wijnliefhebbers
Marc Colin - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html)
+--- Forum: Bourgogne (/forum-5.html)
+--- Discussie: Marc Colin (/thread-308.html)


Marc Colin - vinejo - 08-03-2010 09:19 PM

Marc Colin Saint Aubin 2007
Eerste dag domineren de zuren, zo’ n typische Bourgogne waarvan je je afvraagt waarom je er 14 euro voor hebt neergeteld.
Tweede dag eerst hetzelfde gevoel, maar nu en dan ruik je plots een énorm lekkere aroma en ook in de mond lijken die zuren nu wel mee te vallen.
Derde dag, mooie vegetale neus (laurier en andere blaadjes), aardbeien en nu zelfs potloodpunt. In de mond zacht en evenwichtig, met nog steeds veel zuren maar genoeg ingebed, zeker niet meer dominant. Heerlijke wijn, het glas Chateau des Tours (nochtans superlekker) lijkt er zelfs wat simpel bij…
Ik word echt wel een cliché van een wijndrinker op die manier. Beginnen bij Bordeaux, dan richting Zuiden, Nieuwe Wereld, Spanje, Italië maar vooral Zuiden van Frankrijk om plots in Bourgogne uit te komen...


RE: Marc Colin - Bert - 08-03-2010 09:57 PM

Wees gerust, je keert wel tevreden terug naar die eerste stap Wink


RE: Marc Colin - Venne - 09-03-2010 05:52 PM

tja, als ge alleen nog maar bdx in uwe kelder hebt liggen omdat al het lekkers op is, zult ge dat wel moeten drinken :-)


RE: Marc Colin - Bert - 09-03-2010 10:54 PM

Als ge nog eens passeert wil ik u anders nog ne keer van uwen stoel blazen met een Bordeaux ze Venne Big Grin punk
Neem jij dan een Bourgogne mee die me in de 7de hemel brengt? angel


RE: Marc Colin - Venne - 10-03-2010 12:02 AM

sterk
Voor bourgogne zijn er geen hemels genoeg... dan zit ge direct in de hemelse hel !!


RE: Marc Colin - Pat Leoville - 17-11-2010 09:41 AM

Gisteren gedronken Marc Colin et Fils Saint-Aubin 1er Cru en Remilly
Vette wijn met licht-gele kleur
Neus: weinig open, ananas
Walsen: noten, ananas, beetje mineraliteit
Mond: ananas, beetje vanille (gebrand hout). Komt een beetje vet in de mond gevolgd door zuren die lang na blijven.
Naarmate de fles vordert komen de zuren meer in evenwicht. Mooi.


RE: Marc Colin - vinejo - 19-04-2012 12:12 AM

(08-03-2010 09:19 PM)vinejo schreef:  Marc Colin Saint Aubin 2007
Eerste dag domineren de zuren, zo’ n typische Bourgogne waarvan je je afvraagt waarom je er 14 euro voor hebt neergeteld.
Tweede dag eerst hetzelfde gevoel, maar nu en dan ruik je plots een énorm lekkere aroma en ook in de mond lijken die zuren nu wel mee te vallen.
Derde dag, mooie vegetale neus (laurier en andere blaadjes), aardbeien en nu zelfs potloodpunt. In de mond zacht en evenwichtig, met nog steeds veel zuren maar genoeg ingebed, zeker niet meer dominant. Heerlijke wijn, het glas Chateau des Tours (nochtans superlekker) lijkt er zelfs wat simpel bij…
Ik word echt wel een cliché van een wijndrinker op die manier. Beginnen bij Bordeaux, dan richting Zuiden, Nieuwe Wereld, Spanje, Italië maar vooral Zuiden van Frankrijk om plots in Bourgogne uit te komen...

Hiervan mijn tweede (en laatste) flesje geopend: Zwaar gekurkt! Sad


RE: Marc Colin - Olaf - 25-04-2012 11:15 PM

Probeer de ' En Remilly' of 'La Chatenière' van Marc Colin ook eens. Allebei 1e Cru en zeer mooi voor rond de 20,00 Euro.


RE: Marc Colin - vinejo - 01-03-2013 08:19 PM

Saint Aubin Les Argilliers 2008
Als de geur van de Nenin 2004 een dom blondje was, dan is dit de intellectueel.

Voila, daarmee moet ge t doen.

Edit: heerlijk bij een stukje Crémeux de Bourgogne..


RE: Marc Colin - vinejo - 02-03-2013 04:40 PM

(01-03-2013 08:19 PM)vinejo schreef:  Saint Aubin Les Argilliers 2008
Als de geur van de Nenin 2004 een dom blondje was, dan is dit de intellectueel.

Voila, daarmee moet ge t doen.

Edit: heerlijk bij een stukje Crémeux de Bourgogne..

Zo lekker, die dinges!


RE: Marc Colin - Smaakatleet - 22-01-2016 06:10 PM

Les Champs Claude Vieilles Vignes 2013

Na mijn hunkeren eerder deze week naar lekkere gamay .
Ben ik met even veel goesting overgestapt naar pinot noir Smile .

Framboos in de hoofdrol hier .
In het fijne gezelschap van Aardbei heel aangenaam brokje hout .
En ik krijg een beetje een gevoel van kalk ,
wat me doet denken aan pinot loir .
maar deze gedachten gaan snel in rook op .
Deze zuren zijn toch iets anders.
Ze zijn nog niet 100% op hun plaats maar dit wordt zeker mooi.

Hopelijk leest mijn leverancier hier mee ,
hier wil ik elk jaar wel iets van ! wijn


RE: Marc Colin - TheWineVet - 22-01-2016 07:36 PM

(22-01-2016 06:10 PM)gertjeuh schreef:  Les Champs Claude Vieilles Vignes 2013

Na mijn hunkeren eerder deze week naar lekkere gamay .
Ben ik met even veel goesting overgestapt naar pinot noir Smile .

Framboos in de hoofdrol hier .
In het fijne gezelschap van Aardbei heel aangenaam brokje hout .
En ik krijg een beetje een gevoel van kalk ,
wat me doet denken aan pinot loir .
maar deze gedachten gaan snel in rook op .
Deze zuren zijn toch iets anders.
Ze zijn nog niet 100% op hun plaats maar dit wordt zeker mooi.

Hopelijk leest mijn leverancier hier mee ,
hier wil ik elk jaar wel iets van ! wijn

Check! Ik laat weten wanneer er een volgende lading wordt besteld ang-el


RE: Marc Colin - Smaakatleet - 22-01-2016 08:37 PM

(22-01-2016 07:36 PM)TheWineVet schreef:  
(22-01-2016 06:10 PM)gertjeuh schreef:  Les Champs Claude Vieilles Vignes 2013

Na mijn hunkeren eerder deze week naar lekkere gamay .
Ben ik met even veel goesting overgestapt naar pinot noir Smile .

Framboos in de hoofdrol hier .
In het fijne gezelschap van Aardbei heel aangenaam brokje hout .
En ik krijg een beetje een gevoel van kalk ,
wat me doet denken aan pinot loir .
maar deze gedachten gaan snel in rook op .
Deze zuren zijn toch iets anders.
Ze zijn nog niet 100% op hun plaats maar dit wordt zeker mooi.

Hopelijk leest mijn leverancier hier mee ,
hier wil ik elk jaar wel iets van ! wijn

Check! Ik laat weten wanneer er een volgende lading wordt besteld ang-el
respect Bedankt !


RE: Marc Colin - TheWineVet - 21-02-2016 10:55 AM

Chassagne-Montrachet rood Vieilles vignes 2011:
een uur of 5-6 op voorhand geopend, voorgeproefd en de stop erop. Man, wat een verschil bij het eten: mooie animale toetsen, helemaal niet licht, perfecte harmonie tussen concentratie en finesse. Die overduidelijke roodfruitarroma's die hij enkele jaren geleden had, zijn grotendeels vervangen door gerijpte complexiteit. Marc Colin's rode wijnen komen in hun prille jeugd dus vrij dun en vooral explosief aromatisch over (mooi hoor), maar dit gaf was vrees voor de toekomst... Niet nodig dus. Eigenlijk kwam hij wat Chateau des Tours-achtig over, terwijl de des Tours enkele maanden geleden wat Bourgogne-achtig over kwam. Gelijke kwaliteit, zelfs iets beter? 91+
En dan te weten dat ons vader eergisteren bij Colin was en niets kon kopen banghead


RE: Marc Colin - TheWineVet - 17-03-2016 09:58 AM

St-Aubin blanc "fontenotte" 2011:
zaterdag 12/3 geopend en een duidelijke, frisse, minerale neus. Niets vettigs in smaak en geur, op finesse en mineraliteit gemaakt. Na 1 glas de vacuvin erop en in de koele berging geplaatst. Zondag onaangeroerd gelaten en dan maandag nog eens een glas. Iets molliger, nog niets aan mineraliteit verloren. Eigenlijk beter dan zaterdag. Dinsdag nog een glas, idem. Gisteren de laatste 2 glazen genuttigd en hij blijft meer dan overeind. Had gerust nog een glas kunnen laten voor vandaag, als hij niet zo lekker was. Voor een wijn, indertijd op 't domein' een dikke 12€ betaald, wil dat toch wat zeggen. Ik wacht met de rest nog een jaar en langer. 89
Wat zou dit betekenen voor de 1er crus en de Chassagne 1er cru die ik van '14 heb besteld? drinkvenster 2020-2030?


RE: Marc Colin - vinejo - 28-07-2016 11:12 AM

(17-03-2016 09:58 AM)TheWineVet schreef:  St-Aubin blanc "fontenotte" 2011:
zaterdag 12/3 geopend en een duidelijke, frisse, minerale neus. Niets vettigs in smaak en geur, op finesse en mineraliteit gemaakt. Na 1 glas de vacuvin erop en in de koele berging geplaatst. Zondag onaangeroerd gelaten en dan maandag nog eens een glas. Iets molliger, nog niets aan mineraliteit verloren. Eigenlijk beter dan zaterdag. Dinsdag nog een glas, idem. Gisteren de laatste 2 glazen genuttigd en hij blijft meer dan overeind. Had gerust nog een glas kunnen laten voor vandaag, als hij niet zo lekker was. Voor een wijn, indertijd op 't domein' een dikke 12€ betaald, wil dat toch wat zeggen. Ik wacht met de rest nog een jaar en langer. 89
Wat zou dit betekenen voor de 1er crus en de Chassagne 1er cru die ik van '14 heb besteld? drinkvenster 2020-2030?

Ik dronk vorige dagen de 2014 van deze cuvee.
De eerste dag was direct die frisse en minerale neus herkenbaar. In de mond zaten de zuren verbazend hoog, in die mate zelfs dat ik de fles een dag heb weggezet.
Tweede dag waren ze nog aanwezig maar serieus getemperd.
Eigenlijk verliep mijn degustatie zoals die van Bert met de 2011, zeer herkenbaar.
En dus vind ik dit een schitterende chardonnay, gemaakt in een frisse, koele, zinderende stijl.
89 indeed!

ps: nu begrijp ik ook waarom Bert de Nieuw Zeelandse Two Rivers niet kon vergelijken met een Bourgogne - hij is deze (totaal andere) stijl gewoon blijkbaar ;-)


RE: Marc Colin - TheWineVet - 25-11-2016 11:32 PM

(17-03-2016 09:58 AM)TheWineVet schreef:  St-Aubin blanc "fontenotte" 2011:
zaterdag 12/3 geopend en een duidelijke, frisse, minerale neus. Niets vettigs in smaak en geur, op finesse en mineraliteit gemaakt. Na 1 glas de vacuvin erop en in de koele berging geplaatst. Zondag onaangeroerd gelaten en dan maandag nog eens een glas. Iets molliger, nog niets aan mineraliteit verloren. Eigenlijk beter dan zaterdag. Dinsdag nog een glas, idem. Gisteren de laatste 2 glazen genuttigd en hij blijft meer dan overeind. Had gerust nog een glas kunnen laten voor vandaag, als hij niet zo lekker was. Voor een wijn, indertijd op 't domein' een dikke 12€ betaald, wil dat toch wat zeggen. Ik wacht met de rest nog een jaar en langer. 89
Wat zou dit betekenen voor de 1er crus en de Chassagne 1er cru die ik van '14 heb besteld? drinkvenster 2020-2030?

Nog eens de Fontenotte '11: veel mooier, terroirgedreven. Eindelijk komt deze diesel op gang. Begint zelfs groots te worden. Nog 3 te gaan. Nog een halfjaar tot een jaar wachten met de volgende. 90+


RE: Marc Colin - Vince - 26-11-2016 11:41 AM

vind je niet bij nader inzien dat die "dikke" 12 euro op 't domein eigenlijk een vette koop was?


RE: Marc Colin - TheWineVet - 26-11-2016 11:49 AM

(26-11-2016 11:41 AM)Vince schreef:  vind je niet bij nader inzien dat die "dikke" 12 euro op 't domein eigenlijk een vette koop was?

'Dik' en 'vet' liggen dan ook dicht bij elkaar, niet? Ik had altijd zowat m'n twijfels of de wijnen meer complexiteit zouden geven. Maar bij Colin moet je dus echt wel geduld hebben, zeker bij de instapwijnen...


RE: Marc Colin - Vince - 16-04-2017 09:19 AM

St Aubin 1 cru les combes 2013
St Aubin 1 cru les combes 2013
des 1 cru ligt in de uitloper van de combe en grenst aan de 1 crus van chassagne montrachet
heel mooie lengte, mooie strakke maar fijne aciditeit, agrum aroma's, alles ondersteund door een discrete houtlagering, behoorlijke afdronk, nog een beetje gesloten maar de complexiteit zal zich vermoedelijk verder ontplooien de komende jaar
ik vermoed dat dit het typische smaakprofiel wordt voor millésime 2013 (qua stijl gelijkt dit voor mij op 2007)
nu al score 90+ (voor 19 euro ter plaatse)


RE: Marc Colin - vinejo - 16-04-2017 09:46 AM

(16-04-2017 09:19 AM)Vince schreef:  St Aubin 1 cru les combes 2013
St Aubin 1 cru les combes 2013
des 1 cru ligt in de uitloper van de combe en grenst aan de 1 crus van chassagne montrachet
heel mooie lengte, mooie strakke maar fijne aciditeit, agrum aroma's, alles ondersteund door een discrete houtlagering, behoorlijke afdronk, nog een beetje gesloten maar de complexiteit zal zich vermoedelijk verder ontplooien de komende jaar
ik vermoed dat dit het typische smaakprofiel wordt voor millésime 2013 (qua stijl gelijkt dit voor mij op 2007)
nu al score 90+ (voor 19 euro ter plaatse)

St Aubin is dus wel degelijk de Puligny pour les pauvres Wink


RE: Marc Colin - TheWineVet - 04-05-2017 09:50 PM

(16-04-2017 09:46 AM)vinejo schreef:  
(16-04-2017 09:19 AM)Vince schreef:  St Aubin 1 cru les combes 2013
St Aubin 1 cru les combes 2013
des 1 cru ligt in de uitloper van de combe en grenst aan de 1 crus van chassagne montrachet
heel mooie lengte, mooie strakke maar fijne aciditeit, agrum aroma's, alles ondersteund door een discrete houtlagering, behoorlijke afdronk, nog een beetje gesloten maar de complexiteit zal zich vermoedelijk verder ontplooien de komende jaar
ik vermoed dat dit het typische smaakprofiel wordt voor millésime 2013 (qua stijl gelijkt dit voor mij op 2007)
nu al score 90+ (voor 19 euro ter plaatse)

St Aubin is dus wel degelijk de Puligny pour les pauvres Wink
Niet meer voor de armen, hoor. Staat nu voor de 2015 aan 25€ op domein. En dan mag je blij wezen dat je binnen geraakt. 25% erbij op 1 jaar!
Nu de Fontenotte 2011: Lekker!!


RE: Marc Colin - vinejo - 04-05-2017 10:23 PM

(04-05-2017 09:50 PM)TheWineVet schreef:  
(16-04-2017 09:46 AM)vinejo schreef:  
(16-04-2017 09:19 AM)Vince schreef:  St Aubin 1 cru les combes 2013
St Aubin 1 cru les combes 2013
des 1 cru ligt in de uitloper van de combe en grenst aan de 1 crus van chassagne montrachet
heel mooie lengte, mooie strakke maar fijne aciditeit, agrum aroma's, alles ondersteund door een discrete houtlagering, behoorlijke afdronk, nog een beetje gesloten maar de complexiteit zal zich vermoedelijk verder ontplooien de komende jaar
ik vermoed dat dit het typische smaakprofiel wordt voor millésime 2013 (qua stijl gelijkt dit voor mij op 2007)
nu al score 90+ (voor 19 euro ter plaatse)

St Aubin is dus wel degelijk de Puligny pour les pauvres Wink
Niet meer voor de armen, hoor. Staat nu voor de 2015 aan 25€ op domein. En dan mag je blij wezen dat je binnen geraakt. 25% erbij op 1 jaar!
Nu de Fontenotte 2011: Lekker!!

...zoals het er nu naar uitziet worden Bourgognes binnen korte tijd zeer zeldzaam op de tafel van de modale wijnliefhebber...
Met excuses voor deze afschuwelijke zin. Confused


RE: Marc Colin - don quichotte - 04-05-2017 11:07 PM

(04-05-2017 10:23 PM)vinejo schreef:  
(04-05-2017 09:50 PM)TheWineVet schreef:  
(16-04-2017 09:46 AM)vinejo schreef:  
(16-04-2017 09:19 AM)Vince schreef:  St Aubin 1 cru les combes 2013
St Aubin 1 cru les combes 2013
des 1 cru ligt in de uitloper van de combe en grenst aan de 1 crus van chassagne montrachet
heel mooie lengte, mooie strakke maar fijne aciditeit, agrum aroma's, alles ondersteund door een discrete houtlagering, behoorlijke afdronk, nog een beetje gesloten maar de complexiteit zal zich vermoedelijk verder ontplooien de komende jaar
ik vermoed dat dit het typische smaakprofiel wordt voor millésime 2013 (qua stijl gelijkt dit voor mij op 2007)
nu al score 90+ (voor 19 euro ter plaatse)

St Aubin is dus wel degelijk de Puligny pour les pauvres ;)
Niet meer voor de armen, hoor. Staat nu voor de 2015 aan 25€ op domein. En dan mag je blij wezen dat je binnen geraakt. 25% erbij op 1 jaar!
Nu de Fontenotte 2011: Lekker!!

...zoals het er nu naar uitziet worden Bourgognes binnen korte tijd zeer zeldzaam op de tafel van de modale wijnliefhebber...
Met excuses voor deze afschuwelijke zin. :s

Waarom excuses Jo, de realiteit mag gezegd worden.
Er was een tijd dat Bourgogne een zeer groot gedeelte van mijn kelder inpalmde. Vandaag geen 5% meer.


RE: Marc Colin - vinejo - 05-05-2017 06:28 AM

T is idd de realiteit maar ik vond het gewoon niet mooi geformuleerd, Don
"Bourgognes worden zeldzaam op de tafel..." aaarggl
Wink


RE: Marc Colin - FRANCISPICCART - 09-10-2017 08:26 PM

Marc Colin - Saint-Aubin 1er Cru (Rouge) - 2014

Assemblage van 3 verschillende 1er cru's in Saint-Aubin pinot noir. Erg licht en vrij dun, maar feitelijk een vrij belovende robe. Uit ervaring verraadt dit dikwijls een zekere vorm van finesse en fluweligheid. Vooral framboos, aardbei en rode bessen met wat vanille en wat aardse toetsen en champignon. Vrij versmolten structuur. Mooie zuren en fijne tannines, heerlijk in de afdronk. Eerste rood wat ik dronk van dit domein, vooral geroemd voor zijn schitterende witte wijnen, maar dit mag er best ook zijn. Prima voor mij!


RE: Marc Colin - TheWineVet - 03-02-2018 09:38 PM

(17-03-2016 09:58 AM)TheWineVet schreef:  St-Aubin blanc "fontenotte" 2011:
zaterdag 12/3 geopend en een duidelijke, frisse, minerale neus. Niets vettigs in smaak en geur, op finesse en mineraliteit gemaakt. Na 1 glas de vacuvin erop en in de koele berging geplaatst. Zondag onaangeroerd gelaten en dan maandag nog eens een glas. Iets molliger, nog niets aan mineraliteit verloren. Eigenlijk beter dan zaterdag. Dinsdag nog een glas, idem. Gisteren de laatste 2 glazen genuttigd en hij blijft meer dan overeind. Had gerust nog een glas kunnen laten voor vandaag, als hij niet zo lekker was. Voor een wijn, indertijd op 't domein' een dikke 12€ betaald, wil dat toch wat zeggen. Ik wacht met de rest nog een jaar en langer. 89
Wat zou dit betekenen voor de 1er crus en de Chassagne 1er cru die ik van '14 heb besteld? drinkvenster 2020-2030?
Laatste flesSad Mineraal, fijn, met meer vettigheid dan vroeger die deze wijn zeker kan hebben. Prachtig zuurpruimpje op t' einde... opCool


RE: Marc Colin - vinejo - 03-02-2018 09:51 PM

(03-02-2018 09:38 PM)TheWineVet schreef:  
(17-03-2016 09:58 AM)TheWineVet schreef:  St-Aubin blanc "fontenotte" 2011:
zaterdag 12/3 geopend en een duidelijke, frisse, minerale neus. Niets vettigs in smaak en geur, op finesse en mineraliteit gemaakt. Na 1 glas de vacuvin erop en in de koele berging geplaatst. Zondag onaangeroerd gelaten en dan maandag nog eens een glas. Iets molliger, nog niets aan mineraliteit verloren. Eigenlijk beter dan zaterdag. Dinsdag nog een glas, idem. Gisteren de laatste 2 glazen genuttigd en hij blijft meer dan overeind. Had gerust nog een glas kunnen laten voor vandaag, als hij niet zo lekker was. Voor een wijn, indertijd op 't domein' een dikke 12€ betaald, wil dat toch wat zeggen. Ik wacht met de rest nog een jaar en langer. 89
Wat zou dit betekenen voor de 1er crus en de Chassagne 1er cru die ik van '14 heb besteld? drinkvenster 2020-2030?
Laatste flesSad Mineraal, fijn, met meer vettigheid dan vroeger die deze wijn zeker kan hebben. Prachtig zuurpruimpje op t' einde... opCool

Dus perfect op dronk na zes jaar? Of toch nog wat extra geduld nodig?


RE: Marc Colin - TheWineVet - 18-04-2019 05:34 PM

St-Aubin 1cru La Chateniere 2013: ik dacht eerst o.w.v. de mineraliteit en de knappe zuren aan Chablis 1cru. Weer mis! Na een half uurtje kwam deze wijn pas echt open. Groots, Chablis grand cru ja!
Colin zijn wijnen hebben echt wel veel jaren nodig om nog maar op dronk te komen. Deze heeft nog zeker 10 jaar voor de boeg en gaat alleen rijker en breder worden.
En for the record: Colin wordt niet (meer) te koop aangeboden door "jeweetwel" Rolleyes
Sinds de familie daar aan het uit elkaar vallen is, worden er zulke kleine hoeveelheden per referentie aangeboden, dat het niet de moeite is. Spijtig, dat wel!


RE: Marc Colin - Thierry Debaisieux - 03-08-2019 01:19 PM

Saint-Aubin Luce 2017,
de neus is op citroen en wit fruit met enkele nuances van verse amandel,
de mond is fris met een zuurtje dat een gevoel van spanning en een delicate bitterheid brengt.
Deze "levendige" wijn heeft een afdronk die wordt verlengd door zijn zuurtegraad.


RE: Marc Colin - Vince - 09-11-2019 09:59 PM

St Aubin 1 cru 2013 la Chatenière

Ik heb een zwak voor St Aubin. Het prijs/kwaliteit niveau is top. Deze AOC heeft zeer lang onder de radar gezeten. Ik schat dat dit sinds millésime 2014 veranderd is... .

Chatenière is wat mij betreft één van de top-3-crus van St Aubin (naast en Remilly en Dent de chien). Het ligt in het gehucht Gamay en is de steilste 1 cru van St Aubin én volledig zuidelijk georiënteerd.

Deze wijn is heel verfijnd, een subtiele houtlagering (altijd perfect gedoseerd bij Colin), aroma's van citrus, mooie afdronk maar niet enorm lang: voor mij het bewijs dat 2013 in wit een goed tot in dit geval zéér goed jaar is, maar geen groot jaar zoals 2010 (en 2014). Ik zou het vergelijken met 2007 maar ik denk dat 2007 het pleit wint.

Het viel me op dat de kurk een Diam was. Tijdens de Jura reis vermelde Damien Courbet (werkt in biodynamie en is 'ingenieur agronome') dat Diam slechts voor 1/3 uit kurk bestaat en de rest uit chemische substanties, hij wijst dit daarom radicaal af.


RE: Marc Colin - wvd - 10-11-2019 01:08 PM

(09-11-2019 09:59 PM)Vince schreef:  Het viel me op dat de kurk een Diam was. Tijdens de Jura reis vermelde Damien Courbet (werkt in biodynamie en is 'ingenieur agronome') dat Diam slechts voor 1/3 uit kurk bestaat en de rest uit chemische substanties, hij wijst dit daarom radicaal af.

En geeft de heer Courbet dan kurkgarantie? Nee zeker?
Diam is gewoon perfect om een fles mee af te sluiten! Ik heb er nog nooit een probleem mee gehad, van de simpelste tot de Diam30. En het overgrote deel is wel degelijk vermalen en gezuiverde kurk en dan uiteraard een bindmiddel. En als die sukkelaar wat beter geïnformeerd zou zijn kon hij nu misschien Diam Bio gebruiken met 100% natuurlijke bindmiddelen.


RE: Marc Colin - vinejo - 10-11-2019 02:13 PM

(10-11-2019 01:08 PM)wvd schreef:  
(09-11-2019 09:59 PM)Vince schreef:  Het viel me op dat de kurk een Diam was. Tijdens de Jura reis vermelde Damien Courbet (werkt in biodynamie en is 'ingenieur agronome') dat Diam slechts voor 1/3 uit kurk bestaat en de rest uit chemische substanties, hij wijst dit daarom radicaal af.

En geeft de heer Courbet dan kurkgarantie? Nee zeker?
Diam is gewoon perfect om een fles mee af te sluiten! Ik heb er nog nooit een probleem mee gehad, van de simpelste tot de Diam30. En het overgrote deel is wel degelijk vermalen en gezuiverde kurk en dan uiteraard een bindmiddel. En als die sukkelaar wat beter geïnformeerd zou zijn kon hij nu misschien Diam Bio gebruiken met 100% natuurlijke bindmiddelen.

Ik heb gisteren van Courbet een fles Trousseau opengetrokken en voor een “sukkelaar” maakt hij toch wel schitterende wijnen hoor. Heb hem trouwens ook ontmoet en hij is enorm op de hoogte en bijzonder vriendelijk. Voor een sukkelaar. Rolleyes


RE: Marc Colin - FRANCISPICCART - 10-11-2019 03:46 PM

(10-11-2019 02:13 PM)vinejo schreef:  
(10-11-2019 01:08 PM)wvd schreef:  
(09-11-2019 09:59 PM)Vince schreef:  Het viel me op dat de kurk een Diam was. Tijdens de Jura reis vermelde Damien Courbet (werkt in biodynamie en is 'ingenieur agronome') dat Diam slechts voor 1/3 uit kurk bestaat en de rest uit chemische substanties, hij wijst dit daarom radicaal af.

En geeft de heer Courbet dan kurkgarantie? Nee zeker?
Diam is gewoon perfect om een fles mee af te sluiten! Ik heb er nog nooit een probleem mee gehad, van de simpelste tot de Diam30. En het overgrote deel is wel degelijk vermalen en gezuiverde kurk en dan uiteraard een bindmiddel. En als die sukkelaar wat beter geïnformeerd zou zijn kon hij nu misschien Diam Bio gebruiken met 100% natuurlijke bindmiddelen.

Ik heb gisteren van Courbet een fles Trousseau opengetrokken en voor een “sukkelaar” maakt hij toch wel schitterende wijnen hoor. Heb hem trouwens ook ontmoet en hij is enorm op de hoogte en bijzonder vriendelijk. Voor een sukkelaar. Rolleyes

(hoe durf je dat eigenlijk te schrijven...?)

Het is me al langer opgevallen dat onze Werner een geweldige voorstander is van Diam, waar op zich niks verkeerd aan is. Maar ik denk, en ik weet feitelijk, dat het gebruik van dit type kurk een ware zegen is voor een wijnhandelaar. Ah ja, wie is altijd de pineut wanneer een klant komt zagen dat zijn flesje gekurkt is en om vervanging komt vragen? Uiteindelijk ben je als wijnhandelaar bijna steeds "gesjareld", je kan het flesje vervangen (meestal op eigen kosten), of je doet het niet en dan zie je dikwijls je klant niet meer terug. Dus ik begrijp wel: met Diam geen kurkproblemen meer!
Maar ik kan die "sukkelaar" in de Jura, die in mijn ogen een zeer wijs man is, heel goed begrijpen. Ik ken enkele wijnbouwers in de Champagne die afgestapt zijn van het gebruik van Diam (op een champagnekurk zie je Mytik Diam als merknaam staan). Waarom? Wel omdat hun champagnes op een gans andere manier evolueerden in tijd. Geen probleem hoor als je je flessen binnen het jaar open knalt. Maar na enkele jaren kelderrust? Raar maar waar, een gans ander product. Geloof me vrij dat veel sukkelaars toch goed met hun job bezig zijn en testen uitvoeren op hun eigen wijn met allerlei nieuwe types kurk om zo tot een optimaal eindproduct te komen voor hun klanten. Ik weet dat ze bij Charpentier in de Champagne blijvend voor kwaliteitskurken gaan met twee toplagen die min of meer "besnuffeld" worden in de fabriek aan een band door vrouwen die gecontamineerde exemplaren kunnen ruiken en die er tussenuit halen.
Dus geen probleem met Diam voor mij maar op een bewaarwijn zie ik toch nog liever een natuurlijke kurk van de betere kwaliteit. Maar moest ik ook wijnhandelaar zijn dan "leve Diam" en gedaan met het gezeik over "kurk"!


RE: Marc Colin - wvd - 11-11-2019 12:27 PM

(10-11-2019 03:46 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(10-11-2019 02:13 PM)vinejo schreef:  
(10-11-2019 01:08 PM)wvd schreef:  
(09-11-2019 09:59 PM)Vince schreef:  Het viel me op dat de kurk een Diam was. Tijdens de Jura reis vermelde Damien Courbet (werkt in biodynamie en is 'ingenieur agronome') dat Diam slechts voor 1/3 uit kurk bestaat en de rest uit chemische substanties, hij wijst dit daarom radicaal af.

En geeft de heer Courbet dan kurkgarantie? Nee zeker?
Diam is gewoon perfect om een fles mee af te sluiten! Ik heb er nog nooit een probleem mee gehad, van de simpelste tot de Diam30. En het overgrote deel is wel degelijk vermalen en gezuiverde kurk en dan uiteraard een bindmiddel. En als die sukkelaar wat beter geïnformeerd zou zijn kon hij nu misschien Diam Bio gebruiken met 100% natuurlijke bindmiddelen.

Ik heb gisteren van Courbet een fles Trousseau opengetrokken en voor een “sukkelaar” maakt hij toch wel schitterende wijnen hoor. Heb hem trouwens ook ontmoet en hij is enorm op de hoogte en bijzonder vriendelijk. Voor een sukkelaar. Rolleyes

(hoe durf je dat eigenlijk te schrijven...?)

Het is me al langer opgevallen dat onze Werner een geweldige voorstander is van Diam, waar op zich niks verkeerd aan is. Maar ik denk, en ik weet feitelijk, dat het gebruik van dit type kurk een ware zegen is voor een wijnhandelaar. Ah ja, wie is altijd de pineut wanneer een klant komt zagen dat zijn flesje gekurkt is en om vervanging komt vragen? Uiteindelijk ben je als wijnhandelaar bijna steeds "gesjareld", je kan het flesje vervangen (meestal op eigen kosten), of je doet het niet en dan zie je dikwijls je klant niet meer terug. Dus ik begrijp wel: met Diam geen kurkproblemen meer!
Maar ik kan die "sukkelaar" in de Jura, die in mijn ogen een zeer wijs man is, heel goed begrijpen. Ik ken enkele wijnbouwers in de Champagne die afgestapt zijn van het gebruik van Diam (op een champagnekurk zie je Mytik Diam als merknaam staan). Waarom? Wel omdat hun champagnes op een gans andere manier evolueerden in tijd. Geen probleem hoor als je je flessen binnen het jaar open knalt. Maar na enkele jaren kelderrust? Raar maar waar, een gans ander product. Geloof me vrij dat veel sukkelaars toch goed met hun job bezig zijn en testen uitvoeren op hun eigen wijn met allerlei nieuwe types kurk om zo tot een optimaal eindproduct te komen voor hun klanten. Ik weet dat ze bij Charpentier in de Champagne blijvend voor kwaliteitskurken gaan met twee toplagen die min of meer "besnuffeld" worden in de fabriek aan een band door vrouwen die gecontamineerde exemplaren kunnen ruiken en die er tussenuit halen.
Dus geen probleem met Diam voor mij maar op een bewaarwijn zie ik toch nog liever een natuurlijke kurk van de betere kwaliteit. Maar moest ik ook wijnhandelaar zijn dan "leve Diam" en gedaan met het gezeik over "kurk"!

Dit weekend idd nog 4 (vier) flessen vervangen en die kan ik idd. niet recupereren. Daarom hebben we besloten geen gekurkte flessen meer te vervangen, maar in plaats daarvan de contactgegevens van de producent door te geven. Ik werk met 1 producent die me op voorhand vergoedt en daar kan ik wel inkomen. Trouwens, dikwijls blijken de geretourneerde flessen helemaal niet gekurkt (en ik heb een héél goede snuffelaar...!). Wat doe je dan?

Er zijn al 20+ jaar testen uitgevoerd met Diam en nergens blijkt dat de wijn slechter zou verouderen. Wel zijn alle flessen uit dezelfde doos identiek (net als bij schroefdop of vinoloc trouwens) en naargelang het type Diam (3 tot 30) gaat het sneller of trager. En voor Champagne worden ze toch ook steeds meer gebruikt.
De snuffelende vrouwen worden ook al meer en meer vervangen door een snuffelmachine die veel gevoeliger zou zijn. O.a. Roberto Conterno zou zo een aangeschaft hebben.


RE: Marc Colin - Olivier - 11-11-2019 12:52 PM

Citaat:Daarom hebben we besloten geen gekurkte flessen meer te vervangen, maar in plaats daarvan de contactgegevens van de producent door te geven.

Wablief?! Dus de klant moet maar contact opnemen met het domein in pakweg Italië. En dan? Fles terugsturen naar Italië?!


RE: Marc Colin - wvd - 11-11-2019 04:19 PM

(11-11-2019 12:52 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Daarom hebben we besloten geen gekurkte flessen meer te vervangen, maar in plaats daarvan de contactgegevens van de producent door te geven.

Wablief?! Dus de klant moet maar contact opnemen met het domein in pakweg Italië. En dan? Fles terugsturen naar Italië?!

Stuur jij ook je flessen terug naar de buitenlandse website waar je ze gekocht hebt? Of neem je ze volgend jaar terug mee naar Seclin of naar het domein waar je ze kocht? Wie heeft dat hier al gedaan?
Nee, de Belgische handelaar die amper de touwtjes aan elkaar kan knopen, die moet maar opdraaien voor de onwil van de producent, want dat is sowieso toch al een dief met zijn gigantische marge. Hoeveel flessen denk je dat ik moet verkopen om een teruggave van een gekurkte fles te recupereren? Die dan in meer dan de helft van de gevallen nog niet eens gekurkt blijkt. (echt waar!!)
Misschien als ze wat feedback krijgen van de eindconsument, dat de frank dan eindelijk begint te vallen... Dus, zelfs al krijg je de fles vervangen, toch maar een mailtje naar het domein!!!


RE: Marc Colin - Olivier - 11-11-2019 05:08 PM

(11-11-2019 04:19 PM)wvd schreef:  
(11-11-2019 12:52 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Daarom hebben we besloten geen gekurkte flessen meer te vervangen, maar in plaats daarvan de contactgegevens van de producent door te geven.

Wablief?! Dus de klant moet maar contact opnemen met het domein in pakweg Italië. En dan? Fles terugsturen naar Italië?!

Stuur jij ook je flessen terug naar de buitenlandse website waar je ze gekocht hebt? Of neem je ze volgend jaar terug mee naar Seclin of naar het domein waar je ze kocht? Wie heeft dat hier al gedaan?
Nee, de Belgische handelaar die amper de touwtjes aan elkaar kan knopen, die moet maar opdraaien voor de onwil van de producent, want dat is sowieso toch al een dief met zijn gigantische marge. Hoeveel flessen denk je dat ik moet verkopen om een teruggave van een gekurkte fles te recupereren? Die dan in meer dan de helft van de gevallen nog niet eens gekurkt blijkt. (echt waar!!)
Misschien als ze wat feedback krijgen van de eindconsument, dat de frank dan eindelijk begint te vallen... Dus, zelfs al krijg je de fles vervangen, toch maar een mailtje naar het domein!!!

Het is jouw taak om dat te laten weten aan het domein, niet de klant.

Trouwens, als jij al geen gekurkte flessen meer terugneemt, wat is dan nog de meerwaarde ten opzichte van een webwinkel? Mensen die niet online willen kopen, doen dat vaak net omdat ze dit soort service krijgen van hun handelaar.

En ja, er zijn zelfs webwinkels die een vergoeding geven voor een gekurkte fles. Verschillende leden hier hebben dat al laten weten, ik dacht dat het toen xtrawine was, of was het superiore?

Ja, en als het geen gekurkte fles is, is het geen gekurkte fles. En dan moet je kunnen uitleggen aan de klant. Wat niet wegneemt dat vele winkels dan toch uit commerciele overwegingen een geste zullen doen. Maar als het geen kurk is, moet je dat gewoon zeggen.

Trouwens, waarom laat jij je niet vergoeden door jouw domeinen in het geval van gekurkte flessen?


RE: Marc Colin - wvd - 11-11-2019 09:24 PM

(11-11-2019 05:08 PM)Olivier schreef:  
(11-11-2019 04:19 PM)wvd schreef:  
(11-11-2019 12:52 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Daarom hebben we besloten geen gekurkte flessen meer te vervangen, maar in plaats daarvan de contactgegevens van de producent door te geven.

Wablief?! Dus de klant moet maar contact opnemen met het domein in pakweg Italië. En dan? Fles terugsturen naar Italië?!

Stuur jij ook je flessen terug naar de buitenlandse website waar je ze gekocht hebt? Of neem je ze volgend jaar terug mee naar Seclin of naar het domein waar je ze kocht? Wie heeft dat hier al gedaan?
Nee, de Belgische handelaar die amper de touwtjes aan elkaar kan knopen, die moet maar opdraaien voor de onwil van de producent, want dat is sowieso toch al een dief met zijn gigantische marge. Hoeveel flessen denk je dat ik moet verkopen om een teruggave van een gekurkte fles te recupereren? Die dan in meer dan de helft van de gevallen nog niet eens gekurkt blijkt. (echt waar!!)
Misschien als ze wat feedback krijgen van de eindconsument, dat de frank dan eindelijk begint te vallen... Dus, zelfs al krijg je de fles vervangen, toch maar een mailtje naar het domein!!!

Het is jouw taak om dat te laten weten aan het domein, niet de klant.

Trouwens, als jij al geen gekurkte flessen meer terugneemt, wat is dan nog de meerwaarde ten opzichte van een webwinkel? Mensen die niet online willen kopen, doen dat vaak net omdat ze dit soort service krijgen van hun handelaar.

En ja, er zijn zelfs webwinkels die een vergoeding geven voor een gekurkte fles. Verschillende leden hier hebben dat al laten weten, ik dacht dat het toen xtrawine was, of was het superiore?

Ja, en als het geen gekurkte fles is, is het geen gekurkte fles. En dan moet je kunnen uitleggen aan de klant. Wat niet wegneemt dat vele winkels dan toch uit commerciele overwegingen een geste zullen doen. Maar als het geen kurk is, moet je dat gewoon zeggen.

Trouwens, waarom laat jij je niet vergoeden door jouw domeinen in het geval van gekurkte flessen?

Dat is een goede vraag... (die laatste).
Als iemand 2 maand later een fles terugbrengt is het soms nogal moeilijk om er nog kurk in te ontdekken onder de oxidatie en soms grote hoeveelheden VA (lang leve de natuurwijnen...). Tot nog toe heb ik al altijd de flessen vervangen, maar ge moet verstaan, ik wordt dat in deze omstandigheden een beetje beu.
Bovendien, wij ZIJN vooral een webwinkel met de mogelijkheid om op vrijdag en zaterdag zelf af te halen. En bij ons mag de klant wijn die hem toch niet bevalt altijd terugbrengen en vervangen door iets anders of terugbetaling vragen, geen probleem.
En je geeft het al aan, de klant die open flessen die hij niet lekker vindt 3 maand na datum als "gekurkt" terugbrengt... wat zou jij dan doen?

Maar je geeft geen antwoord op mijn initiële vraag: neem je ter plaatse gekochte en gekurkte flessen mee terug naar het domein en krijg je daar dan vervanging voor?


RE: Marc Colin - Fre - 11-11-2019 09:37 PM

(11-11-2019 09:24 PM)wvd schreef:  
(11-11-2019 05:08 PM)Olivier schreef:  
(11-11-2019 04:19 PM)wvd schreef:  
(11-11-2019 12:52 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Daarom hebben we besloten geen gekurkte flessen meer te vervangen, maar in plaats daarvan de contactgegevens van de producent door te geven.

Wablief?! Dus de klant moet maar contact opnemen met het domein in pakweg Italië. En dan? Fles terugsturen naar Italië?!

Stuur jij ook je flessen terug naar de buitenlandse website waar je ze gekocht hebt? Of neem je ze volgend jaar terug mee naar Seclin of naar het domein waar je ze kocht? Wie heeft dat hier al gedaan?
Nee, de Belgische handelaar die amper de touwtjes aan elkaar kan knopen, die moet maar opdraaien voor de onwil van de producent, want dat is sowieso toch al een dief met zijn gigantische marge. Hoeveel flessen denk je dat ik moet verkopen om een teruggave van een gekurkte fles te recupereren? Die dan in meer dan de helft van de gevallen nog niet eens gekurkt blijkt. (echt waar!!)
Misschien als ze wat feedback krijgen van de eindconsument, dat de frank dan eindelijk begint te vallen... Dus, zelfs al krijg je de fles vervangen, toch maar een mailtje naar het domein!!!

Het is jouw taak om dat te laten weten aan het domein, niet de klant.

Trouwens, als jij al geen gekurkte flessen meer terugneemt, wat is dan nog de meerwaarde ten opzichte van een webwinkel? Mensen die niet online willen kopen, doen dat vaak net omdat ze dit soort service krijgen van hun handelaar.

En ja, er zijn zelfs webwinkels die een vergoeding geven voor een gekurkte fles. Verschillende leden hier hebben dat al laten weten, ik dacht dat het toen xtrawine was, of was het superiore?

Ja, en als het geen gekurkte fles is, is het geen gekurkte fles. En dan moet je kunnen uitleggen aan de klant. Wat niet wegneemt dat vele winkels dan toch uit commerciele overwegingen een geste zullen doen. Maar als het geen kurk is, moet je dat gewoon zeggen.

Trouwens, waarom laat jij je niet vergoeden door jouw domeinen in het geval van gekurkte flessen?

Dat is een goede vraag... (die laatste).
Als iemand 2 maand later een fles terugbrengt is het soms nogal moeilijk om er nog kurk in te ontdekken onder de oxidatie en soms grote hoeveelheden VA (lang leve de natuurwijnen...). Tot nog toe heb ik al altijd de flessen vervangen, maar ge moet verstaan, ik wordt dat in deze omstandigheden een beetje beu.
Bovendien, wij ZIJN vooral een webwinkel met de mogelijkheid om op vrijdag en zaterdag zelf af te halen. En bij ons mag de klant wijn die hem toch niet bevalt altijd terugbrengen en vervangen door iets anders of terugbetaling vragen, geen probleem.
En je geeft het al aan, de klant die open flessen die hij niet lekker vindt 3 maand na datum als "gekurkt" terugbrengt... wat zou jij dan doen?

Maar je geeft geen antwoord op mijn initiële vraag: neem je ter plaatse gekochte en gekurkte flessen mee terug naar het domein en krijg je daar dan vervanging voor?

Neen, maar ook niet naar de winkel. Bij issues zou ik dit wel durven aankaarten bij de wijnbouwer. De goeie geven hun trouw cliënteel het voordeel van de twijfel en geven bij de volgende bestelling een flesje extra.

Ik zou wel verwachten dat een wijnwinkel die rechtstreeks invoert dit kan terug recupereren bij de wijnbouwer. Het gaat tenslotte toch ook om diens reputatie. Als er iets mis zou lopen, zou ik dat graag weten.


RE: Marc Colin - wvd - 11-11-2019 09:49 PM

(11-11-2019 09:37 PM)Fre schreef:  Ik zou wel verwachten dat een wijnwinkel die rechtstreeks invoert dit kan terug recupereren bij de wijnbouwer. Het gaat tenslotte toch ook om diens reputatie. Als er iets mis zou lopen, zou ik dat graag weten.

Dat is helaas maar zelden het geval... En wij zijn ook maar een kleine garnaal met weinig tot geen impact. Sorry dat ik er weer over begin, maar vooral de Bordelezen zijn redelijk doof aan die kant. Bij bvb Fournier nooit een probleem en zo zijn er meer, meestal diegenen die al alle mogelijke moeite doen om hun wijnen "schoon" te houden.
Een Italiaanse producent geeft zelfs enkele extra flessen mee om gekurkten te vervangen, maar Diam, ho maar! En niet iedereen kan Trescases e.d. krijgen of betalen.


RE: Marc Colin - Olivier - 11-11-2019 10:10 PM

Citaat:En je geeft het al aan, de klant die open flessen die hij niet lekker vindt 3 maand na datum als "gekurkt" terugbrengt... wat zou jij dan doen?

Maar je geeft geen antwoord op mijn initiële vraag: neem je ter plaatse gekochte en gekurkte flessen mee terug naar het domein en krijg je daar dan vervanging voor?

3 maand na openen? Dan zou ik zeggen dat de garantie verlopen is Smile Nee serieus, die mensen weten dat ook wel dat dat niet ernstig is he. Daar kan je misschien één keer op ingaan, maar dan ook zeggen dat je dat niet opnieuw zal doen.

Wat je laatste vraag betreft : uiteraard niet... Maar als klant weet je aan welke voorwaarden je koopt. Als je naar een beurs gaat, of ergens ter plaatse koopt, dan weet je dat je dat risico loopt. Bij een handelaar weet je dat dat zo niet is. En daar betaal je dan ook meer voor.

Trouwens, een tijd geleden is hier op het forum eens een enquête gedaan over hoe vaak de leden kurk hadden. En we zaten aan 2-3 procent, als ik me goed herinner. Toch niet bepaald dramatisch, nee? In vergelijking met enkele decennia geleden?


RE: Marc Colin - wvd - 11-11-2019 10:17 PM

(11-11-2019 10:10 PM)Olivier schreef:  
Citaat:En je geeft het al aan, de klant die open flessen die hij niet lekker vindt 3 maand na datum als "gekurkt" terugbrengt... wat zou jij dan doen?

Maar je geeft geen antwoord op mijn initiële vraag: neem je ter plaatse gekochte en gekurkte flessen mee terug naar het domein en krijg je daar dan vervanging voor?

3 maand na openen? Dan zou ik zeggen dat de garantie verlopen is Smile Nee serieus, die mensen weten dat ook wel dat dat niet ernstig is he. Daar kan je misschien één keer op ingaan, maar dan ook zeggen dat je dat niet opnieuw zal doen.

Wat je laatste vraag betreft : uiteraard niet... Maar als klant weet je aan welke voorwaarden je koopt. Als je naar een beurs gaat, of ergens ter plaatse koopt, dan weet je dat je dat risico loopt. Bij een handelaar weet je dat dat zo niet is. En daar betaal je dan ook meer voor.

Trouwens, een tijd geleden is hier op het forum eens een enquête gedaan over hoe vaak de leden kurk hadden. En we zaten aan 2-3 procent, als ik me goed herinner. Toch niet bepaald dramatisch, nee? In vergelijking met enkele decennia geleden?

Je zegt het "leden"...Sad
Ik vervang echt meer dan dat en zeer dikwijls is er van kurk geen sprake, maar ik ben de klanten aan het opvoeden en dat werpt toch vruchten af.
In ieder geval, ik, en eigenlijk iedereen die wijn koopt en drinkt, zou er goed aan doen om bij elke gekurkte fles een mail naar het domein te sturen.


RE: Marc Colin - Fre - 23-02-2020 10:45 PM

Marc Colin St Aubin 1er cru En Remilly 2013

De gele kleur met een ietwat groenige schijn, verraadt geenszins de leeftijd. Er is tenslotte al 7 jaar gepasseerd en in wit is dat voor dit type wijnen niet meer zo heel erg ‘jong’. Het zou mss niet mogen maar in dit premox tijdperk toch altijd een risico. Maar hier dus geen last van.
Een heerlijk samenspel van citrusvruchten, peer, natte steen, boter en zelfs een rokerigheid maken het een plezier om telkens je neus in t glas te stoppen.
Ook de mond volgt de verwachtingen die de neus heeft opgebouwd. Dit is geen krachtige, lange wijn. Wel eentje op finesse. De zuren laten zich gelden, doch is er voldoende fruit aanwezig om te counteren. Deze jongen komt stilaan op zijn hoogtepunt, denk k, maar zal daar nog een paar jaar blijven. De afdronk had misschien wat langer gemogen. Het jaar speelt hier een rol, denk k. Maar zeker een wijn waar ik van genoten heb.


RE: Marc Colin - vinejo - 24-01-2021 02:30 PM

Bij het lichtjes herschikken van mijn wijndozen (om de stand van de watermeter te kunnen aflezen Rolleyes ) ontdekte ik een doos met wijnen waarvan ik compleet vergeten was dat ik ze in t bezit had. Nu ja, van Ballot Millot vond ik al lang dat ik er precies toch wel meer van had opgedronken dan ik dacht. Een flesje Meursault en een Chassagne, yes! Maar de witte van Colin, dat was toch echt wel een zeer aangename verrassing.
De St Aubin Fontenotte 2014 (2 flesjes) liet ik even liggen, ik opende meteen een Chassagne Les Champs Gains 2014.
Hoho.
Haha.
Wow.
Heerlijk aroma van kweepeer, gerookte toetsen, ananas, perzik, amandel, peer. Een mondgevoel waarbij het woord ligérien me te binnen schiet, harmonieus met schitterende zuurtjes en een heel mooi, gedistingeerd lijntje vettigheid. Heel lange, minerale, marsepeinen afdronk.
Dit is echt top, besluit ik na enkele slokken.
Geen idee wat ik hiervoor betaalde, even opzoeken.

Vandaag 60 euro bij Boutelegier.
Oei. Maar wel top.
Ik denk dat ik in de twintig betaalde. Maar wel via een forumlid die dit voor me meebracht van het domein. Waarvoor veel dank.


RE: Marc Colin - Olivier - 24-01-2021 06:42 PM

Leuke verrassing inderdaad om zoiets te vinden Smile


RE: Marc Colin - vinejo - 14-06-2021 06:43 PM

Gisteren mijn laatste fles Colin Bourgogne 2014 opengetrokken.
T werd tijd wel.
Dunnetjes, zuren domineren wat, bij openstaan verbeterde het wel en bij de vegetarische mousakka paste dit eigenlijk wel mooi.
Maar toch, generieke Bourgogne 2014, zelfs vd betere wijnbouwer, zou k niet meer laten liggen.


RE: Marc Colin - vinejo - 20-06-2021 06:32 PM

Deze namiddag bij mijn ouders een Santenay Les Champs Claudes VV 2014 gedronken.
Verderlicht van kleur én van karakter, maar wat een heerlijkheid om te drinken. De elegantie van een balletdanseres.
Paste dan nog perfect bij de eenvoudige schotel van kalkoen met boontjes, asperges en bearnaise.
Dit gezegd zijnde, perfect op dronk, niet meer laten liggen.


RE: Marc Colin - vinejo - 22-07-2021 02:44 PM

(28-07-2016 11:12 AM)vinejo schreef:  
(17-03-2016 09:58 AM)TheWineVet schreef:  St-Aubin blanc "fontenotte" 2011:
zaterdag 12/3 geopend en een duidelijke, frisse, minerale neus. Niets vettigs in smaak en geur, op finesse en mineraliteit gemaakt. Na 1 glas de vacuvin erop en in de koele berging geplaatst. Zondag onaangeroerd gelaten en dan maandag nog eens een glas. Iets molliger, nog niets aan mineraliteit verloren. Eigenlijk beter dan zaterdag. Dinsdag nog een glas, idem. Gisteren de laatste 2 glazen genuttigd en hij blijft meer dan overeind. Had gerust nog een glas kunnen laten voor vandaag, als hij niet zo lekker was. Voor een wijn, indertijd op 't domein' een dikke 12€ betaald, wil dat toch wat zeggen. Ik wacht met de rest nog een jaar en langer. 89
Wat zou dit betekenen voor de 1er crus en de Chassagne 1er cru die ik van '14 heb besteld? drinkvenster 2020-2030?

Ik dronk vorige dagen de 2014 van deze cuvee.
De eerste dag was direct die frisse en minerale neus herkenbaar. In de mond zaten de zuren verbazend hoog, in die mate zelfs dat ik de fles een dag heb weggezet.
Tweede dag waren ze nog aanwezig maar serieus getemperd.
Eigenlijk verliep mijn degustatie zoals die van Bert met de 2011, zeer herkenbaar.
En dus vind ik dit een schitterende chardonnay, gemaakt in een frisse, koele, zinderende stijl.
89 indeed!

ps: nu begrijp ik ook waarom Bert de Nieuw Zeelandse Two Rivers niet kon vergelijken met een Bourgogne - hij is deze (totaal andere) stijl gewoon blijkbaar ;-)

Vijf (!!) jaar later dezelfde witte Bourgogne in het glas.
Deze wijn is nu perfect op dronk
De zuurtjes en het hout zijn schitterend geïntegreerd, de wijn is fijn, zacht, heerlijk. Geen idee wat dit nú moet kosten op domein maar aan een goede 12 euro was dit absoluut een topper.


RE: Marc Colin - Olivier - 24-09-2021 12:55 PM

(20-06-2021 06:32 PM)vinejo schreef:  Deze namiddag bij mijn ouders een Santenay Les Champs Claudes VV 2014 gedronken.
Verderlicht van kleur én van karakter, maar wat een heerlijkheid om te drinken. De elegantie van een balletdanseres.
Paste dan nog perfect bij de eenvoudige schotel van kalkoen met boontjes, asperges en bearnaise.
Dit gezegd zijnde, perfect op dronk, niet meer laten liggen.

Deze fles ook opengetrokken en de beschrijving van Jo is zeer herkenbaar. Dit leek bijna een rosé, zo licht van kleur.

In de neus niet de meest aromatische wijn, er zit nog wat rood fruit en ceder, maar het fruit is toch stilaan op de uitweg. Dit gezegd zijnde, ook geen overdreven herfstige tonen.

In de mond ook weer heel licht, op het randje van dun zelfs een beetje. Klein beetje ice tea in de mond. Dit moet inderdaad nu opgedronken worden.

Ik heb nog een fles en heb spijt dat ik er niet één vroeger opengetrokken heb.


RE: Marc Colin - Jef - 20-05-2022 05:06 PM

Daarnet de Saint Aubin En Montceau 2017 open gedaan.
Wat een wijn voor die prijs.


RE: Marc Colin - wvd - 20-05-2022 05:34 PM

(20-05-2022 05:06 PM)Jef schreef:  Daarnet de Saint Aubin En Montceau 2017 open gedaan.
Wat een wijn voor die prijs.

Schat je Marc Colin's Saint-Aubin 1°cru's op niveau of hoger/lager in dan zijn Chassagne-Montracht Villages?


RE: Marc Colin - Jef - 20-05-2022 05:48 PM

Ik vind zijn Saint Aubins zeer goed.
Heb nog geen Chassagne geproefd.
Heb enkel de rode liggen.


RE: Marc Colin - wvd - 20-05-2022 05:54 PM

(20-05-2022 05:48 PM)Jef schreef:  Ik vind zijn Saint Aubins zeer goed.
Heb nog geen Chassagne geproefd.
Heb enkel de rode liggen.

Marc Colin's wijnen liggen ook wat in mijn straatje, in maart nog het gamma wat doorproefd. Ik vraag het omdat Philippe altijd zijn Saint-Aubin's laat proeven voor de Chassagne en ik vind dat correct bij hem.
Rode Chassagne vraagt meestal wel wat meer tijd vind ik, maar kan heel mooi zijn en meestal een goede rqp voor rode Bourgogne.


RE: Marc Colin - Jef - 20-05-2022 06:31 PM

Heb wel Puligny(Les Enseignieres) liggen.
Nog niet geproefd.


RE: Marc Colin - Fre - 20-05-2022 08:52 PM

Recentelijk nog 2020 ingeslagen. Bourgogne is niet goedkoop natuurlijk maar als je rekening houdt met de regio is Marc Colin PQ nog betaalbaar. Hou verhoudt Marc tov Joseph?


RE: Marc Colin - vinejo - 07-10-2022 05:27 PM

(20-05-2022 05:06 PM)Jef schreef:  Daarnet de Saint Aubin En Montceau 2017 open gedaan.
Wat een wijn voor die prijs.

Inderdaad!
Mogen proeven deze namiddag en zeer tevreden. Smile
De neus was wel licht reductief maar de mond toonde de absolute klasse van dit domein. Top!


RE: Marc Colin - Fre - 04-03-2023 10:44 AM

(20-05-2022 05:06 PM)Jef schreef:  Daarnet de Saint Aubin En Montceau 2017 open gedaan.
Wat een wijn voor die prijs.

Ik dronk gisteren En Montceau 2020 van deze wijnbouwer in Julien (restaurant op de baan van Gent naar Eeklo, aanrader)
Heel heldere lichtgele kleur. Atypisch voor een rijp jaar. Frisse neus, wat gunflint maar niet overdreven, peer,.. enorm boeiende neus. Harmonieus mondgevoel, een concentratie van smaken zonder dat de wijn te lomp wordt. Zeer mooie wijn.


RE: Marc Colin - Vince - 04-03-2023 11:45 AM

Montceau behoort voor mij tot de top 1 crus van St Aubin, op het niveau van Chatenière, En Remilly en Dent de chien maar het is een veel minder bekende cru.