Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oogstjaar 2019
11-08-2019, 12:42 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-08-2019 om 12:43 PM door wvd.)
Bericht: #1
Oogstjaar 2019
Waar we in een andere topic is dat blijkbaar niet overal het geval. Dit postte Julien Brechet gisteren:

Véraison en cours au Lieu Dit... Il était temps. On se dirige vers un millésime assez tardif avec un décalage d’environ 1 semaine par rapport au millésime 2018. Patience...

   

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
11-09-2019, 12:36 PM
Bericht: #2
RE: Oogstjaar 2019
Problemen met onrijpheid door la canicule in Bourgogne, maar toch zal 2019 uiteraard een “groot jaar” worden Rolleyes

https://www.francetvinfo.fr/economie/emp...08361.html

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
11-09-2019, 05:10 PM
Bericht: #3
RE: Oogstjaar 2019
(11-09-2019 12:36 PM)Olivier schreef:  Problemen met onrijpheid door la canicule in Bourgogne, maar toch zal 2019 uiteraard een “groot jaar” worden Rolleyes

https://www.francetvinfo.fr/economie/emp...08361.html

In de Côte Chalonnaise is de Chardonnay oogst al begonnen op 2 september en Jérôme is gisteren gestart in Marsannay, ook de nieuwe aanplant hoog in Champ Perdrix. En ook Angela Fronti berichtte me dat ze er morgen ook al aan begint en dat is Sangiovese in Chianti Classico (Istine)!!

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
11-09-2019, 06:34 PM
Bericht: #4
RE: Oogstjaar 2019
(11-09-2019 12:36 PM)Olivier schreef:  Problemen met onrijpheid door la canicule in Bourgogne, maar toch zal 2019 uiteraard een “groot jaar” worden Rolleyes

https://www.francetvinfo.fr/economie/emp...08361.html

Grappige tweet van Patrick Essa :

Toute l’année j’ai lu des publications alarmistes -et excessives- de domaines touchés par le gel, la chaleur, la coulure. Et depuis 10 jours les mêmes publient, satisfaits, heureux, béats, des photos de raisins pas mûrs.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
11-09-2019, 08:35 PM
Bericht: #5
RE: Oogstjaar 2019
(11-09-2019 06:34 PM)Olivier schreef:  
(11-09-2019 12:36 PM)Olivier schreef:  Problemen met onrijpheid door la canicule in Bourgogne, maar toch zal 2019 uiteraard een “groot jaar” worden Rolleyes
https://www.francetvinfo.fr/economie/emp...08361.html
Grappige tweet van Patrick Essa :
Toute l’année j’ai lu des publications alarmistes -et excessives- de domaines touchés par le gel, la chaleur, la coulure. Et depuis 10 jours les mêmes publient, satisfaits, heureux, béats, des photos de raisins pas mûrs.
Ik heb nog nooit iets anders geweten. Straks wordt het weer 'het jaar van de eeuw'.
12-09-2019, 10:15 AM
Bericht: #6
RE: Oogstjaar 2019
(11-09-2019 08:35 PM)rlin schreef:  
(11-09-2019 06:34 PM)Olivier schreef:  
(11-09-2019 12:36 PM)Olivier schreef:  Problemen met onrijpheid door la canicule in Bourgogne, maar toch zal 2019 uiteraard een “groot jaar” worden Rolleyes
https://www.francetvinfo.fr/economie/emp...08361.html
Grappige tweet van Patrick Essa :
Toute l’année j’ai lu des publications alarmistes -et excessives- de domaines touchés par le gel, la chaleur, la coulure. Et depuis 10 jours les mêmes publient, satisfaits, heureux, béats, des photos de raisins pas mûrs.
Ik heb nog nooit iets anders geweten. Straks wordt het weer 'het jaar van de eeuw'.

Patrick Essa is zelf één van die bronnen, misschien is hij dat gemakshalve even vergeten? Het eerste deel gaat dan over de angst of eerder ongerustheid over de hoeveelheid: afgevroren knoppen / bloemen, hagelschade, verlies door waterschaarste of slechte bloemzetting enz.. Net voor de oogst zien ze dan naar de kwaliteit van de (overgebleven) druiven. Dat lijkt mij de normaalste zaak van de wereld. De foto's die ik al zag van geoogste druiven laten mooi rijpe druiven zien. De foto die ik hierboven postte is van de veraison in Gigondas, begin augustus.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
13-09-2019, 12:29 PM
Bericht: #7
RE: Oogstjaar 2019
Recente info: bij Fournier is dinsdag begonnen met de druiven voor de (nieuwe) Crémant, woensdag en donderdag dan de "plantes de Pinot" en vandaag begonnen aan de Chardonnay. Daarmee lijkt het evenwicht alvast zeer goed te zitten, helaas zeer kleine hoeveelheden, beetje als in 2016....Sad
Volgende week volgt dan de Pinot Noir en de weerberichten voorspellen perfecte condities.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
13-09-2019, 07:33 PM
Bericht: #8
RE: Oogstjaar 2019
(13-09-2019 12:29 PM)wvd schreef:  Recente info: bij Fournier is dinsdag begonnen met de druiven voor de (nieuwe) Crémant, woensdag en donderdag dan de "plantes de Pinot" en vandaag begonnen aan de Chardonnay. Daarmee lijkt het evenwicht alvast zeer goed te zitten, helaas zeer kleine hoeveelheden, beetje als in 2016....Sad
Volgende week volgt dan de Pinot Noir en de weerberichten voorspellen perfecte condities.

Essa plant zijn eerste schaar komende maandag te zetten in de Chardonnay.
14-09-2019, 10:35 AM
Bericht: #9
RE: Oogstjaar 2019
(13-09-2019 07:33 PM)Fre schreef:  
(13-09-2019 12:29 PM)wvd schreef:  Recente info: bij Fournier is dinsdag begonnen met de druiven voor de (nieuwe) Crémant, woensdag en donderdag dan de "plantes de Pinot" en vandaag begonnen aan de Chardonnay. Daarmee lijkt het evenwicht alvast zeer goed te zitten, helaas zeer kleine hoeveelheden, beetje als in 2016....Sad
Volgende week volgt dan de Pinot Noir en de weerberichten voorspellen perfecte condities.

Essa plant zijn eerste schaar komende maandag te zetten in de Chardonnay.

Ik vermoed dat Laurent zal begonnen zijn met de Chardonnay in Clos du Roy, het warmste terroir. Vraag me plots af wanneer die premier crus er nu aankomen.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
20-09-2019, 12:28 PM
Bericht: #10
RE: Oogstjaar 2019
In Bourgogne worden intussen de laatste druiven geoogst onder een nog steeds stralende zon. Opnieuw een groot jaar?
Ook uit de Rhône vallei komen erg positieve berichten. Je vindt wat foto's op onze facebook pagina

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
09-01-2020, 04:51 PM
Bericht: #11
RE: Oogstjaar 2019
Zeer uitgebreid en informatief => https://www.jancisrobinson.com/articles/...est-report

Ben benieuwd wat de prijzen gaan doen, 2018 zou (again) een zeer goed jaar zijn, 2019 nog enkele +’jes beter.

Ik veronderstel dat na 2015 & 2016 en binnenkort 2018 al heel wat mensen hun kelders gevuld zullen hebben.
China neemt steeds minder af + Trump Tax & mogelijke Brexit:
“Trump’s 25% tariffs hitting many European wines under 14% alcohol, the continued black hole that is Brexit and the Hong Kong protests, which have seen the city’s annual Wine & Dine festival cancelled and its wine imports suffer a 26% drop in value in the first six months of 2019 alone, according to HK government figures.”
“Across all of 2018, China’s imports of Bordeaux wine, from France, saw a drop: of 31.02% in volume and 21.64% in value versus 2017”

Benieuwd naar de 2018 prijzen na “en primeur” en de 2019 “en primeur” prijzen!

Bron:
https://www.jancisrobinson.com/articles/...est-report
https://www.decanter.com/wine-news/opini...rt-425952/

Failure Is Always an Option
09-01-2020, 05:16 PM
Bericht: #12
RE: Oogstjaar 2019
(09-01-2020 04:51 PM)Lektr schreef:  Zeer uitgebreid en informatief => https://www.jancisrobinson.com/articles/...est-report

Ben benieuwd wat de prijzen gaan doen, 2018 zou (again) een zeer goed jaar zijn, 2019 nog enkele +’jes beter.

Ik veronderstel dat na 2015 & 2016 en binnenkort 2018 al heel wat mensen hun kelders gevuld zullen hebben.
China neemt steeds minder af + Trump Tax & mogelijke Brexit:
“Trump’s 25% tariffs hitting many European wines under 14% alcohol, the continued black hole that is Brexit and the Hong Kong protests, which have seen the city’s annual Wine & Dine festival cancelled and its wine imports suffer a 26% drop in value in the first six months of 2019 alone, according to HK government figures.”
“Across all of 2018, China’s imports of Bordeaux wine, from France, saw a drop: of 31.02% in volume and 21.64% in value versus 2017”

Benieuwd naar de 2018 prijzen na “en primeur” en de 2019 “en primeur” prijzen!

Bron:
https://www.jancisrobinson.com/articles/...est-report
https://www.decanter.com/wine-news/opini...rt-425952/

Trump zou intussen al op 100% taks zitten. Dat is al bij al een bijzonder slecht teken voor de lange termijn.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
10-01-2020, 12:52 PM
Bericht: #13
RE: Oogstjaar 2019
(09-01-2020 05:16 PM)wvd schreef:  
(09-01-2020 04:51 PM)Lektr schreef:  Zeer uitgebreid en informatief => https://www.jancisrobinson.com/articles/...est-report

Ben benieuwd wat de prijzen gaan doen, 2018 zou (again) een zeer goed jaar zijn, 2019 nog enkele +’jes beter.

Ik veronderstel dat na 2015 & 2016 en binnenkort 2018 al heel wat mensen hun kelders gevuld zullen hebben.
China neemt steeds minder af + Trump Tax & mogelijke Brexit:
“Trump’s 25% tariffs hitting many European wines under 14% alcohol, the continued black hole that is Brexit and the Hong Kong protests, which have seen the city’s annual Wine & Dine festival cancelled and its wine imports suffer a 26% drop in value in the first six months of 2019 alone, according to HK government figures.”
“Across all of 2018, China’s imports of Bordeaux wine, from France, saw a drop: of 31.02% in volume and 21.64% in value versus 2017”

Benieuwd naar de 2018 prijzen na “en primeur” en de 2019 “en primeur” prijzen!

Bron:
https://www.jancisrobinson.com/articles/...est-report
https://www.decanter.com/wine-news/opini...rt-425952/

Trump zou intussen al op 100% taks zitten. Dat is al bij al een bijzonder slecht teken voor de lange termijn.

Inderdaad, al vermoed ik wel dat dit eerder een dreigement is Slurp

Failure Is Always an Option
10-01-2020, 05:12 PM
Bericht: #14
RE: Oogstjaar 2019
(10-01-2020 12:52 PM)Lektr schreef:  
(09-01-2020 05:16 PM)wvd schreef:  
(09-01-2020 04:51 PM)Lektr schreef:  Zeer uitgebreid en informatief => https://www.jancisrobinson.com/articles/...est-report

Ben benieuwd wat de prijzen gaan doen, 2018 zou (again) een zeer goed jaar zijn, 2019 nog enkele +’jes beter.

Ik veronderstel dat na 2015 & 2016 en binnenkort 2018 al heel wat mensen hun kelders gevuld zullen hebben.
China neemt steeds minder af + Trump Tax & mogelijke Brexit:
“Trump’s 25% tariffs hitting many European wines under 14% alcohol, the continued black hole that is Brexit and the Hong Kong protests, which have seen the city’s annual Wine & Dine festival cancelled and its wine imports suffer a 26% drop in value in the first six months of 2019 alone, according to HK government figures.”
“Across all of 2018, China’s imports of Bordeaux wine, from France, saw a drop: of 31.02% in volume and 21.64% in value versus 2017”

Benieuwd naar de 2018 prijzen na “en primeur” en de 2019 “en primeur” prijzen!

Bron:
https://www.jancisrobinson.com/articles/...est-report
https://www.decanter.com/wine-news/opini...rt-425952/

Trump zou intussen al op 100% taks zitten. Dat is al bij al een bijzonder slecht teken voor de lange termijn.

Inderdaad, al vermoed ik wel dat dit eerder een dreigement is Slurp

Dan ben je niet goed op de hoogte: de 25% is al in voege sinds november, de 100% zou voor volgende maand zijn.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
03-05-2020, 10:49 AM
Bericht: #15
RE: Oogstjaar 2019
Artikel uit Decanter :

https://www.decanter.com/wine-news/opini...ct-436453/
03-05-2020, 11:47 AM
Bericht: #16
RE: Oogstjaar 2019
(03-05-2020 10:49 AM)soiando schreef:  Artikel uit Decanter :

https://www.decanter.com/wine-news/opini...ct-436453/

Interessant. Had geen idee wat de prijzen van bulkwijnen waren van Bordeaux.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
03-05-2020, 04:59 PM
Bericht: #17
RE: Oogstjaar 2019
(03-05-2020 11:47 AM)Olivier schreef:  
(03-05-2020 10:49 AM)soiando schreef:  Artikel uit Decanter :

https://www.decanter.com/wine-news/opini...ct-436453/

Interessant. Had geen idee wat de prijzen van bulkwijnen waren van Bordeaux.

Als je weet dat de gemiddelde prijs/fl die de eindconsument betaalt rond de € 5 zit in België, dan kan dat al niet veel meer zijn hé.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
03-05-2020, 05:24 PM
Bericht: #18
RE: Oogstjaar 2019
(03-05-2020 04:59 PM)wvd schreef:  
(03-05-2020 11:47 AM)Olivier schreef:  
(03-05-2020 10:49 AM)soiando schreef:  Artikel uit Decanter :

https://www.decanter.com/wine-news/opini...ct-436453/

Interessant. Had geen idee wat de prijzen van bulkwijnen waren van Bordeaux.

Als je weet dat de gemiddelde prijs/fl die de eindconsument betaalt rond de € 5 zit in België, dan kan dat al niet veel meer zijn hé.

Klopt. En dan ligt 5€ nog boven het gemiddelde.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
04-05-2020, 03:06 PM
Bericht: #19
RE: Oogstjaar 2019
(03-05-2020 05:24 PM)Olivier schreef:  
(03-05-2020 04:59 PM)wvd schreef:  
(03-05-2020 11:47 AM)Olivier schreef:  
(03-05-2020 10:49 AM)soiando schreef:  Artikel uit Decanter :

https://www.decanter.com/wine-news/opini...ct-436453/

Interessant. Had geen idee wat de prijzen van bulkwijnen waren van Bordeaux.

Als je weet dat de gemiddelde prijs/fl die de eindconsument betaalt rond de € 5 zit in België, dan kan dat al niet veel meer zijn hé.

Klopt. En dan ligt 5€ nog boven het gemiddelde.

In Nederland is het gemiddelde €4 en dat ondanks alle pogingen van onzen John om dat omhoog te krikken. Smile

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
04-05-2020, 03:47 PM
Bericht: #20
RE: Oogstjaar 2019
(04-05-2020 03:06 PM)wvd schreef:  In Nederland is het gemiddelde €4 en dat ondanks alle pogingen van onzen John om dat omhoog te krikken. Smile

Zo hoog nog? watte haha. Zonder mij zat het op 1,95 euro. Wink
Zonder gekheid, in Nederland hebben wij helemaal geen wijncultuur. De gemiddelde Nederlander drinkt 1 keer per jaar champagne en dat is met kerst of oudjaar. Enige wat belangrijk is, is de naam "champagne" op de fles. Verder moet ie zo goedkoop mogelijk zijn. Verschrikkelijk...Confused
Met heel veel gezonde jaloezie keek ik altijd naar de zuiderburen mbt de gehele gastronomie. Daarom verbaast het me ook zo dat wij culinair België voorbij zijn gevlogen. Dat was tot 15 jaar geleden absoluut voor onmogelijk gehouden! We hebben heel veel jonge topchefs erbij gekregen en België is volgens mij enorm stil blijven staan.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
04-05-2020, 04:58 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-05-2020 om 05:01 PM door wvd.)
Bericht: #21
RE: Oogstjaar 2019
(04-05-2020 03:47 PM)Vinoco schreef:  
(04-05-2020 03:06 PM)wvd schreef:  In Nederland is het gemiddelde €4 en dat ondanks alle pogingen van onzen John om dat omhoog te krikken. Smile

Zo hoog nog? watte haha. Zonder mij zat het op 1,95 euro. Wink
Zonder gekheid, in Nederland hebben wij helemaal geen wijncultuur. De gemiddelde Nederlander drinkt 1 keer per jaar champagne en dat is met kerst of oudjaar. Enige wat belangrijk is, is de naam "champagne" op de fles. Verder moet ie zo goedkoop mogelijk zijn. Verschrikkelijk...Confused
Met heel veel gezonde jaloezie keek ik altijd naar de zuiderburen mbt de gehele gastronomie. Daarom verbaast het me ook zo dat wij culinair België voorbij zijn gevlogen. Dat was tot 15 jaar geleden absoluut voor onmogelijk gehouden! We hebben heel veel jonge topchefs erbij gekregen en België is volgens mij enorm stil blijven staan.

Dat hoor ik ook elders vertellen. En één van onze meest innovatieve toprestaurants is dan ook nog van een Nederlander. 't kan verkeren. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Ik denk dat de gemiddelde Belg thuis nog wel wat "beter" eet dan de Nederlander en misschien zijn de "normale" restaurants gemiddeld ook nog wel wat interessanter, maar dat onze noorderburen aan een ferme inhaalbeweging bezig zijn, lijkt me vrij duidelijk.
Trouwens, ook bij de oosterburen kan je al wel eens iets verfijnders vinden. In mijn jeugd was het daar altijd maar weliswaar niet onaardige schnitzels en bratwursten, maar iets beters was er amper te vinden. Dat is ook wel lichtjes veranderd...

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
04-05-2020, 08:56 PM
Bericht: #22
RE: Oogstjaar 2019
België ligt vlak tegen Frankrijk, Galliërs. Als het regent in Parijs druppelt het in Brussel and all that jazz. In de Romaanse wereld heeft de gastronomie te maken met eten. Heel lekker eten, maar toch: gewoon voedsel tot zich nemen als een geïntegreerde activiteit in het dagelijks bestaan. Zoals gitaar spelen is voor Albert King, Steve Ray Vaughan, Eric Clapton... In meer Germaanse landen heeft men gastronomie uitgevonden op de TV, in het dagelijks leven werd er kak gegeten en botermelk gedronken. Tot men op TV had uitgelegd dat men voor een maaltijd heel de keuken moest overhoop halen en iets van groente moest bestellen op Madagascar of Groenland. Zoals gitaar spelen is voor Joe Satriani, Steve Vai,... Het is wel even leuk, maar daarna zet je toch snel Rory Galagher live in Europe op.

Een gelukkige bijwerking is natuurlijk dat de gemiddelde flesprijs voor wijn in Nederland in niet zo lange tijd verdubbeld is van 2 naar 4 euro. Beetje inflatie niet te na gesproken.

Veilingmeester N.V. Jordaens
06-05-2020, 09:08 AM
Bericht: #23
RE: Oogstjaar 2019
(04-05-2020 03:47 PM)Vinoco schreef:  Zo hoog nog? watte haha. Zonder mij zat het op 1,95 euro. Wink
Zonder gekheid, in Nederland hebben wij helemaal geen wijncultuur. De gemiddelde Nederlander drinkt 1 keer per jaar champagne en dat is met kerst of oudjaar. Enige wat belangrijk is, is de naam "champagne" op de fles. Verder moet ie zo goedkoop mogelijk zijn. Verschrikkelijk...Confused

Kan ik beamen. Ben tweeënhalf jaar geleden van België naar Nederland verhuisd en de wijncultuur is hier heel anders. Dat zie je al in de supermarkten, waar de duurste fles tien euro kost, maar de meeste flessen nog een stuk minder. Terwijl je in België in een doorsnee Delhaize toch nog altijd enkele flessen van 30 euro of meer hebt. Ook de meeste collega's aan de universiteit vinden tien euro voor een fles wijn al echt veel geld. En dat heeft voor alle duidelijkheid niet met gierig zijn te maken, het is gewoon de cultuur.

Gastronomie zit in de lift, maar dit geldt denk ik toch vooral voor de Randstad? Hier in het oosten valt het aanbod toch wat tegen - al was ik in Brussel wel verwend; op culinair vlak was het daar toch goed toeven.

Voor het alledaagse leven zijn er ook andere normen. Heel wat collega's namen (in pre-coronatijden) bammetjes mee naar het werk, al dan niet met karnemelk. Als ik verhalen vertelde over lunchen in Brussel met een glas wijn erbij, vinden ze dat altijd vreemd klinken.

Maar voor alle duidelijkheid: ik woon hier echt graag. Met een groentepakket, bezoekjes aan de markt, de groothandel en af en toe een toko zijn hier voldoende ingrediënten te vinden om zelf lekker te koken, en het aanbod is dan wel minder, maar in enkele restaurants kom ik graag. In wijn is het aanbod ook wat anders, waardoor ik vb Duitse wijnen heb leren kennen - die vond je in Brussel niet zo vaak.

@Jordaens: Inderdaad, pas door in Nederland te wonen is me opgevallen hoe groot de invloed van Frankrijk op België, maar dan ook specifiek op Vlaanderen is. Zowel in de cultuur, de gastronomie, als in de taal.
06-05-2020, 09:26 AM
Bericht: #24
RE: Oogstjaar 2019
(06-05-2020 09:08 AM)troisetoiles schreef:  Gastronomie zit in de lift, maar dit geldt denk ik toch vooral voor de Randstad? Hier in het oosten valt het aanbod toch wat tegen - al was ik in Brussel wel verwend; op culinair vlak was het daar toch goed toeven.

Nee niet alleen in de randstad. Door heel Nederland heen. Zeer veel nieuwe toprestaurants met jonge fanatieke chefs die succesvol zijn. Je ziet het goed aan de beoordelingen van Michelin en GM. Ik begrijp dat je in het Oosten woont. Dat is toch een afwijkend gebied met veel boeren en een hoog calvinistisch "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg" instelling. Een chef zal daar niet snel zijn toprestaurant willen vestigen gezien de geringe vraag.
Je geeft ook aan dat ze het niet uit zuinigheid doen maar vanuit cultuur. Er bestaan natuurlijk 1000-en moppen over Hollanders en zuinig-/gierigheid (ik vind het merendeel geweldig, met als hoogtepunt de uitspraak: "hij is zo gierig dat ie in zijn eigen tuin gaat blaffen om een hond uit te sparen"....) zoals wij evenveel moppen over Belgen hebben die altijd over dom gaan.
Een aantal vrienden van mij zijn eigenaren van wijnrestaurants in Antwerpen en zij geven allemaal aan dat ze veel liever Hollanders hebben omdat die veel meer per persoon spenderen en ook hogere fooien geven. Volgens mij zijn Belgen slimmer geworden en wij minder gierig Smile

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
06-05-2020, 02:31 PM
Bericht: #25
RE: Oogstjaar 2019
(06-05-2020 09:26 AM)Vinoco schreef:  
(06-05-2020 09:08 AM)troisetoiles schreef:  Gastronomie zit in de lift, maar dit geldt denk ik toch vooral voor de Randstad? Hier in het oosten valt het aanbod toch wat tegen - al was ik in Brussel wel verwend; op culinair vlak was het daar toch goed toeven.

Nee niet alleen in de randstad. Door heel Nederland heen. Zeer veel nieuwe toprestaurants met jonge fanatieke chefs die succesvol zijn. Je ziet het goed aan de beoordelingen van Michelin en GM. Ik begrijp dat je in het Oosten woont. Dat is toch een afwijkend gebied met veel boeren en een hoog calvinistisch "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg" instelling. Een chef zal daar niet snel zijn toprestaurant willen vestigen gezien de geringe vraag.
Je geeft ook aan dat ze het niet uit zuinigheid doen maar vanuit cultuur. Er bestaan natuurlijk 1000-en moppen over Hollanders en zuinig-/gierigheid (ik vind het merendeel geweldig, met als hoogtepunt de uitspraak: "hij is zo gierig dat ie in zijn eigen tuin gaat blaffen om een hond uit te sparen"....) zoals wij evenveel moppen over Belgen hebben die altijd over dom gaan.
Een aantal vrienden van mij zijn eigenaren van wijnrestaurants in Antwerpen en zij geven allemaal aan dat ze veel liever Hollanders hebben omdat die veel meer per persoon spenderen en ook hogere fooien geven. Volgens mij zijn Belgen slimmer geworden en wij minder gierig Smile

Waar Nederlanders het vandaan halen dat ze slimmer zouden zijn dan Belgen blijft een groot raadsel. Nergens zijn er meer innovatieve universiteit spin-offs dan hier, haast nergens staat de geneeskunde op het niveau van Leuven / Gent / Brussel en zelfs de Delta werken zijn grotendeels door Belgische ingenieurs ontworpen en staan verankerd met Belgische (Bekaert) materialen. Maar toegegeven, Nederlanders zijn een pak vlotter, sneller, beter in handel drijven enz., dingen waarin wij helaas bijzonder slecht scoren.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
06-05-2020, 02:59 PM
Bericht: #26
RE: Oogstjaar 2019
(06-05-2020 02:31 PM)wvd schreef:  
(06-05-2020 09:26 AM)Vinoco schreef:  
(06-05-2020 09:08 AM)troisetoiles schreef:  Gastronomie zit in de lift, maar dit geldt denk ik toch vooral voor de Randstad? Hier in het oosten valt het aanbod toch wat tegen - al was ik in Brussel wel verwend; op culinair vlak was het daar toch goed toeven.

Nee niet alleen in de randstad. Door heel Nederland heen. Zeer veel nieuwe toprestaurants met jonge fanatieke chefs die succesvol zijn. Je ziet het goed aan de beoordelingen van Michelin en GM. Ik begrijp dat je in het Oosten woont. Dat is toch een afwijkend gebied met veel boeren en een hoog calvinistisch "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg" instelling. Een chef zal daar niet snel zijn toprestaurant willen vestigen gezien de geringe vraag.
Je geeft ook aan dat ze het niet uit zuinigheid doen maar vanuit cultuur. Er bestaan natuurlijk 1000-en moppen over Hollanders en zuinig-/gierigheid (ik vind het merendeel geweldig, met als hoogtepunt de uitspraak: "hij is zo gierig dat ie in zijn eigen tuin gaat blaffen om een hond uit te sparen"....) zoals wij evenveel moppen over Belgen hebben die altijd over dom gaan.
Een aantal vrienden van mij zijn eigenaren van wijnrestaurants in Antwerpen en zij geven allemaal aan dat ze veel liever Hollanders hebben omdat die veel meer per persoon spenderen en ook hogere fooien geven. Volgens mij zijn Belgen slimmer geworden en wij minder gierig Smile

Waar Nederlanders het vandaan halen dat ze slimmer zouden zijn dan Belgen blijft een groot raadsel. Nergens zijn er meer innovatieve universiteit spin-offs dan hier, haast nergens staat de geneeskunde op het niveau van Leuven / Gent / Brussel en zelfs de Delta werken zijn grotendeels door Belgische ingenieurs ontworpen en staan verankerd met Belgische (Bekaert) materialen. Maar toegegeven, Nederlanders zijn een pak vlotter, sneller, beter in handel drijven enz., dingen waarin wij helaas bijzonder slecht scoren.

Haha Werner toch. Neem je zoiets serieus? Geen idee waar de domme Belgenmoppen vandaan komen. Waar komen de gierige Hollander moppen vandaan? geen idee en who cares? ik niet in ieder geval.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
07-05-2020, 05:08 PM
Bericht: #27
RE: Oogstjaar 2019
(06-05-2020 02:59 PM)Vinoco schreef:  
(06-05-2020 02:31 PM)wvd schreef:  
(06-05-2020 09:26 AM)Vinoco schreef:  
(06-05-2020 09:08 AM)troisetoiles schreef:  Gastronomie zit in de lift, maar dit geldt denk ik toch vooral voor de Randstad? Hier in het oosten valt het aanbod toch wat tegen - al was ik in Brussel wel verwend; op culinair vlak was het daar toch goed toeven.

Nee niet alleen in de randstad. Door heel Nederland heen. Zeer veel nieuwe toprestaurants met jonge fanatieke chefs die succesvol zijn. Je ziet het goed aan de beoordelingen van Michelin en GM. Ik begrijp dat je in het Oosten woont. Dat is toch een afwijkend gebied met veel boeren en een hoog calvinistisch "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg" instelling. Een chef zal daar niet snel zijn toprestaurant willen vestigen gezien de geringe vraag.
Je geeft ook aan dat ze het niet uit zuinigheid doen maar vanuit cultuur. Er bestaan natuurlijk 1000-en moppen over Hollanders en zuinig-/gierigheid (ik vind het merendeel geweldig, met als hoogtepunt de uitspraak: "hij is zo gierig dat ie in zijn eigen tuin gaat blaffen om een hond uit te sparen"....) zoals wij evenveel moppen over Belgen hebben die altijd over dom gaan.
Een aantal vrienden van mij zijn eigenaren van wijnrestaurants in Antwerpen en zij geven allemaal aan dat ze veel liever Hollanders hebben omdat die veel meer per persoon spenderen en ook hogere fooien geven. Volgens mij zijn Belgen slimmer geworden en wij minder gierig Smile

Waar Nederlanders het vandaan halen dat ze slimmer zouden zijn dan Belgen blijft een groot raadsel. Nergens zijn er meer innovatieve universiteit spin-offs dan hier, haast nergens staat de geneeskunde op het niveau van Leuven / Gent / Brussel en zelfs de Delta werken zijn grotendeels door Belgische ingenieurs ontworpen en staan verankerd met Belgische (Bekaert) materialen. Maar toegegeven, Nederlanders zijn een pak vlotter, sneller, beter in handel drijven enz., dingen waarin wij helaas bijzonder slecht scoren.

Haha Werner toch. Neem je zoiets serieus? Geen idee waar de domme Belgenmoppen vandaan komen. Waar komen de gierige Hollander moppen vandaan? geen idee en who cares? ik niet in ieder geval.
Een leraar in het lager onderwijs vertelde me ooit dat Belgen als dom worden/werden aanzien omdat wij in de Middeleeuwen vooral boeren waren, terwijl ze in Nederland dan al bezig waren de wereld te ontdekken. Ik weet niet of daar wel helemaal klopt...

De gierigheid bij de Nederlanders zou van hun godsdienst komen. Blijkbaar moest men daar zo veel mogelijk sparen en enkel geld uitgeven aan hetgeen nodig was om te overleven.

Dit was het standpunt van mijn leraar. Geen persoonlijke mening van mijn kant...
07-05-2020, 06:34 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-05-2020 om 06:35 PM door Jordaens.)
Bericht: #28
RE: Oogstjaar 2019
Waarschijnlijk dateerde dat beeld uit de gouden eeuw, wel een paar jaar later dan de Middeleeuwen... In de Middeleeuwen waren de Belgen inderdaad boeren en ambachtslui, terwijl de 'Ollanders nog tot hun enkels in het slijk rond baggerden en van geen hout pijlen wisten te maken. Enige ommekeer kwam er toen de Vlaamse intelligentia moesten gaan lopen voor de Spanjaarden en eindelijk wat beschaving brachten in steden als Leiden en Amsterdam... Als dank voor zoveel eruditie hebben dan de gereformeerde geuzen het Graafschap Vlaanderen leeggeroofd en platgebrand en Gent en Antwerpen in de steek gelaten. Of hoe iedereen de geschiedenis op zijn manier kan vertellen.

Veilingmeester N.V. Jordaens
10-05-2020, 11:05 AM
Bericht: #29
RE: Oogstjaar 2019
(07-05-2020 06:34 PM)Jordaens schreef:  Waarschijnlijk dateerde dat beeld uit de gouden eeuw, wel een paar jaar later dan de Middeleeuwen... In de Middeleeuwen waren de Belgen inderdaad boeren en ambachtslui, terwijl de 'Ollanders nog tot hun enkels in het slijk rond baggerden en van geen hout pijlen wisten te maken. Enige ommekeer kwam er toen de Vlaamse intelligentia moesten gaan lopen voor de Spanjaarden en eindelijk wat beschaving brachten in steden als Leiden en Amsterdam... Als dank voor zoveel eruditie hebben dan de gereformeerde geuzen het Graafschap Vlaanderen leeggeroofd en platgebrand en Gent en Antwerpen in de steek gelaten. Of hoe iedereen de geschiedenis op zijn manier kan vertellen.

In kweken waren de Hollanders ook beter Wink. In de Spaanse tijd waren er 2 x zoveel Vlamingen dan Nederlanders, in heel het land amper 1 miljoen, nu een stuk of 16 zeker?

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
10-05-2020, 02:38 PM
Bericht: #30
RE: Oogstjaar 2019
1/3 tot 2/3 van die Noord-Nederlanders in de XVIIde eeuw kwamen van hier en als we de Reproductie-index even mogen lenen van het covid-19 virus, dan weten we meteen waar die 16 miljoen inwoners zoal vandaan gekomen zijn...

Veilingmeester N.V. Jordaens


Ga naar locatie: