Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
salon van de rebelse wijnen en bieren
27-11-2017, 12:24 PM
Bericht: #41
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
(27-11-2017 11:08 AM)troisetoiles schreef:  
(26-11-2017 11:52 AM)Olivier schreef:  Om aldus te komen tot een kritiekpuntje op het salon : sommigen hebben stock mee en verkopen (al dan niet met een betaalbakje), anderen hebben geen stock mee en zoeken importeurs, nog anderen staan daar gewoon om de wijnen te laten proeven en zijn daar mèt hun Belgische wijnhandelaar, bvb Titulus, die dus aan Belgische prijzen verkoopt. Tja, in Rijssel weet je dus wel dat je kàn kopen. Uiteraard eigenlijk... Maar ook dat je aan het domein en dus domeinprijzen koopt. Toch wel een belangrijk verschil, vind ik. In Rijssel betaal je ook geen 13€ ingang overigens.

Terechte opmerking waar ik me helemaal in kan vinden! Het stoorde me vooral bij Fatalone, waar ik twee lekkere primitivo's dronk. Helaas stond er enkel een wijnimporteur die nogal warrige praatjes hield en daardoor waren de prijzen wellicht ook iets hoger. Bij Zusslin lagen er ook kaartjes van Titulus. Maar ik heb beide adresjes opgeschreven, dus als ik ooit in Frankrijk of Italië in de buurt ben...

Zusslin kocht ik in het verleden bij La Cave des Oblats en 1Jour1Vin.
bv Riesling Clos Liebenberg Monopole 2013 betaalde ik 24.5€ (april 2016)
Is dit veel duurder dan de prijs ex-domein van Zusslin?

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
27-11-2017, 01:55 PM
Bericht: #42
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
(27-11-2017 12:24 PM)don quichotte schreef:  Zusslin kocht ik in het verleden bij La Cave des Oblats en 1Jour1Vin.
bv Riesling Clos Liebenberg Monopole 2013 betaalde ik 24.5€ (april 2016)
Is dit veel duurder dan de prijs ex-domein van Zusslin?

Ik heb de prijzen op de wijnbeurs niet genoteerd (ik moet dringend leren om wat meer noteren als ik naar zo een evenement ga); bij Titulus kost de Riesling Orschwir (2014) momenteel 17,60 euro en de Clos Liebenberg (2008) 28,80 euro.
27-11-2017, 06:54 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-11-2017 om 06:57 PM door wvd.)
Bericht: #43
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
(26-11-2017 01:28 PM)Olivier schreef:  
Citaat:gelieve bio-wijn niet te verwarren met de zogenaamde "vin nature". Ik ken en werk met heel veel wijnbouwers die bio of biodynamisch werken en hun wijnen zijn integendeel heel zuiver en zonder "off" aroma's.

Mocht je mijn verslag ook echt gelezen hebben en er niet alleen uithalen waar jij commentaar op wil geven, zou je ook gelezen hebben dat ik er inderdaad ook wijnen geproefd heb die zeer zuiver waren. Ook Thevenet bijvoorbeeld zegt van zichzelf dat hij "natuurlijke wijn" maakt.

Ik heb dat helemaal gelezen hoor! En ik las "Gelukkig ook andere, waar je af en toe een licht biotoetsje had, maar waar het niet stoorde".
Er bestaat niet zoiets als een "biotoetsje" en dat wou ik even kwijt. Ik vind wél hier en daar wat ik dan maar een "natuurtoetsje" zou noemen. Dat kan oxidatie zijn, biergist aroma's of gewoonweg vuile toetsen, kortom alle fouten die de moderne œnologie onder de knie heeft, maar wat blijkbaar velen toch aanvaarden. Wij niet.
(23-11-2017 02:27 PM)Kupers schreef:  aha Smile. je kan altijd foto's van de labels doorsturen, dan kan ik je er hopelijk iets zinnigs over vertellen!


Bijlagen Afbeeldingen
       
27-11-2017, 07:29 PM
Bericht: #44
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
Citaat:Er bestaat niet zoiets als een "biotoetsje" en dat wou ik even kwijt. Ik vind wél hier en daar wat ik dan maar een "natuurtoetsje" zou noemen. Dat kan oxidatie zijn, biergist aroma's of gewoonweg vuile toetsen, kortom alle fouten die de moderne œnologie onder de knie heeft, maar wat blijkbaar velen toch aanvaarden. Wij niet.

Dan moet je 95% van de biowijnen weigeren.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
27-11-2017, 07:43 PM
Bericht: #45
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
(27-11-2017 07:29 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Er bestaat niet zoiets als een "biotoetsje" en dat wou ik even kwijt. Ik vind wél hier en daar wat ik dan maar een "natuurtoetsje" zou noemen. Dat kan oxidatie zijn, biergist aroma's of gewoonweg vuile toetsen, kortom alle fouten die de moderne œnologie onder de knie heeft, maar wat blijkbaar velen toch aanvaarden. Wij niet.

Dan moet je 95% van de biowijnen weigeren.

Olivier, ik denk dat in je verslag wat onduidelijkheid optrad aangaande bio en biodynamie. Een bio-wijn is gemaakt zonder pesticiden en eventueel zonder kunstmest, etc, die kan je niet specifiek onderscheiden van gewone wijnen, dit in tegenstelling tot vele biodynamische wijnen die idd soms dat ergerlijke 'natuurtoetsje' vertonen.
Maar ik veronderstel dat je dit wel zo bedoelde ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
27-11-2017, 08:20 PM
Bericht: #46
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
(27-11-2017 07:43 PM)vinejo schreef:  
(27-11-2017 07:29 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Er bestaat niet zoiets als een "biotoetsje" en dat wou ik even kwijt. Ik vind wél hier en daar wat ik dan maar een "natuurtoetsje" zou noemen. Dat kan oxidatie zijn, biergist aroma's of gewoonweg vuile toetsen, kortom alle fouten die de moderne œnologie onder de knie heeft, maar wat blijkbaar velen toch aanvaarden. Wij niet.

Dan moet je 95% van de biowijnen weigeren.

Olivier, ik denk dat in je verslag wat onduidelijkheid optrad aangaande bio en biodynamie. Een bio-wijn is gemaakt zonder pesticiden en eventueel zonder kunstmest, etc, die kan je niet specifiek onderscheiden van gewone wijnen, dit in tegenstelling tot vele biodynamische wijnen die idd soms dat ergerlijke 'natuurtoetsje' vertonen.
Maar ik veronderstel dat je dit wel zo bedoelde ;-)

En toch heb ik ook vaak een "biotoets" in biowijnen. Volgens mij heeft dat te maken met het feit dat ze autochtone gisten gebruiken, en weinig sulfiet waardoor dus ook soms off-aroma's in biowijn zitten.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
27-11-2017, 11:20 PM
Bericht: #47
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
(27-11-2017 12:22 PM)wvd schreef:  
(26-11-2017 09:11 PM)Olivier schreef:  Tegen dan gaan ze even veel kosten als een premier cru in bourgogne, dus ik denk dat we ons niet veel illusies moeten maken...

De Moulin-à-Vent's van Jules Desjourneys kosten nu al tussen de 50€ voor de "gewone" tot 70€ voor de Chassignol. En dat is idd vinificatie op z'n Bourgogndisch: fermentatie in nieuwe houten cuve's van Taransaud met pigeage en opvoeding in demi-muids van 600l waarvan een fors deel nieuwe. De wijnen zijn super, ik proefde indertijd 2009 en 2010 uit het vat en dat waren wijnen van een hoog niveau.
Ik had altijd al iets tegen maceration carbonique, dat we indertijd zagen als een methode om simpele, futloze fruitwijntjes te maken, type Bojo noevo van grote rendementen. Intussen weet ik wel beter en als het goed gedaan wordt geeft dit wijnen die minstens even goed zijn als van vinificatie "à la Bourguignonne". En wonder boven wonder blijken ze ook nog eens minstens even goed te ouderen. Steeds meer jonge wijnbouwers keren trouwens terug naar deze "methode traditionelle".

Ik ben ook nooit een grote supporter geweest van de maceration carbonique maar dit is wellicht persoonlijke smaak.
Heb ondertussen meer dan een dozijn flessen liggen uit de Beaujolais allen gemaakt "à la Bourguignonne".
En er zitten daar pareltjes tussen en gekocht meestal aan minder dan 20€.
En waar ik geen verklaring voor heb is dat deze gemiddeld een hogere densiteit hebben dan hun soort genoten uit de Bourgogne en veel eik hebben deze ook niet nodig.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
29-11-2017, 11:18 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 29-11-2017 om 11:19 AM door Kupers.)
Bericht: #48
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
@wvd:

Ik ken beide producenten niet, maar kan je wel volgende info meegeven.

Op het linkse etiket staan de volgende zaken:
Junmai - deze sake werd enkel gemaakt met rijst, water, gist en koji (schimmel), zonder additieven dus
Daiginjo - de polijstgraad van de rijst was hoog, wat als gevolg heeft dat je een sake hebt die door een trage fermentatie is gegaan. Dit uit zich in een vrij aromatisch karakter, heel puur fruit, en vrij zacht in de mond
Nama - deze sake werd niet gepasteuriseerd, en is dus gevoeliger voor omgevingsinvloeden, meestal is het bewaarpotentieel van dit sort sake zeer beperkt.
Genshu - Er werd geen water toegevoegd om het alcoholpercentage te verlagen. aan hoeveel zit je hier?

In het kort: als deze niet continu koel is bewaard, en daarnaast vrij recent werd geproduceerd (de datum staat meestal ergens op het etiket), zou ik mijn verwachtingen bijstellen Blush.

De tweede fles: weinig info, enkel dat dit ook Junmai is, dus zonder additieven gemaakt. Hier geldt ook: kijken naar de productiedatum.
29-11-2017, 11:28 AM
Bericht: #49
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
(29-11-2017 11:18 AM)Kupers schreef:  @wvd:

Ik ken beide producenten niet, maar kan je wel volgende info meegeven.

Op het linkse etiket staan de volgende zaken:
Junmai - deze sake werd enkel gemaakt met rijst, water, gist en koji (schimmel), zonder additieven dus
Daiginjo - de polijstgraad van de rijst was hoog, wat als gevolg heeft dat je een sake hebt die door een trage fermentatie is gegaan. Dit uit zich in een vrij aromatisch karakter, heel puur fruit, en vrij zacht in de mond
Nama - deze sake werd niet gepasteuriseerd, en is dus gevoeliger voor omgevingsinvloeden, meestal is het bewaarpotentieel van dit sort sake zeer beperkt.
Genshu - Er werd geen water toegevoegd om het alcoholpercentage te verlagen. aan hoeveel zit je hier?

In het kort: als deze niet continu koel is bewaard, en daarnaast vrij recent werd geproduceerd (de datum staat meestal ergens op het etiket), zou ik mijn verwachtingen bijstellen Blush.

De tweede fles: weinig info, enkel dat dit ook Junmai is, dus zonder additieven gemaakt. Hier geldt ook: kijken naar de productiedatum.

Hey Peter, eigenlijk wel interessant allemaal.
Mocht je eens tijd hebben (en zin ;-) ) zou het wel tof zijn om in de rubriek "het moet niet altijd wijn zijn" eens een topic te openen met info over wat saké nu eigenlijk is, hoe het wordt gemaakt, hoe het gedronken wordt, enz...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
29-11-2017, 11:56 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 29-11-2017 om 12:00 PM door wvd.)
Bericht: #50
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
(29-11-2017 11:18 AM)Kupers schreef:  @wvd:

Ik ken beide producenten niet, maar kan je wel volgende info meegeven.

Op het linkse etiket staan de volgende zaken:
Junmai - deze sake werd enkel gemaakt met rijst, water, gist en koji (schimmel), zonder additieven dus
Daiginjo - de polijstgraad van de rijst was hoog, wat als gevolg heeft dat je een sake hebt die door een trage fermentatie is gegaan. Dit uit zich in een vrij aromatisch karakter, heel puur fruit, en vrij zacht in de mond
Nama - deze sake werd niet gepasteuriseerd, en is dus gevoeliger voor omgevingsinvloeden, meestal is het bewaarpotentieel van dit sort sake zeer beperkt.
Genshu - Er werd geen water toegevoegd om het alcoholpercentage te verlagen. aan hoeveel zit je hier?

In het kort: als deze niet continu koel is bewaard, en daarnaast vrij recent werd geproduceerd (de datum staat meestal ergens op het etiket), zou ik mijn verwachtingen bijstellen Blush.

De tweede fles: weinig info, enkel dat dit ook Junmai is, dus zonder additieven gemaakt. Hier geldt ook: kijken naar de productiedatum.

De grote fles (links) zit al zo'n jaar in de frigo....
Het kleine flesje werd met veel hoeha overhandigd en zou van 1 van de sjiekste producenten komen. 3e foto gemist blijkbaar, hierbij dan:
   
29-11-2017, 02:42 PM
Bericht: #51
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
Gekkeikan is top drie van grote producenten, enorm groot in productie. Horin is inderdaad één van hun prestigesakes. Daiginjo, dus voor minstens 50% gepolijst, en gemaakt van Yamada Nishiki, de meest courante maar ook hoogst aangeschreven rijstsoort.
29-11-2017, 03:51 PM
Bericht: #52
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
(29-11-2017 02:42 PM)Kupers schreef:  Gekkeikan is top drie van grote producenten, enorm groot in productie. Horin is inderdaad één van hun prestigesakes. Daiginjo, dus voor minstens 50% gepolijst, en gemaakt van Yamada Nishiki, de meest courante maar ook hoogst aangeschreven rijstsoort.

De vraag is, steek ik die alledrie in de frigo, drink ik als aperitief of drinken we ze als dessertwijn op kamer t°?
Die laatste zou zelfs in Californië gemaakt worden?
29-11-2017, 04:08 PM
Bericht: #53
RE: salon van de rebelse wijnen en bieren
De nama, dus de eerste zou ik in de koelkast steken en ook iets koeler drinken. De andere twee kan je best in de koelkast bewaren, maar drinken op 16-18 graden.

De tweede is vrij versatiel naar de maaltijd toe, de eerste eerder aperitief of bij een voorgerecht, en de laatste zou ik eerder bij een lichte vegetarische maaltijd proberen.


Ga naar locatie: