Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine André Kientzler
06-06-2020, 09:07 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-06-2020 om 09:19 PM door FRANCISPICCART.)
Bericht: #31
RE: Domaine André Kientzler
Domaine Kientzler in Ribeauvillé - Pinot Noir 2018

Bij een recente aankoop van Kientzler wijnen had ik ook wat Pinot Noir meebesteld. En ik moet zeggen dat ik voor €13 al heel wat slechter geproefd heb. Ok, de Rieslings van dit domein zijn van een gans andere orde. Maar dit is plezant, fris, wat vanille, frambozen en rode bessen. Behoorlijk wat structuur, finesse en toch ook wel wat kracht en afdronk. Best wel lekker wijntje!
Twee weken geleden bij een wijnvriend een Pinot Noir - Côte de Rouffach 2017 van René Muré geproefd en daar kon hij wel niet aan tippen. Deze kostte echter wel € 10 meer op domein. En Muré en pinot noir is echt wel een ware symbiose.


Bijlagen Afbeeldingen
   
07-06-2020, 12:27 PM
Bericht: #32
RE: Domaine André Kientzler
(06-06-2020 09:07 PM)FRANCISPICCART schreef:  Domaine Kientzler in Ribeauvillé - Pinot Noir 2018

Bij een recente aankoop van Kientzler wijnen had ik ook wat Pinot Noir meebesteld. En ik moet zeggen dat ik voor €13 al heel wat slechter geproefd heb. Ok, de Rieslings van dit domein zijn van een gans andere orde. Maar dit is plezant, fris, wat vanille, frambozen en rode bessen. Behoorlijk wat structuur, finesse en toch ook wel wat kracht en afdronk. Best wel lekker wijntje!
Twee weken geleden bij een wijnvriend een Pinot Noir - Côte de Rouffach 2017 van René Muré geproefd en daar kon hij wel niet aan tippen. Deze kostte echter wel € 10 meer op domein. En Muré en pinot noir is echt wel een ware symbiose.
Ik ben ook een grote fan van pinot noir uit de Elzas. Maar ik heb een vraagje: op welke temperatuur drink je die wijnen? Beetje gekoeld, of op kamertemperatuur?

Vroeger was het de gewoonte om pinot noir uit de Elzas wat koeler te drinken, maar nu de kwaliteit toch stijgt, lijkt het me beter die aan kamertemperatuur te drinken, niet?
07-06-2020, 12:47 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-06-2020 om 12:48 PM door FRANCISPICCART.)
Bericht: #33
RE: Domaine André Kientzler
(07-06-2020 12:27 PM)Jean schreef:  
(06-06-2020 09:07 PM)FRANCISPICCART schreef:  Domaine Kientzler in Ribeauvillé - Pinot Noir 2018

Bij een recente aankoop van Kientzler wijnen had ik ook wat Pinot Noir meebesteld. En ik moet zeggen dat ik voor €13 al heel wat slechter geproefd heb. Ok, de Rieslings van dit domein zijn van een gans andere orde. Maar dit is plezant, fris, wat vanille, frambozen en rode bessen. Behoorlijk wat structuur, finesse en toch ook wel wat kracht en afdronk. Best wel lekker wijntje!
Twee weken geleden bij een wijnvriend een Pinot Noir - Côte de Rouffach 2017 van René Muré geproefd en daar kon hij wel niet aan tippen. Deze kostte echter wel € 10 meer op domein. En Muré en pinot noir is echt wel een ware symbiose.
Ik ben ook een grote fan van pinot noir uit de Elzas. Maar ik heb een vraagje: op welke temperatuur drink je die wijnen? Beetje gekoeld, of op kamertemperatuur?

Vroeger was het de gewoonte om pinot noir uit de Elzas wat koeler te drinken, maar nu de kwaliteit toch stijgt, lijkt het me beter die aan kamertemperatuur te drinken, niet?

Ik drink die toch licht gekoeld hoor Jean. Deze kwam uit de klimaatkast voor mijn rode wijnen en witte Bourgognes en die staat op 13,5°. Maar na het uitschenken is dat waarschijnlijk rap 15°, schat ik. Ik weet niet wat jij onder kamertemperatuur bedoelt maar boven de 18° zou ik dit minder appreciëren.
07-06-2020, 04:07 PM
Bericht: #34
RE: Domaine André Kientzler
Tijdens ons tripje begin mei vorig jaar naar de Elzas ook dit domein bezocht. Was ons laatste adresje en ik wilde eigenlijk geen wijn meer kopen. Wel dus en geen spijt. Riesling Grand Cru Kirchberg 2017 en Riesling "Ribeauville" 2017 paste prima in het rijtje van wijnen van Pfister en Trimbach die we ook bezochten. Beide nog jong natuurlijk maar onaards fris, rijk en droog. Blijven nog even liggen. Ik vond 2017 een mooi jaar voor de Elzas. Ook op jacht geweest naar Klevener de Heiligenstein die ik me herinner als een frisse Gewurtztraminer zo'n 30 jaar geleden. Dit viel een beetje tegen. Te veel zoet, zwaar en wat lomp. Kan bij bepaald eten nog wel verrassen maar is niet meer wat ik me er van had voorgesteld.
09-06-2020, 01:19 PM
Bericht: #35
RE: Domaine André Kientzler
(07-06-2020 12:47 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(07-06-2020 12:27 PM)Jean schreef:  
(06-06-2020 09:07 PM)FRANCISPICCART schreef:  Domaine Kientzler in Ribeauvillé - Pinot Noir 2018

Bij een recente aankoop van Kientzler wijnen had ik ook wat Pinot Noir meebesteld. En ik moet zeggen dat ik voor €13 al heel wat slechter geproefd heb. Ok, de Rieslings van dit domein zijn van een gans andere orde. Maar dit is plezant, fris, wat vanille, frambozen en rode bessen. Behoorlijk wat structuur, finesse en toch ook wel wat kracht en afdronk. Best wel lekker wijntje!
Twee weken geleden bij een wijnvriend een Pinot Noir - Côte de Rouffach 2017 van René Muré geproefd en daar kon hij wel niet aan tippen. Deze kostte echter wel € 10 meer op domein. En Muré en pinot noir is echt wel een ware symbiose.
Ik ben ook een grote fan van pinot noir uit de Elzas. Maar ik heb een vraagje: op welke temperatuur drink je die wijnen? Beetje gekoeld, of op kamertemperatuur?

Vroeger was het de gewoonte om pinot noir uit de Elzas wat koeler te drinken, maar nu de kwaliteit toch stijgt, lijkt het me beter die aan kamertemperatuur te drinken, niet?

Ik drink die toch licht gekoeld hoor Jean. Deze kwam uit de klimaatkast voor mijn rode wijnen en witte Bourgognes en die staat op 13,5°. Maar na het uitschenken is dat waarschijnlijk rap 15°, schat ik. Ik weet niet wat jij onder kamertemperatuur bedoelt maar boven de 18° zou ik dit minder appreciëren.
Dank voor je antwoord. Ik ga mijn volgende PN uit de Elzas eens wat koeler drinken.

Kamertemperatuur voor mij is inderdaad 18°.
07-07-2020, 08:27 PM
Bericht: #36
RE: Domaine André Kientzler
Riesling "Ribeauvillé" 2018 - Domaine Kientzler
Jonge Riesling, geproefd op zijn jeugdige fruit. Erg veelbelovend en elegant met een zeer aromatische neus die richting lindebloesem, perzik en citronella gaat.
Dit is droog, typisch de stijl van Kientzler, met 3,3 g/l restsuiker. In de mond komt dit fijn en evenwichtig over met die heerlijke zuurtjes van de riesling druif. Spreekt me nu geweldig aan voor zijn levendige, frisse charme. Maar kan rustig en met gemak 10 jaar evolueren.


Bijlagen Afbeeldingen
   
07-07-2020, 09:43 PM
Bericht: #37
RE: Domaine André Kientzler
(07-07-2020 08:27 PM)FRANCISPICCART schreef:  Riesling "Ribeauvillé" 2018 - Domaine Kientzler
Jonge Riesling, geproefd op zijn jeugdige fruit. Erg veelbelovend en elegant met een zeer aromatische neus die richting lindebloesem, perzik en citronella gaat.
Dit is droog, typisch de stijl van Kientzler, met 3,3 g/l restsuiker. In de mond komt dit fijn en evenwichtig over met die heerlijke zuurtjes van de riesling druif. Spreekt me nu geweldig aan voor zijn levendige, frisse charme. Maar kan rustig en met gemak 10 jaar evolueren.

...en blijkbaar hebben ze de flessen in een ander jasje gestoken?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-07-2020, 10:09 PM
Bericht: #38
RE: Domaine André Kientzler
(07-07-2020 09:43 PM)vinejo schreef:  ...en blijkbaar hebben ze de flessen in een ander jasje gestoken?

Ja, de terroirwijnen Ribeauvillé '18 en Muhlforst '18 hebben een moderner etiket gekregen. Die liggen in de bewaarkast. De GC van '18 zitten nog niet in de verkoop.
16-09-2020, 08:44 PM
Bericht: #39
RE: Domaine André Kientzler
Riesling " Muhlforst" 2018 - Domaine Kientzler
Geen bééndroge, maar toch vrij droge riesling van het terroir van Hunawihr met 5,8 gr/l restzuiker. Lichte aroma's van muscat, lindethee, citronella, munt, maar alles vrij discreet in verhouding. Is zowat hun overgangswijn tussen de terroir en de Grand Cru wijnen. Nu jong te appreciëren op zijn fruit en frisheid. Als je dit nu proeft dan ondervind je dat deze wijn nog zoveel toekomst voor zich heeft. De mineraliteit is present en zal zich met de jaren uitdrukkelijker naar voor schuiven. Maar het drinkt nu al zo mooi!


Bijlagen Afbeeldingen
   
04-04-2021, 02:38 PM
Bericht: #40
RE: Domaine André Kientzler
Muscat Grand Cru Kirchberg 2014 - Domaine Kientzler
Vandaag onze eerste asperges van het jaar op het bord. Gekozen voor een ietwat rijpere Muscat GC.
De Muscat Grand Cru's zijn duidelijk wat minder geprononceerd indien ze wat leeftijd hebben. Ik bedoel dat ze duidelijk wat minder dat typische "druivige" muscat aroma ten toon spreiden. Je herkent de Muscat nog steeds ontegensprekelijk maar nu met wat meer venkel of anijs, cassis en lentebloesems, en dan die mineralige toetsen van de terroirs van de Grand Cru hellingen. Ik heb ze een pluim gegeven! Ik bedoel mijn echtgenote voor het lekkere bord van asperges met varkenshaasje en verse kroketjes. Mevrouw Kientzler ken ik nog zo niet.


Bijlagen Afbeeldingen
   
04-04-2021, 06:02 PM
Bericht: #41
RE: Domaine André Kientzler
(04-04-2021 02:38 PM)FRANCISPICCART schreef:  Muscat Grand Cru Kirchberg 2014 - Domaine Kientzler
Vandaag onze eerste asperges van het jaar op het bord. Gekozen voor een ietwat rijpere Muscat GC.
De Muscat Grand Cru's zijn duidelijk wat minder geprononceerd indien ze wat leeftijd hebben. Ik bedoel dat ze duidelijk wat minder dat typische "druivige" muscat aroma ten toon spreiden. Je herkent de Muscat nog steeds ontegensprekelijk maar nu met wat meer venkel of anijs, cassis en lentebloesems, en dan die mineralige toetsen van de terroirs van de Grand Cru hellingen. Ik heb ze een pluim gegeven! Ik bedoel mijn echtgenote voor het lekkere bord van asperges met varkenshaasje en verse kroketjes. Mevrouw Kientzler ken ik nog zo niet.

Muscat vind ik vaak moeilijk te pairen met eten. Het wordt al vaak hetzelfde, foie gras of een stuk kaas. Hoe was de match hier?

Je TN in combinatie met de foto doet me trouwens watertanden, waarvoor dank Wink!

It's not a hangover, it's wine flu
04-04-2021, 08:18 PM
Bericht: #42
RE: Domaine André Kientzler
(04-04-2021 06:02 PM)Baldrick schreef:  
(04-04-2021 02:38 PM)FRANCISPICCART schreef:  Muscat Grand Cru Kirchberg 2014 - Domaine Kientzler
Vandaag onze eerste asperges van het jaar op het bord. Gekozen voor een ietwat rijpere Muscat GC.
De Muscat Grand Cru's zijn duidelijk wat minder geprononceerd indien ze wat leeftijd hebben. Ik bedoel dat ze duidelijk wat minder dat typische "druivige" muscat aroma ten toon spreiden. Je herkent de Muscat nog steeds ontegensprekelijk maar nu met wat meer venkel of anijs, cassis en lentebloesems, en dan die mineralige toetsen van de terroirs van de Grand Cru hellingen. Ik heb ze een pluim gegeven! Ik bedoel mijn echtgenote voor het lekkere bord van asperges met varkenshaasje en verse kroketjes. Mevrouw Kientzler ken ik nog zo niet.

Muscat vind ik vaak moeilijk te pairen met eten. Het wordt al vaak hetzelfde, foie gras of een stuk kaas. Hoe was de match hier?

Je TN in combinatie met de foto doet me trouwens watertanden, waarvoor dank Wink!

Het gaat hier wel over een beendroge Muscat GC hé, zonder restsuikers. Ik dacht toch dat dit een klassieke match is, asperges met een muscat. Of nog met een pinot blanc, een sauvignon of bv. een arneis,.....
Als ik een Elzasser moet combineren met foie gras of sommige kazen type Stilton of zo, denk ik eerder aan gewürztraminer.
05-04-2021, 10:34 AM
Bericht: #43
RE: Domaine André Kientzler
(04-04-2021 08:18 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(04-04-2021 06:02 PM)Baldrick schreef:  
(04-04-2021 02:38 PM)FRANCISPICCART schreef:  Muscat Grand Cru Kirchberg 2014 - Domaine Kientzler
Vandaag onze eerste asperges van het jaar op het bord. Gekozen voor een ietwat rijpere Muscat GC.
De Muscat Grand Cru's zijn duidelijk wat minder geprononceerd indien ze wat leeftijd hebben. Ik bedoel dat ze duidelijk wat minder dat typische "druivige" muscat aroma ten toon spreiden. Je herkent de Muscat nog steeds ontegensprekelijk maar nu met wat meer venkel of anijs, cassis en lentebloesems, en dan die mineralige toetsen van de terroirs van de Grand Cru hellingen. Ik heb ze een pluim gegeven! Ik bedoel mijn echtgenote voor het lekkere bord van asperges met varkenshaasje en verse kroketjes. Mevrouw Kientzler ken ik nog zo niet.

Muscat vind ik vaak moeilijk te pairen met eten. Het wordt al vaak hetzelfde, foie gras of een stuk kaas. Hoe was de match hier?

Je TN in combinatie met de foto doet me trouwens watertanden, waarvoor dank Wink!

Het gaat hier wel over een beendroge Muscat GC hé, zonder restsuikers. Ik dacht toch dat dit een klassieke match is, asperges met een muscat. Of nog met een pinot blanc, een sauvignon of bv. een arneis,.....
Als ik een Elzasser moet combineren met foie gras of sommige kazen type Stilton of zo, denk ik eerder aan gewürztraminer.

Muscat blanc à petits grain, Gelber Muskateller, Moscato, Moscatel,... of hoe je het ook noemen wil is in een droge stijl een uitmuntende begeleider voor asperges.

Dit weekend nog in combinatie met asperges de Vogelmaier Moscato Giallo 2019 van Alois Lageder in het glas gehad.

De Gelber Muskateller Ried Steinriegl van Wohlmuth uit Südoststeiermark is nog zo'n fantastische aspergewijn.
05-04-2021, 05:05 PM
Bericht: #44
RE: Domaine André Kientzler
Voorlopig asperges enkel nog maar gecombineerd met Sauvignon. Ik had er geen idee van dat dit mooi combineerde met muscat (droog) maar ik kan me er wel wat bij voorstellen.
Het staat bij deze op m'n snel to do lijstje

It's not a hangover, it's wine flu
08-08-2021, 09:48 PM
Bericht: #45
RE: Domaine André Kientzler
Nu ik toch bezig ben. Gedronken met een stukje zalm met Hjotrons. Frisse geur met citrusfruit en een klein beetje petrol. Mooie strakke minerale wijn met nul restzoet. Zuurtje zoals vroeger zuurtjes smaakten. Mooie vulling en afdronk.
27-03-2022, 05:27 PM
Bericht: #46
RE: Domaine André Kientzler
Muscat Grand Cru Kirchberg 2017 - Dom. André Kientzler
Vandaag onze eerste Belgische asperges van het seizoen, traditioneel met een flesje Kientzler. De Muscat Kirchberg GC 2017 is heerlijk en volumineus. Feitelijk zelfs iets te goed want deze eerste asperges geven nog niet het volle pond.
Een tweetal weken geleden had ik de Muscat GC 2016 geopend als aperitief, maar ik moet zeggen dat ik de 2017 hoger aanschrijf. Voller, rijker, evenwichtiger, het typische licht bittertje in de afdronk is er, maar is minder uitgesproken dan bij de 2016. Ik moet er wel wat van gaan bijhalen.


Bijlagen Afbeeldingen
   
27-03-2022, 08:39 PM
Bericht: #47
RE: Domaine André Kientzler
Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit Muscat in huis heb, maar met wat lekkere asperges moet dat inderdaad smaken!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
17-04-2022, 03:10 PM
Bericht: #48
RE: Domaine André Kientzler
Pinot Gris Grand Cru Kirchberg 2018 - André Kientzler
In 2018 heeft Kientzler zijn Pinot Gris GC quasi droog (-4g/l) kunnen vinifiëren. Deze wijn is complex, niet plomp, met fijne zuurtjes en frisse aroma's. Bijzonder kruidig en fijn fruitig, een droom van een wijn voor een sommelier voor zijn multi inzetbaarheid.


Bijlagen Afbeeldingen
   
01-05-2022, 03:03 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-05-2022 om 03:05 PM door FRANCISPICCART.)
Bericht: #49
RE: Domaine André Kientzler
Riesling Grand Cru Osterberg 2015 - domaine Kientzler
Dacht de 2013 uit de klimaatkast te hebben gehaald, maar het was de 2015. 14.5%, niet mis, maar toch niet echt merkbaar alhoewel ze er wel in zit natuurlijk. Superlekker, beendroog gevinifieerd. Veel mineraliteit met daarbij zowat een mengeling van citrus en geconfijte toetsen die de bovenhand hebben in het smaakspectrum. Ook redelijk wat vanille aroma's, wat kruidigheid, wat honing. Blijft frisheid uitstralen, geen schijntje van merkbare veroudering. Me, I like!


Bijlagen Afbeeldingen
   


Ga naar locatie: