Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciacci Piccolomini d'Aragona, Toscane
18-11-2014, 09:25 PM
Bericht: #16
RE: Ciacci Piccolomini d'Aragona, Toscane
(18-11-2014 08:05 PM)Innesto schreef:  Jaargang 2006 zou ik zeker nog wat kelderrust gunnen. Fatsoenlijke Brunello heeft wel degelijk tijd nodig, ook vandaag de dag nog.

dat was ik van plan cheers

thank you voor de reply

het leven is te kort om slechte wijn te drinken
05-03-2015, 11:39 PM
Bericht: #17
RE: Ciacci Piccolomini d'Aragona, Toscane
Rosso di Montalcino 2012

Niet mijn ding, nogal zwaar en vermoeiend, geef mij dan maar de frisheid en de zuren van de RDM van Col d'Orcia die ik gisteren dronk.

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
20-04-2015, 01:28 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-04-2015 om 01:41 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #18
RE: Ciacci Piccolomini d'Aragona, Brunello Pianrosso 2004
Zaterdag de pianrosso 2004 soldaat gemaakt.

Mooie brunello met granaatrode kleur en typische oranjebruine rand.

Donkere kers, champignon/bos, leer en tabak in de neus.

De mond start vol en nog voldoende kracht, maar zeer fijne tannine en de elegantie ontbreekt niet (meer elegantie dan de Argiano brunello van onlangs op Ebriosi). Voldoende mooie zuren.

Zeer knappe brunello met mooie balans - kan nog wel 5-tal jaar mee, maar moeilijk om dit te weerstaan nu.

Vinogan(s)

PS Kan de titel van de tread aangepast worden? Deze verwijst nu steeds naar de "fabius" (en da's nu niet echt hun beste wijn). Misschien beter om in de algemene titel enkel de producent te vermelden?
10-09-2018, 03:56 PM
Bericht: #19
RE: Ciacci Piccolomini d'Aragona, Toscane
Brunello 2009

Gisteren dus de "gewone" Brunello 2009 in het glas. De kleur is al behoorlijk geëvolueerd, maar ik heb geleerd dat dat bij Brunello niet negatief hoeft te zijn, integendeel.

De neus is meteen zeer uitnodigend met bessenfruit, gedroogde vruchten, kruiden en een elegante houttoets.
In de mond zit het gulle fruit mooi in evenwicht met de zuren en de fluwele tannines.
Het geheel is lekker, spannend, het mondgevoel is zalvend en blijft hangen in de lange afdronk. Schitterend glas wijn is dit !

De Altesino 2007 van een paar maanden geleden schat ik nog iets hoger in, maar dit is zeer goed en zal misschien nog verbeteren: 91-92.
10-09-2018, 06:15 PM
Bericht: #20
RE: Ciacci Piccolomini d'Aragona, Toscane
(10-09-2018 03:56 PM)Dave schreef:  Brunello 2009

Gisteren dus de "gewone" Brunello 2009 in het glas. De kleur is al behoorlijk geëvolueerd, maar ik heb geleerd dat dat bij Brunello niet negatief hoeft te zijn, integendeel.

De neus is meteen zeer uitnodigend met bessenfruit, gedroogde vruchten, kruiden en een elegante houttoets.
In de mond zit het gulle fruit mooi in evenwicht met de zuren en de fluwele tannines.
Het geheel is lekker, spannend, het mondgevoel is zalvend en blijft hangen in de lange afdronk. Schitterend glas wijn is dit !

De Altesino 2007 van een paar maanden geleden schat ik nog iets hoger in, maar dit is zeer goed en zal misschien nog verbeteren: 91-92.

Lijkt logisch: 2007 was een groot jaar in Montalcino en 2009 een eerder moeilijk seizoen. Zoals dikwijls in warmere jaren oogst men wat vlugger om toch zuren te behouden en niet teveel alcohol, maar dan zijn dikwijls de tannines niet rijp (genoeg), wat zich dan kan uiten in de afdronk. Dat je daar hier geen last van blijkt te hebben, pleit alleen maar voor de skills van de wijnmaker. Toch voorzichtig bij aankoop Brunello 2009: altijd proeven!

WVD (Wijnhandel Leuvin)
10-09-2018, 09:43 PM
Bericht: #21
RE: Ciacci Piccolomini d'Aragona, Toscane
(10-09-2018 06:15 PM)wvd schreef:  
(10-09-2018 03:56 PM)Dave schreef:  Brunello 2009

Gisteren dus de "gewone" Brunello 2009 in het glas. De kleur is al behoorlijk geëvolueerd, maar ik heb geleerd dat dat bij Brunello niet negatief hoeft te zijn, integendeel.

De neus is meteen zeer uitnodigend met bessenfruit, gedroogde vruchten, kruiden en een elegante houttoets.
In de mond zit het gulle fruit mooi in evenwicht met de zuren en de fluwele tannines.
Het geheel is lekker, spannend, het mondgevoel is zalvend en blijft hangen in de lange afdronk. Schitterend glas wijn is dit !

De Altesino 2007 van een paar maanden geleden schat ik nog iets hoger in, maar dit is zeer goed en zal misschien nog verbeteren: 91-92.

Lijkt logisch: 2007 was een groot jaar in Montalcino en 2009 een eerder moeilijk seizoen. Zoals dikwijls in warmere jaren oogst men wat vlugger om toch zuren te behouden en niet teveel alcohol, maar dan zijn dikwijls de tannines niet rijp (genoeg), wat zich dan kan uiten in de afdronk. Dat je daar hier geen last van blijkt te hebben, pleit alleen maar voor de skills van de wijnmaker. Toch voorzichtig bij aankoop Brunello 2009: altijd proeven!

Werner,

Welke recente jaargangen zou jij aanraden te kopen? Als ik zo rondkijk zal je vandaag vooral 2011 - 2012 - 2013 en misschien nog wat 2010 riserva vinden. Wat met 2014 en 2015?
11-09-2018, 09:24 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-09-2018 om 09:40 AM door Vinogan(s).)
Bericht: #22
RE: Ciacci Piccolomini d'Aragona, Toscane
(10-09-2018 09:43 PM)Innesto schreef:  
(10-09-2018 06:15 PM)wvd schreef:  
(10-09-2018 03:56 PM)Dave schreef:  Brunello 2009

Gisteren dus de "gewone" Brunello 2009 in het glas. De kleur is al behoorlijk geëvolueerd, maar ik heb geleerd dat dat bij Brunello niet negatief hoeft te zijn, integendeel.

De neus is meteen zeer uitnodigend met bessenfruit, gedroogde vruchten, kruiden en een elegante houttoets.
In de mond zit het gulle fruit mooi in evenwicht met de zuren en de fluwele tannines.
Het geheel is lekker, spannend, het mondgevoel is zalvend en blijft hangen in de lange afdronk. Schitterend glas wijn is dit !

De Altesino 2007 van een paar maanden geleden schat ik nog iets hoger in, maar dit is zeer goed en zal misschien nog verbeteren: 91-92.

Lijkt logisch: 2007 was een groot jaar in Montalcino en 2009 een eerder moeilijk seizoen. Zoals dikwijls in warmere jaren oogst men wat vlugger om toch zuren te behouden en niet teveel alcohol, maar dan zijn dikwijls de tannines niet rijp (genoeg), wat zich dan kan uiten in de afdronk. Dat je daar hier geen last van blijkt te hebben, pleit alleen maar voor de skills van de wijnmaker. Toch voorzichtig bij aankoop Brunello 2009: altijd proeven!

Werner,

Welke recente jaargangen zou jij aanraden te kopen? Als ik zo rondkijk zal je vandaag vooral 2011 - 2012 - 2013 en misschien nog wat 2010 riserva vinden. Wat met 2014 en 2015?

14 en 15 zijn nog niet op de markt...

De 1e zou ik persoonlijk afblijven - of zeker eerst proeven en de laatste daar zullen de prijzen niet van de poes zijn

Van de jaargangen op de markt hangt het er van af wat je wil: 11 en 12 zijn beide (zeer) warme jaren. Het voordeel is dat algemeen gesproken de wijn sneller op dronk zal zijn, maar ook minder bewaarkrachtig. Karikaturaal kan je zeggen dat de wijnen wat voller en rijper zijn, wat "makkelijker" en lager in aciditeit. 12 schat ik dan persoonlijk iets hoger in dan 11 (in 11 had je een zeer plotse en brute opstoot van hitte in augustus, waar de druiven soms moeilijk mee om konden. In 12 was er ook hitte en langer, maar deze heeft zich geleidelijker aan opgebouwd, waardoor de druiven zich iets makkelijker konden aanpassen). 13 is een koeler jaar, en dus "klassieker", met meer aciditeit (wachten met drinken dus). 10 tenslotte was een zeer goed jaar, maar ook hier zie je dat de prijzen voor de riservae die je nog vindt al fameus de hoogte zijn ingeschoten.
11-09-2018, 11:39 AM
Bericht: #23
RE: Ciacci Piccolomini d'Aragona, Toscane
(11-09-2018 09:24 AM)Vinogan(s) schreef:  
(10-09-2018 09:43 PM)Innesto schreef:  
(10-09-2018 06:15 PM)wvd schreef:  
(10-09-2018 03:56 PM)Dave schreef:  Brunello 2009

Gisteren dus de "gewone" Brunello 2009 in het glas. De kleur is al behoorlijk geëvolueerd, maar ik heb geleerd dat dat bij Brunello niet negatief hoeft te zijn, integendeel.

De neus is meteen zeer uitnodigend met bessenfruit, gedroogde vruchten, kruiden en een elegante houttoets.
In de mond zit het gulle fruit mooi in evenwicht met de zuren en de fluwele tannines.
Het geheel is lekker, spannend, het mondgevoel is zalvend en blijft hangen in de lange afdronk. Schitterend glas wijn is dit !

De Altesino 2007 van een paar maanden geleden schat ik nog iets hoger in, maar dit is zeer goed en zal misschien nog verbeteren: 91-92.

Lijkt logisch: 2007 was een groot jaar in Montalcino en 2009 een eerder moeilijk seizoen. Zoals dikwijls in warmere jaren oogst men wat vlugger om toch zuren te behouden en niet teveel alcohol, maar dan zijn dikwijls de tannines niet rijp (genoeg), wat zich dan kan uiten in de afdronk. Dat je daar hier geen last van blijkt te hebben, pleit alleen maar voor de skills van de wijnmaker. Toch voorzichtig bij aankoop Brunello 2009: altijd proeven!

Werner,

Welke recente jaargangen zou jij aanraden te kopen? Als ik zo rondkijk zal je vandaag vooral 2011 - 2012 - 2013 en misschien nog wat 2010 riserva vinden. Wat met 2014 en 2015?

14 en 15 zijn nog niet op de markt...

De 1e zou ik persoonlijk afblijven - of zeker eerst proeven en de laatste daar zullen de prijzen niet van de poes zijn

Van de jaargangen op de markt hangt het er van af wat je wil: 11 en 12 zijn beide (zeer) warme jaren. Het voordeel is dat algemeen gesproken de wijn sneller op dronk zal zijn, maar ook minder bewaarkrachtig. Karikaturaal kan je zeggen dat de wijnen wat voller en rijper zijn, wat "makkelijker" en lager in aciditeit. 12 schat ik dan persoonlijk iets hoger in dan 11 (in 11 had je een zeer plotse en brute opstoot van hitte in augustus, waar de druiven soms moeilijk mee om konden. In 12 was er ook hitte en langer, maar deze heeft zich geleidelijker aan opgebouwd, waardoor de druiven zich iets makkelijker konden aanpassen). 13 is een koeler jaar, en dus "klassieker", met meer aciditeit (wachten met drinken dus). 10 tenslotte was een zeer goed jaar, maar ook hier zie je dat de prijzen voor de riservae die je nog vindt al fameus de hoogte zijn ingeschoten.

Zelf schat ik 2012 hoger dan 2011, maar bvb. Biondi-Santi's 2011 was zowel in Rosso als Brunello zeker de moeite voor de kapitaalkrachtige koper. 2012 is in 't algemeen (is er dan een algemeen?) idd wat ronder dan 2010, 2013 of 2015 (enkel Rosso geproefd). Maar ik proefde wel een hemeltergend mooie Riserva, o.a. van Costanti, prijs helaas ook in de stratosfeer.
2013 dan is, zoals Vinogan(s) al schreef, een wat "klassieker" jaar en meer mijn stijl dan 2011 en 2012. Op Vinitaly jl. proefde ik een fors aantal hemeltergend mooie van o.a. Fuligni, Canalicchio, Sesta di Sopra, Costanti, San Polino, Caprili, Le Chiusi,... en ik vroeg me dan met reden af waarom iemand meer geld zou spenderen aan andere wijnen, maar dat overkomt me wel meer en in Bourgogne heb ik dan weer spijt dat ik niet over Bill Gates fondsen beschik, maar dit geheel terzijde Rolleyes
Vele topproducenten brachten hun 2014 op de markt als Rosso, al dan niet met speciaal label. Ik proefde zeer mooie Biondi-Santi (nu bij YC...) en vooral die van Costanti vond ik vrij verbluffend en ik vroeg me af waarom ze hem niet als Brunello bottelden. Met mijn opmerking geconfronteerd antwoordde de lieve dame me dat ze altijd minstens 25 jaar rijping willen garanderen en dat ze daar met de 2014 niet zeker van waren en aldus werd het een "Vermiglio".
Nog geen Brunello van 2015 geproefd, wel Rosso's uiteraard en dat lijkt een topjaar te worden, het beste sinds 2010. Tancredi Biondi-Santi zei me vorig jaar op Vinitaly (dit jaar geen Biondi-Santi stand, de Fransen doen niet aan Vinitaly denk ik) dat 2015 volgens hen "One of those years" was. Hij refereerde naar 1955....

WVD (Wijnhandel Leuvin)
11-09-2018, 02:20 PM
Bericht: #24
RE: Ciacci Piccolomini d'Aragona, Toscane
(11-09-2018 11:39 AM)wvd schreef:  is er dan een algemeen?


Bijlagen Miniatuurweergaven
   
12-09-2018, 12:49 PM
Bericht: #25
RE: Ciacci Piccolomini d'Aragona, Toscane
(11-09-2018 11:39 AM)wvd schreef:  
(11-09-2018 09:24 AM)Vinogan(s) schreef:  
(10-09-2018 09:43 PM)Innesto schreef:  
(10-09-2018 06:15 PM)wvd schreef:  
(10-09-2018 03:56 PM)Dave schreef:  Brunello 2009

Gisteren dus de "gewone" Brunello 2009 in het glas. De kleur is al behoorlijk geëvolueerd, maar ik heb geleerd dat dat bij Brunello niet negatief hoeft te zijn, integendeel.

De neus is meteen zeer uitnodigend met bessenfruit, gedroogde vruchten, kruiden en een elegante houttoets.
In de mond zit het gulle fruit mooi in evenwicht met de zuren en de fluwele tannines.
Het geheel is lekker, spannend, het mondgevoel is zalvend en blijft hangen in de lange afdronk. Schitterend glas wijn is dit !

De Altesino 2007 van een paar maanden geleden schat ik nog iets hoger in, maar dit is zeer goed en zal misschien nog verbeteren: 91-92.

Lijkt logisch: 2007 was een groot jaar in Montalcino en 2009 een eerder moeilijk seizoen. Zoals dikwijls in warmere jaren oogst men wat vlugger om toch zuren te behouden en niet teveel alcohol, maar dan zijn dikwijls de tannines niet rijp (genoeg), wat zich dan kan uiten in de afdronk. Dat je daar hier geen last van blijkt te hebben, pleit alleen maar voor de skills van de wijnmaker. Toch voorzichtig bij aankoop Brunello 2009: altijd proeven!

Werner,

Welke recente jaargangen zou jij aanraden te kopen? Als ik zo rondkijk zal je vandaag vooral 2011 - 2012 - 2013 en misschien nog wat 2010 riserva vinden. Wat met 2014 en 2015?

14 en 15 zijn nog niet op de markt...

De 1e zou ik persoonlijk afblijven - of zeker eerst proeven en de laatste daar zullen de prijzen niet van de poes zijn

Van de jaargangen op de markt hangt het er van af wat je wil: 11 en 12 zijn beide (zeer) warme jaren. Het voordeel is dat algemeen gesproken de wijn sneller op dronk zal zijn, maar ook minder bewaarkrachtig. Karikaturaal kan je zeggen dat de wijnen wat voller en rijper zijn, wat "makkelijker" en lager in aciditeit. 12 schat ik dan persoonlijk iets hoger in dan 11 (in 11 had je een zeer plotse en brute opstoot van hitte in augustus, waar de druiven soms moeilijk mee om konden. In 12 was er ook hitte en langer, maar deze heeft zich geleidelijker aan opgebouwd, waardoor de druiven zich iets makkelijker konden aanpassen). 13 is een koeler jaar, en dus "klassieker", met meer aciditeit (wachten met drinken dus). 10 tenslotte was een zeer goed jaar, maar ook hier zie je dat de prijzen voor de riservae die je nog vindt al fameus de hoogte zijn ingeschoten.

Zelf schat ik 2012 hoger dan 2011, maar bvb. Biondi-Santi's 2011 was zowel in Rosso als Brunello zeker de moeite voor de kapitaalkrachtige koper. 2012 is in 't algemeen (is er dan een algemeen?) idd wat ronder dan 2010, 2013 of 2015 (enkel Rosso geproefd). Maar ik proefde wel een hemeltergend mooie Riserva, o.a. van Costanti, prijs helaas ook in de stratosfeer.
2013 dan is, zoals Vinogan(s) al schreef, een wat "klassieker" jaar en meer mijn stijl dan 2011 en 2012. Op Vinitaly jl. proefde ik een fors aantal hemeltergend mooie van o.a. Fuligni, Canalicchio, Sesta di Sopra, Costanti, San Polino, Caprili, Le Chiusi,... en ik vroeg me dan met reden af waarom iemand meer geld zou spenderen aan andere wijnen, maar dat overkomt me wel meer en in Bourgogne heb ik dan weer spijt dat ik niet over Bill Gates fondsen beschik, maar dit geheel terzijde Rolleyes
Vele topproducenten brachten hun 2014 op de markt als Rosso, al dan niet met speciaal label. Ik proefde zeer mooie Biondi-Santi (nu bij YC...) en vooral die van Costanti vond ik vrij verbluffend en ik vroeg me af waarom ze hem niet als Brunello bottelden. Met mijn opmerking geconfronteerd antwoordde de lieve dame me dat ze altijd minstens 25 jaar rijping willen garanderen en dat ze daar met de 2014 niet zeker van waren en aldus werd het een "Vermiglio".
Nog geen Brunello van 2015 geproefd, wel Rosso's uiteraard en dat lijkt een topjaar te worden, het beste sinds 2010. Tancredi Biondi-Santi zei me vorig jaar op Vinitaly (dit jaar geen Biondi-Santi stand, de Fransen doen niet aan Vinitaly denk ik) dat 2015 volgens hen "One of those years" was. Hij refereerde naar 1955....

Bedankt voor de reactie Werner en Vinogan(s). Een bevestiging van wat ik al vermoedde. Ik denk dat ik dus wat wijnbudget voor jaargang 2013 ga reserveren voordat jaargang 2015 (weer maar eens) een nieuwe prijsstandaard gaat neerzetten.


Ga naar locatie: