Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
14-07-2012, 10:41 AM
Bericht: #1
Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
Filmpjeeeuuh! (Klik)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
14-07-2012, 11:06 AM
Bericht: #2
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
moooiiikkeeee!!
Waren jullie in zo een buske op stap?Kalme chauffeur precies:-)

Wine is sunlight , held together by water !
14-07-2012, 11:10 AM
Bericht: #3
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
(14-07-2012 11:06 AM)Venne schreef:  moooiiikkeeee!!
Waren jullie in zo een buske op stap?Kalme chauffeur precies:-)

Inderdaad, een buske waar we comfortabel in zaten en... waar nog plaats was voor genoeg dozen wijn... Big Grin

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
14-07-2012, 11:45 AM
Bericht: #4
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
Schoon! De hoogste tijd dat ik ook richting Frankrijk trek. Wat een weer...

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
14-07-2012, 12:14 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 14-07-2012 om 12:14 PM door doc.)
Bericht: #5
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
Met Newsom (Heart) sightseeing doorheen Côte Rôtie en Condrieu...heel mooi en didactisch beeldmateriaal ! euh...zoals we 't graag hebben...en de Rayas werd gespot ;-)

Buvez du vin et vivez joyeux !
14-07-2012, 12:33 PM
Bericht: #6
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
na dit filmpke te zien veeeeeeel goesting om richting Rhone te trekken miljaar wukn weer hier!
17-07-2012, 04:10 PM
Bericht: #7
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
(14-07-2012 12:33 PM)Pietn schreef:  na dit filmpke te zien veeeeeeel goesting om richting Rhone te trekken miljaar wukn weer hier!

Idd, mooi filmpje!

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
19-07-2012, 11:19 AM
Bericht: #8
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
(14-07-2012 10:41 AM)vinejo schreef:  Filmpjeeeuuh! (Klik)

Zoals te zien in het filmpje, heel vriendelijke ontvangst dus bij Pichon. Voor mij was dit domein één van dé revelaties van onze trip.
We kregen er ook heel wat te proeven:

Vatstalen

Wit

St Joseph blanc 2011 (uit vat): de marsanne kan soms groenig zijn maar bij Pichon plukt men zeer laat om optimale rijpheid te verkrijgen. Tijdens de gisting koelt men af met koud water (door een koperen slang in de cuve). Deze wijn was fijn en evenwichtig, zeer koopwaardig noteeerde ik – 89
Viognier 2011 : Abrikoos, citrus –men zoekt de typiciteit maar vooral ook fraicheur!
Condrieu 2010: Een deel gist op eik, een ander deel op inox, daarna wordt geblend. We hadden de typische Condrieu-aroma s maar nu ook marsepein. Heel mooie wijn, die volgens de maker relatief jong moet worden gedronken. 90
Condrieu Caresse 2010 (=perceel) : 100% nieuwe eik, zowel vinificatie als lagering 14 maanden).
Witte bloemen, appelsienschil, zeer rijp maar tegelijkertijd fijn – opnieuw marsepein. 92

Rood

Wist u dat men marsanne en rousanne bij de rode St Joseph mag toevoegen? Dit wordt echter heel weinig gedaan.

St Joseph 2011:
vat 1: vin de goutte. Licht, fijn, soepel.
Vat 2: vin de presse: vebazend genoeg was ook dit staal zeer fijn en afgewerkt (we verwachtten hardere tannines).
De wijngaarden meest in het noorden van St Joseph, dichter bij Cote Rôtie, hebben een ondergrond van vooral graniet en zijn meestal fijn en complex.
De wijngaarden ten Zuiden (naar Cornas op) zijn krachtiger en hebben meer tannines (zowel door de zon als de terroir).
Côte Rôtie 2011: Men koopt de druiven van twee wijnbouwers. Een stuk grond zelf kopen is quasi onmogelijk, 1 ha kost 1miljoen euro in Côte Rôtie. Men past volledige ontsteling toe.
Vatstaal 1: Kersen, cassis, hout, doet aan de St Joseph denken.
Vatstaal 2: mooie getoaste neus, zeer mooi geintegreerd hout, fijn. Afkomstig van het Roziers perceel.
Vatstaal 3: Weer volledig anders, leder, blauwe bes, koffie, tabak. Krachtiger.
Zeer veel verschil in de vatstalen dus, het moet boeiend zijn om hiervan een definitieve blend te maken.
Côte Rôtie Cote Blonde Comtesse 2011: Een perceel dat al eeuwenlang Comtesse heet. Ongewild maakt men dus in Côte Rôtie een Pichon Comtesse ;-).
79 jaar oude stokken, 18 maand elevage op niewe houten vaten.
Bij het proeven van dit vatstaal moesten we ons even zetten. Jammer genoeg waren er geen stoelen in de buurt, dus hielden we ons maar vast aan elkaar. Een fantastisch elegante neus, fris, wat hout, cassis, koffie,.. In de mond pure finesse, zijdezachte tannines.

Later dronken we ook de 2010 (op fles), die was iets meer ingetogen in de neus, in de mond minder invloed van het hout, meer peperachtige toetsen, met een ellenlange afdronk.
55 euro voor een flesje... Rolleyes Er ligt er ondertussen toch eentje in mijn wijnkast.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
19-07-2012, 11:36 AM
Bericht: #9
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
Mooi verslag en een adresje om te onthouden

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
19-07-2012, 07:54 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-07-2012 om 07:54 PM door doc.)
Bericht: #10
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
"Wist u dat men marsanne en rousanne bij de rode St Joseph mag toevoegen? Dit wordt echter heel weinig gedaan."

Da's nieuw ! Nog niet gehoord ! Enige vineuze verklaring waarom men syrah soms versnijdt met marsanne of roussanne ?

Heel interessant verslag trouwens applaus

Buvez du vin et vivez joyeux !
19-07-2012, 08:06 PM
Bericht: #11
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
(19-07-2012 07:54 PM)dr_magooo schreef:  Da's nieuw ! Nog niet gehoord ! Enige vineuze verklaring waarom men syrah soms versnijdt met marsanne of roussanne ?

Geen idee eigenlijk, al zal t wel niet voor de zuren zijn . Maar zoals gezegd, het wordt weinig gedaan, alvast minder dan in in Côte Rôtie (daar mag tot 15% viognier bij dacht ik)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
20-07-2012, 12:24 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-07-2012 om 12:32 AM door koen.)
Bericht: #12
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
(19-07-2012 07:54 PM)dr_magooo schreef:  "Wist u dat men marsanne en rousanne bij de rode St Joseph mag toevoegen? Dit wordt echter heel weinig gedaan."

Da's nieuw ! Nog niet gehoord ! Enige vineuze verklaring waarom men syrah soms versnijdt met marsanne of roussanne ?

Heel interessant verslag trouwens applaus

Doc, nog een beetje studeren een klassiek examenvraag zulle, in de noordelijke rhone mag bij alle rode wijn witte druiven toegvoegd worden ... behalve cornas

Waarom ... scherpe kantjes afronden, florale aroma's, het zoete tegenover het aardse (voor de viognier toch)

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
20-07-2012, 12:29 AM
Bericht: #13
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
(20-07-2012 12:24 AM)koen schreef:  
(19-07-2012 07:54 PM)dr_magooo schreef:  "Wist u dat men marsanne en rousanne bij de rode St Joseph mag toevoegen? Dit wordt echter heel weinig gedaan."

Da's nieuw ! Nog niet gehoord ! Enige vineuze verklaring waarom men syrah soms versnijdt met marsanne of roussanne ?

Heel interessant verslag trouwens applaus

Doc, nog een beetje studeren een klassiek examenvraag zulle, in de noordelijke rhone mag bij alle rode wijn witte druiven toegvoegd worden ... behalve cornas

Ja, maar waarom zou men dat wel of niet doen dan ?

Buvez du vin et vivez joyeux !
20-07-2012, 12:33 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-07-2012 om 12:41 AM door koen.)
Bericht: #14
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
(19-07-2012 07:54 PM)dr_magooo schreef:  "Wist u dat men marsanne en rousanne bij de rode St Joseph mag toevoegen? Dit wordt echter heel weinig gedaan."

Da's nieuw ! Nog niet gehoord ! Enige vineuze verklaring waarom men syrah soms versnijdt met marsanne of roussanne ?

Heel interessant verslag trouwens applaus

Doc, nog een beetje studeren een klassiek examenvraag zulle, in de noordelijke rhone mag bij alle rode wijn witte druiven toegvoegd worden ... behalve cornas
Waarom wit erbij ... scherpe kantjes afronden, het florale uitvergroten, een zoete toets tegenover het aardse. St-Joseph inderdaad minder gebruikelijk, hermitage niet zulle

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
20-07-2012, 12:45 AM
Bericht: #15
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
(20-07-2012 12:33 AM)koen schreef:  
(19-07-2012 07:54 PM)dr_magooo schreef:  "Wist u dat men marsanne en rousanne bij de rode St Joseph mag toevoegen? Dit wordt echter heel weinig gedaan."

Da's nieuw ! Nog niet gehoord ! Enige vineuze verklaring waarom men syrah soms versnijdt met marsanne of roussanne ?

Heel interessant verslag trouwens applaus

Doc, nog een beetje studeren een klassiek examenvraag zulle, in de noordelijke rhone mag bij alle rode wijn witte druiven toegvoegd worden ... behalve cornas
Waarom wit erbij ... scherpe kantjes afronden, het florale uitvergroten, een zoete toets tegenover het aardse. St-Joseph inderdaad minder gebruikelijk, hermitage niet zulle

thank you is duidelijk Wink

Buvez du vin et vivez joyeux !
03-11-2012, 01:08 PM
Bericht: #16
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
Syrah vdp des Collines Comtes Rhodannienes 2001

Een fractie van de prijs van aop-wijnen, maar zo mooi en zuiver.. Barstensvol fruit en kruiden, zacht en sappig, heerlijk!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
29-06-2016, 09:09 PM
Bericht: #17
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
St Joseph rood 2010
kruidige kersen, fris mondgevoel (typisch 2010), mooi verweven houttoets. Perfect op dronk. Groots in z'n eenvoud. Njammie.
score 89

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
29-06-2016, 11:41 PM
Bericht: #18
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
(29-06-2016 09:09 PM)Vince schreef:  St Joseph rood 2010
kruidige kersen, fris mondgevoel (typisch 2010), mooi verweven houttoets. Perfect op dronk. Groots in z'n eenvoud. Njammie.
score 89

Inderdaad, zo proefde ik 'm ook enkele maanden terug.
Nog twee flesjes liggen..we moeten dringend eens terug ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
09-07-2017, 03:08 PM
Bericht: #19
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
Gisteren gepasseerd, was de zoon die ons ontving, heel vriendelijk.
Meer in topic Bojorhone.
De Comtesse 2016 uit vat was alweer subliem, wat een finesse.
2015 kost 100 euro en is uitverkocht.... watte
We mochten ook de nieuwe cuvee (naam even kwijt) proeven uit vat, twee maal zelfs: een maal uit een vat van enkele jaren oud, tweede uit een nieuw vat. Zeer groot verschil hoor, met voorkeur voor het oude vat (zachter).
Op de foto toont zoon Pichon welke de beste percelen zijn voor de viognier.


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-08-2019, 06:18 PM
Bericht: #20
RE: Christophe Pichon, Condrieu, Côte Rôtie
Gisterenavond een IGP Viognier van Pichon geschonken.
Was de 2016.
De typisch romige abrikoostoets was present, maar na enige tijd kwam er een heerlijk frisse mineraliteit opzetten.
Mooi volume evenwicht en fraicheur, bittertje in de afdronk.
Een wijn die niet-wijnkenners enorm kon bekoren.
En de ideale hapjescompagnon.


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: