommige producenten effectief maar één rij stokken meer hebben van een bepaald perceel?
|
|||
01-03-2025, 04:37 PM
![]() |
|||
|
|||
RE: The Menu (film)
(01-03-2025 02:41 PM)Thomas schreef: Kan het er ook niet mee te maken hebben dat bepaalde eigendommen in Bourgogne door het erfrecht zo versnipperd zijn geraakt dat sommige producenten effectief maar één rij stokken meer hebben van een bepaald perceel? Eén rij is echt weinig of het moet al een lange rij zijn. Je hebt best ook wel een redelijke hoeveelheid nodig om fatsoenlijk te kunnen vinifiëren en opvoeden. PHilippe Colin bijvoorbeeld heeft een paar rijen in de Demoiselles wijngaard in Puligny en daar is recent dan nog ruim de helft van uitgetrokken. Veel is daar niet van.... WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
03-03-2025, 02:26 PM
![]() |
|||
|
|||
RE: The Menu (film)
Enfin, het is wel eens interessant om erover na te spreken.
Ik was trouwens niet van plan om een wijn in een blender te steken... Chock-therapie lijkt me nooit goed voor een wijn. |
|||
09-03-2025, 07:05 PM
![]() |
|||
|
|||
RE: The Menu (film)
Ik had de film weken geleden opgenomen en gisterenavond bekeken bij een fles Le Dôme 2012.
De film zelf vond ik fantastisch en overtrof al mijn verwachtingen en meer !!! Ik vermoed dat het blender verhaal een "verluchter" of "areator" ( idee hoe je het noemt ) was. Single row zou inderdaad maar paar flessen opleveren ... niet onmogelijk, maar toch. Mathijs When in doubt ... drink Pomerol ! |
|||
|