Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filipa Pato
11-09-2017, 10:41 PM
Bericht: #21
RE: Filipa Pato
(11-09-2017 06:11 PM)FRANCISPICCART schreef:  Post Quercus Baga 2015 - Filipa Pato

Gisteren even van mijn sokken geblazen met deze prachtige rode Portugees gebotteld in 0,5l-flesjes en gemaakt in amforen. Ronduit heerlijk inderdaad. Dacht blind ook (zoals ik nu hierboven lees) aan een Gamay van het betere soort , type Morgon. Krokant rood fruit, fijn en rond in de mond reeds, fluwelig en zacht in de afdronk. Alles zit mooi verweven. Deze wijn heeft slecht 11,5% alc. en gedroeg zich als een echte charmeur na een Australische Shiraz met 15% alc. die veel duurder was maar me feitelijk niet kon bekoren. Heb de naam ook niet onthouden.

zo n half flesje zou eigenlijk de standaard moeten zijn vind ik... ideaal als je alleen moet drinken ;-)
Dit wijnhuis leent zich trouwens goed voor volgende dubbelzinnige stelling:
"We drinken allen Pato, logisch toch?"
Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
08-06-2018, 08:46 PM
Bericht: #22
RE: Filipa Pato
Post Quercus 2016

Gisteren dronken we deze baga uit Bairrada van Filipa Pato en William Wouters. Een tijdje terug dronken we een baga van Luis Pato, de papa van Filipa, en die was redelijk hard, en nogal houterig. Niks daarvan in deze baga van dochterlief, want opgevoed in amforen.
Mooie neus : de eerste indruk was er één van bloed, ijzer, later ook wat leder, zeer fijn en ingetogen allemaal. In de mond rood fruit, goede zuren, rijpe en fijne tannines. Het geheel geeft een koele indruk. Op zich is dat al een verdienste in Portugal, maar deze wijn is ook gewoon zéér lekker...
Benieuwd naar andere cuvées van Filipa Pato!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
08-06-2018, 09:05 PM
Bericht: #23
RE: Filipa Pato
(08-06-2018 08:46 PM)Olivier schreef:  Post Quercus 2016

Gisteren dronken we deze baga uit Bairrada van Filipa Pato en William Wouters. Een tijdje terug dronken we een baga van Luis Pato, de papa van Filipa, en die was redelijk hard, en nogal houterig. Niks daarvan in deze baga van dochterlief, want opgevoed in amforen.
Mooie neus : de eerste indruk was er één van bloed, ijzer, later ook wat leder, zeer fijn en ingetogen allemaal. In de mond rood fruit, goede zuren, rijpe en fijne tannines. Het geheel geeft een koele indruk. Op zich is dat al een verdienste in Portugal, maar deze wijn is ook gewoon zéér lekker...
Benieuwd naar andere cuvées van Filipa Pato!

Meest fijnzinnige Portugese wijn tot op heden gedronken!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
09-06-2018, 11:18 AM
Bericht: #24
RE: Filipa Pato
Filipa heeft dan wel even haar papa afgetroefd. Blind nooit gedacht aan een Portugees. Fijn, verleidelijk, absoluut niet zwaar noch geeikt. Echt wel een heerlijke wijn.
10-06-2018, 10:57 AM
Bericht: #25
RE: Filipa Pato
En gisteren dan ook even een witte opengetrokken van Filipa, de Nossa Calcario 2016, 100% bical.

Beetje mineraliteit, exotisch fruit, abrikoos, vers gesneden ananas. Rijp fruit maar toch fijn en fris. Ook in de mond die combinatie van rijp, rond en toch fijn en fris. De zuurtjes zijn aanwezig, maar perfect geintegreerd in het geheel. Dit is zeer verleidelijk, lekker, perfect om op een zonnige namiddag te drinken onder een catalpaboom Wink

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
10-06-2018, 12:13 PM
Bericht: #26
RE: Filipa Pato
(10-06-2018 10:57 AM)Olivier schreef:  En gisteren dan ook even een witte opengetrokken van Filipa, de Nossa Calcario 2016, 100% bical.

Beetje mineraliteit, exotisch fruit, abrikoos, vers gesneden ananas. Rijp fruit maar toch fijn en fris. Ook in de mond die combinatie van rijp, rond en toch fijn en fris. De zuurtjes zijn aanwezig, maar perfect geintegreerd in het geheel. Dit is zeer verleidelijk, lekker, perfect om op een zonnige namiddag te drinken onder een catalpaboom Wink

Blij dat ik er toevallig één had staan! wijn

Leve Filipa!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-07-2018, 10:20 PM
Bericht: #27
RE: Filipa Pato
Territorio viva 2015, bairrada

100% baga, opgevoed deels in grote houten foeders, deels in amforen.

Direct na openen een zeer moeilijke wijn! Gebald, en beestige tannines, een bittere afdronk. Wat laten rusten, en ook wat koelen, want geen wijn die aan deze temperaturen aan « kamertemperatuur » gedronken moet worden.

Na wat koelen en wat zuurstof al een heel ander beeld, en geschonken bij Parmigiana. Zeer edele neus, met zwarte kersen, leder, en een rokerige toets. In de mond al heel wat aangenamer, maar dat is deels ook door de combinatie met het eten, dat de hoge aciditeit en de tannines buffert.
Bij de post quercus had ik al een nebbiolo-momentje, maar dat heb ik nu nog veel meer. Vooral omdat deze wijn rustieker is, en ongelooflijk veel structuur heeft. Een klassewijn, dat is duidelijk. Maar met nog veel jaren op de teller!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
06-09-2018, 10:28 PM
Bericht: #28
RE: Filipa Pato
Dit weekend de FP branco 2017 gedronken, een wijn van bical en arinto. Heel pittige witte wijn, met zuren die op dag één zelfs nog iets te prominent waren maar op dag twee perfect versmolten. Geconfijte citroen, tikkeltje ananas, pechekes. Mooie spanning.
En dat aan een derde van de prijs van de Nossa Calcario, waarvoor hij zeker niet moet onderdoen, en misschien zelfs wat spannender is...

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
07-09-2018, 06:34 AM
Bericht: #29
RE: Filipa Pato
(06-09-2018 10:28 PM)Olivier schreef:  Dit weekend de FP branco 2017 gedronken, een wijn van bical en arinto. Heel pittige witte wijn, met zuren die op dag één zelfs nog iets te prominent waren maar op dag twee perfect versmolten. Geconfijte citroen, tikkeltje ananas, pechekes. Mooie spanning.
En dat aan een derde van de prijs van de Nossa Calcario, waarvoor hij zeker niet moet onderdoen, en misschien zelfs wat spannender is...

Lijkt me idd wel leuk!
Zat deze hoog in alcohol?
17-09-2018, 10:54 AM
Bericht: #30
RE: Filipa Pato
vrijdagavond de rode Nossa Calcario 2015 opengetrokken. De topcuvée van Filipa Pato. Verleidelijke maar ingetogen neus, framboosjes, kersen. In de mond zeer fris, maar toch met de nodige body. Rijpe tannines.
Op dag twee wat meer geparfumeerd van neus, op de rijpe kersen, de zuren ook meer geïntegreerd. Mooie wijn, maar aan een 32€ had ik net iets meer complexiteit nog verwacht. Misschien komt dit nog met verouderen.

Zaterdag de Roleta Russa 2015 opengetrokken, een rode wijn eveneens van baga gemaakt, maar door de man van Filipa Pato gemaakt, William Wouters. De wijn is deels in amforen deels in hout gemaakt/gelagerd. Aanvankelijk een vervelende lactische kersentoets in de neus die mij niet gunstig stemde, maar na een uurtje was die toets volledig weg. In de plek daarvan kwam een zeer etherische, fijne neus in de plaats, ook weer framboosjes, maar iets lichter en fijner dan de Nossa Calcario. In de mond een zeer levendige wijn, met zuren die vrij hoog zitten, maar mij niet storen. Rijpe tannines ook.
Op dag 2 eens aan Jo voorgeschoteld. De zoektocht was interessant, Beaujolais? Noordelijke-Rhone? Toch Bourgogne? Etna Rosso en Nebbiolo hebben we ook uitgesloten. Waardoor nog maar één mogelijkheid overbleef : Baga uit Bairrada! Bijna onmogelijk om te geloven dat een wijn uit Portugal zo'n fris profiel kan hebben, maar met baga kan het blijkbaar dus wel.
In de neus zat nu trouwens ook een minerale, ijzerachtige toets. Ik had verwacht dat de zuren wat zouden gaan liggen, maar die waren eigenlijk nog even alive and kicking. Nog altijd zeer levendig en fris dus. Deze Roleta Russa is zowat de fijnste van het hele gamma van Filippa Pato/William Wouters.
Leuk nog om mee te geven : daarna kwam een zeer elegante, fijne Pommard 1er Cru uit het koele jaar 2008 op tafel. Zeer mooie wijn ook. Maar we zeiden beiden spontaan : dit lijkt toch wel heel hard op die Roleta Russa?! Smile
Nog even prijs gecheckt, de Roleta Russa kostte een goede 19€, wat mij eigenlijk zeer correct lijkt voor de kwaliteit in het glas.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
17-09-2018, 02:31 PM
Bericht: #31
RE: Filipa Pato
(17-09-2018 10:54 AM)Olivier schreef:  vrijdagavond de rode Nossa Calcario 2015 opengetrokken. De topcuvée van Filipa Pato. Verleidelijke maar ingetogen neus, framboosjes, kersen. In de mond zeer fris, maar toch met de nodige body. Rijpe tannines.
Op dag twee wat meer geparfumeerd van neus, op de rijpe kersen, de zuren ook meer geïntegreerd. Mooie wijn, maar aan een 32€ had ik net iets meer complexiteit nog verwacht. Misschien komt dit nog met verouderen.

Zaterdag de Roleta Russa 2015 opengetrokken, een rode wijn eveneens van baga gemaakt, maar door de man van Filipa Pato gemaakt, William Wouters. De wijn is deels in amforen deels in hout gemaakt/gelagerd. Aanvankelijk een vervelende lactische kersentoets in de neus die mij niet gunstig stemde, maar na een uurtje was die toets volledig weg. In de plek daarvan kwam een zeer etherische, fijne neus in de plaats, ook weer framboosjes, maar iets lichter en fijner dan de Nossa Calcario. In de mond een zeer levendige wijn, met zuren die vrij hoog zitten, maar mij niet storen. Rijpe tannines ook.
Op dag 2 eens aan Jo voorgeschoteld. De zoektocht was interessant, Beaujolais? Noordelijke-Rhone? Toch Bourgogne? Etna Rosso en Nebbiolo hebben we ook uitgesloten. Waardoor nog maar één mogelijkheid overbleef : Baga uit Bairrada! Bijna onmogelijk om te geloven dat een wijn uit Portugal zo'n fris profiel kan hebben, maar met baga kan het blijkbaar dus wel.
In de neus zat nu trouwens ook een minerale, ijzerachtige toets. Ik had verwacht dat de zuren wat zouden gaan liggen, maar die waren eigenlijk nog even alive and kicking. Nog altijd zeer levendig en fris dus. Deze Roleta Russa is zowat de fijnste van het hele gamma van Filippa Pato/William Wouters.
Leuk nog om mee te geven : daarna kwam een zeer elegante, fijne Pommard 1er Cru uit het koele jaar 2008 op tafel. Zeer mooie wijn ook. Maar we zeiden beiden spontaan : dit lijkt toch wel heel hard op die Roleta Russa?! Smile
Nog even prijs gecheckt, de Roleta Russa kostte een goede 19€, wat mij eigenlijk zeer correct lijkt voor de kwaliteit in het glas.

Ongelooflijk toch hoe Oli erin slaagt alweer een wijn te schenken die me onmiddellijk aan mijn favoriete regio doet denken (van Dijon tot Valence) maar die uiteindelijk van een stuk verder afkomstig is. Door de fraicheur zat ik niet in een Zuiderse streek, maar Portugal kan inderdaad zeer frisse wijnen voortbrengen. En toen ik daarna die Pommard blind schonk viel dus die gelijkenis enorm op.
Baga, de Portugese pinot noir.
Of is het Portugese topGamay?
Hoe dan ook een heerlijk boeiende, meditatieve wijn.
Bravo aan onze landgenoot.
En misschien een trigger voor de vele Belgische wijnbouwers die in onze streken wijn trachten te maken. Verhuizen naar Portugal, boys..!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
28-01-2019, 12:32 PM
Bericht: #32
RE: Filipa Pato
Filipa Pato Post Quercus Baga 2017, 1/2 Liter
Aromatische, rood en zwart fruit, mooie aciditeit, pruimen, ging vlot binnen.

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
28-01-2019, 02:17 PM
Bericht: #33
RE: Filipa Pato
(28-01-2019 12:32 PM)shiraz schreef:  Filipa Pato Post Quercus Baga 2017, 1/2 Liter
Aromatische, rood en zwart fruit, mooie aciditeit, pruimen, ging vlot binnen.

Verrassende wijn he. Kan geloven dat dat vlot binnen ging. Smile

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
28-01-2019, 03:33 PM
Bericht: #34
RE: Filipa Pato
(28-01-2019 02:17 PM)Olivier schreef:  
(28-01-2019 12:32 PM)shiraz schreef:  Filipa Pato Post Quercus Baga 2017, 1/2 Liter
Aromatische, rood en zwart fruit, mooie aciditeit, pruimen, ging vlot binnen.

Verrassende wijn he. Kan geloven dat dat vlot binnen ging. Smile

Ik heb nog 2 flesjes. Ging ook goed bij een stukje fondant chocolade

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
05-10-2019, 08:49 PM
Bericht: #35
RE: Filipa Pato
Laatste fles canard. Damn

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil


Ga naar locatie: