Nieuws, artikels.
|
20-02-2018, 12:42 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-02-2018 om 12:43 PM door wvd.)
![]() |
|||
|
|||
RE: Nieuws, artikels.
(20-02-2018 09:57 AM)Olivier schreef:(20-02-2018 09:47 AM)troisetoiles schreef: Bedankt Olivier en Kupers voor deze belangrijke kanttekeningen die me weer wat meer inzicht verschaffen. Allemaal niet zo simpel. Zoals alles ivm wijn begint het in de wijngaard, is dat uiteraard ook zo voor de hoeveelheid suiker die de druif zal opbouwen. Steeds minder wijndrinkers heeft een kelder of deftige opslag mogelijkheid en de producent speelt daar, wellicht wat geholpen door het klimaat, wat op in. Vroeger haalde een mooie M"doc in een goed jaar een alcoholgehalte van 12%, soms zelfs 12,5. Nu zien we Saint-Estephe's met 14% en Saint-Emilions die naar de 16% gaan. Dat is door de zoektocht naar rijpe tannines, voor mij één van de allerbelangrijkste parameters voor kwaliteit. Maar tannines rijpen niet door de zon en warmte alleen, het heeft tijd nodig. De grote uitdaging van de laatste jaren is dus om rijpe tannines te hebben zonder al te hoge alcoholpercentages. De Parkertijd van de dikke vette wijnen is wat voorbij en de liefhebber zoekt terug naar iets drinkbaars voor aan tafel. Reeds in de 90er jaren werd er in USA al gesproken over "canopy management", waarbij men experimenteerde met diverse vormen van snoeien en leiden om mooie, rijpe druiven te bekomen zonder dat er teveel suiker opgebouwd wordt. Wellicht ligt de toekomst daarin, maar het blijft riskant natuurlijk. In moeilijke jaren met weinig zon en veel regen, zoals in 2014 in vele streken in Italië, kom je dan soms voor verassingen te staan. Zo bottelde Christoph Künzli geen Boca (misschien toch 1 vat..) noch Mimmo in dat jaar en ging alle bruikbare fruit in de Maggiorina en die wijn heeft een alcoholpercentage van amper 11,5% met uiteraard de bijhorende zuurtegraad. Een blik in het verleden als je wil, want tot in de jaren 60 werden er nogal wat Bordeaux en Bourgognes gebotteld met dit percentage en dan kwam er nog een deel uit de suikerpot. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
|