Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Einde seizoensdegustatie van onze wijnclub
18-06-2015, 02:03 PM
Bericht: #1
Einde seizoensdegustatie van onze wijnclub
De derde woensdag van juni en dat betekent dat we ons 19de seizoen afsluiten om er voor 2 maandjes even tussenuit te knijpen. Reden genoeg om er gisteren nog eens goeie lap op te geven. We proefden enkele van de lievelingswijnen van onze deelnemers.

"Il Tornese" 2013 - DREI DONA Tenuta La Palazza - Emilia Romagna
Opener van de avond. Een verrassende witte van een domein wat vooral met sangiovese werkt. En wat voor een combinatie: 50% Riesling met 50% Chardonnay. Riesling op inox en een gedeelte van de chardonnay krijgt wat vat. Mooi lichtgele kleur met wat groenige schijn. Bloemige neus die ook wat oaky impressies geeft. Wat caramel, nootjes, sinaasappelschil. In de mond vallen de fijne zuren dadelijk op. Vrij evenwichtige wijn met rijp wit fruit en wat gebrande toetsen. De eikgelagerde chardonnay heeft bij aanvang de bovenhand op de riesling. Na een uurtje slaat dit helemaal om en komt de mineraliteit van de riesling de chardonnay onderdrukken. Heel mooie opener voor € 12,50.

Rully 1er Cru "Le Meix Cadot" 2012 - Vincent Dureuil-Jantial
Je wordt dadelijk overweldigd wanneer je dit in je glas krijgt. Ik had al zoveel over deze geweldige wijnbouwer in Rully gelezen maar nog nooit de kans gehad om er iets van de proeven. De Rully's van Dureuil-Jantial hebben Puligny-Montrachetniveau. In de neus dat licht getoaste, mineralige, nootjes, honing, bloemetjes. Frisse, aangenaam zurige aanzet. Citrus, appel en een perfecte balans met het hout. Iedereen is er het over eens: "wat een fijne, aangename en krachtige wijn!" Voor € 18,50 op het domein elke cent waard.

Langhe Chardonnay "Bastia" 2007 - Conterno Fantino - Piemonte
De kleur laat onmiddellijk vermoeden dat de wijn wat leeftijd heeft. Licht oxidatief, bloemetjes, boter, honing, geroosterde nootjes. De smaak is vol, wat vettig. Nog frisse zuren maar ook lichte bitters die niet storend overkomen. Zeer aromatische wijn. Hij is misschien wel wat over de top maar is best lekker en aangenaam. Rond de € 30.

Vosne-Romanée 2011 - Domaine François Gerbet
Robijnrood, geen merkbare veroudering. In de neus kreupelhout, stal, champignons, kersen. Het stuift uit het glas maar met de nodige finesse zoals het een goede Vosne behoort. De smaak is fris, sappig. Redelijk tanninerijk maar erg verfijnd. Goede wijn. € 21,90 op het domein.

Barolo Vigneto Albarello 2006 - Andrea Oberto - La Morra Piemonte
Getaande dakpanrode kleur die op wat leeftijd wijst. In de neus caramel, koffie, laurier, tabak, vijgen en dadels. De smaak is rond maar krachtig met gebrande toetsen en stevige tannines. De afdronk is mooi en lang. Een lekkere Barolo die destijds rond de € 30 kostte op het domein.

Domaine Causse & Marines "Mysterre" Vin de table - vin de voile Solera - Gaillac
Pascale Lescarret is een mysterieuze wijnbouwer uit Gaillac die al 20 jaar biologisch werkt met autochtone, dikwijls vergeten, cépages uit de streek en zowat alle regels aan zijn laars lapt. Hij moet dan ook dikwijls noodgedwongen VDT (Vin de Table) op zijn flessen zetten. We proeven zijn "mysterieuze" Vin de voile gemaakt met Mauzac. De wijn wordt niet bijgevuld in de barriques zoals in de Jura gebruikelijk is voor Vin Jaune, vandaar "sous voile" en dat wordt gecombineerd met het Spaanse solerasysteem met 97-98-99 en 2000 in deze assemblage.
Een specialleke dus. Erg krachtige oxidatieve neus. Nootjes, appel, geconfijt fruit en caramel voeren de boventoon in de neus. In de mond fijne zuren, honing en gebrande nootjes. De wijn is beendroog en overheerlijk, tenminste voor de liefhebbers van dit type. Ik sta op de eerste rij! Wel een prijskaartje van € 38 voor 50 cl.

Vin Santo - Colli del Trasimeno - Agricola Pucciarella - Umbria
Italiaanse dessertwijn gemaakt van Malvasia en Trebbiano. Okerkleur. Neus met amandel, honing, abricoos, kweepeer, pruimen en gedroogd fruit. In de mond ingetogen zuren, met een zekere kruidigheid en een lange afdronk. Niet vermoeiend. Lekker wijntje om mee te eindigen. Aan € 15,95 voor een klein flesje.
18-06-2015, 05:38 PM
Bericht: #2
RE: Einde seizoensdegustatie van onze wijnclub
Interessante degustatie, thanks voor de notes!
Riesling met chardonnay, idd zeer speciaal...
En dan die vin de voile, wist dat ze dat daar maken maar nog nooit kunnen proeven.

En 19de seizoen, zijn dat 19 jaren? watte

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-06-2015, 06:01 PM
Bericht: #3
RE: Einde seizoensdegustatie van onze wijnclub
(18-06-2015 05:38 PM)vinejo schreef:  Interessante degustatie, thanks voor de notes!

En 19de seizoen, zijn dat 19 jaren? watte

Ja, ja. We zijn begonnen met onze "winewatchers" in 1995. In feite zijn we dit jaar 20 jaar bezig want in november hebben we een jubileumzitting.
Ons groepje bestaat nog steeds voornamelijk uit de allereerste leerlingen van Peter Colemont in de plaatselijke hotelschool. Peter Colemont is, voor wie het niet moest weten, de wijnmaker van de geroemde Belgische Clos d'Opleeuw. In 1993 heeft hij daar zijn allereerste lessen gegeven. Na die cursussen, in 1995 dus, hebben we besloten om verder te gaan en maandelijks samen te komen. De smaakpapillen moeten toch in conditie gehouden worden, niet? Tongue
19-06-2015, 11:27 AM
Bericht: #4
RE: Einde seizoensdegustatie van onze wijnclub
(18-06-2015 06:01 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(18-06-2015 05:38 PM)vinejo schreef:  Interessante degustatie, thanks voor de notes!

En 19de seizoen, zijn dat 19 jaren? watte

Ja, ja. We zijn begonnen met onze "winewatchers" in 1995. In feite zijn we dit jaar 20 jaar bezig want in november hebben we een jubileumzitting.
Ons groepje bestaat nog steeds voornamelijk uit de allereerste leerlingen van Peter Colemont in de plaatselijke hotelschool. Peter Colemont is, voor wie het niet moest weten, de wijnmaker van de geroemde Belgische Clos d'Opleeuw. In 1993 heeft hij daar zijn allereerste lessen gegeven. Na die cursussen, in 1995 dus, hebben we besloten om verder te gaan en maandelijks samen te komen. De smaakpapillen moeten toch in conditie gehouden worden, niet? Tongue
Sterk!
Ik hoop dat we het met de Winos ook zolang mogen volhouden Slurp

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City


Ga naar locatie: