Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spanje 3
22-03-2018, 06:24 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-03-2018 om 07:05 PM door Jordaens.)
Bericht: #1
Spanje 3
De derde van onze vier avonden over Spanje. Deze keer echt ver van de platgetreden paden met een aantal zeer aangename verrassingen. In cursief de (commerciële) commentaren van de leveranciers, ter vergelijking en overweging, en misschien nog een kleine randbemerking mijnerzijds.

-1 - Nivei 2016
D.O.Ca Rioja
Tempranillo blanco en Viura (Lidl spreekt van Chardonnay)
Bodegas Nivarius S.L., Nalda (Grupo Palacios).
13% Vol. - Lidl (on line), 4,99 €

Kristalhelder bleekgeel met zeer mooie glans en goeie tranen
Volle, rijpe neus, iets floraals en citrus, kiwi, groene appel, ananas, abrikoos, kiezel en even een vleugje terpentijn.
Evenwicht tussen molligheid en zuren in de mond, wat neutraal eindigend op een beetje abrikozenbonbon.
Een behoorlijke huis-tuin en keukenwijn plus aperitief.

Een min-één-wijn om het verhaal over de gemuteerde tempranillo blanco te kunnen doen.

0 - Balancines Blanco Sobre Lìas 2016
D.O. Ribera del Guadiana
Pago los Balancines, Badajoz
Sauvignon & Viura
13% Vol - Lidl, 5,99 €
http://www.pagolosbalancines.com/en/

Helder, intens bleekgoud met dikke tranen.
Vol aroma met witte bloempjes, rijpe appel, ananas en verse abrikoos, wat pas gezaagd eikenhout en zoethout. Fijn en subtiel.
Harmonieus in molligheid en zuren met een fijn zuurtje in de afdronk. Goede bestendigheid. Een redelijk grote witte wijn om nu te drinken. Een topper aan die prijs, uit een onverwachte hoek van Spanje, tegen de Portugese grens aan.

Sauvignon blanc maar dan anders... Het moeten niet altijd toetsen van vlierbes of brandnetel zijn als het over de druivensoort sauvignon blanc gaat. Dat bewijst deze mondvullende, pittige witte wijn van Ribera del Guadiana D.O., een regio in het zuidwesten van Spanje. In het glas zien we een medium citroengele kleur. Het delicate bouquet ontvouwt nuances van gedroogde ananas, koriander en zoet geurende bloemen. In de mond overtuigt hij door zijn viscositeit, goed geïntegreerde zuurtegraad en zachte sprankeling. Deze unieke wijn heeft een lange en complexe afdronk.
Ribera del Guadiana DO is de enige appellatie van het gebied Extremadura, ten zuidwesten van Spanje. De DO werd gecreëerd in 1999 en de naam komt van de belangrijkste rivier die door Extremadura stroomt: de Guadiana. Extremadura is een grotendeels ruraal gebied dat naast de kweek van de befaamde ibérico-varkens ook over meer dan 20 000 hectare wijngaarden beschikt. De appellatie Ribera del Guadiana DO is erg gevarieerd, met hoogtes van 200 meter tot 900 meter in de bergen, elk met een eigen microklimaat en andere soorten terroirs. Zonder twijfel een appellatie met heel wat toekomst, mede te danken aan de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Pago los Balancines ligt op het grondgebied Oliva de Mérida, ten Oosten van de stad Badajoz. De stad ligt op de grens met Portugal. Was het strijdtoneel van oorlogen met de Portugezen, met de Moren (een groot Moors fort staat er nog), tussen de Fransen en de Engelsen en uiteindelijk ook van de burgeroorlog, waarbij in 1936 zo'n 4000 burgers in de arena werden samengedreven en met machinegeweren werden doodgeschoten door de Franquisten.


1 - Voladeros 2016
D.O. Sierras de Màlaga
Victoria Ordònez, (Andalucìa)
100% Pedro Ximenez (Pero Ximén)
13% Vol - La Buena Vida, 29,81 €

Helder, intens bleekgeel met goede tranen.
Vol aroma met acacia, veel rijp fruit: ananas, perzik, appelen, eikenhout (duidelijke, romige vatrijping).
Harmonieus in de mond, fijn maar ook met veel kracht. Goede lengte. Prachtige, originele wijn uit een hoek waar je het ook niet zou verwachten: de bergen boven Màlaga en met een sherry-druif... De beste witte, ongetwijfeld, maar omwille van het prijsverschil blijven de ogen gericht op de Balancines.

Voladeros 2016 is de eerste 'Mountain wine' die in Málaga wordt gevinifieerd sinds eind 19e eeuw. Tot dan was de droge Mountain Wine op basis van Pedro Ximénez, afkomstig van de Pagos Tardíos of de eigenlijke heuvels van Málaga stad één van de meest befaamde wijnen van Europa. Victoria Ordoñez heeft met een monnikengeduld al die kleine wijngaarden van Pedro Ximénez in de heuvels van Málaga uitgezocht, net om de druivensoort van de ondergang te redden. Hier is ze niet alleen in geslaagd, maar ze heeft er ook nog 's een topwijn van gemaakt !
De wijngaarden: Santo Pitar en Lagar de Rovira. Op zo'n 1000 m hoogte ten noord-oosten van de stad Màlaga.
Mooie geelwitte kleur met goudkleurige weerkaatsingen. In de neus floraal met kruidige hints van mediterrane bloemen en kruiden. Perzik en amandelbloesem. Mooie frisse aanzet in de mond met stevige middenstructuur, zowel zuren als beet aanwezig. Lange afdronk met mooi bittertje. Zeer complex.


2 - Sotorrondero 2015
D.O. Méntrida
Jiménez-Landi, Castilla la Mancha
60% Syrah, 40% Garnacha - Biodynamisch
14,5% Vol - La Buena Vida, 17,88 €

Helder vol karmijnrood met nog een vleugje mauve. Gemiddelde doorzichtigheid met kleine tranen.
Vol aroma met viooltjes, bosvruchten, framboos, mon chérie, eik en vanille, peper en kaneel. Een rijp aroma.
In de mond behoorlijk evenwicht met wat nadruk op de zuren, veel alcoholwarmte en in de afdronk wat kersenpit. Goede lengte. Een wijn die misschien nog een beetje te jong is, met hoge zuren maar met goed fruit. Vraagt om pittig eten of om nog een jaar of twee in de kelder.

Wijn is afkomstig van 5 percelen in het dorp Mentrida. Hoogteligging tussen 500 en 650 meter met een continentaal/mediterraan klimaat.
Manuele oogst, geen ontristing, geen gebruik van pompen of persen, geen nieuwe eik, vaten van 500 tot 5000 liter.
Eerste aanknopingspunt is de verfijnde en uitgepuurde stijl. Geen extract, wel fijngesluierde aroma’s die concentratie vragen. Als rode draad hebben we de mineralige expressie van de granietbodems waarin de Syrah staat aangeplant. Geen enkel spoor van de vatrijping zorgt ervoor dat de expressie van de Syrah heel naturel is. Bourgondisch in de eerste smaakaanzet. Bloeit structureel open, op kracht met een complexe ondertoon. Veelbelovend. Syrah die totaal niet vermoeiend is, maar openbloeit tot de laatste druppel!


3 - Aragonia Selecciòn Especial 2011
D.O. Campo de Borja
Bodegas Aragonesas, Fuendejalòn
Garnacha (meer dan 50 jaar oud)
14,5% Vol - Lidl 12,99 €

Helder, vol granaatrood met goed gevulde meniscus en mooie tranen.
Een vol aroma met framboos en krieken, eikenhout, rokerig (voor sommigen wat te nadrukkelijk "stookhout"), karamel, peper, kaneel, vanille, beetje "beest". Heel gevarieerde, complexe neus.
Evenwichtig en krachtig in de mond met nogal wat alcoholwarmte. Om nu te drinken. Goede lengte.

"Niet enkel de bodem en het klimaat maken onze wijngaarden tot iets bijzonders, ook de passie van ons team van Bodegas Aragonesas speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit ervan. Eeuwenlang al wordt hier met de grootste zorgvuldigheid en met respect voor de traditie aan wijnbouw gedaan." - Bodegas Aragonesas ?Die toewijding proef je echt. Een diepe robijnrode kleur in het glas. Een rijke neus met scherpe kruidige toetsen van braambes en verleidelijke nuances van tabak en chocolade. In de mond bekoort deze krachtige wijn door zijn harmonie en goede structuur. De zachte, rijpe tannines zijn rijkelijk aanwezig en bijzonder evenwichtig. Deze zeer geconcentreerde wijn met erg complexe afdronk is nog lang houdbaar, wat hem tot een perfecte wijn in de gastronomie maakt. Hij komt het beste tot zijn recht bij wildgerechten en allerlei ragouts. Serveren bij 16 à 18°C.

4 - Quinta de Muradella Alanda 2013

D.O. Monterrei
J.L. Mateo Garcia, Verin-Ourense
Mencìa, Bastardo e.a. - Biodynamisch
13% Vol. - La Buena Vida, 21,14 €

Heldere, volle kersenkleur, kleine doorzichtigheid, dikke tranen.
Vol aroma met bij aanvang wat geitenkaas, daarna veel krieken en gestoofd fruit, eikenhout, kreupelhout, tabak, peper, kaneel, vanille. Ook hier een klein beetje "beest" (de naam Isabelle A viel meermaals deze avond). Rond en fruitig.
Ook in de mond fijn en zacht op fruit gebouwd, evenwichtig, redelijke lengte. Een zachte wijn om nu te drinken.

Atlantische rode Spaanse wijn uit de meest zuidelijke regio van Galicia. Bourgondisch van stijl, verfijnd en elegant. Het andere Spanje!
De druiven voor de Alanda komen van verschillende percelen. Manuele oogst. Enkel autochtone gisten. Lange maceraties en gistingen op foeders van 500 liter. Daarna een beperkte élevage van 12 to 13 maanden op oudere eikenhouten vaten.
Al wat evolutie in kleur, daardoor duidelijk niet de typische Spaanse stijl van stevig rood. Lichter van kleur. Zet zich ook door in de neus: aangename rode kersen, rode bessen en wat kruidigheid. Blind tussen Bourgogne en noordelijke Rhône. Zacht in aanzet, maar stevig palet, doch met veel fraîcheur en beet. Lange afdronk. Mooie Atlantische component met perfecte zuren.


5 - Acùstic Vinyes Velles Nobles 2014

D.O. Montsant
Acùstic Celler, Marça
Cariñena & Garnacha
15% Vol - Spanjewijn.nl, 14,14 €

Heldere, intense kleur van zwarte kersen, ondoorzichtig met dikke gekleurde tranen, nog een hintje mauve.
Vol aroma, wat gesloten voor het walsen. Acacia of geparfumeerde appelbloesem, gestoofd dik rijp rood en zwart fruit, eikenhout, potloodslijpsel, thee, peper, kaneel, vanille. Isabelle A.
Evenwicht en kracht met veel rijp fruit in de mond. Lange afdronk. Bijzondere wijn, goede P/Q en een levensverwachting van zeker tien jaar.

Acustic tinto heeft 10 maanden gerijpt op Frans eiken. ?Acustic tinto is een goed toegankelijke volle rode wijn. Rijp fruit, een vleugje kruiden, mooie houttonen, subtiele tannines en een goede afdronk.?Uitstekende combinatie met Wild, lam, stoofschotels, wild, ossehaas, geroosterd/gegrild vlees, jamon en harde kazen. ?De optimale drinktemperatuur voor Acustic tinto is 16°C.  
The Wine Advocate:
"The 2014 Acústic is a blend of Garnacha and Cariñena with ripe aromas of tomato and something earthy, which to me denotes a warm, ripe vintage. The palate is quite earthy, with dusty tannins and moderate acidity."
Luis Gutierrez, Oct 2016


6 - De Moya "Maria" 2014
D.O.P. Valencia
Bodegas De Moya, Yves Laurijssens, Utiel
85% Bobal, 6 Merlot, 9% Cabernet (27 tot 43 jaar oude stokken op 850 m hoogte).
14% Vol - Albo, Wilrijk 10,85 €

Heldere, volle tot intense kleur van zwarte kers, ondoorzichtig, goede tranen en met een volle meniscus.
Vol tot intens aroma met framboos, zwarte bes, braambessen en vlier, gestoofd en rijp fruit. Eikenhout, wat rokerig, karamel, peper, kaneel, vanille. Weer een lekker beest. "Een hele schone neus".
Stevig maar evenwichtig in de mond, heel smakelijk en eindigend op rijp fruit. Lange afdronk. Lekker om nu te drinken maar met nog veel toekomst.
22-03-2018, 06:54 PM
Bericht: #2
RE: Spanje 3
Isabelle A?
22-03-2018, 07:42 PM
Bericht: #3
RE: Spanje 3
(22-03-2018 06:54 PM)Fre schreef:  Isabelle A?

Is dat niet meer van uwen tijd?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
22-03-2018, 09:39 PM
Bericht: #4
RE: Spanje 3
Toch weer een verrassende degustatie. En de Lidl is blijkbaar goed bezig op wijngebied..

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-03-2018, 09:07 AM
Bericht: #5
RE: Spanje 3
Ja, die supermarkten... We hadden het daar woensdagavond ook over. Als je de prijzen bekijkt waaraan Lidl sommige wijnen aanbiedt, dan krijg je meteen dat beeld van een wurggreep op de producenten en een geklooi met winstmarges. Nochtans lazen we in een artikeltje over Pago los Balancines:

" En el caso de Pago Los Balancines (Oliva de Mérida, Badajoz), la cadena de supermercados tiene a la venta uno de los vinos de esta bodega, que es además el más caro de esta campaña de promoción y el que mayor puntuación de la Guía Peñín tiene, con 94 puntos, según ha precisado el propietario en declaraciones a Efeagro.

"Nuestra política es hacer vinos excelentes a precios razonables y tenemos una vocación muy marcada para conseguir vinos que lleguen al máximo número de potenciales compradores", ha declarado Mercado, tras valorar los efectos positivos que la acción promocional en estos supermercados tendrá en la imagen y visibilidad de la bodega." en ook nog:
" Sobre la polémica generada después de que Marqués de Cáceres y Protos hayan asegurado que Lidl vende "a pérdidas" o por debajo de costes de adquisición para sostener la campaña de bajos precios, el propietario de Pago de Los Balancines replica que, en su caso al menos, no es así."

Bovendien verkoopt Balancines "en privada" de witte sur lies eveneens aan 5,90 euro (wat zou kunnen betekenen dat Lidl maar 0,09 euro winstmarge meer neemt neemt per fles, maar dat is een conclusie van mij, die nergens bevestigd wordt). Balancines meldt dat er 530 Lidl-verkooppunten zijn in Spanje, wat hen met deze promotie (ja, het zal dus ooit over zijn...) een enorme visibiliteit geeft, waarmee ze mensen bereiken, die anders nooit van hun wijn zouden gehoord hebben.

P.S. Pedro Mercado op. cit. is de baas van de Bodega.
23-03-2018, 09:13 AM
Bericht: #6
RE: Spanje 3
(22-03-2018 07:42 PM)Olivier schreef:  
(22-03-2018 06:54 PM)Fre schreef:  Isabelle A?

Is dat niet meer van uwen tijd?

Jawel maar ik associeer die niet meteen met wijn.
23-03-2018, 10:38 AM
Bericht: #7
RE: Spanje 3
De Moya zijn Belgen hè (Laurijssens), domein met focus op bobal


Acùstic Vinyes Velles Nobles P/Q zeer lekkere wijn Wink
23-03-2018, 10:53 AM
Bericht: #8
RE: Spanje 3
Klopt. De cuvées zijn genoemd naar de dochtertjes.
23-03-2018, 02:28 PM
Bericht: #9
RE: Spanje 3
(23-03-2018 10:38 AM)Vinogan(s) schreef:  De Moya zijn Belgen hè (Laurijssens), domein met focus op bobal

Werken trouwens met extreem lage rendementen voor hun rode - ik geloof dat hun instapwijn aan 14 hl/hec zit en deze Maria aan 7
26-09-2021, 05:32 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-09-2021 om 05:34 PM door Rik Martens.)
Bericht: #10
RE: Spanje 3
De Moya "Maria" 2017
D.O.P. Valencia
Bodegas De Moya, Yves Laurijssens, Utiel
85% Bobal, 6% Merlot, 9% Cabernet (27 tot 43 jaar oude stokken op 850 m hoogte, waarvan enkel de ‘vin de goutte of lekwijn’ wordt gevinifieerd in inox en grote houten fusten. Lagert voor 50% 12 maanden in franse eik van 225L en 50% in fusten van 1000L).
14% Vol - Albo, Wilrijk 12,30 €.

Albo: "Toasty aroma’s vanwege de houtlagering doorspekt met zwarte kers en wat garrigue. Deze kruidentuil doet lustig verder in de mond met een lichte eucalyptustoets die het geheel fris aflevert. Bobal op zijn best! Gebraad, stoverijen, lam".

Al lang nog eens willen kopen en eindelijk is het ervan gekomen. De 2017 lijkt me sneller klaar te zijn dan de 14, maar er zit voldoende frisheid in de staart om niet te vervelen. Er was een incentive om er nu om te gaan, omdat we eerder in een restaurant 47 euro moesten betalen voor een Boval van een andere bodega uit dezelfde buurt...
:Voor de jongeren ons misschien toch nog toelichten dat de referentie Isabelle A. en haar hitje "he, lekker beest" voor onze generatie toen toch voor de hand lag.


Ga naar locatie: