Venne's 41e maar ook een beetje 40e verjaardag
|
25-08-2014, 04:25 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-08-2014 om 04:25 PM door carl.)
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Venne's 41e maar ook een beetje 40e verjaardag
Na 3 lange weken heb ik eindelijk de tijd en de moed gevonden om mijn notities van woensdagavond 6 augustus op het forum te zwieren. Venne had , geheel in zijn eigen stijl, de dag voordien via SMS, PB op het forum, gele briefkaart, morsecode, rooksignalen, email, telefoon, fax, enz. laten weten dat er die woensdag enkele flessen zouden opengaan te Lovenjoel en veel belangrijker nog dat we zelf geen flessen mochten meebrengen. Er zouden er naar zijn mening genoeg open gaan en anders zouden mensen nog kunnen spreken van overdaad En of er genoeg flessen opengingen ...
1. Comte-Colin VdP Franche-Comté 2005 : “Bekende appelatie” zei Venne nog bij het doorgeven van de geblindeerde fles ... Niet dus. Chardonnay uit een VdP waar volgens Venne zelf maar 1 domein echt op commerciële basis wijn maakt. Honing, oxidatief, nootjes, Jura?, Chardonnay? , zachte aanzet, mooie zuurtjes, brede stijl, champignon, pompelmoesbittertjes, na langer openstaan duidelijk champignonsoep. 88+ 2. Abbaye de Lérins Saint-Pierre 2008 VdP Méditeranée : 90 % Clairette + 10 % Chardonnay gemaakt op een klein eiland voor de kust van Saint-Tropez door een abdij. Plantaardig, kruidigheid, gerookt, sinaasappel, ietwat plat, boterig in de mond, zuidelijk, velpon. 86 3. Gerard Schueller Pinot Gris 2011 (lichte sulfitage)(Elzas) : Wijn 3 en 4 werden naast mekaar geproefd en ons werd gevraagd om de link te vinden. Bleek dus dat alles hetzelfde was behalve dat de 3 gesulfiteerd (minimaal evenwel) was en de 4 helemaal niet. Mijn voorkeur ging uit naar 3 maar de meerderheid prefereerde wijn 4. Groene kruidigheid, alcohol, geel fruit, honing, noten, yoghurt, oxidatief, goede frisheid, precies, vuursteen, lang, kaaskorst, Sylvaner?, groene appel. 90 4. Gerard Schueller Pinot Gris 2011 (niet gesulfiteerd) (Elzas) : Stinkie-winkie, gistig, geuze, vuursteen, comtékaas, reductief, floraal, geoxideerde appel, minder precies. 88 5. Laville Haut-Brion 1997 (Pessac-Leognan Blanc) : Cultwijn uit Bordeaux die alle verwachtingen inlost. Complete wijn die momenteel op een mooi punt aangekomen is in zijn ontwikkeling. Ananas, passievrucht, mineraal, citrus, noten, boter, rokerig, potloodslijpsel, alles is in heel fijne mate aanwezig. Knap. 94 6. Massa Vecchia Bianco 2006 (IGT Toscana Maremma) : Een oranje wijn op basis van Vermentino en Malvasia die bekomen wordt door een schilweking van verscheidene weken. Mandarijn, rozijnen, oxidatief, droog in de smaak, Turks fruit, geconfijt fruit, notenvelletjes, tannineus. 89 7. Dupasquier Marestel 1988 (Savoie) : 3e maal dat ik deze wijn (2004 en 2005 de vorige keren) drink en ook deze keer ben ik overtuigd (niet iedereen denkt hier zo over) . Firne, rozijnen, boter, snoepjes, zure melk, brood, moeulleux op de neus, zoet-droog-zoet, complex. 91 8. Pibarnon Rosé 2005 (Bandol) : Als notoir roséliefhebber mocht dit type natuurlijk niet ontbreken op een proeverij bij Venne. Hoewel de weersomstandigheden niet bepaald meespeelden kwam deze wijn toch mooi uit de verf. Eén van de proevers merkte hier op : “Als deze wijn van zijn fruit afgaat zijt ge bescheten”. Zalmroze, kruidigheid, mooie zuren, goede volheid, aardbei, hoogst interessante rosé. 90+ 9. Abbaye de Lérins Saint Hamonat 2008 (VdP Mediteranee) : 100 % Syrah van hetzelfde eiland en dezelfde abdij als de 2e witte. Volfruitig, creozoot, licht tannineus, niet uitdrogend, aardse toets, hoge bitters. Lijkt ietwat op Merlot. 86 10. Georges Descombes Morgon VV 2006 (Beaujolais) : De Bojo die mij 3 jaar geleden op dezelfde locatie bekeerd heeft tot de biodynamische wijnbouw. Natuurlijke toets, gamay, gerookt, rood fruit, goede vulling. 89 11. Ziereisen Tschuppen 2007 (Baden) : Ik dronk deze wijn ook op 8 december 2012 ten huize Gerd Brabant na een degustatie samen met Andreas Hütwohl (management assistant bij wijngoed von Winning uit de Pfalz). 8 December 2012 was trouwens de laatst gekende Eiswein-nacht voor Duitsland maar dit geheel terzijde. Diezelfde avond dronk ik trouwens ook de basis Gutedel van dit domein die me werkelijk van mijn sokken blies. Deze Spätburgunder vond ik toen ook al heel mooi en nu bevestigde hij. Hans-Peter Ziereisen is een ex-timmerman die lak heeft aan alle regels en wetten en zijn wijnen niet in keurslijven wil wringen. Overduidelijk Spätburgunder, ietsje minder focus door de bredere stijl, koffietoets, lange afdronk, nog jong momenteel. 88 12. Domaine St. Nicholas Le Poiré 2007 (Fiefs Vendeens) : Voor mij de verrassendste wijn van de avond. Deze topproducent uit een stukje Loire onder Nantes tegen de kust aan komt hier op de proppen met een wijn op basis van 100 % Negrette, de druif van Fronton uit het Zuid-Westen. Vulkaangesteente, natuurlijk, animaal, hoge fruitfactor, zwart fruit, finesse, floraal, topwijn. 91+ 13. Thalvin Ouled-Thaleb Initiales CB 2005 (Marokko) : Wijn van de oudste winery van Marokko. Pruim, gerookt, geëvolueerd, hardere zuren, tomatenconcentraat, lange afdronk. 88 14. Planquette 2003 (VdT uit Bordeaux) : Gedeklasseerde Medoc. Hoge fruitconcentratie, licht erover qua geur voor mij, tannines, koude koffie, vlezig, zwaar, vermoeiend. 86 15. Clos Rougeard 2005 (Saumur-Champigny) : DE referentie op gebied van Cabernet Franc uit de Loire. De gebroeders Foucault maken van het fijnste wat er op gebied van rode wijn in deze Noordelijke streek gemaakt wordt. Natuurlijke touch, stal, evolutie, vlezig, leer, cassis, lichte zure impressie, na een tijdje ook een hint van paprika. Deze wijn ontlokte medeproever Erik de volgende quote : “Wijn is de enige alcohol die je drinkt om iets te herinneren, niet om te vergeten.” 92+ 16. Roc des Anges Carignan 1902 2005 (Roussillon) : Kwaliteitsvaandeldrager uit de Roussillon, zeker wat betreft werken met Carignan. Deze cuvee wordt wereldwijd aanzien als één van de referenties van deze druif. Fruitg maar ook kruidig, grenache?, zuidelijk, frisheid, lactisch, uitwaaierend, zwart fruit, Syrah?. 88+ 17. Ferme St Martin La Gérine 2012 (Ventoux) : Zuurfruitig, bio, poepzalf, bitter in de aanzet, rood fruit. 86 18. Domaine Trians Cuvee Saint Clement 2002 (Coteaux Varois) : Cabernet-Syrah blend uit de Provence à la Pibarnon. Olijven, evolutie, groene pepers, goede frisheid, ietwat lichtere stijl die verfrist. 90 19. Le Soula Le Casot des Mailloles 2001 (VdT uit Banyuls) : 100 % Grenache van een topdomein uit de Roussillon. Geoxideerd, Rozijnen, vlezig, ziltig, tannines, overrijpe dadels. Ik heb hier geen score genoteerd maar vermoed dat deze rond de 89 zal gescoord hebben. 20. Bel-Air La Royere 2003 (Cotes de Blaye) : Chocomelk, tabak, zwart fruit, licht tannineus, goed gemaakt maar niet wauw. 87 21. La Croix St Jacques 2002 (Pomerol) : Kurk, spijtig! 22. Château Salettes 2006 (Bandol) : De enige natuurlijke wijnmaker uit Bandol volgens Venne. Deze wijn werd samen met de laatste gepresenteerd. Plantaardig, lichte tannines, ietwat plat, beetje hard, peperig, geëvolueerd, licht onevenwichtig. 85 23. Tempier Cabassaou 2003 (Bandol) : Cultcuvee van een cultdomein die (voor mij) de verwachtiongen niet helemaal kon inlossen. Ik moet er wel bijzeggen dat deze wijn zeer jong overkwam en dus nog een lange toekomst voor zich heeft. Lijkt wel grenache, hoge fruitfactor, mooie tannines, aardbei, lijkt wat simpel, goede fraicheur. 88 Nogmaals een grote dank aan Venne voor de topavond met verschillende topwijnen en de hele lekkere spaghetti. "The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City |
|||
25-08-2014, 07:24 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Venne's 41e maar ook een beetje 40e verjaardag
de spaghetti zal nodig geweest zijn...
Citaat:Wijn is de enige alcohol die je drinkt om iets te herinneren, niet om te vergeten Mooi! Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
25-08-2014, 08:01 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-08-2014 om 08:02 PM door de populist.)
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Venne's 41e maar ook een beetje 40e verjaardag
En ook Carl's notities dienen om te herinneren en nimmer te vergeten. mate!
|
|||
25-08-2014, 10:01 PM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Venne's 41e maar ook een beetje 40e verjaardag
(25-08-2014 08:01 PM)de populist schreef: En ook Carl's notities dienen om te herinneren en nimmer te vergeten. mate! Inderdaad , nogal goed dat we de Carl nog hebben om de TN te maken.En beter laat dan nooit. @ Carl Ik heb mijn notities nog eens bovengehaald en ik geef hieronder mijn quota's waar we meer dan 2 punten verschillen. 3-87 7-88 11-85 12-86 14-90+ 23-90+ There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard. Mark Twain (1835-1910) |
|||
25-08-2014, 10:24 PM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Venne's 41e maar ook een beetje 40e verjaardag
Mooi verslag, Carl!
Mijn conclusie: Veel specialekes maar t zijn toch de klassiekers die best scoren... Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
26-08-2014, 11:52 PM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: Venne's 41e maar ook een beetje 40e verjaardag
Hey Carl, Mercikes man, ik proef ze al opnieuw :-)
Enkele kleine aanvullingske's: 4 was ook niet gefilterd 22 salettes is niet de enige , de enige echte is Sainte Anne Idd jo, maar op sommige degustaties drink ik toch liever eens dingen die ik nog nooit geproefd heb of uit appelaties waar ik nog niks van gedronken heb ( en dan bedoel ik niet van één of andere berg van Turkmenistan). De klassiekers kan je elke dag drinken:-) Wine is sunlight , held together by water ! |
|||
20-09-2014, 11:06 AM
Bericht: #7
|
|||
|
|||
RE: Venne's 41e maar ook een beetje 40e verjaardag
Uit de Vinopedia (http://www.vinopedia.be/) van onze voorzitter
Domaine Viticole du Moutherot Chardonnay, 2005: Degustatie Venne, 6 augustus ’14. Kaas, noten, honing en later champignon’s; fris en zelfs zeer fris in de mond, mooie evolutie, mooie afdronk, mooie echo ook; bleef ok in het glas **(*) Abbaye de Lérins Ile St Honorat, Cannes, Frankrijk. Blanc, Vin de Pays de Méditerranée, 2008 Degustatie Venne, aug ’14. 14,5%. 90% clairette, 10% chardonnay. Heel ,speciale neus, heel vreemd, yoghurt ? in de mond vet, nogal bitter en veel alcoholgloed, zeker in de finale die echter ook wel fris is * Vin de Pays de Méditerranée, 2008 Degustatie Venne, aug ’14. 14,5 % ; Syrah. Speciale neus, fruitig maar ook heel kruidig; strak en fris met warm fruit. * Domaine Gérard Schueller Pinot Gris, 2011 Degustatie Tom, augustus ’14. Licht gesulfiteerd. In de neus ananas, vers en heel rijp, en later heel licht rokerig ; fris, en zelfs even wat zurig, maar ook intens en redelijk vet ; erg lang *** Pinot Gris, S/S, 2011 Degustatie Tom, augustus ’14. Geen sulfiet. Eerst gist en bier, dan een erg intrigerende evolutie naar iets lekkers; in de mond heel fris, frisser dan de vorige, mooi fruit maar scherp; een wat zurige afdronk ook; ik gaf de voorkeur aan de licht gesulfiteerde **(*) Château Laville Haut-Brion Laville Haut-Brion, 1997 Degustatie Tom, augustus ’14. Blind geproefd. Goudgeel. Wat een schitterende neus, prachtig fruit, vleugles van potloodslijpsel, wind en buitenlucht; in de mond rokerig, complex, fruit, hazelnoten, ongelooflijk prachtige wijn, bij het beste wat ik ooit dronk en een ***** wijn. Ontroerend. Massa Vecchia Bianco, Massa Vecchia, Bianco di Maremma Toscana, 2006 Degustatie Tom, augustus ’14. Vermentino en malvasia. Oranje wijn. Ijzervijlsel, kruidnagel, mandarijntjes ; in de mond noten, rozijnen, breed en intens en met droogtrekkende tannines, vette vis als makreel en sardientjes dringen zich op **** Domaine Dupasquier Altesse, Marestel, 1988 Degustatie Tom blind, augustus ’14. Krfenten, botermelk en iets dufs (kurk ?) ; in de mond lijkt hij eerst zoet maar is dan toch weeer droog, voldoende zuren, maar wat verrsleten; **(*) Château de Pibarnon Rosé, Bandol, 2005 Degustatie Tom, augustus ’14. Diep zalmroze; heel mooie neus, mooi vet, intrigerend; mooie vette mond, krachtig en droog, mooi fruit (aardbeien) maar je proeft de leeftijd… ***(*) Domaine Georges Descombes Morgon 2006 Augustus ’14, degustatie Tom, blind. Kruidige, warme en mooie neus. In de mond fris en fruitig en zelfs knapperig, mooi. Evolueerde goed in het glas *** Weingut Ziereisen Tschuppen, Spätburgunder, 2007 Tom degustatie blind, augustus ‚14. Echte spätburgunder neus, echt Baden, heel veel fraîcheur (opvallend); fris, mooi fruit, fijn en elegant; lange afdronk *** Domaine Saint-Nicolas Le Poiré, 2007 Degustatie Tom, augustus ’14. 100% negrette. Dierlijke aroma’s, stalgeur, heel ernstig; frisse aanzet, dan wat strakker, dan zwart fruit, mooi en lang, intens en krokant ***(*) Thalvin CB Initiales, Domaine des Ouleb Thaled, 2005 Degustatie Tom, augustus ’14. Cabernet en merlot. Eigenlijk de oude Cuvée Barriques ? Domein aangeplant in 1923 door een Belgisch concern en sinds 1968 uitgebaat door Thalvin. Zacht, pruimen, een leuke complexiteit; in de mond heel mooi, rond en tamelijk complex, interesssant en lang en breed; tot onze verrassing geen Fransman maar een Marokkaan **(*) Château Planquette Chateau Planquette, Vin de Table, 2003 Degustatie Tom, augustus ’14. Merlot, cabernet sauvignon, petit verdot. 15% alcohol. 12 euro bij Laurent Mélotte. Gedeklasseerd want niet typisch genoeg. De neus is hard, niet ok, en doet denken aan koude koffie. Vreem, heel harde tannines, heel stug. Correcte fles ? Clos Rougeard Saumur Champigny, 2005 Degustatie Tom, augustus ’14. Erg vlezige neus, paardenstal maar ook peperkoek, paardenzweet, leder ; in de monde en prachtig evenwicht, mooie fraicheur, toetsen van cederhout ; zeer lang ; prachtige wijn ****(*) Le Roc des Anges 1903, Carignan, 2004 Tom, 19 November 2011. blind. Onmiddellijk filter ? en dacht dan bijna direct aan carignan, en ‘t klopte. Intense, rijpe wijn, maar kan de rest van mijn nota’s niet meer lezen... augustus ’14, degustatie Tom, aroma van hoestsiroop en eucalyptus. Stevig, maar met een mooie fraicheur *** Château Trians Cuvée St Clement, Coteaux Varois, 2002 Degustatie Tom, augustus ’14. Syrah en cabernet. Bessen, iets fris, paprika ; mooi fruit, fris, chocolade ook en iets groens ? **(*) Le Casot des Maillolles Soula, Vin de France, 2001 Augustus ’14, Degustatie Tom. 100% Grenache. 14,8%. Aroma van oude wijn, gedroogde krenten, zolder, vlezig ook; in de mond wel echt mooi en intens, veel body maar ook veel alcohol; niet makkelijk wel lekker ** Château Bel Air La Royère 2003, Blaye Tom’s degustatie, augustus ’14. Zwart fruit, heel ernstig. Ook in de mond stevig met fikse tannines, maar ook iets zwoels (het jaar?) ** Wine is sunlight , held together by water ! |
|||
|