Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine Fournier Bourgogne
06-01-2016, 11:08 PM
Bericht: #31
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(06-01-2016 09:35 PM)wvd schreef:  
(06-01-2016 12:13 AM)Fre schreef:  Ik vertel ook maar wat een aantal boeren me toevertrouwden. En ik begrijp dat die 2014 moet nog verkocht worden natuurlijk ;-) En dan zullen we reclame ook maar door 't oog zien zeker? Rolleyes

Sorry voor de publiciteit boys, ik liet me weer even gaan Sleepy

Nog even over 2014 - 2015. Van de eerste zijn we bijna zeker, van de 2e niet. Ik vrees wel dat 2014 (ook in Bx trouwens) wat over het hoofd gaat gezien worden door alle media-gedoe rond 2015. Remember 1989 versus 1990 in Bx en zeker ook 1991, mooi jaar in Bourgogne, totaal vergeten na 1990. Recenter in Bourgogne en in mindere mate in Bordeaux werd ook aan 2010 wat voorbij gegaan door de hype van '09. De meeste (Amerikaanse) wijnsites quoteren 2009 nog altijd hoger, en misschien is dat in het algemeen (lees; ook bij de sukkelbedrijven) wel zo.
Het is wellicht weer een kwestie van voorkeur, maar wij waarderen in het algemeen ras en finesse iets hoger dan rondheid en concentratie en bij de meeste (betere) domeinen vind ik 2010 veel interessanter en wellicht ook met een langer leven.

En we MOETEN geen 2014 verkopen, ze zijn nl. nog niet te koop op het domein. Maar we gaan dat zeker doen en in primeur aanbieden zodra we (volgende week?) prijzen en allocatie krijgen. Je kan de gebottelde versies dan op 1 mei bij de meester zelf komen proeven op kasteel Beau Séjour te Linden. Oeps, weer publi....
2010 is inderdaad interessanter dan 2009. 2009 heeft wel concentraat maar is soms jammy. Diezelfde boeren kwamen trouwens tot dezelfde conclusie als jij: 2014 zal wat over het hoofd gezien worden door de poeha die verkocht wordt rond 2015. Heb zelf wel al enkele 2014's gedronken en ingeslagen. Mooi jaar inderdaad.
07-01-2016, 01:06 AM
Bericht: #32
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(06-01-2016 08:16 PM)wvd schreef:  
(06-01-2016 04:17 PM)don quichotte schreef:  
(06-01-2016 03:20 PM)vinejo schreef:  ........................................
@ Werner: Ik betwijfel dat een wijn die evenwaardig is aan die Taurasi in Frankrijk sowieso 200 euro zou moeten kosten hoor, prephyloxaera of niet. Zulke uitspraken ondermijnen voor mij eigenlijk een beetje de rest van je betoog ...

Wel Jo; dat hangt er dan nog van af hoe je dat mathematisch bekijkt.
Mijn eerste flesje Taurasi “Primum” van de jaargang 2004 betaalde ik 22 Euro ( plus transport +/- 2 Euro)
Daarna nog wat van die jaargang 2004 besteld aan 24 Euro.
Dit is een lekkere wijn en zijn prijs van 24 Euro waardig maar ook niet veel meer.
Dus bij mij zou die wijn In Frankrijk 120 Euro kosten woeha Ik zou er nooit aan denken voor deze wijn 120 Euro op tafel te gooien zelfs in een 2 of 3 sterrenrestaurant.(waar ik sinds jaren niet meer kom)

Ik dronk ook de 2006 en die koste me bij dezelfde leverancier 26 Euro.
De 2008 kocht ik ook aan terug aan 24 Euro ( Nog niet gedronken)

Meer dan 30 Euro zou ik er niet voor betalen.( geef me dan maar een paar fleskes Villemaurine. Wink )

Hoe komt het dat in ons Belgischke de prijs van die wijn rond de 40 Euro schommelt?

En die willen weten waar ik die koop die moeten me maar een P.M. sturen.
Snuggere typen hebben zeker zo al door waar ik die kocht.Rolleyes En deze keer niet op die plaats waar we voor melk gaan.

Louis, dat hangt uiteraard af van je eigen smaak.
Ik weet dat de verstokte Bordeaux liefhebber alles wat anders proeft per definitie minder vindt, maar hier houden we enorm van de wijnen die Raffaele de laatste jaren op de markt brengt. We vinden ze eigenlijk heel bijzonder en vrij uniek en voor ons zijn ze een stuk interessanter dan die en andere St. Em's. Dat zal dan (ooit) wel een mooie wijn worden, maar voor mij is dat niet veel meer dan opnieuw de zoveelste variatie op een uitgemolken thema, het boeit me niet.

Waarom is die zoveel duurder bij ons, wel. Ten eerste kan ik met de hand op het hart verklaren dat onze marge bij de lagere in België is. De prijs waaraan jij gekocht hebt, wel, dat is zowat de aankoopprijs voor ons nu, reken zelf maar uit. En dan heb je uiteraard nog onze beruchte staatsdief... Ik heb die prijzen uiteraard ook gezien, ik ben niet gek. Die kochten die wijnen aan toen Raffaele ze nog weg gaf. Daar kan je uiteraard je voordeel mee doen, zou ik ook niet laten.

Ik proefde de nieuwe jaargangen in oktober bij hem thuis en ik denk (thuis verifiëren) dat hij gelijk heeft als hij zegt dat 2011 zijn beste jaar is tot nog toe. Helaas maar 1000 flessen van gemaakt. Er komt ook nog bijna evenveel Riserva in 2011 en dat is dan alles, van 2,5ha! Hij heeft me al verwittigd: de prijs gaat nu fors de hoogte in, ik raad je dus aan alles te kopen wat jullie nog kunnen bemachtigen.

Heb je ooit Bollinger VVF gedronken? Mooie Champagne, kost +500€.
Ken je de prephyloxera's van Atauta? 80€ tot 120€ en m.i. hebben die niet de intense diepte en complexiteit van Guasta's Riserva's. Maar een liefhebber van Spaanse wijnen vindt wellicht het omgekeerde.

@ Werner,
Citaat:Louis, dat hangt uiteraard af van je eigen smaak.
Ik weet dat de verstokte Bordeaux liefhebber alles wat anders proeft per definitie minder vindt, maar hier houden we enorm van de wijnen die Raffaele de laatste jaren op de markt brengt. We vinden ze eigenlijk heel bijzonder en vrij uniek en voor ons zijn ze een stuk interessanter dan die en andere St. Em's. Dat zal dan (ooit) wel een mooie wijn worden, maar voor mij is dat niet veel meer dan opnieuw de zoveelste variatie op een uitgemolken thema, het boeit me niet.


Wel Werner; ik ben een Bordeaux liefhebber. En hoe zou dat komen? Ik vond mijn roots in 1972 eerst binnen de Italiaanse wijn toen ik daar professioneel verbleef. Terug in België vond ik hier bijna alleen die Italiaanse wijn in de mandjes en ander zuur en schraal of pikantig Italiaans gedoe. Ik concentreerde me toen meer op de Franse domeinen waaronder de Bourgogne. Het grootste gedeelte in mijn kelder werd toen ingenomen door Bourgogne wijnen. Stap voor stap werd hun plaats meer ingenomen door Bordeaux wijnen en dit had vooral te maken met de slechte P/K verhouding van Bourgognes. En ook een aantal degoutante praktijken vanuit het bourgogne imperium die me in een andere richting duwden. Vandaag vind je minder dan 10% nog in mijn kelder. De rest zijn andere Franse regio's naast Italiaans; Portugees, Spaans en in minoriteit nog ander wereldstreken.
En wat betreft de wijnen van Raffaele moet je maar mijn handtekening kijken: There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)

Citaat:Waarom is die zoveel duurder bij ons, wel. Ten eerste kan ik met de hand op het hart verklaren dat onze marge bij de lagere in België is. De prijs waaraan jij gekocht hebt, wel, dat is zowat de aankoopprijs voor ons nu, reken zelf maar uit. En dan heb je uiteraard nog onze beruchte staatsdief... Ik heb die prijzen uiteraard ook gezien, ik ben niet gek. Die kochten die wijnen aan toen Raffaele ze nog weg gaf. Daar kan je uiteraard je voordeel mee doen, zou ik ook niet laten.
Werner, kan jij me eens vertellen wat lagere marges zijn. En wel " Figures and no bullshit" Ik probeer al jaren de pieren uit de neus te halen wat betreft de bruto en netto winstmarges bij de Super Markets ; de groothandel en de kleinhandel. Maar de meesten blijven daar stijfkoppig over zwijgen.
En wat betreft onze beruchte staatsdief moet ik je meer dan 100% ondersteunen. Kijk maar naar de laatste accijnsverhogingen. Als ik dan ook zie hoe vakbonden en politici van allerlei aard de internetverkoop hebben geboycot dan moet ik bekennen : hier hebben we voor de zoveelste keer de boot gemist. En zelfs als ze de internetverkoop morgen volledig zouden liberaliseren zal dat geen aarde meer aan de dijk brengen: te laat.

Citaat:Ik proefde de nieuwe jaargangen in oktober bij hem thuis en ik denk (thuis verifiëren) dat hij gelijk heeft als hij zegt dat 2011 zijn beste jaar is tot nog toe. Helaas maar 1000 flessen van gemaakt. Er komt ook nog bijna evenveel Riserva in 2011 en dat is dan alles, van 2,5ha! Hij heeft me al verwittigd: de prijs gaat nu fors de hoogte in, ik raad je dus aan alles te kopen wat jullie nog kunnen bemachtigen.
Als Raffaele het opportuun vind zijn prijzen te verhogen dan is dit zijn volste recht.
Ik respecteer " De wet van vraag en aanbod" maar ik zal dan zeker niet meer behoren tot " The players of the game"

Citaat:Heb je ooit Bollinger VVF gedronken? Mooie Champagne, kost +500€.
Ken je de prephyloxera's van Atauta? 80€ tot 120€ en m.i. hebben die niet de intense diepte en complexiteit van Guasta's Riserva's. Maar een liefhebber van Spaanse wijnen vindt wellicht het omgekeerde.
Nooit deze Bollinger gedronken. Ten eerste ik ben geen Champagne fanaat laat staan dat ik hier veel ervaring mee heb. (mijn wederhelft des te meer) En als ik het prijskaartje zie denk ik dat ik een paar keer zou zou moeten slikken bij iedere slok die ik binnen nam.Wink
De Atauta wijn : nooit van gehoord.Sad

N.B.
Werner ik denk dat ik in het verleden je meerdere keren op een faire manier heb geïnformeerd over de prijzen van de concurrentie.( zowel mondeling als schriftelijk ) Voor de rest valt het buiten mijn slagracht om daar een grote invloed op te hebben.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
07-01-2016, 10:18 AM
Bericht: #33
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Laten we het nu in deze topic maar weer over de wijnen hebben hé ipv over de "staatsdief" en de prijzen...
En Werner, publi is op zich geen probleem maar dan niet op deze plek maar enkel en alleen in het hoekje van de handelaar. Dan kan iedereen je berichten ook in de juiste context lezen.
Je info over oogstjaren, percelen en dergelijke is hier dan weer zeer welkom.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-01-2016, 12:37 PM
Bericht: #34
RE: Domaine Fournier Bourgogne
@ Louis: "There are no ...." Ik denk niet dat het mooier te verwoorden valt en ik ben het daar dan ook nogal mee eens, uitgenomen enkele erg flagrante "fouten", maar daar valt soms ook over te dicussiëren (neem nu VA).

Er is absoluut niks mis met Bx liefhebber zijn, maar als je echt veel geld uitgeeft aan top Bordeaux, dan zou ik toch eens een belegen Sammarco of d'Alceo proeven. Je gaat je tong niet geloven (hopelijk op 1 mei). En, Louis, blijf maar informeren, hoe meer hoe liever zou ik zeggen!

Dominio de Atauta is een domein in Ribera del Duero, hoogst gelegen oostelijk deel, zanderige, druifluisvrije gronden. VE heeft die ooit geïmporteerd, maar sinds Bertrand Sourdais daar weg ging vonden we de kwaliteit sterk dalend. Laatste 10 jaar heb ik niet meer geproefd, zou terug op niveau zijn.

@Jo: Helemaal akkoord, ik laat me soms wat meeslepen maar ik zal in dat hoekje gaan staan nu ;-)
16-03-2016, 10:42 AM
Bericht: #35
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Croix Violettes 2008 - Côte de nuits villages

Ik had de organisator van een mooie pinot noir proeverij deze wijn erg graag gegund. Maar er stonden al teveel flessen open en dus ging deze fles terug mee naar huis.

Op basis van dag 2: Komt nog een stuk beter voor de dag dan op dag 1 (en toen vond ik m al zo lekker)
Een klasseneus. In het begin redelijk gesloten (bewaring in de frigo) maar daarna een heerlijk boeketje fruit van rood maar ook zwart fruit. Blind zou ik hier niet snel pinot uit halen, denk k. fijne oosterse specerijen zoals Kerrie & Curcuma. Lichte toastneus ook.

Na een eerste sip even zoeken: want deze wijn heeft veel concentratie maar etaleert toch niet direct alles wat er in zit: het is een speurtocht, een ondekkingstocht, die maakt dat de fles sneller leeg is dan gedacht (en gehoopt). Een wijn waar ik gelukkig van word.
Klein puntje wel: de wijn toont ondanks de hoge maar fijne zuren (die me niet storen) ook nog tannines die toch een bittere toets geeft in de afdronk. Op dag 2 zeker niet beter dan op dag 1: de combinatie van veel fruit, hoge concentratie, hoge fijne zuren & tannines maakt dat deze wijn volgens mij nog een mooie toekomst heeft. 91+

In deze thread werd al meermaals verwezen naar de P/Q van deze wijn. Bij Van Eccelpoel kost de 2012 nu 38,30 EUR, 39,5 bij Leuvin. Die goeie P/Q verhouding is dus volledig weg. Spijtig.
16-03-2016, 02:49 PM
Bericht: #36
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(16-03-2016 10:42 AM)Fre schreef:   Croix Violettes 2008 - Côte de nuits villages

Ik had de organisator van een mooie pinot noir proeverij deze wijn erg graag gegund. Maar er stonden al teveel flessen open en dus ging deze fles terug mee naar huis.

Op basis van dag 2: Komt nog een stuk beter voor de dag dan op dag 1 (en toen vond ik m al zo lekker)
Een klasseneus. In het begin redelijk gesloten (bewaring in de frigo) maar daarna een heerlijk boeketje fruit van rood maar ook zwart fruit. Blind zou ik hier niet snel pinot uit halen, denk k. fijne oosterse specerijen zoals Kerrie & Curcuma. Lichte toastneus ook.

Na een eerste sip even zoeken: want deze wijn heeft veel concentratie maar etaleert toch niet direct alles wat er in zit: het is een speurtocht, een ondekkingstocht, die maakt dat de fles sneller leeg is dan gedacht (en gehoopt). Een wijn waar ik gelukkig van word.
Klein puntje wel: de wijn toont ondanks de hoge maar fijne zuren (die me niet storen) ook nog tannines die toch een bittere toets geeft in de afdronk. Op dag 2 zeker niet beter dan op dag 1: de combinatie van veel fruit, hoge concentratie, hoge fijne zuren & tannines maakt dat deze wijn volgens mij nog een mooie toekomst heeft. 91+

In deze thread werd al meermaals verwezen naar de P/Q van deze wijn. Bij Van Eccelpoel kost de 2012 nu 38,30 EUR, 39,5 bij Leuvin. Die goeie P/Q verhouding is dus volledig weg. Spijtig.

De wijn had inderdaad wat weg van een NR syrah, iets wat ik bij topBourgogne nog al heb gehad. Dat bitterje (of zelfs groenige) is typisch 2008 vrees ik, toch wel een moeilijk jaar geweest.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-03-2016, 10:16 PM
Bericht: #37
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Oeps, ik heb hier blijkbaar wat interessante discussies gemist. Maar ik wil mij graag aansluiten bij een aantal standpunten van hierboven:

ik ben een Bourgogne addict, maar tussen de 10-30 euro zitten er idd pareltjes in Bordeaux. Leve de cru bourgeois en de Médoc.
En de laatste jaren vind ik trouwens dat prijskwaliteit Bordeaux opnieuw Bourgogne inhaalt in die prijsvork. De prijs van generieke bourgogne en regionale côte de nuits/beaune stijgt te sterk.

honestly, 2010 is in Bourgogne een groter jaar dan 2009
en 2014 zal in my humble opinion ook groter zijn dan 2015. Dat hebben we met 3 personen meermaals unaniem vastgesteld in december. Akkoord, die wijnen waren piepjong op vat, maar de overmaat aan zon in 't glas is niet weg te wissen. Mensen die van pinot houden die richting syrah neigt zullen in 2015 wel meer aan hun trekken komen.

In bourgogne moeten we idd continu zoeken naar alternatieven omdat de goede adressen té duur worden. Bij Chicotot in nuits st georges trouwe klant geweest gedurende millésime 2006-2011. Sindsdien volledig afgehaakt. Het argument voor de prijsstijgingen is "nous avons perdu une récolte sur 3" (2011-2013) wordt afgezaagd want het omgekeerde zal niet waar zijn : - (

Een Lessona aan 28 euro in België, benieuwd. Het zal zeker zeker niet bij onze vriend Luca De Marchi zijn van Sperino...

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
17-03-2016, 11:30 PM
Bericht: #38
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(17-03-2016 10:16 PM)Vince schreef:  Oeps, ik heb hier blijkbaar wat interessante discussies gemist. Maar ik wil mij graag aansluiten bij een aantal standpunten van hierboven:

ik ben een Bourgogne addict, maar tussen de 10-30 euro zitten er idd pareltjes in Bordeaux. Leve de cru bourgeois en de Médoc.
En de laatste jaren vind ik trouwens dat prijskwaliteit Bordeaux opnieuw Bourgogne inhaalt in die prijsvork. De prijs van generieke bourgogne en regionale côte de nuits/beaune stijgt te sterk.

honestly, 2010 is in Bourgogne een groter jaar dan 2009
en 2014 zal in my humble opinion ook groter zijn dan 2015. Dat hebben we met 3 personen meermaals unaniem vastgesteld in december. Akkoord, die wijnen waren piepjong op vat, maar de overmaat aan zon in 't glas is niet weg te wissen. Mensen die van pinot houden die richting syrah neigt zullen in 2015 wel meer aan hun trekken komen.

In bourgogne moeten we idd continu zoeken naar alternatieven omdat de goede adressen té duur worden. Bij Chicotot in nuits st georges trouwe klant geweest gedurende millésime 2006-2011. Sindsdien volledig afgehaakt. Het argument voor de prijsstijgingen is "nous avons perdu une récolte sur 3" (2011-2013) wordt afgezaagd want het omgekeerde zal niet waar zijn : - (

Een Lessona aan 28 euro in België, benieuwd. Het zal zeker zeker niet bij onze vriend Luca De Marchi zijn van Sperino...

Interesting! Thanks 4 the info/opinion
02-04-2016, 11:34 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 02-04-2016 om 12:11 PM door wvd.)
Bericht: #39
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(17-03-2016 10:16 PM)Vince schreef:  Oeps, ik heb hier blijkbaar wat interessante discussies gemist. Maar ik wil mij graag aansluiten bij een aantal standpunten van hierboven:

ik ben een Bourgogne addict, maar tussen de 10-30 euro zitten er idd pareltjes in Bordeaux. Leve de cru bourgeois en de Médoc.
En de laatste jaren vind ik trouwens dat prijskwaliteit Bordeaux opnieuw Bourgogne inhaalt in die prijsvork. De prijs van generieke bourgogne en regionale côte de nuits/beaune stijgt te sterk.

honestly, 2010 is in Bourgogne een groter jaar dan 2009
en 2014 zal in my humble opinion ook groter zijn dan 2015. Dat hebben we met 3 personen meermaals unaniem vastgesteld in december. Akkoord, die wijnen waren piepjong op vat, maar de overmaat aan zon in 't glas is niet weg te wissen. Mensen die van pinot houden die richting syrah neigt zullen in 2015 wel meer aan hun trekken komen.

In bourgogne moeten we idd continu zoeken naar alternatieven omdat de goede adressen té duur worden. Bij Chicotot in nuits st georges trouwe klant geweest gedurende millésime 2006-2011. Sindsdien volledig afgehaakt. Het argument voor de prijsstijgingen is "nous avons perdu une récolte sur 3" (2011-2013) wordt afgezaagd want het omgekeerde zal niet waar zijn : - (

Een Lessona aan 28 euro in België, benieuwd. Het zal zeker zeker niet bij onze vriend Luca De Marchi zijn van Sperino...

Hallo Vince,
ik ben erg blij ook met je beoordeling van 2014 versus 2015. Ik had dat hier al gepost, maar werd uiteraard een beetje weggelachen met het argument dat ik dat wel moest zeggen want moet ze verkopen... Dat werkt nl. zo niet bij mij, eerlijk = eerlijk.

Vorige week doorgebracht in Bourgogne, enorm veel geproefd en geloof me, Laurent Fournier's wijnen horen misschien nog niet bij de allergrootsten (daarover later meer...), maar ze komen toch wel erg dichtbij. Zijn Croix Violettes is wellicht de duurste CdNV, maar ook wellicht de mooiste, zowat het niveau van de betere Gevrey 1°Cru's. Hij heeft in 2014 wel ernstige concurrentie, want vriend Jérôme gaat een kleine hoeveelheid Comblanchien "Les Retraits" (kijk maar eens waar dat juist ligt... ) van 75-jarige stokken afzonderlijk bottelen. Ook heel duur ja, rond 40€, maar....
Er is niks aan te doen, de prijzen stijgen. Ik kreeg die onder ogen van één van de beste domeinen van Volnay en ik zou nu de Volnay villages 2014 moeten aankopen aan 2€ minder dan de verkoopprijs (inclusief dan nog!!) die de vorige importeur vroeg voor 2012...
U begrijpt waar het naartoe gaat?

Desondanskalniettegenstaande vind ik nog steeds dat er in de hogere prijsklasse amper alternatieven zijn voor de mooiste Bourgognes. Wat een wijnen geproefd! En steeds meer wijnboeren investeren in beter materiaal en doen aan bio(dynamie) en ja, dat proef je.
Ook Laurent is in conversie naar biodynamie en Jérôme (Galeyrand) ook. Lauren kocht dit jaar een extra trieuse (op basis van soortelijk gewicht v.d. druif), in gebruik vanaf oogst 2016.
Zijn laatste aanwinst is al in gebruik: een hightech bottelinstallatie die toelaat steriel te bottelen (fles wel te verstaan!).
Bij ons komen er spoedig nog wijnen bij van enkele topdomeinen, helaas ook weeral vrij prijzig.

Alternatief vinden we misschien eerder in Piëmonte. Zoals mijn klanten weten ben ik nogal verlekkerd op de wijnen van Noord-Piëmonte. Maar we zijn niet alleen! Lorella Antoniolo vertelde me onlangs dat ze elk jaar vlugger uitverkocht is, ik moet me reppen om iets te hebben en vanaf volgend jaar op allocatie. Ook bij Le Piane begint het te knellen.
Gelukkig werken we ook met La Prevostura (Lessona & Bramaterra) en Colombera&Garella (Bramaterra & Lessona), wier wijnen aan de zeer goede kant van de prijs/kwaliteit staan. La Prevostura's Lessona werd trouwens opgepikt door een bekend sterrenrestaurant.

Zowat alle bovenvermelde wijnen zullen ook te proeven zijn op 1 mei, samen met o.a. enkele nieuwe aanwinsten.
21-04-2016, 01:53 PM
Bericht: #40
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Voor de liefhebbers zijn de wijnen van Fournier nu vrijdag en zaterdag te proeven bij Van Eccelpoel, en te koop aan zeer mooie kortingen die dagen.
21-04-2016, 08:47 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-04-2016 om 09:21 PM door Vince.)
Bericht: #41
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Vorige week bij Fournier gepasseerd. 2014 in wit en 2013 in rood geproefd in ... Zalto glazen! Zeer professioneel. Breed gamma. Commerciële aanpak (mooi proeflokaal, ze zijn gewoon van mensen te ontvangen...), biologisch,... . Allemaal redenen waarom dit na Sylvain Pataille veruit de duurste Marsannay wijnen zijn maar prijskwaliteit nog steeds betaalbare côte de nuits blijven. Slechts de helft van het gamma kunnen proeven wegens tijdgebrek, maar alle wijnen worden gekenmerkt door lengte, finesse en edele zuren. Dat is het enige minpuntje, een té breed gamma bestaande uit 4 cuvées rondes (oa St Urbain), 7 cuvées terroir en 9 cuvées spéciales (oa croix violettes).
De sterkte van dit domein ligt volgens mij in zijn witte, betaalbare Ladoix wijnen. Broer en zussen runnen dit domein en maken ook Pernand in wit/rood, Aloxe en Corton + C Charlemagne. Een consistent en kwalitatief gamma. Ik ben er zelf drie keer geweest, en jammer genoeg steeds een koele ontvangst door Marie-Madeleine, zodat je zelfs gegeneerd bent om er wijn te proeven. Ik ga er dus niet meer (terwijl dit huis in betere omstandigheden een vast adres zou zijn) maar blijf hun wijnen lokaal wel volgen op restaurant (ook vorig weekend er plaatse nog een prachtige witte Ladoix En nagets '13 gedronken). Thuis heb ik nog wat liggen van het bewaarjaar 2010. Ik riskeer het om een rode Pernand Vergelesses 1 cru 2010 te openen (mengeling van verschillende 1crus, daarom geen lieu-dit benaming op het etiket vermeld).
Dag 1 en 2 quasi identieke impressies: aromatisch zit er veel in, maar nogal gebald (dichte, moeilijk te onderscheiden aroma's). De 2de dag kan ik er pas een definitie aan geven: rijpe braambes (zoetzure impressie). In de mond eveneens een gebalde maar diepe, mondvullende wijn met fijne zuren, een leuke zoet/zuur balans en een mooie lengte. Weer rijpe braambes, meer kan ik er niet op kleven, but good enough for me! Volgens mij binnen 3-tal jaren op zijn top. Nu score 90+.
De sterkte van dit domein ligt volgens mij in zijn witte, betaalbare Ladoix wijnen. Broer en zussen runnen dit domein en maken ook Pernand in wit/rood, Aloxe en Corton + C Charlemagne. Een consistent en kwalitatief gamma. Ik ben er zelf drie keer geweest, en jammer genoeg steeds een koele ontvangst door Marie-Madeleine, zodat je zelfs gegeneerd bent om er wijn te proeven. Ik ga er dus niet meer (terwijl dit huis in betere omstandigheden een vast adres zou zijn) maar blijf hun wijnen lokaal wel volgen op restaurant (ook vorig weekend er plaatse nog een prachtige witte Ladoix En nagets '13 gedronken). Thuis heb ik nog wat liggen van het bewaarjaar 2010. Ik riskeer het om een rode Pernand Vergelesses 1 cru 2010 te openen (mengeling van verschillende 1crus, daarom geen lieu-dit benaming op het etiket vermeld).
Dag 1 en 2 quasi identieke impressies: aromatisch zit er veel in, maar nogal gebald (dichte, moeilijk te onderscheiden aroma's). De 2de dag kan ik er pas een definitie aan geven: rijpe braambes (zoetzure impressie). In de mond eveneens een gebalde maar diepe, mondvullende wijn met fijne zuren, een leuke zoet/zuur balans en een mooie lengte. Weer rijpe braambes, meer kan ik er niet op kleven, but good enough for me! Volgens mij binnen 3-tal jaren op zijn top. Nu score 90+.
sorry, de tekst hierboven startend met "de sterkte van dit domein"
behoort tot de post "domaine Maratray Dubreuil". Foutje bij het plaatsen van een nieuwe reactie.

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
29-04-2016, 05:19 PM
Bericht: #42
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Ook bij Fournier rampoed door de vorst:
"Rapide bilan, pas de photo, ce sont les mêmes pour tout le monde: les Bourgogne touchés à 100%, les Marsannay cuvée saint urbain 100%, es Chezots 100%, chapitre 100%, longeroies de 80 à 100%, clos du Roy de 50 à 100%... Je n'ai pas eu le courage d'aller voir ailleurs ... Car pour le domaine Jean Fournier, avec le coteau de Chenôve sinistré, la messe est dite! Et l'avenir"
18-05-2016, 08:31 PM
Bericht: #43
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Opnieuw de 2009 Clos du Roi in 't glas. Deze wijn begint zich mooi te tonen. Er bestaan complexere wijnen in de regio maar dit blijft puur genot. Ik ga er mij morgen nieuwe halen Smile
26-07-2016, 10:26 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-07-2016 om 10:34 AM door wvd.)
Bericht: #44
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(29-04-2016 05:19 PM)Marc schreef:  Ook bij Fournier rampoed door de vorst:
"Rapide bilan, pas de photo, ce sont les mêmes pour tout le monde: les Bourgogne touchés à 100%, les Marsannay cuvée saint urbain 100%, es Chezots 100%, chapitre 100%, longeroies de 80 à 100%, clos du Roy de 50 à 100%... Je n'ai pas eu le courage d'aller voir ailleurs ... Car pour le domaine Jean Fournier, avec le coteau de Chenôve sinistré, la messe est dite! Et l'avenir"

In 2015 -15%, 2016 -75% tov normale (2014) oogst. In september komt de Bourgogne 2015 binnen, nog geen idee van de prijs, maar het zal zoals overal een stuk duurder zijn, zoveel staat vast.
Vorige week na lange tijd nog eens een Bourgogne Pinot Noir 2011 en Longeroies 2011 open. Zoals verwacht was Longeroies iets dieper van kleur, jonger, blauw fruit, licht toetsje hout nog (ben daar nogal gevoelig aan) wat tannine, mooie concentratie, zeker voor 2011. Maar de "gewone" bourgogne stal onze harten. Die wijn is m.i. nu helemaal klaar, stuivend boeket, suave smaak met lichte afdronk, zeer charmant. En dat in een "minder" jaar, niet iedereen gegeven.
De Bourgogne kreeg nooit nieuw hout, maar ook voor de toekomstige 1°cru's is Laurent langzaamaan meer grote vaten (500l - 600l) gaan gebruiken met een iets langere opvoeding, waardoor ze nog iets minder houtinvloed geeft en iets meer diepte.
03-12-2016, 10:08 PM
Bericht: #45
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Gewoon even laten weten dat de Marsannay Clos du Roy 2009 weer voortreffelijk presteerde. Gedronken over 2 dagen. Veel materie en zeer evenwichtige wijn. Ook op dag 2 geen verval (duurde wel even voor ie op dreef raakte). Nu al enorm lekker maar heeft zeker overschot.
24-01-2017, 02:04 PM
Bericht: #46
RE: Domaine Fournier Bourgogne
In Bourgogne Aujourd'hui 133 staan de "beste wijnen dit jaar geproefd". Zeven rode en 5 witte worden vermeld. Bij de rode, en dat moet een absolute primeur zijn, staat zowaar een Bourgogne "générique": De Bourgogne Pinot Noir 2014 van Laurent Fournier! Wie zei hier dat bourgogne te duur is?


Bijlagen Afbeeldingen
   
24-01-2017, 03:20 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-01-2017 om 03:22 PM door don quichotte.)
Bericht: #47
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(24-01-2017 02:04 PM)wvd schreef:  In Bourgogne Aujourd'hui 133 staan de "beste wijnen dit jaar geproefd". Zeven rode en 5 witte worden vermeld. Bij de rode, en dat moet een absolute primeur zijn, staat zowaar een Bourgogne "générique": De Bourgogne Pinot Noir 2014 van Laurent Fournier! Wie zei hier dat bourgogne te duur is?

Ik zeg en schrijf dat en meestal onder de vorm van: "als je een wijnstreek zoekt in Frankrijk die het slechtst scoort wat betreft prijs/kwaliteit dan moet je in de Bourgogne zijn."
Vele Bourgogne wijnen onder de 25 Euro zijn voor mij geen 10 Euro waard.
En de uitzondering bevestigt wel de regel.Wink

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
25-01-2017, 05:08 PM
Bericht: #48
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(24-01-2017 03:20 PM)don quichotte schreef:  
(24-01-2017 02:04 PM)wvd schreef:  In Bourgogne Aujourd'hui 133 staan de "beste wijnen dit jaar geproefd". Zeven rode en 5 witte worden vermeld. Bij de rode, en dat moet een absolute primeur zijn, staat zowaar een Bourgogne "générique": De Bourgogne Pinot Noir 2014 van Laurent Fournier! Wie zei hier dat bourgogne te duur is?

Ik zeg en schrijf dat en meestal onder de vorm van: "als je een wijnstreek zoekt in Frankrijk die het slechtst scoort wat betreft prijs/kwaliteit dan moet je in de Bourgogne zijn."
Vele Bourgogne wijnen onder de 25 Euro zijn voor mij geen 10 Euro waard.
En de uitzondering bevestigt wel de regel.Wink

Jamaar, dat was helemaal niet persoonlijk bedoeld hoor!
Alles hangt af van wat je tegenkomt natuurlijk, je vindt overal wel veel en veel te dure wijnen, zie bvb. mijn post over Trotanoy... ;-)
25-01-2017, 11:44 PM
Bericht: #49
RE: Domaine Fournier Bourgogne
in april vorig jaar heb ik de bourgogne '14 bij Fournier ter plaatse geproefd (in een zalto glas), mijn score: 88/100.
ik had het ook gelezen in bourgogne aujourd'hui (p 69) en fronste toch de wenkbrouwen als ik zag dat deze wijn dezelfde score (een 18,5/20 zal op de vinejoschaal een 95/100 zijn) kreeg als de Mazis Chambertin van Harmand Geoffroy en de Chambolle 1 cru 'les amoureuses' van Amiot Servelle.
Tja, dat ze de score zouden pimpen naar een 15,5/20, tot daar aan toe. Maar van Conny Komen naar Marion Cotillard is toch een giant leap for mankind.

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
26-01-2017, 02:17 AM
Bericht: #50
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(25-01-2017 11:44 PM)Vince schreef:  in april vorig jaar heb ik de bourgogne '14 bij Fournier ter plaatse geproefd (in een zalto glas), mijn score: 88/100.
........................

In een ander glas had hij misschien die 88 nog niet gehaald.Wink

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
27-01-2017, 11:50 AM
Bericht: #51
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(26-01-2017 02:17 AM)don quichotte schreef:  
(25-01-2017 11:44 PM)Vince schreef:  in april vorig jaar heb ik de bourgogne '14 bij Fournier ter plaatse geproefd (in een zalto glas), mijn score: 88/100.
........................

In een ander glas had hij misschien die 88 nog niet gehaald.Wink

Ja, één blik op het label zegt méér dan proeven hé... ;-)
Ik vind dit ook straf, maar hij staat wel vermeld bij de beste wijnen van het jaar hé! En zij proeven echt wel blind.
Hou jij van de wijnen van Harmand-Geoffroy?
27-01-2017, 03:58 PM
Bericht: #52
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(27-01-2017 11:50 AM)wvd schreef:  
(26-01-2017 02:17 AM)don quichotte schreef:  
(25-01-2017 11:44 PM)Vince schreef:  in april vorig jaar heb ik de bourgogne '14 bij Fournier ter plaatse geproefd (in een zalto glas), mijn score: 88/100.
........................

In een ander glas had hij misschien die 88 nog niet gehaald.Wink

Ja, één blik op het label zegt méér dan proeven hé... ;-)
Ik vind dit ook straf, maar hij staat wel vermeld bij de beste wijnen van het jaar hé! En zij proeven echt wel blind.
Hou jij van de wijnen van Harmand-Geoffroy?

Vince, ge zijt dus ook al nen etikettendrinker! Big Grin

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
11-03-2017, 12:38 PM
Bericht: #53
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(03-12-2016 10:08 PM)Fre schreef:  Gewoon even laten weten dat de Marsannay Clos du Roy 2009 weer voortreffelijk presteerde. Gedronken over 2 dagen. Veel materie en zeer evenwichtige wijn. Ook op dag 2 geen verval (duurde wel even voor ie op dreef raakte). Nu al enorm lekker maar heeft zeker overschot.

Inderdaad mooie wijn. In de neus nog mooie fraicheur voor een 2009, vind ik. In de mond komt het rijpere wat meer naar voor. Zeer veel materie voor een Marsannay. Ik zou blind wellicht richting Beaune denken.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
11-03-2017, 11:24 PM
Bericht: #54
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Op dag 1 voldoende materie. De wijn is zo op z'n hoogtepunt en hoeft noet langer te liggen. Geen typisch Marsannay gevoel, waarschijnlijk door de warmte van dat jaar. Op dag 2 was de Clos du Roy uit elkaar aan t vallen: dode bladeren en humus. Zuren zijn wat weg.
12-03-2017, 03:07 PM
Bericht: #55
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(11-03-2017 11:24 PM)Fre schreef:  Op dag 1 voldoende materie. De wijn is zo op z'n hoogtepunt en hoeft noet langer te liggen. Geen typisch Marsannay gevoel, waarschijnlijk door de warmte van dat jaar. Op dag 2 was de Clos du Roy uit elkaar aan t vallen: dode bladeren en humus. Zuren zijn wat weg.

Bevestigt een beetje wat ik dacht, ik zou dit geen twee jaar meer laten liggen. Is nu mooi.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
22-04-2017, 07:44 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-04-2017 om 07:45 PM door wvd.)
Bericht: #56
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Hoewel we nog niet dikwijls betere kurken vonden dan in de flessen van dit domein, gaat Laurent dit jaar nog een stap verder. Trois Terres 2015 wordt weldra gebotteld en krijgt de allerduurste sluiting op de markt: de Trescases kurk, een kurk die individueel getest werd op 0 TCA. Geen kans op "kurk" dus.
Laurent doet werkelijk alles om het niveau van zijn (en andere) Marsannay op het hoogst mogelijke niveau te brengen en dat kunnen we toch alleen maar toejuichen.


Bijlagen Afbeeldingen
   
22-04-2017, 08:31 PM
Bericht: #57
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(22-04-2017 07:44 PM)wvd schreef:  Hoewel we nog niet dikwijls betere kurken vonden dan in de flessen van dit domein, gaat Laurent dit jaar nog een stap verder. Trois Terres 2015 wordt weldra gebotteld en krijgt de allerduurste sluiting op de markt: de Trescases kurk, een kurk die individueel getest werd op 0 TCA. Geen kans op "kurk" dus.
Laurent doet werkelijk alles om het niveau van zijn (en andere) Marsannay op het hoogst mogelijke niveau te brengen en dat kunnen we toch alleen maar toejuichen.

Zeker weten. Heb je een idee hoeveel zulke kurken extra kosten? Want ik vraag me af waarom niet elk domein die wijnen van 30+ euro maakt ze niet zou gebruiken..?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
22-04-2017, 10:51 PM
Bericht: #58
RE: Domaine Fournier Bourgogne
ik geloof dat dit de kurken zijn die domaine de la romanée conti gebruikt, domaine Henri Magnien in Gevrey gebruikt die ook, zeer arbeidsintensief proces, ik dacht dat de manuele tests van de kurken in Spanje gebeuren

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
23-04-2017, 10:40 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-04-2017 om 10:42 AM door wvd.)
Bericht: #59
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(22-04-2017 08:31 PM)vinejo schreef:  
(22-04-2017 07:44 PM)wvd schreef:  Hoewel we nog niet dikwijls betere kurken vonden dan in de flessen van dit domein, gaat Laurent dit jaar nog een stap verder. Trois Terres 2015 wordt weldra gebotteld en krijgt de allerduurste sluiting op de markt: de Trescases kurk, een kurk die individueel getest werd op 0 TCA. Geen kans op "kurk" dus.
Laurent doet werkelijk alles om het niveau van zijn (en andere) Marsannay op het hoogst mogelijke niveau te brengen en dat kunnen we toch alleen maar toejuichen.

Zeker weten. Heb je een idee hoeveel zulke kurken extra kosten? Want ik vraag me af waarom niet elk domein die wijnen van 30+ euro maakt ze niet zou gebruiken..?

Deze kurken zijn idd erg duur en vooral, ze zijn bijna niet te krijgen. Het is dankzij de goede relatie (hij kocht altijd al de beste kurken) dat hij eraan geraakt is, helaas onvoldoende en nu dus enkel voor Trois Terres.
Wie al een fles van Laurent's topcuvées geopend heeft weet trouwens dat die ook al afgesloten worden met de absolute topkwaliteit qua kurk, een kwaliteit die je elders zeer zelden te zien krijgt, zelfs amper bij de topwijnen uit Bordeaux. En zijn nieuwe bottelinstallatie is ook state of the art met reiniging van de flessen, vullen met inert gas om minder zwavel te moeten gebruiken enzovoort. Kwaliteit is hier geen loos begrip.

Wellicht gaan er in de toekomst meer op de markt komen en misschien wordt het procedé dan iets goedkoper. In ieder geval lijkt dit me het beste alternatief. Tenminste zolang de consument er moeite mee heeft om een "betere", duurdere wijn te kopen als die afgesloten wordt met Diam, Stelvin of zelfs vinoloc.
25-08-2017, 12:04 PM
Bericht: #60
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(12-03-2017 03:07 PM)Olivier schreef:  
(11-03-2017 11:24 PM)Fre schreef:  Op dag 1 voldoende materie. De wijn is zo op z'n hoogtepunt en hoeft noet langer te liggen. Geen typisch Marsannay gevoel, waarschijnlijk door de warmte van dat jaar. Op dag 2 was de Clos du Roy uit elkaar aan t vallen: dode bladeren en humus. Zuren zijn wat weg.

Bevestigt een beetje wat ik dacht, ik zou dit geen twee jaar meer laten liggen. Is nu mooi.

Zal ondertussen zo stilaan één van m'n laatste Marsannay Clos du Roy 2009 zijn. Met een bang hartje want de vorige leken de weg terug ingezet te hebben. Onterecht zo blijkt. Een mooi boeket van rood fruit, griottes. ça pinote! Hier dit keer geen dode bladeren. Rijpe tannines, rond en zacht maar toch nog voldoende beet zodat er voldoende spanning op de wijn zit. Conclusie: deze wijn is nu a point. Hoeft niet veel langer te liggen. Ik wijt de vorige mindere fles aan de slechte bewaring in de wijnhandel (ik kocht deze wijnen een jaar of 2 terug bij Holar & Isca en een aantal flessen werden toen uit de kelder gehaald, een aantal andere uit de rekken in de winkel. Mogelijks hebben die in de rekken teveel afgezien van licht en warmte)


Ga naar locatie: