Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VRIESENHOF, Stellenbosch
12-01-2011, 02:35 AM
Bericht: #1
VRIESENHOF, Stellenbosch
Deze avond een fles opengedaan van VRIESENHOF, een goede middenklasser uit Stellenbosch.
Het was de cuvée Kallista, van 2001.

Twee flessen gekocht bij Rouseu Kaapse Wijn in 2006, één fles al opengedaan in 2007 en deze laatste dus mooi laten verouderen omdat ik merkte dat deze wijn er baat bij zou hebben en het gerust aan kon.

(blend van merlot, cabernet-sauvignon en cabernet-franc)

Wel, laat me beginnen met dit statement:

aan al de Bordo-/Francofielen hier op het forum, doe aub 'ns de moeite om ook nieuwe wereldwijnen (god, ik haat dat woord) te laten verouderen;
jullie beoordelen nieuwe wereldwijnen veel te vroeg en doen zelden de moeite om ze enkele jaren te laten liggen...
de betere versies kunnen gerust 8 jaar of meer verouderen... En het hoeven daarom zeker geen dure blockbusters van 50 Euro of meer te zijn.

Anyway Smile, back to Vriesenhof 2001.

Gezond robijnrood met begin van evolutie aan de rand.
Zeer Zuidafrikaans getypeerde neus (ja Vinejo, here comes the Inothiol again...), met wat overheersende gebrande eiktoetsen, heel rijp zwart fruit (bramen, blauwe bessen, pruimen).
De smaak zet meteen vol aan, heel geparfumeerd met meer eik (zelfs na 9 jaar), bitter en toch rijp zwart fruit en wat eucalyptus-/muntachtige kruidigheid en helaas een wat geforceerde chemische smaak. De houtlagering zit helaas ook niet snor. De alcohol is daarentegen wél perfect beheerst.
Ook nog heel positief is dat de zuren goed in balans zitten met het fruit en de tannines en dat de wijn absoluut nog niet versleten is.
Deze wijn is wel perfect op dronk nu.

Kortom, een wulpse sappige smakelijke wijn zoals Evi Hanssen waarvan ik doordrink maar die bij mij geen hoge punten voor elegantie en raffinement verdient (zoals een De Kock'ske Tongue)

(80/100 Rouseu Kaapse Wijn - 14,25 € wat ik achteraf gezien 5 € te veel vind)
12-01-2011, 09:13 AM
Bericht: #2
RE: VRIESENHOF, Stellenbosch
Je maakt hier dus een statement aan de Bordeaux- en francofielen
met een wijn van 14.25€ die een wat geforceerde chemische smaak heeft, waarvan de houtlagering helaas ook niet snor zit en die je beoordeelt met een 80/100? Wink
12-01-2011, 10:19 AM
Bericht: #3
RE: VRIESENHOF, Stellenbosch
(12-01-2011 09:13 AM)Bert schreef:  Je maakt hier dus een statement aan de Bordeaux- en francofielen
met een wijn van 14.25€ die een wat geforceerde chemische smaak heeft, waarvan de houtlagering helaas ook niet snor zit en die je beoordeelt met een 80/100? Wink

woeha

maar hij heeft wel een punt uiteraard, heb dit de laatste tijd ook al meermaals mogen ondervinden.
En blij dat je ook die inotiol zo herkent, als ik daarover begin kijkt men mij soms zeer vreemd aan.

BTW, een wijnhandelaar zei me onlangs dat hij NOOIT Zuid-Afrikaanse wijnen drinkt (geen énkele) omdat die ALLEMAAL aangezuurd zijn (en hij dat dus smaakt ook..)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-01-2011, 01:57 PM
Bericht: #4
RE: VRIESENHOF, Stellenbosch
Wat is die berfaamde inotyol waar jullie het dikwijls over hebben. Ik drink geen Zuid Afr wijn dus ik mis blijkbaar iets of niets ? Heb vele jaren geleden de zgn "Wereld Wijnen" afgezworen na veel teleurstellingen. Ik besef dat dit zeer onterecht is, maar ik ga niet naar degustaties waar die te krijgen zijn en zo leer ik jammer genoeg geen goei meer kennen. Zit dus wat vast in monovisie moet ik bekennen. Met alle respect moet ik zeggen dat 80/100 voor mij wat weinig is om te bekoren, maar ik blijft echt open staan....

Buvez du vin et vivez joyeux !
12-01-2011, 02:20 PM
Bericht: #5
RE: VRIESENHOF, Stellenbosch
Die initiol (poepzalf) werd voor het eerst herkend in 2004 door Vee in een Bouwland (van de carrefour, hebben die niet meer). Beetje zinkachtig, wat gebrand ook, tja, ruik eens aan zo n tube poepzalf en je begrijpt wat we bedoelen. Ik denk dat Z-Afrikaanse wijn degene is die ik makkelijkst blind herken, maar dan gaat het vooral over het land en niét over de druif-- kan even goed cabernet, shyraz als pinotage zijn... Heb hetzelfde met Chili bvb (de typische cassistoets zit zowel in de cabs als in de carmeneres).
Ben zelf dus ook niet echt wild van Z Afrikaanse wijn. De enige die me écht konden bekoren waren Rust en Vrede (Estate en Shiraz) en Kanonkop Sauer (jawel Kris ;-))
En in wit Rijks'.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-01-2011, 06:14 PM
Bericht: #6
RE: VRIESENHOF, Stellenbosch
Wat is dan de oorzaak wel van die inotyol geur te herkennen in Zuid Afrikaanse wijnen ? De geur ken ik inderdaad zo uit mijn hoofd ja...

Buvez du vin et vivez joyeux !
12-01-2011, 08:45 PM
Bericht: #7
RE: VRIESENHOF, Stellenbosch
@Dr Magoo: je hebt gelijk zelle, die Vriesenhof is absoluut niet de wijn die je moet proeven om (terug) aansluiting te vinden bij Z-Afrika.
Laat maar links liggen.

Maar andere aanraders: Waterford, Le Riche, Neil Ellis, Boekenhoutskloof en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wijnen die meestal wél boven de 90 scoren !
(ps. altijd welkom in Herent om t een en t ander te komen proberen ! )
12-01-2011, 11:15 PM
Bericht: #8
RE: VRIESENHOF, Stellenbosch
Bedankt voor de tips, heb ze in m'n mapje geplakt en wat betreft de uitnodiging, die hou ik te goed Roeland thank you

Buvez du vin et vivez joyeux !


Ga naar locatie: