Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine Jacob
16-12-2018, 03:30 PM
Bericht: #31
RE: Domaine Jacob
(02-09-2018 02:45 PM)Fre schreef:  Savigny Les Beaunes - Les petits Picotins 2014

Aanvankelijk had ie het wat moeilijk (gesloten) maar na een uurtje kwam deze wijn toch open in 't glas. Frisse neus van griottes, een streepje mineraliteit. Sappig rood fruit in de mond, een mooie fraicheur gekenmerkt door de zuurtjes. Fijne gepolijste tannines. Zit nog puur op z'n fruit. Binnen een jaar of 2 misschien meer secundaire en tertiaire toetsen (voor de liefhebbers), maar voor mij ok zo. Toch wel knap gemaakt voor een village van mindere allure. De fles was in een mum leeg. Would buy again? uiteraard.

Deze middag deze wijn ook opengesnokt voor bij de pappardelle met konijn.

Kan de TN van Fre bijtreden. We hadden gehoord van Jacob in RIjssel dat de 2014’s klaar zijn om te drinken en dat klopt helemaal. De fraicheur van deze wijn is heel mooi, vind ik, en inderdaad, er zit wat mineraliteit achter, voor mij iets metaligs, dat bijdraagt aan de frisheid van de wijn. Volledig op het rood fruit, en voor mij ook iets dat aan appelsienzeste doet denken.
In het begin zaten er toch al wat herfstige tonen in, vond ik, maar die gaan er precies wat uit.
In ieder geval, lekkere pinot noir aan aanvaardbare prijzen : Domaine Jacob!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
27-10-2019, 09:39 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-10-2019 om 08:03 AM door Fre.)
Bericht: #32
RE: Domaine Jacob
Ladoix 2016
Ik had zin in een Bourgogne, voor de verandering. Maar wat open je tegenwoordig? Dan maar een village uit de Beaune. Ladoix bvb.een appellatie die wijnen voortbrengt die me vaak aanspreken door fruitigheid te combineren met een zekere fraicheur en soms zelfs enige strengheid. Waarschijnlijk door de ligging. In warmere jaren komt deze appellatie nog beter tot zijn recht. Niet zelden wordt een Ladoix blind voor een Cotes de Nuits gehouden.

In t glas pure rozenblaadjes. Een fijne kruidigheid, wat dragon zelfs. Zeer frisfruitig. Wat zouthout van de lagering maar niet storend. Dit zal met de tijd ook in de wijn opgaan, daarvoor heeft ie genoeg materie.
Een elegante, fruitige en koele wijn met toch wat materie. Niet zo heel evident na openen. Maar tijd bracht r... euh een serieuze verbetering. Deze kan beter nog wat liggen maar is nu al poeplekker. Santé
27-10-2019, 11:06 PM
Bericht: #33
RE: Domaine Jacob
(27-10-2019 09:39 PM)Fre schreef:  Ladoix 2016
Ik had zin in een Bourgogne, voor de verandering. Maar wat open je tegenwoordig? Dan maar een village uit de Beaune. Ladoix bvb.een appellatie die vaak wijnen voortbrengt die me vaak aanspreken. Het zijn wijnen die fruitigheid combineren met een zekere fraicheur en soms zelfs enige strengheid. Waarschijnlijk door de ligging. In warmere jaren komt deze appellatie nog beter tot zijn recht. Niet zelden wordt een Ladoix blind voor een Cotes de Nuits gehouden.

In t glas pure rozenblaadjes. Een fijne kruidigheid, wat dragen zelfs. Zeer frisfruitig. Wat zouthout van de lagering maar niet storend. Dit zal met de tijd ook in de wijn opgaan, daarvoor heeft ie genoeg materie.
Een elegante, fruitige en koele wijn met toch wat materie die niet zo heel evident was na openen. Maar tijd bracht r... euh een serieuze verbetering. Deze ligt nog wat beter maar is nu al poeplekker is. Santé

Mooie TN, thanks!
Maar de laatste zin is geschreven na het laatste glas waarschijnlijk Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
28-10-2019, 07:44 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-10-2019 om 08:04 AM door Fre.)
Bericht: #34
RE: Domaine Jacob
Inderdaad en niet alleen de laatste zin blijkbaar. Smile. Bij deze aangepast
10-09-2020, 10:53 PM
Bericht: #35
RE: Domaine Jacob
Aloxe Corton 2014
Knappe wijn die wat tijd nodig had om zijn reductie kwijt te spelen. Knappe neus nu van frambozen en wat kreupelhout. De mond is koel, gestructureerd en toonde een heerlijk evenwicht tussen de zuren en t rode rijpe fruit. De fles was ik no time leeg


Bijlagen Afbeeldingen
   
11-09-2020, 07:52 AM
Bericht: #36
RE: Domaine Jacob
Krijgt ge die figuurtjes erbij om de kinderen te paaien terwijl papa in no time een flesje ledigt? Smile
11-09-2020, 01:34 PM
Bericht: #37
RE: Domaine Jacob
(11-09-2020 07:52 AM)redacteur schreef:  Krijgt ge die figuurtjes erbij om de kinderen te paaien terwijl papa in no time een flesje ledigt? Smile

Hah, mijn dochtertje van 2 had de leeuwenwacht (de opvolger van de leeuwenkoning) zo mooi opgesteld. Ik vond het wel grappig.
11-09-2020, 10:41 PM
Bericht: #38
RE: Domaine Jacob
(10-09-2020 10:53 PM)Fre schreef:  Aloxe Corton 2014
Knappe wijn die wat tijd nodig had om zijn reductie kwijt te spelen. Knappe neus nu van frambozen en wat kreupelhout. De mond is koel, gestructureerd en toonde een heerlijk evenwicht tussen de zuren en t rode rijpe fruit. De fles was ik no time leeg

Heb ik ook nog liggen, denk ik. Jacob presteert ieder jaar opnieuw eigenlijk. En toch altijd betaalbaar.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
10-11-2020, 01:20 PM
Bericht: #39
RE: Domaine Jacob
(25-07-2016 07:13 PM)vinejo schreef:  Savigny Les Beaunes "'Les Petits Picotins" 2010

Eerste dag wat gewoontjes, op zijn fruit (Vee dacht een Bourgogne of..Rhone..) tweede dag op zijn best, heerlijk aroma van fijn bosfruit, wat mineraliteit ook (ijzervijlsel), tabak. In de mond zit het goed, evenwicht tussen zuurtjes en materie is perfect, sappig, niet heel complex maar wel hedonistisch.
Paste bijzonder goed bij de hondstong met gewokte groentjes met cocos, gember en koriander!

Gisteren nog eens een 2010 Picotins open getrokken.
Met mijn schoonzoon op ons terras, op dik 2,5 meter van elkaar. Wink
De wijn bevestigt weer hoe mooi wijnen van Jacob zijn, ook in de gewonere appelaties.
Alweer heel fris, prachtig evenwicht, puur drinkplezier.
Vraag me af hoeveel dit vandaag op t domein zou kosten.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
10-11-2020, 01:51 PM
Bericht: #40
RE: Domaine Jacob
(10-11-2020 01:20 PM)vinejo schreef:  
(25-07-2016 07:13 PM)vinejo schreef:  Savigny Les Beaunes "'Les Petits Picotins" 2010

Eerste dag wat gewoontjes, op zijn fruit (Vee dacht een Bourgogne of..Rhone..) tweede dag op zijn best, heerlijk aroma van fijn bosfruit, wat mineraliteit ook (ijzervijlsel), tabak. In de mond zit het goed, evenwicht tussen zuurtjes en materie is perfect, sappig, niet heel complex maar wel hedonistisch.
Paste bijzonder goed bij de hondstong met gewokte groentjes met cocos, gember en koriander!

Gisteren nog eens een 2010 Picotins open getrokken.
Met mijn schoonzoon op ons terras, op dik 2,5 meter van elkaar. Wink
De wijn bevestigt weer hoe mooi wijnen van Jacob zijn, ook in de gewonere appelaties.
Alweer heel fris, prachtig evenwicht, puur drinkplezier.
Vraag me af hoeveel dit vandaag op t domein zou kosten.
Toch opmerkelijk dat een 'gewone' Savigny nog zo mooi is na 10 jaar. Dat spreekt voor het topjaar 2010. En toch ook voor de wijnbouwer...
10-11-2020, 03:13 PM
Bericht: #41
RE: Domaine Jacob
(10-11-2020 01:51 PM)Fre schreef:  
(10-11-2020 01:20 PM)vinejo schreef:  
(25-07-2016 07:13 PM)vinejo schreef:  Savigny Les Beaunes "'Les Petits Picotins" 2010

Eerste dag wat gewoontjes, op zijn fruit (Vee dacht een Bourgogne of..Rhone..) tweede dag op zijn best, heerlijk aroma van fijn bosfruit, wat mineraliteit ook (ijzervijlsel), tabak. In de mond zit het goed, evenwicht tussen zuurtjes en materie is perfect, sappig, niet heel complex maar wel hedonistisch.
Paste bijzonder goed bij de hondstong met gewokte groentjes met cocos, gember en koriander!

Gisteren nog eens een 2010 Picotins open getrokken.
Met mijn schoonzoon op ons terras, op dik 2,5 meter van elkaar. Wink
De wijn bevestigt weer hoe mooi wijnen van Jacob zijn, ook in de gewonere appelaties.
Alweer heel fris, prachtig evenwicht, puur drinkplezier.
Vraag me af hoeveel dit vandaag op t domein zou kosten.
Toch opmerkelijk dat een 'gewone' Savigny nog zo mooi is na 10 jaar. Dat spreekt voor het topjaar 2010. En toch ook voor de wijnbouwer...

Nog niet zo lang geleden hier ook 2 x Savigny 2008 en (recenter) een 2010 van een erg traditioneel domein dat geen nieuwe vaten gebruikt. Beide wijnen waren erg mooi zonder een spoor van sleet. Lekker, maar nu toch ook weer geen hoogvliegers.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
11-11-2020, 12:37 AM
Bericht: #42
RE: Domaine Jacob
(10-11-2020 03:13 PM)wvd schreef:  
(10-11-2020 01:51 PM)Fre schreef:  
(10-11-2020 01:20 PM)vinejo schreef:  
(25-07-2016 07:13 PM)vinejo schreef:  Savigny Les Beaunes "'Les Petits Picotins" 2010

Eerste dag wat gewoontjes, op zijn fruit (Vee dacht een Bourgogne of..Rhone..) tweede dag op zijn best, heerlijk aroma van fijn bosfruit, wat mineraliteit ook (ijzervijlsel), tabak. In de mond zit het goed, evenwicht tussen zuurtjes en materie is perfect, sappig, niet heel complex maar wel hedonistisch.
Paste bijzonder goed bij de hondstong met gewokte groentjes met cocos, gember en koriander!

Gisteren nog eens een 2010 Picotins open getrokken.
Met mijn schoonzoon op ons terras, op dik 2,5 meter van elkaar. Wink
De wijn bevestigt weer hoe mooi wijnen van Jacob zijn, ook in de gewonere appelaties.
Alweer heel fris, prachtig evenwicht, puur drinkplezier.
Vraag me af hoeveel dit vandaag op t domein zou kosten.
Toch opmerkelijk dat een 'gewone' Savigny nog zo mooi is na 10 jaar. Dat spreekt voor het topjaar 2010. En toch ook voor de wijnbouwer...

Nog niet zo lang geleden hier ook 2 x Savigny 2008 en (recenter) een 2010 van een erg traditioneel domein dat geen nieuwe vaten gebruikt. Beide wijnen waren erg mooi zonder een spoor van sleet. Lekker, maar nu toch ook weer geen hoogvliegers.

En hier onlangs een Savigny 1er Cru van Mazilly opengetrokken. Heb hem moeten weggieten. Zuur! Was 2014 Sad

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
11-11-2020, 12:55 AM
Bericht: #43
RE: Domaine Jacob
(11-11-2020 12:37 AM)Olivier schreef:  
(10-11-2020 03:13 PM)wvd schreef:  
(10-11-2020 01:51 PM)Fre schreef:  
(10-11-2020 01:20 PM)vinejo schreef:  
(25-07-2016 07:13 PM)vinejo schreef:  Savigny Les Beaunes "'Les Petits Picotins" 2010

Eerste dag wat gewoontjes, op zijn fruit (Vee dacht een Bourgogne of..Rhone..) tweede dag op zijn best, heerlijk aroma van fijn bosfruit, wat mineraliteit ook (ijzervijlsel), tabak. In de mond zit het goed, evenwicht tussen zuurtjes en materie is perfect, sappig, niet heel complex maar wel hedonistisch.
Paste bijzonder goed bij de hondstong met gewokte groentjes met cocos, gember en koriander!

Gisteren nog eens een 2010 Picotins open getrokken.
Met mijn schoonzoon op ons terras, op dik 2,5 meter van elkaar. Wink
De wijn bevestigt weer hoe mooi wijnen van Jacob zijn, ook in de gewonere appelaties.
Alweer heel fris, prachtig evenwicht, puur drinkplezier.
Vraag me af hoeveel dit vandaag op t domein zou kosten.
Toch opmerkelijk dat een 'gewone' Savigny nog zo mooi is na 10 jaar. Dat spreekt voor het topjaar 2010. En toch ook voor de wijnbouwer...

Nog niet zo lang geleden hier ook 2 x Savigny 2008 en (recenter) een 2010 van een erg traditioneel domein dat geen nieuwe vaten gebruikt. Beide wijnen waren erg mooi zonder een spoor van sleet. Lekker, maar nu toch ook weer geen hoogvliegers.

En hier onlangs een Savigny 1er Cru van Mazilly opengetrokken. Heb hem moeten weggieten. Zuur! Was 2014 Sad

Weggieten?! Naar de keuken ermee mag ik hopen dat je bedoelt. Perfect voor allerlei gestoof, vooral iets met kip, of zalm met rode wijnsaus en dan een licht type Bourgogne in het glas.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
13-03-2021, 10:50 PM
Bericht: #44
RE: Domaine Jacob
Savigny les Beaune Les Petits Picotins 2015
Savigny, wie koopt nu ‘cheap ass’ Savigny, nietwaar?
Deze wijn koste me dus de helft van pakweg een Fournier bij de wijnhandel. Tongue
Maar daar gaat t nu niet over. Wel over t wijnjaar. Dit is een van mijn eerste 2015’s. In de beginjaren vond ik ze soms té. Té veel fruit en soms iets te rond. Maar je kon toen niet ontkennen dat alle elementen aanwezig waren om het later te maken. Daarom heb ik me bijna letterlijk gestort op dit jaar.
Na ontkurken is er nog wat reductie maar gelukkig gaat dit weg na walsen. Daarna een heerlijke framboosjes geur. Koel maar enorm aromatisch. In de mond valt de materie op. Wat een lengte voor een savigny, gouleyant, puur op t rode fruit. Geen alcohol, kersen of kruidigheid. Dat ik hier geen doosje van heb, is een doodzonde. Ja, het verhaal te durven afwijken van de platgetreden paden, is een terecht verwijt. Maar dan mis je... dit. Poeplekkere pinot aan minder dan 20 euro. Waar vind je tegenwoordig nog?
13-03-2021, 11:37 PM
Bericht: #45
RE: Domaine Jacob
Met een eervolle vermelding voor de mooiste alliteratie van de maand:
Poeplekkere pinot!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
14-03-2021, 01:21 AM
Bericht: #46
RE: Domaine Jacob
(13-03-2021 10:50 PM)Fre schreef:  Savigny les Beaune Les Petits Picotins 2015
Savigny, wie koopt nu ‘cheap ass’ Savigny, nietwaar?
Deze wijn koste me dus de helft van pakweg een Fournier bij de wijnhandel. Tongue

Al een Fournier 2015 in het glas gehad? Denk het niet.... En er is zeker goede Savigny, alleen, ik drink liever wijn van de buren. David Croix maakt een hele mooie Savigny premier cru, maar ik heb toch weer liever de iets goedkopere Cent Vignes. Ieder zijn goesting hé...Smile

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
14-03-2021, 10:11 AM
Bericht: #47
RE: Domaine Jacob
Citaat: Savigny, wie koopt nu ‘cheap ass’ Savigny, nietwaar?
Deze wijn koste me dus de helft van pakweg een Fournier bij de wijnhandel.

Smile thumbsup

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
14-03-2021, 06:39 PM
Bericht: #48
RE: Domaine Jacob
We gaan echt eens een Fournier verticale moeten doen hier denk ik....

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
21-03-2021, 02:34 PM
Bericht: #49
RE: Domaine Jacob
Aloxe Corton 2014

Met een klein hartje deze wijn open getrokken deze middag met het varkenshaasje met jagerssaus. Na de minder ervaringen de laatste tijd mer Mazilly en Adeneuer, allemaal pinot noir, van niet àl te oude jaargangen, begon ik te vrezen dat de bewaaromstandigheden in mijn berging gewoon niet goed genoeg zijn voor pinot noir.

Maar één manier om te weten : een fles Jacob open gedaan, een domein waar ik zeker ben van de kwaliteit. Het werd de Aloxe Corton 2014.

Pop and pour : toch al wat evolutie merkbaar, redelijk oranje randje. In de neus dennenbos, maar mooi dennenbos, « pinot » dennenbos. Dit is hoe pinot moet verouderen. Maar deze zat nog aan de goede kant van de evolutie, met wat tabak, en ceder. Maar toch, meer geëvolueerd dan ik zou verwacht hebben. De bewaaromstandigheden spelen toch een rol voor een pinot noir, denk ik.

Heb al veel oudere bordeaux en loires gehad die niet in het minst de indruk lieten dat ze geleden hadden. Maar het is duidelijk dat ik al mijn Bourgognes in het keldertje bij mijne maat ga moeten leggen. Of opdrinken Slurp

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
21-03-2021, 02:50 PM
Bericht: #50
RE: Domaine Jacob
(21-03-2021 02:34 PM)Olivier schreef:  Aloxe Corton 2014

Met een klein hartje deze wijn open getrokken deze middag met het varkenshaasje met jagerssaus. Na de minder ervaringen de laatste tijd mer Mazilly en Adeneuer, allemaal pinot noir, van niet àl te oude jaargangen, begon ik te vrezen dat de bewaaromstandigheden in mijn berging gewoon niet goed genoeg zijn voor pinot noir.

Maar één manier om te weten : een fles Jacob open gedaan, een domein waar ik zeker ben van de kwaliteit. Het werd de Aloxe Corton 2014.

Pop and pour : toch al wat evolutie merkbaar, redelijk oranje randje. In de neus dennenbos, maar mooi dennenbos, « pinot » dennenbos. Dit is hoe pinot moet verouderen. Maar deze zat nog aan de goede kant van de evolutie, met wat tabak, en ceder. Maar toch, meer geëvolueerd dan ik zou verwacht hebben. De bewaaromstandigheden spelen toch een rol voor een pinot noir, denk ik.

Heb al veel oudere bordeaux en loires gehad die niet in het minst de indruk lieten dat ze geleden hadden. Maar het is duidelijk dat ik al mijn Bourgognes in het keldertje bij mijne maat ga moeten leggen. Of opdrinken Slurp

Ik deel die mening. Weet niet of dit wetenschappelijk kan bewezen worden. Maar flessen PN of biodynamische wijnen die niet in kelder worden bewaard, is echt tricky. Ooit eens fles Lapierre Morgon cadeau gegeven en steeds op verlekkerd als ik op bezoek ging. Twee jaar - en twee jaar beweerd in garage - verder werd die open gedaan. Volledig kapot. Gootsteen in. Met enkele PN's (alle streken) zelfde ervaring, waar je dat met conventionele CS's toch minder voor hebt. Meer tannine en sulfiet?
21-03-2021, 03:03 PM
Bericht: #51
RE: Domaine Jacob
(21-03-2021 02:50 PM)BartS schreef:  
(21-03-2021 02:34 PM)Olivier schreef:  Aloxe Corton 2014

Met een klein hartje deze wijn open getrokken deze middag met het varkenshaasje met jagerssaus. Na de minder ervaringen de laatste tijd mer Mazilly en Adeneuer, allemaal pinot noir, van niet àl te oude jaargangen, begon ik te vrezen dat de bewaaromstandigheden in mijn berging gewoon niet goed genoeg zijn voor pinot noir.

Maar één manier om te weten : een fles Jacob open gedaan, een domein waar ik zeker ben van de kwaliteit. Het werd de Aloxe Corton 2014.

Pop and pour : toch al wat evolutie merkbaar, redelijk oranje randje. In de neus dennenbos, maar mooi dennenbos, « pinot » dennenbos. Dit is hoe pinot moet verouderen. Maar deze zat nog aan de goede kant van de evolutie, met wat tabak, en ceder. Maar toch, meer geëvolueerd dan ik zou verwacht hebben. De bewaaromstandigheden spelen toch een rol voor een pinot noir, denk ik.

Heb al veel oudere bordeaux en loires gehad die niet in het minst de indruk lieten dat ze geleden hadden. Maar het is duidelijk dat ik al mijn Bourgognes in het keldertje bij mijne maat ga moeten leggen. Of opdrinken Slurp

Ik deel die mening. Weet niet of dit wetenschappelijk kan bewezen worden. Maar flessen PN of biodynamische wijnen die niet in kelder worden bewaard, is echt tricky. Ooit eens fles Lapierre Morgon cadeau gegeven en steeds op verlekkerd als ik op bezoek ging. Twee jaar - en twee jaar beweerd in garage - verder werd die open gedaan. Volledig kapot. Gootsteen in. Met enkele PN's (alle streken) zelfde ervaring, waar je dat met conventionele CS's toch minder voor hebt. Meer tannine en sulfiet?

Wel opletten, Lapierre maakt ook een cuvee sans sulphite, mss was het die wel?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-03-2021, 08:37 PM
Bericht: #52
RE: Domaine Jacob
(21-03-2021 02:34 PM)Olivier schreef:  Aloxe Corton 2014

Met een klein hartje deze wijn open getrokken deze middag met het varkenshaasje met jagerssaus. Na de minder ervaringen de laatste tijd mer Mazilly en Adeneuer, allemaal pinot noir, van niet àl te oude jaargangen, begon ik te vrezen dat de bewaaromstandigheden in mijn berging gewoon niet goed genoeg zijn voor pinot noir.

Maar één manier om te weten : een fles Jacob open gedaan, een domein waar ik zeker ben van de kwaliteit. Het werd de Aloxe Corton 2014.

Pop and pour : toch al wat evolutie merkbaar, redelijk oranje randje. In de neus dennenbos, maar mooi dennenbos, « pinot » dennenbos. Dit is hoe pinot moet verouderen. Maar deze zat nog aan de goede kant van de evolutie, met wat tabak, en ceder. Maar toch, meer geëvolueerd dan ik zou verwacht hebben. De bewaaromstandigheden spelen toch een rol voor een pinot noir, denk ik.

Heb al veel oudere bordeaux en loires gehad die niet in het minst de indruk lieten dat ze geleden hadden. Maar het is duidelijk dat ik al mijn Bourgognes in het keldertje bij mijne maat ga moeten leggen. Of opdrinken Slurp

Het laatste glas in het glas, en toch wel van genoten hoor. Echt die dennenbosfrisheid die uit het glas stuift. Ik heb nog de 1er cru Aloxe van 2014, en daarna beginnen we aan de 2015 Tongue

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
21-03-2021, 11:51 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-03-2021 om 12:03 AM door Fre.)
Bericht: #53
RE: Domaine Jacob
2014 Aloxe Corton al een paar keren open gedaan. De laatste keer was 2 weken terug. Ik vond m toen perfect. Wat uitgediept maar met voldoende fruit. Het is geen pure bewaarwijn vandaar dat ik de laatste van 3 flessen nu al uitdronk. Maar hij kon zeker nog een paar jaar mee.
Ter info: hij lag steeds in de kelder van m’n pa of in mijn wijnkast.
22-03-2021, 08:59 AM
Bericht: #54
RE: Domaine Jacob
(21-03-2021 02:34 PM)Olivier schreef:  Met een klein hartje deze wijn open getrokken deze middag met het varkenshaasje met jagerssaus. Na de minder ervaringen de laatste tijd mer Mazilly en Adeneuer, allemaal pinot noir, van niet àl te oude jaargangen, begon ik te vrezen dat de bewaaromstandigheden in mijn berging gewoon niet goed genoeg zijn voor pinot noir.

Is het dan zo warm in je berging of erg wisselend qua temp?

Kleinschalige importeur van voornamelijk Franse wijn. Houdt van klassieke wijnen
22-03-2021, 10:10 AM
Bericht: #55
RE: Domaine Jacob
(22-03-2021 08:59 AM)Sur la Table schreef:  
(21-03-2021 02:34 PM)Olivier schreef:  Met een klein hartje deze wijn open getrokken deze middag met het varkenshaasje met jagerssaus. Na de minder ervaringen de laatste tijd mer Mazilly en Adeneuer, allemaal pinot noir, van niet àl te oude jaargangen, begon ik te vrezen dat de bewaaromstandigheden in mijn berging gewoon niet goed genoeg zijn voor pinot noir.

Is het dan zo warm in je berging of erg wisselend qua temp?

Een jaar of vier verhuisd naar een nieuwbouw en toen dachten we dat alles wel mooi koel zou blijven aangezien alles zo geïsoleerd was. Maar dat klopte dus niet. Het huis isoleert wel, maar eens de warmte erin zit, geraakt ze dus ook niet meer weg. En we hebben nogal grote ramen...

We proberen nu dus om op alle manieren nog de zon buiten te houden (zonneluifel, luiken komen eraan) en voorlopig zitten we op een 26-27 graden in de zomer, maar dat is nog altijd te veel. Hopelijk kunnen we met luiken nog een paar graden naar beneden...

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
22-03-2021, 12:26 PM
Bericht: #56
RE: Domaine Jacob
(21-03-2021 03:03 PM)vinejo schreef:  
(21-03-2021 02:50 PM)BartS schreef:  
(21-03-2021 02:34 PM)Olivier schreef:  Aloxe Corton 2014

Met een klein hartje deze wijn open getrokken deze middag met het varkenshaasje met jagerssaus. Na de minder ervaringen de laatste tijd mer Mazilly en Adeneuer, allemaal pinot noir, van niet àl te oude jaargangen, begon ik te vrezen dat de bewaaromstandigheden in mijn berging gewoon niet goed genoeg zijn voor pinot noir.

Maar één manier om te weten : een fles Jacob open gedaan, een domein waar ik zeker ben van de kwaliteit. Het werd de Aloxe Corton 2014.

Pop and pour : toch al wat evolutie merkbaar, redelijk oranje randje. In de neus dennenbos, maar mooi dennenbos, « pinot » dennenbos. Dit is hoe pinot moet verouderen. Maar deze zat nog aan de goede kant van de evolutie, met wat tabak, en ceder. Maar toch, meer geëvolueerd dan ik zou verwacht hebben. De bewaaromstandigheden spelen toch een rol voor een pinot noir, denk ik.

Heb al veel oudere bordeaux en loires gehad die niet in het minst de indruk lieten dat ze geleden hadden. Maar het is duidelijk dat ik al mijn Bourgognes in het keldertje bij mijne maat ga moeten leggen. Of opdrinken Slurp

Ik deel die mening. Weet niet of dit wetenschappelijk kan bewezen worden. Maar flessen PN of biodynamische wijnen die niet in kelder worden bewaard, is echt tricky. Ooit eens fles Lapierre Morgon cadeau gegeven en steeds op verlekkerd als ik op bezoek ging. Twee jaar - en twee jaar beweerd in garage - verder werd die open gedaan. Volledig kapot. Gootsteen in. Met enkele PN's (alle streken) zelfde ervaring, waar je dat met conventionele CS's toch minder voor hebt. Meer tannine en sulfiet?

Wel opletten, Lapierre maakt ook een cuvee sans sulphite, mss was het die wel?

Nee. Het was de "gewone" versie. Maar die bevat ook zeer weinig sulfiet als ik me niet vergis.
22-03-2021, 12:35 PM
Bericht: #57
RE: Domaine Jacob
(22-03-2021 10:10 AM)Olivier schreef:  
(22-03-2021 08:59 AM)Sur la Table schreef:  
(21-03-2021 02:34 PM)Olivier schreef:  Met een klein hartje deze wijn open getrokken deze middag met het varkenshaasje met jagerssaus. Na de minder ervaringen de laatste tijd mer Mazilly en Adeneuer, allemaal pinot noir, van niet àl te oude jaargangen, begon ik te vrezen dat de bewaaromstandigheden in mijn berging gewoon niet goed genoeg zijn voor pinot noir.

Is het dan zo warm in je berging of erg wisselend qua temp?

Een jaar of vier verhuisd naar een nieuwbouw en toen dachten we dat alles wel mooi koel zou blijven aangezien alles zo geïsoleerd was. Maar dat klopte dus niet. Het huis isoleert wel, maar eens de warmte erin zit, geraakt ze dus ook niet meer weg. En we hebben nogal grote ramen...

We proberen nu dus om op alle manieren nog de zon buiten te houden (zonneluifel, luiken komen eraan) en voorlopig zitten we op een 26-27 graden in de zomer, maar dat is nog altijd te veel. Hopelijk kunnen we met luiken nog een paar graden naar beneden...

Ik heb geen slechte ervaringen met Pinot Noir bewaren maar wat ik wel kan zeggen is dat ik bijna niets meer van 2014 heb liggen omdat ze m.i. vrij snel op dronk waren. En dan zijn ze lekker en zijn ze zomaar op. De instap wijnen en die iets toegankelijkere villages dan. Er ligt nog wel wat 1er cru uit pommard maar die hebben sowieso wat meer tijd nodig van de meeste adressen.

Mazilly maakt ze nooit voor de lange bewaring, Domaine Jacob weet ik niet. Scheelt nogal per producent natuurlijk.

Mijn opslag is denk ik max 23 graden in de zomer.

Kleinschalige importeur van voornamelijk Franse wijn. Houdt van klassieke wijnen
22-03-2021, 02:31 PM
Bericht: #58
RE: Domaine Jacob
domaine Jacob is m.i. niet voor de lange bewaring

2014 heeft niet de reputatie van snel op dronk te zijn, ik durf nu pas af en toe villages wijnen te drinken

in mijn huis (van 1936) heb ik een stadskelder (-2,20 meter) en de temperatuur schommelt de laatste jaren tussen 10-20 graden. Daar ben ik al bij al nog blij mee. Het belangrijkste is dat de schommelingen (bij voorkeur te vermijden natuurlijk) niet al te abrupt verlopen.

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
22-03-2021, 06:01 PM
Bericht: #59
RE: Domaine Jacob
(22-03-2021 02:31 PM)Vince schreef:  domaine Jacob is m.i. niet voor de lange bewaring

2014 heeft niet de reputatie van snel op dronk te zijn, ik durf nu pas af en toe villages wijnen te drinken

in mijn huis (van 1936) heb ik een stadskelder (-2,20 meter) en de temperatuur schommelt de laatste jaren tussen 10-20 graden. Daar ben ik al bij al nog blij mee. Het belangrijkste is dat de schommelingen (bij voorkeur te vermijden natuurlijk) niet al te abrupt verlopen.

Vince, dat lijkt mij gewoon een perfecte kelder. Mijn huidige privé stadskelder schommelt tussen 14 en 23 °C en daar liggen veel perfect gerijpte flessen die eerder al 10 jaar in ons vorige huis lagen. Misschien rijpen ze wat vlugger dan in een kelder op constant 12°C, maar gezien mijn leeftijd vind ik dat eerder positief.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
14-06-2021, 06:49 PM
Bericht: #60
RE: Domaine Jacob
Na de wat lichte Colin Bourgogne 2014 opende ik deze Ladoix 2015 van Jacob.
Sowieso meer aroma materie in de mond, maar toch ook niet echt een wijn waar je van achterover slaat. Ondanks 2015 vind ik m op dronk, gaat zeker niet verbeteren volgens mij.
Helemaal niet slecht maar al bij al toch ontgoochelend in lengte en complexiteit.
Ach, we zijn teveel gewoon zeker…? Rolleyes

Edit: Smaakt me vandaag een stuk beter, denk dat mijn hooikoorts aanvallen de perceptie wat beïnvloeden…

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: