Hoe evolueert...
|
06-08-2013, 03:23 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Hoe evolueert...
...een open fles Bougogne?
Ik post deze topic naar aanleiding van een fles Vaudoisy Creusefond Pommard 2009 die na openen heerlijk was maar twee dagen erna (halve fles in de frigo, ontlucht) al zijn charme en smaak was verloren... Deed me denken aan de mindere flessen van Legros 2007.. Enkele weken terug nochtans krek het omgekeerde meegemaakt met een Lignier Michelot 2008. Ik kan niet echt een lijn trekken in Bourgogne, openen op voorhand, karaferen,... Of ligt het vooral aan het jaartal? Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
06-08-2013, 04:20 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Hoe evolueert...
Ik heb daar geen goede ervaringen mee. Het gaat wel over het jaar 2001, geen hoogvlieger in de Bourgogne. In 2004 of 2005 heb ik volgende flessen eens laten overnachten (ook ontluchten + frigo) :
Domaine Confuron-Gindre - Vosne Romanee 2001 Domaine Muzard - Maranges 2001 Domaine Remoriquet - Hautes Cotes de Nuits 2001 Sterke terugval van kwaliteit de volgende dag. Zoals je zegt, moeilijk een lijn te trekken in Bourgogne. Al zullen er ongetwijfeld uitzonderingen zijn... |
|||
06-08-2013, 11:18 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-08-2013 om 11:19 PM door don quichotte.)
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Hoe evolueert...
(06-08-2013 03:23 PM)vinejo schreef: ...een open fles Bougogne? Een oude Bourgogne (> 10 jaar) zal ik nooit karaferen. En ik probeer er voor te zorgen dat die dezelfde dag nog klein is gemaakt. There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard. Mark Twain (1835-1910) |
|||
07-08-2013, 07:29 AM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Hoe evolueert...
(06-08-2013 11:18 PM)don quichotte schreef:(06-08-2013 03:23 PM)vinejo schreef: ...een open fles Bougogne? Ging ik ook posten . Het etherische bouquet van oude Bourgogne verdraagt dit niet. Ook bij jonge Bourgogne kan de frisheid van het bouquet 's anderendaags verdwenen zijn. (is natuurlijk niet typisch voor Bourgogne) Vreemd dat een 2009 al zijn charme verliest. Tezelfdertijd is 3 dagen niet weinig. Hier staat ook nog een flesje van 3 dagen (niet van die kwaliteit) maar die gaat in het eten. Heel vaak krijgen we in Bourgogne wijnen te proeven die 1 of meerdere dagen openstaat: platte neus etc. Proeven op materie is dan de boodschap. Finesse en frisheid zijn gaan vliegen . "There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry) |
|||
07-08-2013, 09:04 AM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Hoe evolueert...
Hier ook geen goede ervaringen met bourgognes de dag erna... en idd matten , in bourgogne staan er nogaleens flessen op de proeftafel van dagje of 2 dagen of meer ervoor... ze ruiken er eens aan, indien geen oxidatie... proeven maar :-)
De beter bourgognes probeer ik wel steeds wat lucht te geven maar niet in de karaf... openen en glaasje proeven en dan stop erop of niet .... Wine is sunlight , held together by water ! |
|||
07-08-2013, 09:06 AM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: Hoe evolueert...
ik neem (professioneel en privé) nooit geen risico's met bourgogne: nooit karafferen en zo snel mogelijk opdrinken.
champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon) |
|||
07-08-2013, 04:21 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-08-2013 om 04:24 PM door Mt.)
Bericht: #7
|
|||
|
|||
RE: Hoe evolueert...
Pas op, ik vind dat jonge of niet meer zo jonge Bourgogne wel karaf verdraagt en daar dan ook beter door wordt: aroma's losmaken of structuur wat versoepelen. Paar voorbeelden gehad de laatste weken. De rode Meursault Les Cras 1er cru '11 van Latour was merkelijk beter na een uurtje karaf. Pommard Les Rugiens '06 van Bichot had ook deugd van wat zuurstof. Nuits-Saint-Georges Les Roncières '07 van Chevillon was een pak beter na 2 uur karaf. Grote grand cru's van 10-15 jaar oud (zeker topjaren zoals '99 en '02) hebben ook zuurstof nodig. Al was het maar om de stofferigheid weg te halen of hen wakker te schudden. Maar nooit te lang laten staan en als de wijn lekker is, dan diezelfde dag opdrinken. (zoals Venne en Jazzper zeggen)
"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry) |
|||
11-08-2013, 11:31 AM
Bericht: #8
|
|||
|
|||
RE: Hoe evolueert...
OK, mannen, bedankt voor de feedback!
Vanaf nu worden de Bourgognes hier binnen het uur na opentrekken geheel ende volledig opgezopen! Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
11-08-2013, 01:22 PM
Bericht: #9
|
|||
|
|||
RE: Hoe evolueert... | |||
16-08-2013, 09:15 AM
Bericht: #10
|
|||
|
|||
RE: Hoe evolueert...
gewoon uit een visbokaal of een groot bourgogne glas drinken blijft het veiligst
champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon) |
|||
|