Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 2 stemmen - gemiddelde waardering is 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opleiding
24-11-2011, 12:07 PM
Bericht: #181
RE: Opleiding
(23-11-2011 11:50 PM)carl schreef:  Examen gehad en een beetje ontnuchterd. Alles wat ik geleerd had kon ik maar blijkbaar had ik de onderdelen over prijsbepaling, wijnkaart en veroudering van wijn iets beter moeten lezen. Al bij al zal ik wel geslaagd zijn maar ik had er toch meer van verwacht.

De proeverij achteraf was leuk. Ikzelf had de Wittmann Riesling 2010 meegenomen. Deze werd door velen als zeer mooi, verfijnd en fragiel herkend. Opzet geslaagd.
Er was iemand die de Pibarnon 2005 bovenhaalde maar ik vond hem wat jong en niet echt herkenbaar als Bandol. Pibarnon is meer een gedistingeerde burger uit Toulon. Ik miste een beetje het wilde wat een Mouvedre-wijn wel kan hebben.
Voorts nog een lekkere Rioja 2005 Coto de Imaz (uit de Colruyt) gedronken en om af te sluiten een Coteaux du Layon uit 1997 : Mooie zuren die het zoete o,nder de knoet hielden.

bizar hé die rioja: één hij komt uit de colruyt, twee kost eigenlijk vrij weinig om een rioja te zijn, drie hij bewaart lang en ten vierde hij is gewoon fris en lekker Tongue

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
24-11-2011, 01:07 PM
Bericht: #182
RE: Opleiding
(24-11-2011 12:07 PM)jazzper schreef:  bizar hé die rioja: één hij komt uit de colruyt, twee kost eigenlijk vrij weinig om een rioja te zijn, drie hij bewaart lang en ten vierde hij is gewoon fris en lekker Tongue

Idd!

Ze hebben er daar nog zo eentje (wel een Toro) naar verluidt die ook zeer goed is voor zijn prijs: "Dama de Toro -Tempranillo -Barrel Aged". Staat toevallig op het programma om straks eens te proeven...
24-11-2011, 01:24 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-11-2011 om 01:24 PM door carl.)
Bericht: #183
RE: Opleiding
Was inderdaad een grote verrassing. Leek qua etiket trouwens veel op de Coto Real die we tijdens de forum-degustatie dronken bij Kris G maar vooral de prijs was een aangename verrassing : nog geen 9 euro. Wijn had vooral een zeer mooie lengte. Fruit was minder aanwezig maar kruidigheid des te meer.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
24-11-2011, 02:58 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-11-2011 om 03:00 PM door don quichotte.)
Bericht: #184
RE: Opleiding
(23-11-2011 11:50 PM)carl schreef:  .......................................De proeverij achteraf was leuk. Ikzelf had de Wittmann Riesling 2010 meegenomen. Deze werd door velen als zeer mooi, verfijnd en fragiel herkend. Opzet geslaagd..................

Was er iemand van het proefpanel die naar een "licht zoeterige toets" verwees in deze wijn?
Kwam deze karakteristiek onlangs ook nog tegen in de riesling van Geil.
Is dit soms een algemeen kenmerk voor de meeste Duitse riesling ?
Of een overblijfsel van hun halfzoete wijnen van vroeger die de Duitse markt vroeg?


Bijlagen Afbeeldingen
   

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
24-11-2011, 03:09 PM
Bericht: #185
RE: Opleiding
(24-11-2011 02:58 PM)don quichotte schreef:  
(23-11-2011 11:50 PM)carl schreef:  .......................................De proeverij achteraf was leuk. Ikzelf had de Wittmann Riesling 2010 meegenomen. Deze werd door velen als zeer mooi, verfijnd en fragiel herkend. Opzet geslaagd..................

Was er iemand van het proefpanel die naar een "licht zoeterige toets" verwees in deze wijn?
Kwam deze karakteristiek onlangs ook nog tegen in de riesling van Geil.
Is dit soms een algemeen kenmerk voor de meeste Duitse riesling ?
Of een overblijfsel van hun halfzoete wijnen van vroeger die de Duitse markt vroeg?


Inderdaad, wijn is mijn idee niet volledig droog. Gisteren herkende ik het ook maar dat wil niet zeggen dat deze uit evenwicht is. Tweede botteling heeft daar blijkbaar merkelijk minder last van gehad.
De basis-riesling van Geil heeft inderdaad hetzelfde fenomeen maar daar is het meer uitgesproken. Bij Wittmann is het meer een zoete gewaarwording, bij Geil valt het echt op.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
24-11-2011, 03:26 PM
Bericht: #186
RE: Opleiding
(24-11-2011 02:58 PM)don quichotte schreef:  [quote='carl' pid='18759' dateline='1322085051']

Was er iemand van het proefpanel die naar een "licht zoeterige toets" verwees in deze wijn?
Kwam deze karakteristiek onlangs ook nog tegen in de riesling van Geil.
Is dit soms een algemeen kenmerk voor de meeste Duitse riesling ?
Of een overblijfsel van hun halfzoete wijnen van vroeger die de Duitse markt vroeg?

Nochtans is denk ik de laatste jaren het omgekeerde waar: Duitsland is meer en meer gekend om zijn beendroge, mineralige rieslings, terwijl die van de Elzas veelal restzoet bevatten.
Ik ben alvast een fan van de Duitsers- in dit geval Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
24-11-2011, 04:21 PM
Bericht: #187
RE: Opleiding
(24-11-2011 03:26 PM)vinejo schreef:  
(24-11-2011 02:58 PM)don quichotte schreef:  [quote='carl' pid='18759' dateline='1322085051']

Was er iemand van het proefpanel die naar een "licht zoeterige toets" verwees in deze wijn?
Kwam deze karakteristiek onlangs ook nog tegen in de riesling van Geil.
Is dit soms een algemeen kenmerk voor de meeste Duitse riesling ?
Of een overblijfsel van hun halfzoete wijnen van vroeger die de Duitse markt vroeg?

Nochtans is denk ik de laatste jaren het omgekeerde waar: Duitsland is meer en meer gekend om zijn beendroge, mineralige rieslings, terwijl die van de Elzas veelal restzoet bevatten.
Ik ben alvast een fan van de Duitsers- in dit geval Wink
Ik heb hiermee zeker niet gezegd dat deze wijnen geen mooie mineraliteit of droogheid bezitten maar er is wel een klein zoetje waarneembaar, dat de wijn hoegenaamdniet doet overhellen richting demi-sec. Gewoon een kleine gewaarwording, that's it.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
24-11-2011, 04:28 PM
Bericht: #188
RE: Opleiding
Carl mijn reactie was op Don, niet op jou hoor. Uiteraard zullen sommige wijnbouwers ook in Duitsland af en toe wijnen maken met wat restsuiker (al was het maar omdat ze het alcoholgehalte niet te hoog willen).

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
24-11-2011, 06:05 PM
Bericht: #189
RE: Opleiding
mij lijkt het vooral een verschil in onderbodem.... duitse rieslings hebben vaak een zeer grote (vuursteen/schieffer achtige) mineraliteit die wat ronder, zoeter overkomt maar die wel verdwijnt bij karafferen (wat zoet niet zou mogen doen) waardoor dat mij een plausibele uitleg lijkt

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
24-11-2011, 07:42 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-11-2011 om 07:52 PM door don quichotte.)
Bericht: #190
RE: Opleiding
(24-11-2011 04:21 PM)carl schreef:  .................................
Ik heb hiermee zeker niet gezegd dat deze wijnen geen mooie mineraliteit of droogheid bezitten maar er is wel een klein zoetje waarneembaar, dat de wijn hoegenaamdniet doet overhellen richting demi-sec. Gewoon een kleine gewaarwording, that's it.

Inderdaad, that's it.

Ik vind die riesling van Wittmann en Geil nog altijd lekkere wijnen.
Alleen vind ik dit "zweem zoet" karakteristiek voor deze wijnen.

Dit was ook de reden waarom ik eens op een van de blinde degustaties op Wittmann gokte.(en het was nog juist ook) Wink

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
24-11-2011, 08:21 PM
Bericht: #191
RE: Opleiding
Niet vergeten dat het in duitsland niet of droog of demi-sec of zoet is. Ze maken ook alles wat er tussen zit. De rieslings met de mooiste mineraliteit komen voor mij uit de moezel. Ook de halfdroge moezels kunnen hierin uitblinken !
In de wijnen afkomstig van rotschieferhellingen zit daarnaast nog een klein pikantje ....mmmmmh where's the curry ?!?
24-11-2011, 08:33 PM
Bericht: #192
RE: Opleiding
(24-11-2011 08:21 PM)Kris schreef:  ....mmmmmh where's the curry ?!?

Riesling in Jura Smile

Buvez du vin et vivez joyeux !
24-11-2011, 09:07 PM
Bericht: #193
RE: Opleiding
(24-11-2011 08:33 PM)dr_magooo schreef:  
(24-11-2011 08:21 PM)Kris schreef:  ....mmmmmh where's the curry ?!?

Riesling in Jura Smile

Lijkt me een winnende combinatie : Een VdP uit de Jura gemaakt van riesling.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
24-11-2011, 09:37 PM
Bericht: #194
RE: Opleiding
Nie slecht maar ik wou zeggen dat een halfzoete moezel schitterend is met een thaise curry. Ge tuttert daar zo e fleske van leeg....hapke nemen....blussen....hapke nemen....blussen....hapke nemen ....blussen.....en dan nog wa nablussen Smile
24-11-2011, 10:03 PM
Bericht: #195
RE: Opleiding
(24-11-2011 09:37 PM)Kris schreef:  Nie slecht maar ik wou zeggen dat een halfzoete moezel schitterend is met een thaise curry. Ge tuttert daar zo e fleske van leeg....hapke nemen....blussen....hapke nemen....blussen....hapke nemen ....blussen.....en dan nog wa nablussen Smile

Absoluut Kris, pikante schoteltjes hebben een beetje zoet nodig, lekkkerrr ! grrrrr !

Buvez du vin et vivez joyeux !
30-11-2011, 11:42 PM
Bericht: #196
RE: Opleiding
Zonet vertikale van Ch. de Lussac (2002-2008) Lussac St Emilion (in Belgische handen) achter de rug. 2005 kwam er als mooiste uit met opvallend veel fraîcheur, ook 2003 (ondanks de hitte toch voldoende frisheid, mooi fruitgedragen ook) en 2008 héél goed geslaagd.

Buvez du vin et vivez joyeux !
01-12-2011, 12:16 AM
Bericht: #197
RE: Opleiding
(30-11-2011 11:42 PM)dr_magooo schreef:  Zonet vertikale van Ch. de Lussac (2002-2008) Lussac St Emilion (in Belgische handen) achter de rug. 2005 kwam er als mooiste uit met opvallend veel fraîcheur, ook 2003 (ondanks de hitte toch voldoende frisheid, mooi fruitgedragen ook) en 2008 héél goed geslaagd.

wordt als verticale verkocht bij Collishop dacht ik? al paar keer overwogen om te kopen

het leven is te kort om slechte wijn te drinken
01-12-2011, 12:21 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-12-2011 om 12:24 AM door doc.)
Bericht: #198
RE: Opleiding
(01-12-2011 12:16 AM)Kris G schreef:  
(30-11-2011 11:42 PM)dr_magooo schreef:  Zonet vertikale van Ch. de Lussac (2002-2008) Lussac St Emilion (in Belgische handen) achter de rug. 2005 kwam er als mooiste uit met opvallend veel fraîcheur, ook 2003 (ondanks de hitte toch voldoende frisheid, mooi fruitgedragen ook) en 2008 héél goed geslaagd.

wordt als verticale verkocht bij Collishop dacht ik? al paar keer overwogen om te kopen

Moet ge niet doen ... koop een goei fles aan 90 euro :-) Maar wel héél goed didactisch materiaal !!! 2004, 2007 dun en teveel houtgedragen, nt goed, 2002 erover, 2006 millésime tussendoor.

Buvez du vin et vivez joyeux !
23-04-2012, 06:23 PM
Bericht: #199
RE: Opleiding
Via een link uit een andere thread kwam ik hier terecht.
Enkel in de openingspost viel de naam Tastevin en dat vond ik een beetje vreemd, want zowat in alle Vlaamse provincies is er een Tastevin-cursus.

En die kan voor sommigen interessant zijn.
Alles hangt natuurlijk af van welk soort opleiding je zou willen volgen en wat je omstandigheden zijn.

Tastevin geeft een introductiecursus. Je leert iets over wat de elementen zijn om tot een fatsoenlijke wijn te komen, je leert kijken, ruiken en proeven en je krijgt een initiatie in de voornaamste wijnstreken. Elke avond krijg je ook zes wijnen te proeven en die worden samen besproken. En dat laatste is b.v. van belang als je niet meteen een groep wijnliefhebbers kan optrommelen om samen geregeld een degustatie op te zetten. Je kan het dan alleen of samen met je partner proberen te bolwerken, maar cirrose zal allicht al snel je deel zijn.

De cursus is niet meer, maar ook niet minder.
Voordelen: er wordt geen wijn verkocht of er is geen verband met de wijnhandel, je krijgt een degelijke basis mee om desgevallend verder te gaan, na de cursus kan je lid worden van een confrérie, waar maandelijkse thema-avonden gegeven worden die in detail focussen op bepaalde aspecten van wijn. Voor mensen met een drukke agenda lijkt me één avond per maand net haalbaar.

En natuurlijk: ik heb jaren een aantal cursusavonden gegeven bij Tastevin, ik ben dus compleet bevooroordeeld.
23-04-2012, 10:54 PM
Bericht: #200
RE: Opleiding
Ik heb Tastevin gevolgt en is m.i een zeer goede opleiding en een handig format: 1 x / maand, wat makkelijker hapbaar is dan 1 x / week. Bovendien, als je een avond niet kan, kan je op een andere plaats/dag dezelfde les volgen.

De lesgevers zijn onafhankelijk, degelijk gedocumenteerd, mooie en goede syllabus én de wijnen komen niet uit 'den aldi'.

Heb daarna zowel Syntra (te traag en te theoretisch) als WSET Advanced (goed, diepgaand, uitstekende lesgevers, ook uitstekende wijnkeuzes, maar vereist toch veel zelfstudiegedaan) en blijf Tastevin als uiterst waardevol vinden, ook omdat je automatisch lid wordt van een Alumni club die elke maand een avond organiseert (100+ personen telkens). Prijs: idem als Syntra to be honnest, daar betaal je €400, EXCLUSIEF de wijnen, bij Tastevin zitten die in de prijs (en stukken beter van niveau).

My 2 cents,...
25-04-2012, 06:50 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-04-2012 om 06:54 PM door jazzper.)
Bericht: #201
RE: Opleiding
(23-04-2012 10:54 PM)WineShare schreef:  Ik heb Tastevin gevolgt en is m.i een zeer goede opleiding en een handig format: 1 x / maand, wat makkelijker hapbaar is dan 1 x / week. Bovendien, als je een avond niet kan, kan je op een andere plaats/dag dezelfde les volgen.

De lesgevers zijn onafhankelijk, degelijk gedocumenteerd, mooie en goede syllabus én de wijnen komen niet uit 'den aldi'.

Heb daarna zowel Syntra (te traag en te theoretisch) als WSET Advanced (goed, diepgaand, uitstekende lesgevers, ook uitstekende wijnkeuzes, maar vereist toch veel zelfstudiegedaan) en blijf Tastevin als uiterst waardevol vinden, ook omdat je automatisch lid wordt van een Alumni club die elke maand een avond organiseert (100+ personen telkens). Prijs: idem als Syntra to be honnest, daar betaal je €400, EXCLUSIEF de wijnen, bij Tastevin zitten die in de prijs (en stukken beter van niveau).
My 2 cents,...



kan wel zijn maar als je de volledige 3 jaar doet kun je mee naar suze la rousse en als je daar je diploma haalt heb je wel een internationaal diploma waar je iets mee bent.... ik denk dat het vaak afhangt van de docent zelf: ik heb al meerdere mensen ontmoet die van syntra of andere cursussen kwamen die bijna geen technische baggage hadden of geen systeem om te proeven hadden terwijl in syntra gent bijvoorbeeld dat wel allemaal gebeurt en er ook een oerdegelijke cursus wordt gegeven

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
25-04-2012, 07:13 PM
Bericht: #202
RE: Opleiding
(25-04-2012 06:50 PM)jazzper schreef:  
(23-04-2012 10:54 PM)WineShare schreef:  Ik heb Tastevin gevolgt en is m.i een zeer goede opleiding en een handig format: 1 x / maand, wat makkelijker hapbaar is dan 1 x / week. Bovendien, als je een avond niet kan, kan je op een andere plaats/dag dezelfde les volgen.

De lesgevers zijn onafhankelijk, degelijk gedocumenteerd, mooie en goede syllabus én de wijnen komen niet uit 'den aldi'.

Heb daarna zowel Syntra (te traag en te theoretisch) als WSET Advanced (goed, diepgaand, uitstekende lesgevers, ook uitstekende wijnkeuzes, maar vereist toch veel zelfstudiegedaan) en blijf Tastevin als uiterst waardevol vinden, ook omdat je automatisch lid wordt van een Alumni club die elke maand een avond organiseert (100+ personen telkens). Prijs: idem als Syntra to be honnest, daar betaal je €400, EXCLUSIEF de wijnen, bij Tastevin zitten die in de prijs (en stukken beter van niveau).
My 2 cents,...



kan wel zijn maar als je de volledige 3 jaar doet kun je mee naar suze la rousse en als je daar je diploma haalt heb je wel een internationaal diploma waar je iets mee bent.... ik denk dat het vaak afhangt van de docent zelf: ik heb al meerdere mensen ontmoet die van syntra of andere cursussen kwamen die bijna geen technische baggage hadden of geen systeem om te proeven hadden terwijl in syntra gent bijvoorbeeld dat wel allemaal gebeurt en er ook een oerdegelijke cursus wordt gegeven

In Syntra moet je idd geluk hebben met de lesgevers (nu ja, elders ook waarschijnlijk). Tussen 2005 en 2008 hadden wij in Gent een enorme diversiteit aan docenten, wat het uiteraard des te interessanter maakt. Ik hoor echter dat dit de laatste tijd wat minder is... Confused

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-04-2012, 07:24 PM
Bericht: #203
RE: Opleiding
(25-04-2012 07:13 PM)vinejo schreef:  
(25-04-2012 06:50 PM)jazzper schreef:  
(23-04-2012 10:54 PM)WineShare schreef:  Ik heb Tastevin gevolgt en is m.i een zeer goede opleiding en een handig format: 1 x / maand, wat makkelijker hapbaar is dan 1 x / week. Bovendien, als je een avond niet kan, kan je op een andere plaats/dag dezelfde les volgen.

De lesgevers zijn onafhankelijk, degelijk gedocumenteerd, mooie en goede syllabus én de wijnen komen niet uit 'den aldi'.

Heb daarna zowel Syntra (te traag en te theoretisch) als WSET Advanced (goed, diepgaand, uitstekende lesgevers, ook uitstekende wijnkeuzes, maar vereist toch veel zelfstudiegedaan) en blijf Tastevin als uiterst waardevol vinden, ook omdat je automatisch lid wordt van een Alumni club die elke maand een avond organiseert (100+ personen telkens). Prijs: idem als Syntra to be honnest, daar betaal je €400, EXCLUSIEF de wijnen, bij Tastevin zitten die in de prijs (en stukken beter van niveau).
My 2 cents,...



kan wel zijn maar als je de volledige 3 jaar doet kun je mee naar suze la rousse en als je daar je diploma haalt heb je wel een internationaal diploma waar je iets mee bent.... ik denk dat het vaak afhangt van de docent zelf: ik heb al meerdere mensen ontmoet die van syntra of andere cursussen kwamen die bijna geen technische baggage hadden of geen systeem om te proeven hadden terwijl in syntra gent bijvoorbeeld dat wel allemaal gebeurt en er ook een oerdegelijke cursus wordt gegeven

In Syntra moet je idd geluk hebben met de lesgevers (nu ja, elders ook waarschijnlijk). Tussen 2005 en 2008 hadden wij in Gent een enorme diversiteit aan docenten, wat het uiteraard des te interessanter maakt. Ik hoor echter dat dit de laatste tijd wat minder is... Confused

da's voornamelijk een probleem in het eerste jaar waar je maar 4 docenten ofzo hebt, in het tweede zit je toch makkelijk aan 8-10 docenten

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
25-04-2012, 08:16 PM
Bericht: #204
RE: Opleiding
Wat het allemaal opsomt: zelf heb ik in 1990-1991 ook de cursus van Tastevin (toen nog Anacreon) gevolgd, de rest is ervaring (waaruit ik dan ook put als wijnlector) en het is nooit mijn bedoeling geweest, noch om rabarberwijn te leren maken, noch om MW te worden. Wel om gewoon enige dagelijks bruikbare kennis over wijn op te doen (en door te geven). Dat hoeft niet ieders voorkeur te zijn.

Leuk was natuurlijk, dat je in 1990 al eens een fles Evangile in de degustatie kon stoppen, dat is nu iets minder.
26-04-2012, 04:57 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-04-2012 om 05:05 PM door Filip Ragolle.)
Bericht: #205
RE: Opleiding
(25-04-2012 07:13 PM)vinejo schreef:  
(25-04-2012 06:50 PM)jazzper schreef:  
(23-04-2012 10:54 PM)WineShare schreef:  Ik heb Tastevin gevolgt en is m.i een zeer goede opleiding en een handig format: 1 x / maand, wat makkelijker hapbaar is dan 1 x / week. Bovendien, als je een avond niet kan, kan je op een andere plaats/dag dezelfde les volgen.

De lesgevers zijn onafhankelijk, degelijk gedocumenteerd, mooie en goede syllabus én de wijnen komen niet uit 'den aldi'.

Heb daarna zowel Syntra (te traag en te theoretisch) als WSET Advanced (goed, diepgaand, uitstekende lesgevers, ook uitstekende wijnkeuzes, maar vereist toch veel zelfstudiegedaan) en blijf Tastevin als uiterst waardevol vinden, ook omdat je automatisch lid wordt van een Alumni club die elke maand een avond organiseert (100+ personen telkens). Prijs: idem als Syntra to be honnest, daar betaal je €400, EXCLUSIEF de wijnen, bij Tastevin zitten die in de prijs (en stukken beter van niveau).
My 2 cents,...



kan wel zijn maar als je de volledige 3 jaar doet kun je mee naar suze la rousse en als je daar je diploma haalt heb je wel een internationaal diploma waar je iets mee bent.... ik denk dat het vaak afhangt van de docent zelf: ik heb al meerdere mensen ontmoet die van syntra of andere cursussen kwamen die bijna geen technische baggage hadden of geen systeem om te proeven hadden terwijl in syntra gent bijvoorbeeld dat wel allemaal gebeurt en er ook een oerdegelijke cursus wordt gegeven

In Syntra moet je idd geluk hebben met de lesgevers (nu ja, elders ook waarschijnlijk). Tussen 2005 en 2008 hadden wij in Gent een enorme diversiteit aan docenten, wat het uiteraard des te interessanter maakt. Ik hoor echter dat dit de laatste tijd wat minder is... Confused

Ik volg samen met Koen en Carl Syntra Leuven (2de jaar), gewoon voor de kennis. De grootste kritiek die ik heb is dat ze zelfs niet in staat zijn om een deftige (geschreven) cursus samen te stellen. We hebben zelfs uberhaupt geen cursus, gewoon een beknopt boek waarvan de leraars constant zelf zeggen dat het niet veel voorstelt.
En er is inderdaad een groot verschil tussen de leraars zowel qua enthusiasme, kennis als geopende wijnen.

Filip R
26-04-2012, 05:52 PM
Bericht: #206
RE: Opleiding
(26-04-2012 04:57 PM)Filip Ragolle schreef:  
(25-04-2012 07:13 PM)vinejo schreef:  
(25-04-2012 06:50 PM)jazzper schreef:  
(23-04-2012 10:54 PM)WineShare schreef:  Ik heb Tastevin gevolgt en is m.i een zeer goede opleiding en een handig format: 1 x / maand, wat makkelijker hapbaar is dan 1 x / week. Bovendien, als je een avond niet kan, kan je op een andere plaats/dag dezelfde les volgen.

De lesgevers zijn onafhankelijk, degelijk gedocumenteerd, mooie en goede syllabus én de wijnen komen niet uit 'den aldi'.

Heb daarna zowel Syntra (te traag en te theoretisch) als WSET Advanced (goed, diepgaand, uitstekende lesgevers, ook uitstekende wijnkeuzes, maar vereist toch veel zelfstudiegedaan) en blijf Tastevin als uiterst waardevol vinden, ook omdat je automatisch lid wordt van een Alumni club die elke maand een avond organiseert (100+ personen telkens). Prijs: idem als Syntra to be honnest, daar betaal je €400, EXCLUSIEF de wijnen, bij Tastevin zitten die in de prijs (en stukken beter van niveau).
My 2 cents,...



kan wel zijn maar als je de volledige 3 jaar doet kun je mee naar suze la rousse en als je daar je diploma haalt heb je wel een internationaal diploma waar je iets mee bent.... ik denk dat het vaak afhangt van de docent zelf: ik heb al meerdere mensen ontmoet die van syntra of andere cursussen kwamen die bijna geen technische baggage hadden of geen systeem om te proeven hadden terwijl in syntra gent bijvoorbeeld dat wel allemaal gebeurt en er ook een oerdegelijke cursus wordt gegeven

In Syntra moet je idd geluk hebben met de lesgevers (nu ja, elders ook waarschijnlijk). Tussen 2005 en 2008 hadden wij in Gent een enorme diversiteit aan docenten, wat het uiteraard des te interessanter maakt. Ik hoor echter dat dit de laatste tijd wat minder is... Confused

Ik volg samen met Koen en Carl Syntra Leuven (2de jaar), gewoon voor de kennis. De grootste kritiek die ik heb is dat ze zelfs niet in staat zijn om een deftige (geschreven) cursus samen te stellen. We hebben zelfs uberhaupt geen cursus, gewoon een beknopt boek waarvan de leraars constant zelf zeggen dat het niet veel voorstelt.
En er is inderdaad een groot verschil tussen de leraars zowel qua enthusiasme, kennis als geopende wijnen.

Gebruiken jullie de cursus niet van mjPublishing ? Ik mag niet klagen van het niveau of enthousiasme van de lesgevers.
Bij ons is er een uitgeschreven syllabus sinds kort. Alles wat je moet kennen staat er eigenlijk wel in.

Buvez du vin et vivez joyeux !
26-04-2012, 07:01 PM
Bericht: #207
RE: Opleiding
In Gent hadden wij ook in het eerste en tweede jaar een cursus, het derde jaar zorgden de meeste lectoren (heel veel verschillende voor elk land) ervoor dat we iets op papier hadden.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
26-04-2012, 10:47 PM
Bericht: #208
RE: Opleiding
[quote=

Gebruiken jullie de cursus niet van mjPublishing ? Ik mag niet klagen van het niveau of enthousiasme van de lesgevers.
Bij ons is er een uitgeschreven syllabus sinds kort. Alles wat je moet kennen staat er eigenlijk wel in.
[/quote]

inderdaad dat paarse boek van mjPublishing, ik denk dat het Franse wijnen in detail noemt.
In welk jaar zit jij?

Filip R
26-04-2012, 11:09 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-04-2012 om 11:10 PM door doc.)
Bericht: #209
RE: Opleiding
(26-04-2012 10:47 PM)Filip Ragolle schreef:  [quote=

Gebruiken jullie de cursus niet van mjPublishing ? Ik mag niet klagen van het niveau of enthousiasme van de lesgevers.
Bij ons is er een uitgeschreven syllabus sinds kort. Alles wat je moet kennen staat er eigenlijk wel in.

inderdaad dat paarse boek van mjPublishing, ik denk dat het Franse wijnen in detail noemt.
In welk jaar zit jij?
[/quote]

ASOM momenteel. Ik heb het boekje "Wijnen en Dranken Frankrijk" vind ik persoonlijk nogal summier maar toch samenvattend. Het boekje "Wijnen Wereldwijd" is meer gedetailleerd, niet gemakkelijk.

Buvez du vin et vivez joyeux !
29-04-2012, 08:58 AM
Bericht: #210
RE: Opleiding
(26-04-2012 04:57 PM)Filip Ragolle schreef:  
(25-04-2012 07:13 PM)vinejo schreef:  
(25-04-2012 06:50 PM)jazzper schreef:  
(23-04-2012 10:54 PM)WineShare schreef:  Ik heb Tastevin gevolgt en is m.i een zeer goede opleiding en een handig format: 1 x / maand, wat makkelijker hapbaar is dan 1 x / week. Bovendien, als je een avond niet kan, kan je op een andere plaats/dag dezelfde les volgen.

De lesgevers zijn onafhankelijk, degelijk gedocumenteerd, mooie en goede syllabus én de wijnen komen niet uit 'den aldi'.

Heb daarna zowel Syntra (te traag en te theoretisch) als WSET Advanced (goed, diepgaand, uitstekende lesgevers, ook uitstekende wijnkeuzes, maar vereist toch veel zelfstudiegedaan) en blijf Tastevin als uiterst waardevol vinden, ook omdat je automatisch lid wordt van een Alumni club die elke maand een avond organiseert (100+ personen telkens). Prijs: idem als Syntra to be honnest, daar betaal je €400, EXCLUSIEF de wijnen, bij Tastevin zitten die in de prijs (en stukken beter van niveau).
My 2 cents,...



kan wel zijn maar als je de volledige 3 jaar doet kun je mee naar suze la rousse en als je daar je diploma haalt heb je wel een internationaal diploma waar je iets mee bent.... ik denk dat het vaak afhangt van de docent zelf: ik heb al meerdere mensen ontmoet die van syntra of andere cursussen kwamen die bijna geen technische baggage hadden of geen systeem om te proeven hadden terwijl in syntra gent bijvoorbeeld dat wel allemaal gebeurt en er ook een oerdegelijke cursus wordt gegeven

In Syntra moet je idd geluk hebben met de lesgevers (nu ja, elders ook waarschijnlijk). Tussen 2005 en 2008 hadden wij in Gent een enorme diversiteit aan docenten, wat het uiteraard des te interessanter maakt. Ik hoor echter dat dit de laatste tijd wat minder is... Confused

Ik volg samen met Koen en Carl Syntra Leuven (2de jaar), gewoon voor de kennis. De grootste kritiek die ik heb is dat ze zelfs niet in staat zijn om een deftige (geschreven) cursus samen te stellen. We hebben zelfs uberhaupt geen cursus, gewoon een beknopt boek waarvan de leraars constant zelf zeggen dat het niet veel voorstelt.
En er is inderdaad een groot verschil tussen de leraars zowel qua enthusiasme, kennis als geopende wijnen.

wij hebben een cursus van meer dan 1000 pagina's over twee jaar en elke docent stuurt zijn powerpoints en extra materiaal op per email....

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)


Ga naar locatie: