Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
|
10-02-2024, 12:45 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-02-2024 om 12:48 PM door wvd.)
Bericht: #211
|
|||
|
|||
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(10-02-2024 10:20 AM)UC schreef:(02-02-2024 01:10 PM)wvd schreef:(01-02-2024 09:44 PM)BartS schreef:(31-01-2024 03:18 PM)vinejo schreef: Interessant artikel in Perswijn, pvdw voor de tip. Vermoeiend.... Kijk, een goede wijnbouwer die weet wat hij doet, zal altijd trachten de mooist mogelijke wijn te maken, dat is tenslotte zijn beroep. Voor mij telt wat in het glas komt. 99% van wie met dat label "NATUURWIJN!" "hier geen ingrepen, geen enkel additief" zwaait is, en ik wik mijn woorden, een knoeier. Maar ja, hij moet iets doen om zijn hergistende, bretty, volatiele, troebele rommel verkocht te krijgen aan naïevelingen. Praat eens met een echt goede, eerlijke bio wijnboer en er gaat een wereld open, geloof me.... De drie vorige dagen 4 bio domeinen bezocht in de Loire regio en alle 4 maken ze schitterende, stabiele wijnen en daar is echt veel werk aan... Natuurwijn bestaat niet. Wijn komt namelijk niet voor in de natuur.... WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
11-02-2024, 09:14 AM
Bericht: #212
|
|||
|
|||
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(10-02-2024 12:45 PM)wvd schreef:(10-02-2024 10:20 AM)UC schreef:(02-02-2024 01:10 PM)wvd schreef:(01-02-2024 09:44 PM)BartS schreef:(31-01-2024 03:18 PM)vinejo schreef: Interessant artikel in Perswijn, pvdw voor de tip. Vermoeiend? Fout van mij om te reageren, ik wil mijn verre houden van enige discussies die lijken op religieuze discussies en daar valt de natuurwijn discussie zeker onder. Ik reageerde enkel dat jouw opmerking omdat het leek omdat je enkel doelde op wijnen die onderin het supermarktschap. Dat is zeker niet zo (sterker nog, ergens vorig jaar heb ik reeks SVs geproefd uit uiteenlopende landen waarvan een consultant ons had verteld dat ze allemaal hetzelfde commerciele gist gebruiken. Afzonderlijk prima wijnen in hun prijsklasse (10-20 euro ongeveer), naast elkaar belachelijke eenheidsworst. |
|||
11-02-2024, 09:39 AM
Bericht: #213
|
|||
|
|||
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(11-02-2024 09:14 AM)UC schreef:(10-02-2024 12:45 PM)wvd schreef:(10-02-2024 10:20 AM)UC schreef:(02-02-2024 01:10 PM)wvd schreef:(01-02-2024 09:44 PM)BartS schreef:(31-01-2024 03:18 PM)vinejo schreef: Interessant artikel in Perswijn, pvdw voor de tip. Vond die opmerking van wvd ook raar en niet van toepassing, troost u Bedoel je Sauvignon blanc met SV? Weet je nog wat voor wijnen daar zoal tussen zaten..? Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
11-02-2024, 11:11 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-02-2024 om 11:12 AM door wvd.)
Bericht: #214
|
|||
|
|||
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(11-02-2024 09:39 AM)vinejo schreef:Ah, sorry als je het zo opvatte, was niet zo bedoeld. Ik heb het zo nogal een beetje gehad met die, zoals je zeer terecht opmerkt "religieuze", discussie over natuurwijn en ik laat me dan al wel eens gaan...(11-02-2024 09:14 AM)UC schreef:(10-02-2024 12:45 PM)wvd schreef:(10-02-2024 10:20 AM)UC schreef:(02-02-2024 01:10 PM)wvd schreef:(01-02-2024 09:44 PM)BartS schreef:(31-01-2024 03:18 PM)vinejo schreef: Interessant artikel in Perswijn, pvdw voor de tip. Ik heb ooit voor waar horen beweren dat indertijd Delhaize zelf een wijnbouwers waar ze wijn per tankwagen kochten hun eigen gistculturen uitdeelden en die eigen bottelingen waren dan ook redelijk gelijkend. Nu, er is commerciële gist en commerciële gist. In sommige regio's worden "gezuiverde" culturen van terroir gisten aangeboden en dat is dikwijls een goede zaak, de minder gewenste zijn er dan uit gefilterd, maar het blijft regionaal en daar zie ik niks verkeerds in. Dat kan integendeel leiden tot zuiverdere wijnen. Maar ik herinner me natuurlijk ook de "bananengisten" in Beaujolais in de jaren 80. En het is waar wat je zegt, er bestaan typische gistculturen om in Sauvignon-wijnen die aroma's te produceren die de niets vermoedende klant associeert met dit type druif. Daarom fulmineer ik ook frequent tegen schrijvelaars die een bepaalde wijn niet "typisch" vinden voor de AOP en hem dus lager inschatten. Een Chambolle moet voor bvb NM "echt Chambolle" zijn: lichter, geuriger, eleganter dan die van de buren. Morey op enkele op honderd meter moet dan weer wat "aardser" zijn. Helaas gaan wijnbouwers daar dan soms in mee en macereren korter om aan die verwachting te voldoen. En dat is onzin: Les Fuées en Les Cras in Chambolle zitten (grotendeels) op calcaire argileux (hydrolique), net als (deels) Clos- en Lavaux Saint-Jacques, Chambertin en Clos de Bèze en die maken nu niet echt wijnen die bekend staan voor hun "délicatesse"... Om niet verder uit te wijden: er bestaan gisten die dienen om wijnen van om het even waar aan te passen aan de vooropgestelde smaak van de consument, wat commercieel wellicht nuttig is, maar waar ik niet de minste interesse voor heb, en gezuiverde, terroir gebonden gisten waar ik niet tegen kan zijn. Bij iets uitgebreidere domeinen, maakt men dan echter gebruik van een "pied de cuve" voor het vergisten van druiven uit een wijngaard waar de aanwezige gisten niet de beoogde puurheid leveren. Dat heb ik ook vorige week nog gehoord bij 1 van de biodynamische domeinen waar we langs gingen. Die moesten dat doen omdat anders de gisting niet op gang komt. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
12-02-2024, 08:36 PM
Bericht: #215
|
|||
|
|||
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(11-02-2024 09:39 AM)vinejo schreef:(11-02-2024 09:14 AM)UC schreef: ...<hele reeks quotes die ik er voor de leesbaarheid uitsloop>.. Sauvignon Blanc inderdaad. Inmiddels tijdje terug en we mochten geen fotos maken ed, want was niet de bedoeling om teveel van deze informatie de wereld in te helpen . Ik weet nog dat de een van de premium Sauvignon Blancs van Errazuriz uit Chili hadden en ook een van de grote wijnhuizen uit Nieuw Zeeland (Yealands, Clearwater of Cloudy Bay). In elk geval typische voorbeelden van wijnhuizen die ook bij hun premium/duurdere versie een herkenbare stijl ambieren. @wvd - bedankt voor extra uitleg. Sluit mij daarbij grotendeels aan. De ene commerciele gist is de andere niet, een ieder moet voor zichzelf bepalen waar de grens ligt. |
|||
12-02-2024, 11:16 PM
Bericht: #216
|
|||
|
|||
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(12-02-2024 08:36 PM)UC schreef: [quote='vinejo' pid='114590' dateline='1707637141'] Goed gedaan-doe ik ook soms! Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
13-02-2024, 12:32 PM
Bericht: #217
|
|||
|
|||
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(12-02-2024 11:16 PM)vinejo schreef:Vorige week tijdens ons Loire tripje o.a. bezoek gebracht aan een jong domein (2020!) dat excelleert in Sauvignon Blanc. Puur bio, geen additieven, opvoeding op barrique, gewoon super en geen versgemaaid gras noch "pipi de chat" te bespeuren. Helaas kunnen we er momenteel niet mee werken, maar er is hoop...(12-02-2024 08:36 PM)UC schreef: [quote='vinejo' pid='114590' dateline='1707637141'] WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
18-02-2024, 03:13 PM
Bericht: #218
|
|||
|
|||
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
2022, voor een gros van de ''natuur'' wijnbouwers uit het koude klimaat een ramp...
Aan de andere zijde klaagt mijn in het ''zuiden'' niet en wordt er zelfs gesproken van een jaar met volume en makkelijke vinificatie. |
|||
29-02-2024, 09:44 AM
Bericht: #219
|
|||
|
|||
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Enkele aanbevelingen van Perswijn :
https://perswijn.nl/2024/02/21/aanbevole...d-sulfiet/ Met onder andere Thillardon Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
|