Hoe is het toch mogelijk...
|
19-06-2016, 11:21 AM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Hoe is het toch mogelijk...
...dat die ene proever spreekt over bitter en de andere dat helemaal niet gewaar wordt?
...dat iemand "paprika" meent te proeven en een ander dit absoluut niet herkent? Dat kortom een proefervaring van een zelfde wijn voor verschillende proevers zó verschillend kan zijn? In het onvolprezen tijdschrift "Perswijn" (voor mij zowat het beste wijntijdschrift op de nederlandstalige markt) zou dit aan de samenstelling van ons speeksel liggen. Ik citeer even: "Zodra wijn met speeksel in aanraking komt verandert er van alles. Om te beginnen de PH. Die van wijn ligt grofweg tussen 3 en 4, die van de mondholte is een stuk neutraler. Er ontstaat een nieuwe zuurgraad die de chemische formule van sommige moleculen zo wijzigt dat een aromatische wijn ineens als neutraal kan overkomen of omgekeerd. Wijn bevat veel meer aroma s dan de meest sensitieve proever ooit zal waarnemen. Simpel gezegd zitten ze gevangen in moleculen. Speekselenzymen breken met hulp van bacterien die moleculen open en een deel van de aroma s komt vrij. Ons speeksel verschilt van samenstelling afhankelijk van je genen, je rookgedrag, medicijnen, hygiene en zelfs overgewicht. 'Obees speeksel' schijnt zelfs de helft minder fruitige aroma s los te maken." Met andere woorden: Je kan wel drinken uit dezelfde fles maar iedereen creëert in zijn eigen mond een unieke nieuwe wijn..! Twijfel dus nooit meer aan je eigen of een ander zijn proefkwaliteiten, iedereen heeft gewoon gelijk. Een hele geruststelling Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
19-06-2016, 11:34 AM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Hoe is het toch mogelijk...
Gelukkig verslaat het geloof in eigen gelijk telkens weer de wetenschappelijke argumentatie... Wijn proeven zou anders toch veel van zijn animo verliezen.
|
|||
|