Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kurk op dag 2?
28-12-2014, 05:38 PM
Bericht: #1
Kurk op dag 2?
Vreemd fenomeen vandaag.
Ik doe gisteren een fles open: heerlijk rood fruit in de neus, sappig en lekker. Halve fles koel weggezet.
Vandaag heeft die halve fles duidelijk kurk. Al het fruit is verdwenen, geur (en smaak zelfs) van nat karton.
Raar toch?
Kan dat, eigenlijk, dat op een dag TCA tot ontwikkeling komt?

Over Riesling:
http://vriendenvanderiesling.wordpress.com/

Over wijn, meestal niet over Riesling:
http://wijnkrabbels.wordpress.com/
28-12-2014, 10:18 PM
Bericht: #2
RE: Kurk op dag 2?
Gisteren goe zat? :-)
Welke fles was het? Zijn eigen kurk gebruikt om koel te zetten?
TCA nie maar THC wel

Wine is sunlight , held together by water !
28-12-2014, 10:47 PM
Bericht: #3
RE: Kurk op dag 2?
Wink Venne...
1: Neen
2: deze: http://www.vinejo.freebb.be/thread-3146.html
3: Ja, eigen kurk er terug op
4: yeah man...

Over Riesling:
http://vriendenvanderiesling.wordpress.com/

Over wijn, meestal niet over Riesling:
http://wijnkrabbels.wordpress.com/
28-12-2014, 11:16 PM
Bericht: #4
RE: Kurk op dag 2?
Misschien naast iets gestaan in de koelkast dat die geur veroorzaakt...?
Anderzijds, een fles die licht gekurkt is op de eerste dag zal er in de meeste gevallen na een dag contact met zuurstof nog veel uitdrukkelijker last van hebben.
t Zou dus kunnen dat het de eerste dag gewoon niet zo duidelijk was (maar wel al aanwezig).

Trop de neutralité rend insipide.
29-12-2014, 01:28 AM
Bericht: #5
RE: Kurk op dag 2?
Tja Marc , dan had hij op dag 1 ook al een beetje kurk of hebt ge u vergist van fles op dag 2 en was het deze met een overschotje v begin dit jaar ? :-)

Wine is sunlight , held together by water !
29-12-2014, 09:03 AM
Bericht: #6
RE: Kurk op dag 2?
Heb ooit duidelijk karton van de filter geroken op dag 2. Op dag 1 was me dit ook niet opgevallen. THC = Tour Haut Caussan ?
29-12-2014, 06:52 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 29-12-2014 om 06:52 PM door Venne.)
Bericht: #7
RE: Kurk op dag 2?
THC? dacht dat die rappers van Amsterdam waren?
Da ze toch gewoon iets zoeken dat kurken TCA vrij maakt?

Wine is sunlight , held together by water !
29-12-2014, 07:20 PM
Bericht: #8
RE: Kurk op dag 2?
(29-12-2014 06:52 PM)Venne schreef:  THC? dacht dat die rappers van Amsterdam waren?
Da tze toch gewoon iets zoeken dat kurken TCA vrij maakt?

En dat ze dan meteen die heilige graal ook meebrengen hee ;-)

Trop de neutralité rend insipide.
29-12-2014, 08:21 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 29-12-2014 om 08:22 PM door Abouriou.)
Bericht: #9
RE: Kurk op dag 2?
Ze zijn reeds ah experimenteren met filters die tca en tcb uit de wijn kunnen "filteren". Eens in de wijnkelder is het trouwens erg moeilijk er terug uit te krijgen. Bentoniet, dat eigenlijk een vervangmiddel is van eiwit om te klaren, kan tca en tcb aantrekken en zo in de wijn inbrengen.
Aan de topicstarter : uw frigo toevallig niet uitgewassen met een chloorhoudend product de laatste tijd?

http://www.wijn-in-huis.be
29-12-2014, 08:29 PM
Bericht: #10
RE: Kurk op dag 2?
Ik had de fles terug in de kelder gezet, Abouriou en Jo.
Niks geen frigo.

Ik had trouwens nog niet van TCB gehoord, maar dat bestaat dus inderdaad ook.
2,4,6-trichloroanisole (TCA)
2,4,6-tribromoanisole (TCB)

Over Riesling:
http://vriendenvanderiesling.wordpress.com/

Over wijn, meestal niet over Riesling:
http://wijnkrabbels.wordpress.com/
07-04-2017, 11:32 AM
Bericht: #11
RE: Kurk op dag 2?
Interessant artikel,

https://winejournal.robertparker.com/cor...lity-check

Grtz


Ga naar locatie: