Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Italië 2
12-10-2017, 05:27 PM
Bericht: #1
Italië 2
Gisteren deden we opnieuw zeven Italiaanse regio's aan en de boude bewering dat Italianen te zeer begaan zijn met wijn om ooit slechte wijn te maken kreeg iets meer realiteitswaarde. Merkwaardig wel, dat elke Italiaanse wijn, uit welke regio dan ook, steeds dat tikkeltje amandelbitter heeft, wat hem haast vanzelf herkenbaar maakt als Italiaans. En al even merkwaardig was het dat haast iedereen een persoonlijke voorkeur had, terwijl anderen daar dan weer niets voor voelden. Volgende maand doen we de resterende regio's. En de formule sloeg zodanig aan, dat er werd geopperd om daarna hetzelfde te doen met Spanje. Benieuwd of daartegen Priorat er nog bij zal zijn...

0 - Pigato Le Russeghine 2015 (Liguria)
D.O.C. Riviera Ligure di Ponente
100% Pigato (= Vermentino)
Azienda Agricola Bruna, Ranzo Borgo
14% Vol. - Licata, Diepenbeek €17,97

Helder intense strogele kleur met mooie tranen.
Volle geur, fleurig, rijpe appel, ananas, limoen, kruidig met zoethout en anijs.
Iets meer zuren dan molligheid, een mooie, wat neutrale maaltijdbegeleider met enige lengte.1 - Schiopettino di Prepotto 2014 (Friuli)

D.O.C. Friuli Colli Orientali
100% Schioppettino
Jole Grillo, Prepotto
13% Vol. - Bere Bene, Lier 15 €

Helder, vol kriekenrood met goede tranen en nauwelijks verdunning aan de meniscus.
Een vol aroma met wilde aardbei en framboos, krieken, rozijnen en boerenjongens, wat ceder en tabak, kruidig met peper en kruidnagel. Fijn en zeer aangenaam.
Evenwichtig in de mond met iets nadruk op zuren en tannine en goede lengte. Misschien ronden de tannines binnen dit en drie jaar nog wat af.


2 - Fumin 2014 (Val d'Aoste)
D.O.P. Vallée d'Aoste
100% Fumin
Elio Ottin, Aosta
13% Vol. - De Koning Drinkt, Borsbeek, 24,90 €

Heldere, haast intense kleur van zwarte kers, ondoorzichtig en met gekleurde tranen
Vol tot intense geur van viooltje, braam, vlier en zwarte bes, gestoofd zwart fruit, wat eikenhout en ook herfstgeuren, koffie, witte peper, vanille, een beetje boerenerf. Krachtige neus, lekkere geur.
Ook in de mond krachtig met tabak en krieken en wat kersenpitbitter in de nasmaak. Lang. Een power wijn, nu lekker en wellicht binnen vijf jaar top.


3 - Montefalco Sagrantino 2011 (Umbrië)
D.O.C.G.
100% Sagrantino
Filippo Antonelli San Marco, Montefalco
14,5% Vol. - Bere Bene, Lier 29,50 €

Heldere, intense granaatkleur met kleine doorzichtigheid, goede tranen en zonder kleurverlies aan de meniscus.
Een volle tot intense geur met allereerst dominerend de geur van een lokale drogisterij (Nollekens in Hove), maar dan zwart vers en gestoofd fruit, pruimentaart, eikenhout, peper, vanille, kaneel, muskaat, boenwas.
Mooi evenwicht tussen molligheid en zuren, wat hoger in de tannines. Sterke smaak, die nog wat moet afronden. De vanille komt even terug in de afdronk die erg lang is.
Een grote wijn, die ondanks het oogstjaar best nog wat moet liggen om de tannines te temperen (binnen vijf jaar?).


4 - Chianti Classico Riserva 2013 (Toscane)
D.O.C.G.
93% Sangiovese, 7% Colorino
Majnoni Guicciardini, Vico d'Elsa
14% Vol. - Bere Bene, Lier 13,95 €

Heldere, vol tot intense granaatkleur met redelijk kleine doorzichtigheid, goede tranen, geen kleurverlies in de meniscus.
Volle geur met rode bes en kriek en gestoofd fruit, hout en tabak, droge bladeren, koffie en melkchocolade, peper en laurier, een beetje putteke. Eerst een beetje terughoudend maar zeer goed getypeerde Chianti.
Evenwichtige smaak met redelijk wat kracht, een typisch klein bittertje en een beetje rode bes in de behoorlijke afdronk. Nu te consumeren maar zonder haast.


5 - La Firma 2012 (Basilicata)
D.O.C. Aglianico del Vulture
100% Aglianico
La Firma delle Cantine del Notaio, Rionero in Vulture
14,5% Vol. - Licata, Diepenbeek € 34,97

Heldere vol tot intense granaatkleur met goede tranen, gevulde meniscus.
Bij aanvang wat gesloten neus, maar vol tot intens met zwarte bes en kers, subtiel fruit met ook wat vlier en cavaillon. Rozijnen, eikenhout, ceder, tabak, hars, bosgeur, dode bladeren, mokka en karamel. Peper, vanille, kruidentuiltje. Finesse, veel verschillende subtiele geurtjes, heel gebonden.
In de mond evenwicht en harmonie met finesse en (vanzelfsprekend) een klein bittertje in de lange afdronk. Deze wijn is af en kan nu met veel plezier gedronken worden.


6 - Inu (Sardegna) 2013
D.O.C. Cannonau di Sardegna Riserva
100% Cannonau (= Grenache)(mogelijk 10% Nieddera)
Cantina Attilio Contini, Oristano
14% Vol. - Colruyt, 16,20 € (incl verpakking)

Heldere en intense kersenkleur met gemiddelde doorzichtigheid, goede tranen, een klein beetje verdunning aan de meniscus.
Vol tot intense geur van braam, kers, zwarte bes en gestoofd rood fruit, eikenhout en een tikkeltje vegetaliteit, cacao, peper, vanille. Iemand zei "keigoed" en we sluiten daarbij aan.
In de mond evenwicht met dit keur geen overheersend zuur en/of bitter, behoorlijke lengte. De vriendelijkste wijn van de avond. Om nu te drinken.
13-10-2017, 11:33 AM
Bericht: #2
RE: Italië 2
Mooie selectie!

De Fumin van Ottin is één van mijn favoriete wijnen. Inderdaad op z'n best na 5-8 jaar kelderrust. Spijtig dat de prijzen zo stijgen, maar eerlijk gezegd vind ik deze wijn aan 25 euro nog steeds koopwaardig.

Goed ook om te zien dat ze in Lier een Schioppettino verkopen aan 15 euro. Is hier niet veraf, dus moet ik zeker eens langsgaan.

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
15-07-2019, 09:03 PM
Bericht: #3
RE: Italië 2
Vaak vastgepakt en weer teruggelegd... Maar nu gaat die Fumin van Ottin er eindelijk aan. Intussen wat afgerond. Zoals zo vaak in Italië, met al die inheemse druiven, niet meteen een aanrakingspunt met de wijnwereld daarbuiten... De neus is wat ronder geworden, de barnyard is wat gemilderd, maar het fruit blijft onverminderd aanwezig, rijp en fris. En rood en zwart. Ook in de mond. Daar diverse fruitsoorten en een wat eigenzinnige, maar aantrekkelijke, nasmaak, dat bij mij een beetje de associatie met ouderwets speelgoed van harde plastic oproept, zoals dat ook bij sommige bourgognes gebeurt. Goede lengte, trouwens. Een heerlijke wijn.

Niet zo maar voor het grijpen, een fumin van Val d'Aoste, maar de moeite om er eens voor rond te kijken.

Veilingmeester N.V. Jordaens


Ga naar locatie: