Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wijn van dichtbij
05-11-2023, 08:35 PM
Bericht: #1
Wijn van dichtbij
We nemen onze wijn tijdens de oogst af en toe letterlijk onder de loep. Hieronder een foto van een paar weken geleden.

   

De talrijke bolletjes zijn saccharomyces (in veel verschillende vormen/soorten, bij indigene fermentatie tot rond de 20 verschillende afhankelijk van de fase van de fermentatie)
De groen omcirkelde is de fase waarbij een gistcel een nieuwe gistcel aanmaakt, de vemenigvuldiging van gisten dus.
De blauwe zijn de bacteriën verantwoordelijk voor malo. Hoe langer de keten, hoe 'sterker' de malo omzetting aan de gang is.
De gele zijn, simpel gesteld, oxidatieve gisten, verantwoordelijk voor zowel fermentatie, met minder alcohol en wat meer volatile, maar meestal beperkt. Zijn gisten die vooral in het begin van de fermentatie aanwezig zijn, verdragen zeer slecht alcohol.

Voor een idee van de schaal en hoeveel gistcellen in een liter/vat/tank wijn zitten: dit is 1 minuscule druppel tussen petriplaatjes

Voor ons is dit een zeer interessante manier om te zien wat er gaande is in de wijn en om indien nodig op gepaste manier actie te ondernemen

http://www.goustine.fr
05-11-2023, 10:05 PM
Bericht: #2
RE: Wijn van dichtbij
(05-11-2023 08:35 PM)Jerver schreef:  We nemen onze wijn tijdens de oogst af en toe letterlijk onder de loep. Hieronder een foto van een paar weken geleden.



De talrijke bolletjes zijn saccharomyces (in veel verschillende vormen/soorten, bij indigene fermentatie tot rond de 20 verschillende afhankelijk van de fase van de fermentatie)
De groen omcirkelde is de fase waarbij een gistcel een nieuwe gistcel aanmaakt, de vemenigvuldiging van gisten dus.
De blauwe zijn de bacteriën verantwoordelijk voor malo. Hoe langer de keten, hoe 'sterker' de malo omzetting aan de gang is.
De gele zijn, simpel gesteld, oxidatieve gisten, verantwoordelijk voor zowel fermentatie, met minder alcohol en wat meer volatile, maar meestal beperkt. Zijn gisten die vooral in het begin van de fermentatie aanwezig zijn, verdragen zeer slecht alcohol.

Voor een idee van de schaal en hoeveel gistcellen in een liter/vat/tank wijn zitten: dit is 1 minuscule druppel tussen petriplaatjes

Voor ons is dit een zeer interessante manier om te zien wat er gaande is in de wijn en om indien nodig op gepaste manier actie te ondernemen

Ik begrijp het maar half maar toch bedankt voor deze interessante info!
Keep posting, we zijn zeer geïnteresseerd!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
05-11-2023, 10:26 PM
Bericht: #3
RE: Wijn van dichtbij
Zelfde!
06-11-2023, 12:02 AM
Bericht: #4
RE: Wijn van dichtbij
+1

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
07-11-2023, 06:40 PM
Bericht: #5
RE: Wijn van dichtbij
Tof.
Op school haalde ik mijn beste scheikundepunten voor "het plooien van een capillair buisje boven een bunsenbrander... Maar als men het hierover had gehad, had ik wellicht een stuk hoger gescoord als het om moleculen ging.


Ga naar locatie: