Zoetheids Index
|
24-08-2012, 02:13 PM
![]() |
|||
|
|||
Zoetheids Index
Sinds 2001 vermeldt Zind-Humbrecht een zoetheidsindex op zijn etiketten. Deze index
gaat van 1 tot 5 en is gebaseerd op de volledige impressie van de wijn. • Index 1: analytisch droog. (correspondeert met het klassieke Elzas droge wijn). • Index 2: niet analytisch droog, maar geen overheersing van zoetheid op het palet • Index 3: half-droge wijn • Index 4: een zoete wijn, komt overeen met Vendange Tardive zoals gebruikelijk bij de meeste Elzas wijnbouwers. • Index 5: zeer zoet, correspondeert met Vendange Tardive in rijkheid maar met minder edelrot karakter (geen of weinig pourriture noble). Herwig Van Hove citeert het volgende; “Op het rugetiket van Elzaswijnen staat soms een zoetheidsschaal, van 1 (droog) tot 9 (zoet), waarop het zoetgehalte is aangevinkt.” Herwig gebruikt hierbij ook de naam zoetheidsindex. Zo geeft hij een zoetheidsindex aan volgende Elzasser wijnen:Alsace Pinot Blanc 2010, Cave D’Ingersheim, zoetheidsindex 3; Alsace Riesling 2010, Cave D’Ingersheim, zoetheidsindex 2. De vijfdelige schaal van Zind-Humbrecht is zeker verschillend met de negendelige schaal van Herwig van Hove. Waar vind ik meer info over deze indexen en een verband met de restsuikers uitgedrukt in mg/liter? There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard. Mark Twain (1835-1910) |
|||
|
Berichten in deze discussie |
Zoetheids Index - don quichotte - 24-08-2012 02:13 PM
RE: Zoetheids Index - Cisse M - 24-08-2012, 03:47 PM
RE: Zoetheids Index - carl - 24-08-2012, 03:50 PM
RE: Zoetheids Index - Marc - 26-08-2012, 01:04 AM
RE: Zoetheids Index - doc - 24-08-2012, 08:48 PM
RE: Zoetheids Index - don quichotte - 24-08-2012, 09:44 PM
RE: Zoetheids Index - carl - 24-08-2012, 09:47 PM
RE: Zoetheids Index - Venne - 25-08-2012, 05:45 PM
|