Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Saint Emilion Grand Cru
12-11-2013, 09:04 PM
Bericht: #1
Saint Emilion Grand Cru
De aop Saint Emilion Grand Cru is een draak met vele koppen. Er zijn schitterende classés (zelfde aop!) maar er zijn ook totaal banale wijnen. Genre st Emilion Grand Cru à 8 euro in de Carrefour.
Hoe is dat zo gekomen?
Vroeger, vóór de phyloxera ( de druifluis die eind 20 ste eeuw de Europese wijngaarden vernietigde) was een St Emilion Grand Cru zowat enkel afkomstig uit de wijngaarden rond het dorpje St Emilion (waar vooral de grote wijnen huizen). Toen de druifluis toesloeg verhuisde men de wijngaarden naar de meer zanderige en vochtige percelen van de streek. Daar kon de druifluis haar vernietigende werk niet uitvoeren.
De wijnen waren uiteraard lichter en minder interessant!
Toen in de jaren 20 de phyloxera was bestreden discussieerde men intens over wat men zou doen met de wijngaarden in de zanderige stukken. Waren ze nog St Emilion waard? Uiteindelijk heeft men deze wijngaarden in de aop bestendigd, vandaar dat het kwaliteitsverschil in Saint Emilion zo enorm groot kan zijn.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-11-2013, 10:24 PM
Bericht: #2
RE: Saint Emilion Grand Cru
Maar het klinkt goed e... Het is ne grand cru!

Jij en ik, zei ik, we zijn een schitterende blend van twee rijpe singles. Ja, zei je, that's the spirit! Beter nog, zei ik, taste the spirit... --- Geert De Kockere
17-11-2013, 03:54 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 17-11-2013 om 08:58 PM door vinejo.)
Bericht: #3
RE: Saint Emilion Grand Cru
Verklaart veel...
Niet dat ik een probleem heb met wijn van 8 euro of minder .
Maar een grand cru St. Emilion van 8 euro . Bij dit zal ik altijd wat achterdochtig zijn.

https://www.instagram.com/the_taste_athlete/
18-11-2013, 11:37 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-11-2013 om 11:40 AM door Stievie.)
Bericht: #4
RE: Saint Emilion Grand Cru
Ik had daar ook al eens iets over gelezen en vond dit idd ook bizar dat men GC op de goedkopere flessen uit de supermarkt plaatst. Onbegrijpelijk gezien de strenge regels in de Bordeaux. 't Is zoals met wetten uit onze grondwet die men nu pas begint te versoepelen/verstrengen of weg te laten.
Nu, een oplossing zou zijn dat men idd enkel de wijngaarden rond het dorp een GC quotering gaat geven, neem nu Pomerol en Lalande de Pomerol, daar is het verschil duidelijker en gaat men de wijnen beter onderscheiden. 't Zijn natuurlijk twee verschillende gebieden naast elkaar maar dat zijn het dorp St-Emilion en de lager gelegen zandgronden ook.
Er is zoals Vinejo omschrijft een duidelijk merkbaar verschil in wijn. En zeggen dat ze in de Bordeaux zoveel belang hechten aan de terroir!?!
De St-Emilion GC die men op de zanderige gronden produceert kunnen ze misschien voortaan St-Emilion-les-Bains heten ofzo ;-)
18-11-2013, 12:59 PM
Bericht: #5
RE: Saint Emilion Grand Cru
(18-11-2013 11:37 AM)Stievie schreef:  De St-Emilion GC die men op de zanderige gronden produceert kunnen ze misschien voortaan St-Emilion-les-Bains heten ofzo ;-)

of de naam aanpassen: "Chateau de sable XYZ"

Sleepy


Ga naar locatie: