Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Garofoli - Marken
15-12-2016, 09:33 AM
Bericht: #1
Garofoli - Marken
Garofoli - Rosso Conero Piancarda 2012
(Cera venoten wijnaanbod van 'k denk 2 jaar geleden)

Diep kersenrood met wat lichter paars in de rand. Vrij gesloten van neus met coco, chocolade, vijgen, rijp dik bosfruit oa bosbessen, kruiden en wat peper.
Soepele aanzet met nadien een volle mond van veel rood fruit, bosbessen, aards, chocola, kruiden en peper. Aan de lage kant qua zuren en TAN is zacht, rijp en volledig versmolten. Geconcentreerde wijn. Medium afdronk.
Vergis je niet in de kleur: door de lage hoeveelheid zuren drink je dit best nu. Niet meer wachten.
06-10-2019, 01:37 PM
Bericht: #2
RE: Garofoli - Marken
Garofoli is hier al vaak vermeld op het forum, maar blijkbaar niet hier. Zeer bekend domein in de Marken, en vooral voor verdicchio, de Podium hun prijsbeest zijnde, bij manier van spreken. Ik had deze wijn al een tijdje op mijn verlanglijstje staan, dus nu dat Klassewijnen hem verkoopt, heb ik er meteen een paar flesjes van de Podium 2016 besteld.

In de neus die groene kruidigheid die ik zo typisch vind voor verdicchio, in de verte wat exotisch fruit, zoals ananas, en iets dat anijs oproept bij mij. Zeker geen zeer aromatische neus.

In de mond een vrij ronde aanzet. Ik vind dit, verrassend genoeg, wat filmend. De zuren zijn er, maar niet op de voorgrond, eerder ondersteunend, op een manier dat de wijn fris genoeg blijft. De kruidigheid komt ook wat terug. Het verdicchio-bittertje is zeer subtiel aanwezig, en is geenszins storend.

Bij de kabeljauw deze middag kwam de wijn geweldig tot zijn recht, en meer en meer zie ik hier de meerwaarde van verdicchio, als gastronomische ondersteuner. Een wijn die het gerecht niet domineert, maar zich ook niet laat domineren door het gerecht.

Maar intrinsiek vind ik deze Podium net iets te veel middle of the road. Ik heb de indruk dat deze wijn gemaakt is voor een groot publiek. Hier zitten geen hoeken aan. Niet in de negatieve zin (hoge zuren, bitters), maar ook niet in positieve zin. Goed gemaakt. En volgens mij een ideale restaurantwijn. Maar in de waaier aan verdicchio’s die ik momenteel proef, staat deze niet op het podium.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
07-10-2019, 10:32 PM
Bericht: #3
RE: Garofoli - Marken
op dag 2 komt deze Podium toch een stuk karakteristieker voor de dag. Reeds wat amandel in de neus, en dan toch een vrij stevige bitter in de afdronk.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
08-10-2019, 08:33 AM
Bericht: #4
RE: Garofoli - Marken
(07-10-2019 10:32 PM)Olivier schreef:  op dag 2 komt deze Podium toch een stuk karakteristieker voor de dag. Reeds wat amandel in de neus, en dan toch een vrij stevige bitter in de afdronk.

Ikzelf heb thuis de 2013 liggen.
Dronk deze 2 jaar geleden en toen was het verdict: afblijven!
Sindsdien niet meer aangeraakt maar denk er deze winter nog eens eentje van open te doen.
Een witte wijn met een eerder lange levenstijd denk ik...
08-10-2019, 09:55 AM
Bericht: #5
RE: Garofoli - Marken
(08-10-2019 08:33 AM)Dc schreef:  
(07-10-2019 10:32 PM)Olivier schreef:  op dag 2 komt deze Podium toch een stuk karakteristieker voor de dag. Reeds wat amandel in de neus, en dan toch een vrij stevige bitter in de afdronk.

Ikzelf heb thuis de 2013 liggen.
Dronk deze 2 jaar geleden en toen was het verdict: afblijven!
Sindsdien niet meer aangeraakt maar denk er deze winter nog eens eentje van open te doen.
Een witte wijn met een eerder lange levenstijd denk ik...

Zeker weten, wordt met de jaren complexer. Al heb ik ook wel wat mindere flessen gehad ook. Wel nooit meer dan 10 euro betaald, daar kan je denk ik niet voor sukkelen.

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
16-10-2019, 04:09 PM
Bericht: #6
RE: Garofoli - Marken
(06-10-2019 01:37 PM)Olivier schreef:  Garofoli is hier al vaak vermeld op het forum, maar blijkbaar niet hier. Zeer bekend domein in de Marken, en vooral voor verdicchio, de Podium hun prijsbeest zijnde, bij manier van spreken. Ik had deze wijn al een tijdje op mijn verlanglijstje staan, dus nu dat Klassewijnen hem verkoopt, heb ik er meteen een paar flesjes van de Podium 2016 besteld.

In de neus die groene kruidigheid die ik zo typisch vind voor verdicchio, in de verte wat exotisch fruit, zoals ananas, en iets dat anijs oproept bij mij. Zeker geen zeer aromatische neus.

In de mond een vrij ronde aanzet. Ik vind dit, verrassend genoeg, wat filmend. De zuren zijn er, maar niet op de voorgrond, eerder ondersteunend, op een manier dat de wijn fris genoeg blijft. De kruidigheid komt ook wat terug. Het verdicchio-bittertje is zeer subtiel aanwezig, en is geenszins storend.

Bij de kabeljauw deze middag kwam de wijn geweldig tot zijn recht, en meer en meer zie ik hier de meerwaarde van verdicchio, als gastronomische ondersteuner. Een wijn die het gerecht niet domineert, maar zich ook niet laat domineren door het gerecht.

Maar intrinsiek vind ik deze Podium net iets te veel middle of the road. Ik heb de indruk dat deze wijn gemaakt is voor een groot publiek. Hier zitten geen hoeken aan. Niet in de negatieve zin (hoge zuren, bitters), maar ook niet in positieve zin. Goed gemaakt. En volgens mij een ideale restaurantwijn. Maar in de waaier aan verdicchio’s die ik momenteel proef, staat deze niet op het podium.

Deze wijn heeft zoals elders aangehaald wel wat flesrijping nodig. Al deel ik ook wel een beetje bovenstaande stelling, zeker als de wijn jong is. Ik ben nooit "geraakt" geweest door een wijn van Garofoli, nooit verkeerd, altijd correct tot goed maar ook nooit meer.
16-10-2019, 05:14 PM
Bericht: #7
RE: Garofoli - Marken
Citaat:Ik ben nooit "geraakt" geweest door een wijn van Garofoli, nooit verkeerd, altijd correct tot goed maar ook nooit meer.

Heb je ervaring met die Grosso Agontano riserva? ik heb me daar eens een probeerfles van besteld, maar ik durf die nu nog niet opendoen. Het is de 2015.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
16-10-2019, 06:43 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-10-2019 om 06:44 PM door Innesto.)
Bericht: #8
RE: Garofoli - Marken
Olivier,

Ik kocht hier enkele flessen van in 2015.

Volgens mij werden deze Grosso Agontano en de Podium in het wit toevallig in die periode in HNB door Alain Bloeykens en een groepje wijnliefhebbers geselecteerd als de beste twee feestwijnen ingezonden door de vakhandel.

Ik zie dat het jaargang 2011 betrof, waarvan ik later nog eens twee flesjes (bij wijze van herkansing) kocht tijdens een promo van Klassewijnen. Ik dronk mijn eerste fles in september 2016 en mijn laatste begin 2019. Bij mijn eerste fles noteerde ik o.a. "te jong". Maar mijn laatste fles scoorde ik nog lager dan de eerste flessen. Over het algemeen te zwaar en rijp, weinig spannend, geen zuren, log, redelijk veel hout, enz... echt beter vond ik ze ook niet worden.

Voor mij zo'n typische "Parker-wijn" van weleer die een breed publiek weet te verleiden tijdens een degustatie maar iets waar naar mijn gevoel een pak echte liefhebbers op afknappen na een tweede glas.
17-10-2019, 06:45 AM
Bericht: #9
RE: Garofoli - Marken
(16-10-2019 06:43 PM)Innesto schreef:  Olivier,

Ik kocht hier enkele flessen van in 2015.

Volgens mij werden deze Grosso Agontano en de Podium in het wit toevallig in die periode in HNB door Alain Bloeykens en een groepje wijnliefhebbers geselecteerd als de beste twee feestwijnen ingezonden door de vakhandel.

Ik zie dat het jaargang 2011 betrof, waarvan ik later nog eens twee flesjes (bij wijze van herkansing) kocht tijdens een promo van Klassewijnen. Ik dronk mijn eerste fles in september 2016 en mijn laatste begin 2019. Bij mijn eerste fles noteerde ik o.a. "te jong". Maar mijn laatste fles scoorde ik nog lager dan de eerste flessen. Over het algemeen te zwaar en rijp, weinig spannend, geen zuren, log, redelijk veel hout, enz... echt beter vond ik ze ook niet worden.

Voor mij zo'n typische "Parker-wijn" van weleer die een breed publiek weet te verleiden tijdens een degustatie maar iets waar naar mijn gevoel een pak echte liefhebbers op afknappen na een tweede glas.

Oei, dat klinkt niet goed.
Bedankt, Innesto.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: