Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine Viret
02-04-2010, 10:58 PM
Bericht: #1
Domaine Viret
Vanavond, tegen vooropgestelde voornemens, toch maar de 'Renaissance' 2007 van Domaine Viret opgentrokken. Nogal bekend om zijn cosmoculture en bovenaardse technieken. Ik heb hun wijnen al een aantal keer geproefd maar heb eigenlijk nooit stilgestaan over de evolutie van die wijnen. Ik ben zeker geen voorstander om wijnen diepgaand en technisch te analyseren of chemisch te ontleden maar ik vroeg mij af waarom de eerste neus van deze wijn lichte stalgeur vertoont en na wat tijd in een karaf verdwijnt. Venne vertelde mij dit al vorige week op een degustatie bij Vinikus en haalde zelfs zijn portemonnee boven om nen rosse in het glas te gooien. Niet echt orthodox maar het hielp ook.
Omdat deze geur na een tijdje verdwijnt lijkt het mij om reductie te gaan. Dus, we hebben hier te maken met een domein die zijn wijnen gedurende het hele vinificatieproces bewust en langdurig blootstelt aan lucht ( volgens hen om de wijn sterker te maken en om oxidatie tegen te gaan ( iets waar ik volledig kan inkomen )), maar toch te maken heeft met reductie in zijn jeugd. Ik ben in geen geval een kenner van natuurlijke of biodyna)(-)mische wijnen maar zou het kunnen dat reductie juist optreedt bij deze wijnen enkel door te weinig lucht na botteling ?
23-06-2011, 08:39 PM
Bericht: #2
RE: Domaine Viret
Ik heb vandaag al de 2009 Renaissance van dit schitterende domein gedronken. Weliswaar veel te vroeg maar om te drinken over 3 dagen lijkt me dit toch een mooi experiment. Wat ik in het glas kreeg was een heel mooie, zachte wijn met een velourse structuur mooi ondersteund door rood fruit en kruidigheid. Top! 90

Ik ben eens benieuwd hoe dit met een aantal jaartjes kelderrust gaat evolueren. Wanneer hij binnen 10 jaar even goed is als de Emergence 1999 die ik een tijdje terug dronk van dit domein ... Hoewel ik niet denk dat deze cuvee gemaakt is om lang te ouderen.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
23-06-2011, 10:35 PM
Bericht: #3
RE: Domaine Viret
hey carl, kan er toch zeker ook 10 jaar tegen. Dat bewezen hier de 99 en 00 toch.

Wine is sunlight , held together by water !
23-06-2011, 11:09 PM
Bericht: #4
RE: Domaine Viret
(23-06-2011 10:35 PM)Venne schreef:  hey carl, kan er toch zeker ook 10 jaar tegen. Dat bewezen hier de 99 en 00 toch.

Afblijven wordt dus de boodschap ... Of gewoon bijkopen Wink

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
24-06-2011, 10:57 AM
Bericht: #5
RE: Domaine Viret
(23-06-2011 11:09 PM)carl schreef:  ... Of gewoon bijkopen Wink

Hij begint het te snappen cheers

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
16-09-2011, 10:51 AM
Bericht: #6
RE: Domaine Viret
Op Syntra de Maréotis 2007 gedronken en in niets te vergelijken met de 99 die Carl ooit eens geschonken heeft. Weird in het kwadraat. Buiten de stalgeur (zijn we gewoon) had de neus nog iets chemisch, de tannines waren van de meest korrelige die ik ooit gedronken heb (net een flipperkast) en allles zat scheef. Vraag me af of hier nog zo'n pareltje als de 99 kan uitkomen

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
16-09-2011, 11:07 AM
Bericht: #7
RE: Domaine Viret
@ koen : Wij dronken woensdag in de les de witte coudée d'Or 2007 van Viret en was er eigenlijk wel tevreden over. Wou deze wijn al lang eens drinken en heeft mijn verwachtingen wel ingelost. In het glas kwam een troebele wijn die een soort van zure appelsap-geur verspreidde. Op dat moment zat ik eigenlijk al met mijn gedachten bij een chenin blanc uit de Loire. Voorts kwamen vooral de geur van ananas en peer samen met iets floraals (wiite bloemen) door op de neus. De afdronk was meer dan gemiddeld en toonde dat deze wijn een heel mooi evenwicht tussen zuur/zoet bezat. Ik was eigenlijk de enige van een groep van tien die dit wel een interessante en lekkere wijn vond en dus heb ik hem dan maar meegenomen naar huis. De volgende dag was hij duidelijk minder complex en interessant.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
16-09-2011, 02:22 PM
Bericht: #8
RE: Domaine Viret
Laat ons zeggen dat er in onze groep niet echt aanhangers van Bio zaten (prof incluis) behalve Filip en ik dan. Dan sta je daar met je schitterende ervaringen ... denk dat ze het zelfs niet geloven. Wij weten beter Wink

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
16-09-2011, 02:34 PM
Bericht: #9
RE: Domaine Viret
(16-09-2011 02:22 PM)koen schreef:  Laat ons zeggen dat er in onze groep niet echt aanhangers van Bio zaten (prof incluis) behalve Filip en ik dan. Dan sta je daar met je schitterende ervaringen ... denk dat ze het zelfs niet geloven. Wij weten beter Wink

Inderdaad, maar bij bio (of hier cosmos Rolleyes ) weet je toch nooit hé... Ongekende hoogten maar jammer genoeg ook dito laagten...
Nochtans, ik dronk al redelijk wat van Viret (ben er ook geweest) en nog nooit echt ontgoocheld geweest eigenlijk.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
16-09-2011, 02:36 PM
Bericht: #10
RE: Domaine Viret
(16-09-2011 02:22 PM)koen schreef:  Laat ons zeggen dat er in onze groep niet echt aanhangers van Bio zaten (prof incluis) behalve Filip en ik dan. Dan sta je daar met je schitterende ervaringen ... denk dat ze het zelfs niet geloven. Wij weten beter Wink

Inderdaad, diene Louis was wel oké maar wanneer het op biologische, bio-dynamische en natuurlijke wijnen aankwam was hij inderdaad zeer sceptisch. Hij verbouwt zelf blijkbaar vruchten om wijn van te maken en ook daar schuwt hij de bestrijdingsmiddelen en kweekgisten niet onder het motto "Hier is het niet zonnig genoeg om zonder hulpmiddelen wijn te maken". Ook droeg hij aan dat natuurlijke wijn nog altijd op de andere wijnen van de streek moet gelijken. Daarop repliceerde ik dat we misschien miskweekt zijn en dat we de echte smaak van een bepaalde wijn uit een bepaalde streek gewoon niet meer kennen na 60 jaar van bestrijdingsmiddelen en dat de wijnen die wij typisch aan een bepaalde streek vinden op een natuurlijke manier misschien heel anders smaken...
Al bij al vond ik ook niet echt dat hij op gerichte vragen antwoorde. Mijn gedacht kent hij gewoon zelf niet genoeg van het onderwerp om een accuraat antwoord te formuleren. Ik vind het spijtig dat zo iemand dan die les moet geven. ik denk dat Kristof Van Hecke daar veel beter voor geplaatst zou geweest zijn.

PS : Nog een leuke quote uit onze les van een wijnhandelaar dan nog nota bene. De Viret Coudée d'Or werd besproken en op het einde werd vermeld dat dit een vin de table was en 20 € kostte : Amai, 20 € en nog niet eens een AOC-wijn, ge moet maar durven in deze tijd woehawoehawoeha

Je merkt, er is nog een lange weg af te leggen.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
16-09-2011, 02:50 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-09-2011 om 02:52 PM door koen.)
Bericht: #11
RE: Domaine Viret
Oh ja, onze sympathieke Louis vond de Coulée de Serrant de beste chenin die hij ooit gedronken had en "Joly zou 4 tot 24 uren" karaf aanraden. De Maréotis werd helemaal niet gekarafeerd en toen ik opperde dat ie waarschijnlijk nog te jong was, zei hij "allé ne CDR van 2007 ?" en "iets met zo'n vreemde tannines zou ik niet durven kopen zulle". Hij was inderdaad zeer bedreven in het ontwijken van vragen ... was op den duur best wel grappig. Duidelijk zijn favoriet onderwerp niet.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
16-09-2011, 03:18 PM
Bericht: #12
RE: Domaine Viret
(16-09-2011 02:50 PM)koen schreef:  Oh ja, onze sympathieke Louis vond de Coulée de Serrant de beste chenin die hij ooit gedronken had en "Joly zou 4 tot 24 uren" karaf aanraden. De Maréotis werd helemaal niet gekarafeerd en toen ik opperde dat ie waarschijnlijk nog te jong was, zei hij "allé ne CDR van 2007 ?" en "iets met zo'n vreemde tannines zou ik niet durven kopen zulle". Hij was inderdaad zeer bedreven in het ontwijken van vragen ... was op den duur best wel grappig. Duidelijk zijn favoriet onderwerp niet.
Meneer gaf al 30 jaar les en zat in een clubke du vin in Bonheiden die elk jaar grote reizen ondernamen naar allerhande wijnstreken maar uiteindelijk had hij ook nog geen diploma sommelier en zat hij zelf ook maar in het derde jaar in Leuven. Zo'n iemand zou mijn inziens toch geen les mogen geven . Vorig jaar was het zelfs zo dat hij les gaf in het derde en zelf nog maar in het tweede jaar zat Rolleyes
Over die Maréotis : Zulken wijn, eigenlijk alle wijnen van Viret, hebben baat bij karafage. Zeker wanneer ze zo jong zijn.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
16-09-2011, 04:54 PM
Bericht: #13
RE: Domaine Viret
(16-09-2011 03:18 PM)carl schreef:  Vorig jaar was het zelfs zo dat hij les gaf in het derde en zelf nog maar in het tweede jaar zat Rolleyes

watte
woeha

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
16-09-2011, 05:01 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-09-2011 om 05:01 PM door koen.)
Bericht: #14
RE: Domaine Viret
Pas op, hij kende er wel wat van zulle ... de vraag is alleen maar wat juist Rolleyes

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
20-02-2012, 10:50 PM
Bericht: #15
RE: Domaine Viret
Viret Renaissance 2006

Vooral grenache in deze cuvée, blind dacht St Canarus onmiddellijk aan een Chateauneuf...
Vooral de kruidigheid is subliem, aangevuld met rood en zwart rijp fruit, in de mond vol en tegelijkertijd luchtig. Hele fijne tannines, zachte wijn.
Perfect bij de masala van bloemkool met gemarineerd lamsvlees en korianderpesto.. (net als de Santa Duc HG 2006 eigenlijk)

Kopen bij Vinikus.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
09-03-2012, 10:02 AM
Bericht: #16
RE: Domaine Viret
Gisteren in de Syntra les nog ne keer n'n Viret opengetrokken.

Renaissance 2009
Dit keer zat het er knal op (in tegenstelling tot de vorige keer, zie hoger voor een andere cuvée).

Kersenrode kleur.
Gekleurde tranen.

In de neus: ondanks de jonge leeftijd was de start animaal.
Daarna kwam het fruit (opgelegde kers, enz.) en zelfs chocolade.
In de mond: mondvullend, mooie zuren, nog behoorlijk wat tannines, maar echter niet storend. Medium-bodied.
In de afdronk kruiden (peper) en fruit.

GSM met merendeel Grenache.

Hieronder de link naar de Vinikus beschrijving:

http://www.vinikusenlazarus.be/ourwines/...sance.aspx

Filip R
10-03-2012, 10:36 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-03-2012 om 09:20 PM door Filip Ragolle.)
Bericht: #17
RE: Domaine Viret
(09-03-2012 10:02 AM)Filip Ragolle schreef:  Gisteren in de Syntra les nog ne keer n'n Viret opengetrokken.

Renaissance 2009
Dit keer zat het er knal op (in tegenstelling tot de vorige keer, zie hoger voor een andere cuvée).

Kersenrode kleur.
Gekleurde tranen.

In de neus: ondanks de jonge leeftijd was de start animaal.
Daarna kwam het fruit (opgelegde kers, enz.) en zelfs chocolade.
In de mond: mondvullend, mooie zuren, nog behoorlijk wat tannines, maar echter niet storend. Medium-bodied.
In de afdronk kruiden (peper) en fruit.

GSM met merendeel Grenache.

Hieronder de link naar de Vinikus beschrijving:

http://www.vinikusenlazarus.be/ourwines/...sance.aspx

Gisteren de rest van de fles uitgedronken en hij was nog veel beter dan op dag 1 !

Filip R
10-03-2012, 11:17 AM
Bericht: #18
RE: Domaine Viret
Heb ik ook al gehad met die Renaissance, heeft echt wel lucht nodig hé!!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-04-2012, 05:52 PM
Bericht: #19
RE: Domaine Viret
Domaine Viret, Trilogie 2004- Mourvedre

Ik kocht deze wijn op het domein in 2008 (betaalde ginds 30 euro), vooral omdat het ging om een 100% mourvedre, iets wat altijd interessant is voor een Bandolofiel.
Deze wijn maakt deel uit van een trilogie (1 x 100% syrah, 100% grenache en 100% mvdre) werd enkel gemaakt in 2000 en 2004 en is nu quasi onvindbaar (er werden slechts 1000 à 2000 flessen gemaakt - afhankelijk van de cepage).
Rendementen van 20 à 25 hl/ha, elevage van 36 tot 48 maanden, "vinification très elitiste".
Verder schrijft Viret nog dit:
A partager avec vos amis oenophiles.
Wat ik dus heb gedaan Wink

Aanvankelijk was men wat van zijn stuk door het aroma van deze wijn (iemand dacht zelfs-terecht- aan asfalt), maar toch slaagde men erin de cépage te herkennen- Bert gaf de aanzet met "Bandol", Madame Magooo maakte mooi af met "100 mourvedre verzekerst?" respect
Persoonlijk herkende ik weinig karakteristieken van deze druif, maar ik vond de wijn bijzonder mooi. Niks genoteerd, maar herinner me vooral het ultiem fijne en zuivere gevoel in de mond. Een subtiele wijn van 100% mourvedre, het bestaat...-Eigenlijk deed hij me denken aan de mourvedre van YOYO (wijn uit de Roussillon van wijnfolie) maar dan een heel stuk complexer.

Hier meer info over deze wijn:

http://www.domaine-viret.com/images/fich...ot165ogel5

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-04-2012, 06:04 PM
Bericht: #20
RE: Domaine Viret
Eentje die echt explodeert in de mond...remember Jo? En ondanks zijn hoog alcoholgehalte een mooie finesse en elegantie! (15° dacht ik, klopt dit Jo?)


Ga naar locatie: