Antonio Madeira, Dao
|
23-08-2018, 12:57 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Antonio Madeira, Dao
Tinto 2015
Gisteren pop and pour, niet gekoeld. Zeer ontgoochelende neus, dertien in een dozijn, wat kers, lactisch. In de mond een heel ander beeld. Is een wijnmaker die fraicheur zoekt in zijn wijn, maar in die mate dat de zuren bijzonder onaangenaam waren, en dat gebeurt mij nochtans niet vaak dat ik zuren te nadrukkelijk aanwezig vind. Hier dus wel. Onevenwichtig gewoon. Koelkast in. Dag 2 met weinig verwachting : neus is ietsje subtieler nu, nog altijd volledig op het fruit maar het lactische is eruit. Drink deze wijn nu wel gekoeld. Een ietwat beaujolais aandoende neus zelfs. In de mond nu een veel beter evenwicht met goed geintegreerde zuren. In de mond framboosjes, zure kersjes, rijpe tannines. Staat mij veel meer aan dan gisteren. Het is hier al zo vaak gezegd, maar schrijf een wijn niet af op basis van dag één. Was het trouwens niet Don die eens vroeg: welke wijn wordt echt beter op dag twee? Awel, deze! Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
23-08-2018, 01:04 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Antonio Madeira, Dao
(23-08-2018 12:57 PM)Olivier schreef: Tinto 2015 Klinkt alsof ie gewoon te jong werd gedronken, dan is de fles meestal beter op dag 2 |
|||
23-08-2018, 04:09 PM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Antonio Madeira, Dao
(23-08-2018 01:04 PM)Vinogan(s) schreef:(23-08-2018 12:57 PM)Olivier schreef: Tinto 2015 Wellicht wel. Maar is dat dan niet altijd zo met wijnen die beter zijn op dag 2? Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
23-08-2018, 06:39 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-08-2018 om 06:40 PM door wvd.)
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Antonio Madeira, Dao
(23-08-2018 04:09 PM)Olivier schreef:(23-08-2018 01:04 PM)Vinogan(s) schreef:(23-08-2018 12:57 PM)Olivier schreef: Tinto 2015 Eigenaardig genoeg zijn sommige nog te jonge wijnen toch al geoxideerd op dag 2. Misschien heeft dat o.a. met zuren te maken? WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
23-08-2018, 11:47 PM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Antonio Madeira, Dao
(23-08-2018 04:09 PM)Olivier schreef:(23-08-2018 01:04 PM)Vinogan(s) schreef:(23-08-2018 12:57 PM)Olivier schreef: Tinto 2015 Ze moeten dag 2 wel halen om dat te kunnen zeggen. Durft hier al eens problematisch te zijn... |
|||
24-08-2018, 07:14 AM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: Antonio Madeira, Dao
(23-08-2018 11:47 PM)Vinogan(s) schreef:(23-08-2018 04:09 PM)Olivier schreef:(23-08-2018 01:04 PM)Vinogan(s) schreef:(23-08-2018 12:57 PM)Olivier schreef: Tinto 2015 Vinogansdieflesmoeleeg! Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
24-08-2018, 10:26 AM
Bericht: #7
|
|||
|
|||
RE: Antonio Madeira, Dao
(24-08-2018 07:14 AM)vinejo schreef:(23-08-2018 11:47 PM)Vinogan(s) schreef:(23-08-2018 04:09 PM)Olivier schreef:(23-08-2018 01:04 PM)Vinogan(s) schreef:(23-08-2018 12:57 PM)Olivier schreef: Tinto 2015 Tja, een fles die s avonds niet leeg is betekent bij mij meestal dat ze niet helemaal in de smaak valt Ik ben ook niet zo een voorstander van verschillende flessen die tegelijkertijd open zijn (behalve bij bezoek natuurlijk ); ik ben persoonlijk altijd meer een seriële monogamist geweest ipv een polygamist |
|||
03-04-2021, 07:53 PM
Bericht: #8
|
|||
|
|||
RE: Antonio Madeira, Dao
Vinhas Velhas 2014, Dão
Ik heb op het laatste moment naar deze wijn gegrepen ipv een Mencia die ernaast lag in de doos voor bij de lasagna. Wat achteloos open getrokken dus. Maar toen ik de snufferd aan het glas zette besefte ik direct dat dit geen 13 in een dozijn Portugees is. Beetje gereserveerd in de neus, maar op een manier dat je verder wil snuffelen! Rood (!) fruit, wat aards, beetje peper. Heel koel aandoend. Zelfs wat Noordelijke Rhone kenmerken. In de mond zijdezacht, fris, met een kern van rijp rood fruit. Dit is een wijn die vraagt om onderzocht te worden. Ik sta redelijk versteld van deze wijn die even alles op zijn kop zet van wat je denkt te weten over Portugese wijn. Een blik op de druiven verklaart een en ander : baga (natuurlijk, de ster van bairrada die mij ook al vaak verrast heeft), jaen (ironisch genoeg heb ik dan toch mencia in het glas...) en de voor mij nobele onbekende tinta amarela. Wordt dit nog verkocht bij Portugal Collection? Staat niet meer op de site. Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
|