Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ganevat, Jura, biodynamisch
23-02-2011, 11:13 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-06-2011 om 10:02 AM door koen.)
Bericht: #1
Ganevat, Jura, biodynamisch
Naast de Montus ook een Grandes Teppes vieilles vignes 2007, 90 jaar oude stokken, 2 jaar op eiken vaten, geen sulfieten. Heeft een beetje tijd nodig om open te komen. Gele appel, minerale aardse neus. In de mond schitterende body, beendroog maar toch vol, zuren die opduiken en alles mooi in evenwigt houden. Ook in de afdronk komen ze terug. Ik heb het nog al gezegd een moeilijke wijn om een TN over te maken (Venne need help on this one). Voor mij één van de beste chardonnays die ik al gedronken heb. 92

@ Doc deze zeker bezoeken als je in de Jura bent, neemt soms een loopje met de vaste waarden in vinificatie http://www.wineterroirs.com/2010/11/jf_g..._jura.html kijk oa hoe hij ontrist (sommige cuvees met de schaar Exclamation) of hoe hij geen temperatuurcontrole doet tijdens de gisting en vinificatie. Ook zijne savagnin ouillé "les vignes de mon père" van 1999 (11 jaar op 't vat, geen sulfieten en 50% van het oorspronkelijke most verdampt). Maf.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
23-02-2011, 01:40 PM
Bericht: #2
RE: Jura, Grandes Teppes vv chardonnay, Ganevat,
Bedankt Koen wordt genoteerd, tnx !

Buvez du vin et vivez joyeux !
23-02-2011, 11:29 PM
Bericht: #3
RE: Jura, Grandes Teppes vv chardonnay, Ganevat,
Als je Ganevat eens wil ontmoeten, hij komt regelmatig naar België om zijn wijnen te laten proeven bij Laurent Melotte. Hij maakt ook mooie pinot noir zoals cuvée Julien.
24-02-2011, 12:17 AM
Bericht: #4
RE: Jura, Grandes Teppes vv chardonnay, Ganevat,
(23-02-2011 11:13 AM)koen schreef:  Naast de Montus ook een Grandes Teppes vieilles vignes, 90 jaar oude stokken, 2 jaar op eiken vaten, geen sulfieten. Heeft een beetje tijd nodig om open te komen. Gele appel, minerale aardse neus. In de mond schitterende body, beendroog maar toch vol, zuren die opduiken en alles mooi in evenwigt houden. Ook in de afdronk komen ze terug. Ik heb het nog al gezegd een moeilijke wijn om een TN over te maken (Venne need help on this one). Voor mij één van de beste chardonnays die ik al gedronken heb. 92

@ Doc deze zeker bezoeken als je in de Jura bent, neemt soms een loopje met de vaste waarden in vinificatie http://www.wineterroirs.com/2010/11/jf_g..._jura.html kijk oa hoe hij ontrist (sommige cuvees met de schaar Exclamation) of hoe hij geen temperatuurcontrole doet tijdens de gisting en vinificatie. Ook zijne savagnin ouillé "les vignes de mon père" van 1999 (11 jaar op 't vat, geen sulfieten en 50% van het oorspronkelijke most verdampt). Maf.

ik krijg er gvd dorst vanTongue

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
01-03-2011, 10:28 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-03-2011 om 10:29 PM door Venne.)
Bericht: #5
RE: Jura, Grandes Teppes vv chardonnay, Ganevat,
Hey Koen , ik veronderstel dat het over de 08 gaat? Het is trouwens Grands Teppes:-)
Idd een moeilijk beschrijfbare wijn in zijn jeugd. Gaat er nogal hevig aan toe in het glas:-)
Wijn is nog zeer jong en dan mag hij gerust wat uurtjes openstaan, zelfs 24u !
Voor mij heeft hij die typische Jura chardonnay agrumes, stevige maar schitterende zuren, volume en blijft lang hangen. Zeer zuiver en puur ook. Je moet proberen van die een aantal jaren te laten liggen....

Wine is sunlight , held together by water !
15-06-2011, 10:15 AM
Bericht: #6
RE: Ganevat, Jura, Les Vignes de mon père 1998
Dit is een specialleke en hij verdient wel een apart plaatske:

Carl:
8. Ganevat Les vignes de mon pere 1998 (cotes de Jura) : hars, citruszeste, nootjes, zuren komen nadien opzetten
Jo:
8. Ganevat Les vignes de mon pere 1998 (cotes de Jura) :Dacht ook hier aan chardonnay, is savagnin, ook een cultwijn maar hier terecht. Prachtig
Koen:
8. Ganevat Les vignes de mon pere 1998 (cotes de Jura) : had deze eventjes gekarafeerd en dacht: oei had beter niet zo hard gelachen met Venne zijne ambré ... deze hier moet er niet voor onderdoen. De wijn heeft zeven jaar sur lie gelegen en werd geouilleerd. Hars, nootjes sinaasappelschil. Frisse aanzet, stevige aangename zuren, mooie body, complexiteit. Dit is mooi. Ook op dag drie (in de karaf laten staan) toen kwamen er wat meer abrikoosjes door ... maar nog steeds die frisheid. Top.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
14-08-2011, 09:02 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 14-08-2011 om 09:08 PM door doc.)
Bericht: #7
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
Cuvée Julien 2009

Pinot Noir , 12 maanden op fusten van 228 l.
Halve dag karaf gezien.
In de neus nat sprokkelhout, varens, en rode vruchtjes zoals gekookte aardbeien, framboosjes, zeer mineraal, aards .In de mond is hij niet zo vol , had graag wat meer structuur gehad (tannines ontbreken wat), zeer zacht en fruitig, loopt zeer vlot binnen. Zéér toegankelijk. Vooral charmant in de neus....Begrijp me niet verkeerd, is fantastisch hoor, maar de ruggengraat ontbreekt wat... Bit too easy. Mrs vond hem heel lekker maar niet complex. Gisteren met een cavist gesproken , Jura 2009 zou een prachtig millésime zijn, maar kan wat fraîcheur missen, deze Ganevat zeker niet, ik moest denken aan het Bojo milliésime 2009 verhaal beetje idem. Fruitig, toegankelijk maar niet klassiek. Trop is trop, test dit deze week zeker verder uit... we zien wel.

Buvez du vin et vivez joyeux !
14-08-2011, 11:19 PM
Bericht: #8
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
Is dat niet een beetje typisch voor sommige natuurlijke wijnen, dat gebrek aan structuur?
Anders wel prijzige wijn dacht ik?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-08-2011, 08:20 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-08-2011 om 08:23 AM door doc.)
Bericht: #9
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
Ja, inderdaad, ik volg die stelling ook, uiteraard genuanceerd voor "sommige" zoals je schreef. Deze Pinot Noir is daar een voorbeeld van. Tegelijk is deze wijn bijzonder puur....
Heb nog geen Chardo gedronken van Ganevat, prijzen zijn hoog maar nog betaalbaar, al koop ik er dan enkel losse flesjes van... kwestie van diversiteit ipv kwantiteit.

Buvez du vin et vivez joyeux !
15-08-2011, 09:20 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-08-2011 om 09:21 AM door koen.)
Bericht: #10
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
De chardonnay (les grandes teppes) en de savagnin (chalasses marnes bleues) zijn voor mij de toppers beiden rond de 20€ hier. Buiten de Vignes de mon père (savagnin) uiteraard maar dat is een gevalleke apart. Rood heeft mij hier PQ gewijs nooit kunnen overtuigen.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
15-08-2011, 09:28 AM
Bericht: #11
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
Kocht van beide witte cuvées een flesje, betaalde geloof ik 18 euro bij Essencia. Deze en de rode pinot waren de enige nog te verkrijgen flessen van Ganevat.

Buvez du vin et vivez joyeux !
15-08-2011, 12:15 PM
Bericht: #12
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
Patron van Essencia is ne goeie vriend van Fanfan en als ik me goed herinner vond ik de PN 09 niet slecht als Fanfan hem is komen voorstellen bij Laurent. Eigenlijk nog vrij jong hoor, was toen ook nog maar pas op fles. Jaarke of 5 laten rusten, zeker zijn witte Chalasse en Grandes Teppes!

Wine is sunlight , held together by water !
15-08-2011, 06:55 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-08-2011 om 06:57 PM door doc.)
Bericht: #13
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
Les Chalasses Marnes Bleues 2008, Côtes du Jura

Bijna een volle dag in de karaf. En zie, onmiddellijk na het schenken mineraliteit, aards, maar ook pompelmoes, agrume, wat limoen, vooral citrustoetsen dus. Goudgele kleur, beetje troebel, pure, pure wijn met terug overheersende zuren, deze wijn zal ergens onderaan de in de kelder z'n plaatsje krijgen voor jaren ! Wat opvalt is dat de Savagnin impressies zéér ver heen zijn, niks noterigs... Ik ging nog eens de fles nazien of er hier toch geen andere cépage in zat, niet dus, monocépage Savagnin. Op de de flipzijde van de fles staat het volgende "Cette cuvée n'est pas la recherche du Vin Jaune...., ....,elle vous apportera un plaisir différent. " Is inderdaad correct ! Maar wat een formidabele wijn, dit is pure bio.
Zeer delicaat en pure finesse, loepzuiver maar mijlen ver van de Savagnin.... Jura is a crazy little thing called love ! Heart

Buvez du vin et vivez joyeux !
15-08-2011, 10:31 PM
Bericht: #14
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
SmileSmileSmile indeed Doc niks klassieks maar is dan ook geouilleerd waardoor die nootjes heel wat verder weg zitten

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
15-08-2011, 10:45 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-08-2011 om 10:47 PM door doc.)
Bericht: #15
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
Ja, gedurende 2 jaar geöuilleerd, heel goed opgemerkt, Koentje ! Ik leer weer bij op dit forum !!!!! cheers Is eigenlijk logisch...

Buvez du vin et vivez joyeux !
15-08-2011, 11:07 PM
Bericht: #16
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
Savagnin is kameleon en de rest is part des anges:-)

Wine is sunlight , held together by water !
15-08-2011, 11:43 PM
Bericht: #17
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
(15-08-2011 11:07 PM)Venne schreef:  Savagnin is kameleon en de rest is part des anges:-)

Mooie quote !

Buvez du vin et vivez joyeux !
16-08-2011, 12:56 AM
Bericht: #18
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
Rémy Treuvey uit Villette (vlakbij Arbois) zei me onlangs nog dat meer en meer jonge wijnboeren uit de Jura afstappen van het oxidatief opvoeden van wijnen (ook de niet-bioboeren). Dat geldt natuurlijk niet voor de vin jaune, maar wel voor de "gewone" savagnins en chardonnays. Ik vermoed dat dit vooral een commercieel gegeven is, wat dat oxidatieve is voor veel mensen moeilijk. Ik daarentegen hou er wel van en hoop vooral dat die stijl niet helemaal verdwijnt...
17-08-2011, 09:58 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 17-08-2011 om 10:00 PM door doc.)
Bericht: #19
RE: Ganevat, Jura, biodynamisch
(15-08-2011 06:55 PM)dr_magooo schreef:  Les Chalasses Marnes Bleues 2008, Côtes du Jura

Bijna een volle dag in de karaf. En zie, onmiddellijk na het schenken mineraliteit, aards, maar ook pompelmoes, agrume, wat limoen, vooral citrustoetsen dus. Goudgele kleur, beetje troebel, pure, pure wijn met terug overheersende zuren, deze wijn zal ergens onderaan de in de kelder z'n plaatsje krijgen voor jaren ! Wat opvalt is dat de Savagnin impressies zéér ver heen zijn, niks noterigs... Ik ging nog eens de fles nazien of er hier toch geen andere cépage in zat, niet dus, monocépage Savagnin. Op de de flipzijde van de fles staat het volgende "Cette cuvée n'est pas la recherche du Vin Jaune...., ....,elle vous apportera un plaisir différent. " Is inderdaad correct ! Maar wat een formidabele wijn, dit is pure bio.
Zeer delicaat en pure finesse, loepzuiver maar mijlen ver van de Savagnin.... Jura is a crazy little thing called love ! Heart

Op dag drie kan ik en mijn vrouwke niets meer zeggen dat dit absolute top is , evolueert fantastisch, niet stuk te krijgen , grote klasse, ik koop zeker bij hoor ! Eén van de verrassendste domeinen tot dusver, volgende week open ik een Chardo !!!

Buvez du vin et vivez joyeux !
13-04-2012, 10:56 PM
Bericht: #20
RE: Ganevat, Julien PN 09
Veel gehoorde vraag (tot vervelens toe) op degustaties, hoe lang kan ik die nog bewaren mr. De wijnboer?
Fanfan was me voor, en 2012 il est prêt tom, ti's om joenk te drinken dus.
PN neuske, geen putteke, kruidig, vlezig.
Mooie frisse aanzet, aangename zuurkes, en schone afdronk.
Wat bedoelen jullie met een ruggegraat in een PN?
Vraagt steeds naar een volgend glas. lekker!

Wine is sunlight , held together by water !


Ga naar locatie: