Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filipa Pato
17-09-2018, 02:31 PM
Bericht: #31
RE: Filipa Pato
(17-09-2018 10:54 AM)Olivier schreef:  vrijdagavond de rode Nossa Calcario 2015 opengetrokken. De topcuvée van Filipa Pato. Verleidelijke maar ingetogen neus, framboosjes, kersen. In de mond zeer fris, maar toch met de nodige body. Rijpe tannines.
Op dag twee wat meer geparfumeerd van neus, op de rijpe kersen, de zuren ook meer geïntegreerd. Mooie wijn, maar aan een 32€ had ik net iets meer complexiteit nog verwacht. Misschien komt dit nog met verouderen.

Zaterdag de Roleta Russa 2015 opengetrokken, een rode wijn eveneens van baga gemaakt, maar door de man van Filipa Pato gemaakt, William Wouters. De wijn is deels in amforen deels in hout gemaakt/gelagerd. Aanvankelijk een vervelende lactische kersentoets in de neus die mij niet gunstig stemde, maar na een uurtje was die toets volledig weg. In de plek daarvan kwam een zeer etherische, fijne neus in de plaats, ook weer framboosjes, maar iets lichter en fijner dan de Nossa Calcario. In de mond een zeer levendige wijn, met zuren die vrij hoog zitten, maar mij niet storen. Rijpe tannines ook.
Op dag 2 eens aan Jo voorgeschoteld. De zoektocht was interessant, Beaujolais? Noordelijke-Rhone? Toch Bourgogne? Etna Rosso en Nebbiolo hebben we ook uitgesloten. Waardoor nog maar één mogelijkheid overbleef : Baga uit Bairrada! Bijna onmogelijk om te geloven dat een wijn uit Portugal zo'n fris profiel kan hebben, maar met baga kan het blijkbaar dus wel.
In de neus zat nu trouwens ook een minerale, ijzerachtige toets. Ik had verwacht dat de zuren wat zouden gaan liggen, maar die waren eigenlijk nog even alive and kicking. Nog altijd zeer levendig en fris dus. Deze Roleta Russa is zowat de fijnste van het hele gamma van Filippa Pato/William Wouters.
Leuk nog om mee te geven : daarna kwam een zeer elegante, fijne Pommard 1er Cru uit het koele jaar 2008 op tafel. Zeer mooie wijn ook. Maar we zeiden beiden spontaan : dit lijkt toch wel heel hard op die Roleta Russa?! Smile
Nog even prijs gecheckt, de Roleta Russa kostte een goede 19€, wat mij eigenlijk zeer correct lijkt voor de kwaliteit in het glas.

Ongelooflijk toch hoe Oli erin slaagt alweer een wijn te schenken die me onmiddellijk aan mijn favoriete regio doet denken (van Dijon tot Valence) maar die uiteindelijk van een stuk verder afkomstig is. Door de fraicheur zat ik niet in een Zuiderse streek, maar Portugal kan inderdaad zeer frisse wijnen voortbrengen. En toen ik daarna die Pommard blind schonk viel dus die gelijkenis enorm op.
Baga, de Portugese pinot noir.
Of is het Portugese topGamay?
Hoe dan ook een heerlijk boeiende, meditatieve wijn.
Bravo aan onze landgenoot.
En misschien een trigger voor de vele Belgische wijnbouwers die in onze streken wijn trachten te maken. Verhuizen naar Portugal, boys..!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
28-01-2019, 12:32 PM
Bericht: #32
RE: Filipa Pato
Filipa Pato Post Quercus Baga 2017, 1/2 Liter
Aromatische, rood en zwart fruit, mooie aciditeit, pruimen, ging vlot binnen.

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
28-01-2019, 02:17 PM
Bericht: #33
RE: Filipa Pato
(28-01-2019 12:32 PM)shiraz schreef:  Filipa Pato Post Quercus Baga 2017, 1/2 Liter
Aromatische, rood en zwart fruit, mooie aciditeit, pruimen, ging vlot binnen.

Verrassende wijn he. Kan geloven dat dat vlot binnen ging. Smile

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
28-01-2019, 03:33 PM
Bericht: #34
RE: Filipa Pato
(28-01-2019 02:17 PM)Olivier schreef:  
(28-01-2019 12:32 PM)shiraz schreef:  Filipa Pato Post Quercus Baga 2017, 1/2 Liter
Aromatische, rood en zwart fruit, mooie aciditeit, pruimen, ging vlot binnen.

Verrassende wijn he. Kan geloven dat dat vlot binnen ging. Smile

Ik heb nog 2 flesjes. Ging ook goed bij een stukje fondant chocolade

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
05-10-2019, 08:49 PM
Bericht: #35
RE: Filipa Pato
Laatste fles canard. Damn

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
14-10-2021, 11:41 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 14-10-2021 om 11:42 AM door TheHolyGrape.)
Bericht: #36
RE: Filipa Pato
3B Blanc de Blancs

Brut Nature en zoals alles bij Pato met weinig sulfiet. Ik ben echt wel fan van hun schuimwijnen. De rosé kom je hier in België regelmatig tegen op de kaart of bij de wijnhandelaar maar de Blanc de Blancs blijkt moeilijker te vinden. Zalige schuimwijn onder de 12 euro. Mooi diepgeel en fijne belletjes. Mineraal zonder afstotend te worden want voldoende rijp fruit om dat te counteren. In de mond beendroog, ook weer wat mineraal maar niet 'dun' want ook een beetje 'creamy'. Heel veel aperitiefwijn voor weinig geld eigenlijk en wel eens leuk om als alternatief voor Champagne te serveren.

Achteraan op de tong blijft bij de schuimwijnen van Pato wel altijd een klein beetje de smaak van 'gist' hangen: ik ben me nog altijd aan het twijfelen of met dat nu stoort of niet...Gek?

Laatst ook de POST QUER..S BAGA 2018 gedronken: deed mij denken aan een betere Morgon maar toch anders. Verder weinig onthouden maar nadien wel enkele flesjes van gekocht. Binnenkort nog eens proeven.


Bijlagen Afbeeldingen
   


Ga naar locatie: